Zoo: Simba, Potter og Banzai blev vist frem og så aflivet

Zoo: Simba, Potter og Banzai blev vist frem og så aflivet

 

Nu er det blevet en svensk zoologisk haves tur til, at forsvare kyniske aflivningen af raske dyr.

 

Den svenske zoo Borås Djurpark er glad for løver. Faktisk så glad for løver, at dyreparken har en løvemaskot, som bor i det, der bliver kaldt Simbaland.

Men der er tilsyneladende ikke plads til alle løver i Borås Djurpark, for ifølge SVT har man igennem en årrække aflivet raske løveunger.

Siden 2012 er der blevet født i alt 13 løveunger i dyreparken. Unger, som man har brugt i markedsføringsøjemed. De er blevet vist frem for både medier og besøgende, men når nyhedens interesse har lagt sig, er de fleste af dem blevet aflivet, selv om de var raske.

I marts 2012 hed ungerne Simba, Nala, Sarabi och Rafiki. De blev aflivet i efteråret 2013. I marts 2014 blev Kiara, Banzai og Kovu født. De blev dræbt i efteråret 2015. I 2016 kom Potter, Weasley, Granger og Dolores til verden. Tirsdag blev de to hanner aflivet, mens hunnerne blev afsat til en zoo i England.

Alle dyr er aflivet med bemærkningen »overskudsdyr.«

Direktøren i Borås Djurpark, Bo Kjellson, forklarer over for SVT:

»Man kan ikke generelt sige, hvad et overskudsdyr er, men det er et dyr, som af en eller anden grund ikke passer ind i vores kollektion. Dette er faktisk resultatet af et godt avlsarbejde.«

Han forklarer, at man forgæves har forsøgt at placere ungerne andre steder.

Direktøren forklarer, hvorfor man lader dyrene formere sig trods aflivningerne.

»Vi forsøger at stimulere det naturlige hos vores dyr, det, synes jeg, er meget vigtigt.«

Men Helena Pedersen, som forsker i kritiske dyrestudier, er ikke overbevist. Hun mener ikke, at det giver nogen mening at bruge det naturlige som argument, når dyrene bor i en zoo.

»Det er en økonomisk virksomhed, som dyrparkerne bedriver. Jeg tror, at alle, som arbejder i en dyrepark ved, at det, som trækker folk til, er dyreungerne, som fødes i foråret. Og hvad der siden sker med dyrene, når de bliver større, er et andet spørgsmål. Jeg synes, at det er ret kynisk,« siger hun til SVT.

I Danmark foregår samme praksis med aflivning af dyr i zooer. I 2014 havnede Københavns Zoo i en international shitstorm, efter at man annoncerede, at man ville aflive girafungen Marius.

 

 

 

 

 

 

Kilde Jyllands-Posten