Spanien

Zidane: “Jeg elsker klubben”

Skrevet for

den

Af Niels O. Hansen, Costa Postens sportskorrespondent

Real Madrid samler ikke på tredjepladser og ottendedelsfinaler, derfor var det ganske logisk, at klubben mandag valgte at sige farvel til træner Santiago Solari. Lidt mere overraskende var det, at Real Madrids nye træner er identisk med den gamle træner, Zinédine Zidane, som selv valgte at gå efter sidste sæson.

”Jeg er kommet tilbage, fordi præsidenten ringede til mig, og fordi jeg elsker denne klub,” sagde den 46-årige franskmand på den pressekonference, hvor Real Madrids præsident, Florentino Pérez, begejstret annoncerede, at Zinédine Zidane vender tilbage til den klub, han forlod for små ti måneder siden.
”Jeg skulle ikke så langt, for jeg bor her jo stadigvæk. Jeg forlod klubben, fordi jeg følte, det var nødvendigt for mig. Det var ikke så meget for klubbens skyld – men for holdets, efter at de havde vundet det hele,” sagde manden, der på to og et halvt år førte klubben til tre Champions League-titler på stribe og et enkelt mesterskab.

I år vinder Real Madrid ingenting.

I begyndelsen af marts blev en skuffende sæson til en regulær fiasko, da Real Madrid tabte to gange på hjemmebane til FC Barcelona. Først vandt ærkerivalerne 3-0 i semifinalen i den spanske pokalturnering (Copa del Rey) og dernæst 1-0 i ligaen med den konsekvens, at mesterskabet med stor sandsynlighed igen ender i Catalonien. Real Madrid ligger i skrivende stund 12 point efter FC Barcelona. Og Atlético Madrid ligger imellem de to klubber.
Kulminationen på den dårlige Real Madrid-periode kom så, da holdet tabte 1-4 på hjemmebane til Ajax i Champions League. På trods af en sejr på 2-1 i det første opgør i Amsterdam var det dermed exit i ottendedelsfinalen for de forsvarende Champions League-vindere.

Herefter var Santiago Solari Dead Man Walking.
Argentineren havde sin sidste kamp søndag, hvor Real Madrid vandt 4-1 i ligaen ude over Real Valladolid. Det blev til 133 dage som cheftræner. Det var seks færre end hans forgænger i embedet, Julen Lopetegui, der overtog trænerjobbet i begyndelsen af juni sidste år.

Zinédine Zidane havde forladt Real Madrid få dage forinden.
Det skete fem dage efter, at han havde ført holdet til sejr i Champions League-finalen over Liverpool (3-1). Den tidligere franske verdensmester vidste på det tidspunkt godt, at det ville blive svært at følge op på den succes, han havde været med til at skabe i Real Madrid– ikke mindst fordi superstjernen Cristiano Ronaldo havde fortalt ham, at han var på vej væk. Portugiseren forlod i løbet af sommeren Real Madrid til fordel for de italienske mestre fra Juventus.

Kaotisk forløb

Efter Zidanes exit i Real Madrid fulgte et lettere kaotisk forløb, hvor klubben altså valgte at hyre Julen Lopetegui, som på daværende tidspunkt var landstræner for Spanien. Den historie kom frem kun få dage, før slutrunden i Rusland skulle begynde. Og den huede bestemt ikke det spanske fodboldforbund (RFEF). Konsekvensen blev, at RFEF to dage før holdets første kamp ved VM-slutrunden mod Portugal (3-3) valgte at fyre Julen Lopetegui og erstatte ham med assistenten, Fernando Hierro. Den tidligere Real Madrid-stjerne fik kun de fire kampe, som Spanien opnåede ved VM, inden han blev erstattet af sin gamle holdkammerat, Luis Enrique.

Julen Lopetegui fik hurtigt kærligheden at føle i Real Madrid. Klubben fik ikke købt nogen hverken halv- eller fuldgod erstatning for Cristiano Ronaldo. De kongelige madrilenere havde satset på den franske verdensmester, Kylian Mbappé, men Paris Saint.Germain havde lejet ham af Monaco, og i løbet af sommeren gjorde de franske mestre skiftet permanent.

Med Gareth Bale, Marco Asensio og Karim Benzema i front tabte Real Madrid den første betydende kamp under Julen Lopetegui. Det var den europæiske Supercup mod Europa League-vinderne fra Atlético Madrid (2-4).
Bagefter blev det ganske vist til nogle sejre i ligaen, men efter nederlag til Sevilla, Alavés og Levante i ligaen og til CSKA Moskva i Champions League var det tydeligt for enhver, at her var der vist noget, der ikke var, som det plejede at være.

Lidt spænding

Den eneste grund til, at Lopetegui ikke blev fyret allerede på dette tidspunkt, var, at FC Barcelona også kom hakkende fra start. Atlético Madrid var med i toppen, og det var Sevilla også. For en sjælden gang skyld så det ud som om, det faktisk kunne blive lidt spændende, hvem der ville vinde det spanske mesterskab.
Den negative kulmination for Real Madrid på tiden under Lopetegui kom sidst i oktober måned, hvor FC Barcelona – uden Lionel Messi – på eget græs kørte de hvidklædte rundt i manegen og sendte klubben retur til hovedstaden med et nederlag på 1-5.

Det betød farvel til Lopetegui og goddag til Santiago Solari, som indtil da havde trænet Real Madrids B-hold. Han forsøgte at reparere på den dårlige sæsonstart. Det lykkedes i nogen grad – indtil den skrækkelige uge i begyndelsen af marts. Herefter handlede det kun om, hvem der skulle afløse Solari. Ifølge flere spanske medier ønskede præsident Pérez at give comeback til José Mourinho, der er ledig på markedet, efter at han blev fyret i Manchester United i december. Men resten af ledelsen var imod tanken. Af flere årsager.

Mourinho spøgte

For det første er José Mourinho en type, der slider meget på sine omgivelser.
Han var i Real Madrid fra 2010 til 2013, og under hans ledelse lykkedes det i 2011 efter syv magre år i Champions League at nå frem til semifinalerne, som klubben tabte til de senere vindere fra FC Barcelona.
Året efter lykkedes det også for Real Madrid at snuppe mesterskabet, efter at FC Barcelona ellers havde vundet den spanske titel tre år i træk.
Men i 2012-13 satte Real Madrid sig imellem tre stole, da det blev til nederlag i Champions League-semifinalen til Borussia Dortmund, i den spanske pokalfinale til Atlético Madrid og en andenplads i ligaen.

José Mourinho kaldte sæsonen for den værste i hans karriere, og selvom de enkelte resultater måske ikke lyder så dårlige endda, så hang det nok også sammen med, at han på dette tidspunkt havde lagt sig ud med rigtig mange i klubben – herunder Cristiano Ronaldo og klubbens nuværende anfører, Sergio Ramos. Og her er den næste årsag til modstanden mod José Mourinho. Han fylder meget i en klub – også meget mere end eksempelvis Zinédine Zidane.
Mourinho ligger ofte i krig med modstandere, dommere, pressen, fodboldforbund og alt mulig andet. Og han har det med at være smålig – for ikke at sige barnlig – i sin måde at reagere på.

Det blev tydeligst illustreret efter finalen i den spanske Supercup i 2011, hvor han prikkede FC Barcelonas daværende assistenttræner, Tito Vilanova, i øjet. Den slags situationer er ikke rigtigt til at forsvare – og slet ikke for en klub, der er blandt de to-tre største i verden. Real Madrid er pinligt bevidste om, at sådan noget ikke klæder klubben.
Endelig er der selve Mourinhos spillestil, der bestemt ikke er populær alle steder. I modsætning til FC Barcelona har Real Madrid ikke som sådan noget imod at vinde grimt, hvis det er det, der skal til. Men Real Madrid og klubbens fans kræver på den anden side set også, at der skal noget mod og mandshjerte til. Spillere og trænere skal vise, at det betyder noget at spille for Los Blancos. Det er meget mere end et job. Passionen skal med.

Respekt for Zidane

Her mener José Mourinhos kritikere, at portugiseren for det første satser meget mere på at undgå at tabe end at vinde kampene. Og for det andet, at når hans hold så er kommet foran, så fokuserer han for meget på at tage de tre point for sejren for at sætte dem ind på kontoen som en anden bogholder. Det er her, de savner passionen for selve fodboldspillet.

Dén har Zinédine Zidane. Men ifølge de spanske medier var præsident Pérez betænkelig ved at ansætte ham.
Zidane skulle have præsenteret et krav om, at han ville bestemme over køb og salg af spillere. Han ville med andre ord være manager ligesom mange engelske og skotske trænere, der på den måde også fungerer som sportsdirektører. Det samme gør i øvrigt Ståle Solbakken i danske FC København.
Men det ville Pérez ikke være med til, og det ville resten af klubbens ledelse heller ikke. Zidane får ifølge spanske medier 2,5 milliarder danske kroner at købe ind for. Og ledelsen vil gøre meget for at opfylde hans ønsker. Men han får ikke fuldstændig hånd- og halsret over afgang og tilgang.
Når det alligevel lykkedes at få Zidane til at gøre comeback i Real Madrid, kan det da godt være, at han elsker klubben. Men man kan roligt regne med, at han også har taget sig ekstra godt betalt, når de spanske rekordmestre nu stod – om ikke med hatten i hånden – så dog i en sårbar position.

Større udskiftning

Efter at Lopetegui og Solari mislykkedes, har Zidane dog visse fordele i den nuværende situation.
Ingen kan klandre ham for, at sæsonen er en fiasko. Nu handler det kun om at få spillet de sidste ligakampe og sikre sig, at klubben mindst bliver nummer fire, så den kan være med i Champions League i næste sæson. Og det bør være muligt.
Dernæst venter en sommer med en del handler på Santiago Bernabeu. Gareth Bale forlader næsten stensikkert klubben, og midtbanemanden Isco og venstrebacken Marcelo ser også ud til at være fortid.

På tilgangssiden vil Real Madrid satse benhårdt på enten Kylian Mbappé eller hans klubkammerat Neymar. Eden Hazard i Chelsea og Harry Kane eller Christian Eriksen i Tottenham kan også meget vel komme i spil.
Og så kommer der en sæson, der – målt med Real Madrid-målestokken – næsten kun kan blive bedre end 2018/19.
Vi giver Zinédine Zidane de sidste ord fra pressemødet:
”Jeg starter mit arbejde i morgen, og så går jeg ellers efter at bringe klubben tilbage, hvor den hører hjemme, og hvor den fortjener at være.”

Klik for at kommentere

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Spanien

Den ekstreme højrefløj under angreb

Skrevet for

den

Santiago Abascal, VOX, bliver nu angrebet fra alle sider.

Højrefløjspartierne Partido Popular og Ciudadanos går nu til angreb på VOX i et forsøg på at bremse partiets succes i meningsmålingerne op til folketingsvalget den 28. april, hvor det ekstreme højrefløjsparti står til at få 12 procent af stemmerne.

Rygterne om et koalitionssamarbejde mellem de tre partier efter det kommende folketingsvalg er mange, men intet er blevet bekræftet af hverken Partido Popular eller Ciudadanos, der indtil videre begge har valgt at gå stille med dørene.
Men ikke alle er tilfredse med situationen og mener, at de to partier bør tage afstand til VOXs politik. Partido Populars partileder Pablo Casado er af mange – også partifæller – blevet beskyldt for at fedte for VOX for dermed at kunne vinde regeringsmagten efter folketingsvalget i slutningen af april. Han har sågar udtalt, at det spanske demokratis fjende ikke er den ekstreme højrefløj, som mange mener, men derimod regeringspartiet PSOEs allierede, det populistiske parti Unidos Podemos samt uafhænighedstilhængerne i Catalonien og Baskerlandet.

Men både Ciudadanos og Partido Popular ændrer nu strategi og går begge til angreb på VOX. Det sker på baggrund af de sidste ugers mange outrerede udtaleleser fra VOXs partileder Santiago Abascal, der blandt andet mener, at spanierne skal have lov til at forsvare sig med våben, hvis de frygter for deres liv.

Pablo Casado mener, at det er at spille russisk roulette, hvis man stemmer på VOX, og han opfordrer i stedet spanierne til at stemme med hovedet og ikke lade sig forføre af VOX.

Albert Rivera, partileder for Ciudadados, har indtil videre holdt hovedet koldt, og kun en gang er han gået til angreb på VOX. Det var i forbindelse med forhandlingerne om regeringsmagten i Andalusien, hvor VOX betingede sin støtte til Partido Popular og Ciudadanos med en afskaffelse af den lov, der beskytter voldsramte kvinder. Internt i partiet har Albert Rivera mødt stor modstand for sin vage holdning overfor VOX, og han har nu valgt at støtte op om Pablo Casado og ændre taktik.

Den taktiske kovending ses dog af mange, som de to partiers krampagtige forsøg på at bremse den vælgerflugt, de begge har oplevet, siden VOX blev en vigtig brik i spansk politik.

Læs artiklen

Krimi

Kvinde dræber sin mand i selvforsvar

Skrevet for

den

Kvinden ringede selv til 112-alarmcentralen, hvor hun forklarede at hun havde ageret i selvforsvar. Hendes 32-årige mand døde i hjemmet af knivstik.

En 32-årig mand har torsdag mistet livet i sit hjem i San Pedro del Pinatar, Murcia. Han døde grundet knivstik fra sin kone, som indrømmede at hun havde dræbt ham. Dog havde kvinden, ifølge eget udsagn, ageret i selvforsvar, da han ville slå hende.

112-alarmcentralen modtog torsdag kl. 13:58 et opkald fra en kvinde i området af Las Esperanzas. Hun forklarede i opkaldet, at hun havde stukket sin mand med en kniv “efter han havde forsøgt at slå hende”. Ifølge kvinden var det ikke første gang.

Ved politiets ankomst fandt man manden uden puls, hvorefter man forsøgte at genoplive ham. Den 32-årige mand kunne ikke reddes og døde på gerningsstedet.

Kvinden blev anholdt og venter i dag på at se en dommer, mens mandens lig er blevet fjernet fra hjemmet i Murcia.

Læs artiklen

Erhverv

Udenlandske investeringer i Spanien topper. Catalonien flopper.

Skrevet for

den

Ikke siden de glade dage før finanskrisen i 2007 har de udenlandske investeringer i Spanien været højere. Madrid tegner sig alene for 85 procent af investeringerne.

Nye tal viser, at de udenlandske investeringer i Spanien i 2018 har slået rekord. Næsten 47 millioner Euro er der kommet til Spanien i form af nye investeringer, viser tal fra Indenrigsministeriet. Det er en stigning på 71% sammenlignet med 2017.

Bag tallene gemmer der sig dog en barsk virkelighed for Catalonien. Efter afstemningen om uafhængighed i 2017 har mange virksomheder droppet deres investeringer i regionen og mange virksomheder er flyttet, skriver Murcia Today.

Udenlandske investeringer i Catalonien er faldet fra godt otte millioner Euro i 2016 til knap tre millioner Euro i 2018.. Catalonien står dermed kun for 6,4 procent af de samlede investeringer mod 31 procent i 2017.

Madrid står nu for hele 85 procent af de udenlandske investeringer i Spanien. I 2016 var det 44 procent.

Læs artiklen

Spanien

4.500 fanget uden sikkerhedssele

Skrevet for

den

Indenfor blot en uge har politiet fanget 4.500 bilister uden sikkerhedssele på. Det indebærer for dem en bøde på 200 euro og tre klip i kørekortet.

Guardia Civil har på en enkel uge givet bøder til præcist 4.446 personer, der kørte uden sikkerhedssele.

Sådan en overtrædelse koster 200 euro samt tre klip i kørekortet. Dog kan man slippe med halv skade, hvis man betaler bøden indenfor 14 dage.

Disse trafikanter blev alle fanget under en intens kampagne, der løb over dagene fra den 11. til den 17. marts. I løbet af denne uge blev der kontrolleret i alt 377.602 køretøjer på de spanske veje.

75 procent af de næsten 4.500 bilister blev i øvrigt taget på en landevej, hvor otte ud af ti dødsfald netop sker.

Guardia Civil fandt også 262 børn, der enten sad uden sele eller i korrekt sikkerhedssystem. 62 af dem sad desuden på forsædet.

Her i Spanien kræver loven, at børn på under 1,35 m i højde, skal sidde fastspændt på bagsædet i passende system i forhold til højde og vægt.

Trafikdirektoratet (DGT) påpegede, at “bruge selen er obligatorisk, netop grundet din sikkerhed.”

Læs artiklen

Politik

Strammere regler for Uber og Cabify

Skrevet for

den

Uber og Cabify skal fra den 1. april underrette om al kørsel i et nyt system, der har til formål at registrere deres aktiviteter.

VTC’er, hvilket står for ‘un vehículo de transporte con conductor’ (et transportkøretøj med chauffør) vil fra den 1. april få strammere regler her i Spanien.

Fra den 1. april vil driften af en ny hjemmeside blive sat i funktion. Her skal de virksomheder, som opererer via Uber og Cabify, registrere alle sine udførte tjenester.

Dette register for al kommunikation vil blive drevet af udviklingsministeriet og opfylder således et af kravene fra taxachauffører.

Dette værktøj vil gøre det muligt for både kommuner og regionale myndigheder, at kontrollere at ydelser bliver overholdt. Som f.eks., at en VTC kan arbejde i en anden provins end der hvor autorisation, forudsat at kørslen ikke overstiger 20% af faktureringen pr. trimester.

Et af kravene fra taxachaufførerne, som længe har klaget over denne praksis og tillige strejket, er således blevet opfyldt.

Læs artiklen

Krimi

Nyt slag mod ulovligt IPTV. Anholdelser i Málaga.

Skrevet for

den

Siden 2015 har Policía Nacional efterforsket den hidtil største sag om ulovligt IPTV til dato i Europa. Efterforskningen er foregået i samarbejde med dansk og engelsk politi og Europol.

Sagen startede med en anmeldelse fra engelske Premier League. De havde konstateret overtrædelse af deres tv-rettigheder fra et firma med base i Málaga.

Efterforskningen viste hurtigt et stort netværk med grene til Danmark, England, Holland, Letland og Cypern, skriver Policía Nacional på deres hjemmeside.

Efterforskerne fik identificeret 11 servercentraler fordelt over hele verden, med helt op til 40 servere i hver.

I en koordineret aktion slog politiet til på 14 adresser samtidig. Otte i Spanien – i Málaga, Madrid og Alicante – fire i Danmark og to i England.

Der er foreløbigt foretaget fem anholdelser, heraf de tre i Málaga. Policía Nacional anslår, at det ulovlige salg af IPTV abonnementer har indbragt otte millioner Euro.

Policía Nacional oplyser ikke hvornår aktionen fandt sted og hvilken nationalitet, de anholdte har, men oplyser, at der er beslaglagt 12 luksusbiler, fast ejendom og indefrosset konti i forskellige banker.

Læs artiklen

Populær