Spanien

Zidane: “Jeg elsker klubben”

Skrevet for

den

Af Niels O. Hansen, Costa Postens sportskorrespondent

Real Madrid samler ikke på tredjepladser og ottendedelsfinaler, derfor var det ganske logisk, at klubben mandag valgte at sige farvel til træner Santiago Solari. Lidt mere overraskende var det, at Real Madrids nye træner er identisk med den gamle træner, Zinédine Zidane, som selv valgte at gå efter sidste sæson.

”Jeg er kommet tilbage, fordi præsidenten ringede til mig, og fordi jeg elsker denne klub,” sagde den 46-årige franskmand på den pressekonference, hvor Real Madrids præsident, Florentino Pérez, begejstret annoncerede, at Zinédine Zidane vender tilbage til den klub, han forlod for små ti måneder siden.
”Jeg skulle ikke så langt, for jeg bor her jo stadigvæk. Jeg forlod klubben, fordi jeg følte, det var nødvendigt for mig. Det var ikke så meget for klubbens skyld – men for holdets, efter at de havde vundet det hele,” sagde manden, der på to og et halvt år førte klubben til tre Champions League-titler på stribe og et enkelt mesterskab.

I år vinder Real Madrid ingenting.

I begyndelsen af marts blev en skuffende sæson til en regulær fiasko, da Real Madrid tabte to gange på hjemmebane til FC Barcelona. Først vandt ærkerivalerne 3-0 i semifinalen i den spanske pokalturnering (Copa del Rey) og dernæst 1-0 i ligaen med den konsekvens, at mesterskabet med stor sandsynlighed igen ender i Catalonien. Real Madrid ligger i skrivende stund 12 point efter FC Barcelona. Og Atlético Madrid ligger imellem de to klubber.
Kulminationen på den dårlige Real Madrid-periode kom så, da holdet tabte 1-4 på hjemmebane til Ajax i Champions League. På trods af en sejr på 2-1 i det første opgør i Amsterdam var det dermed exit i ottendedelsfinalen for de forsvarende Champions League-vindere.

Herefter var Santiago Solari Dead Man Walking.
Argentineren havde sin sidste kamp søndag, hvor Real Madrid vandt 4-1 i ligaen ude over Real Valladolid. Det blev til 133 dage som cheftræner. Det var seks færre end hans forgænger i embedet, Julen Lopetegui, der overtog trænerjobbet i begyndelsen af juni sidste år.

Zinédine Zidane havde forladt Real Madrid få dage forinden.
Det skete fem dage efter, at han havde ført holdet til sejr i Champions League-finalen over Liverpool (3-1). Den tidligere franske verdensmester vidste på det tidspunkt godt, at det ville blive svært at følge op på den succes, han havde været med til at skabe i Real Madrid– ikke mindst fordi superstjernen Cristiano Ronaldo havde fortalt ham, at han var på vej væk. Portugiseren forlod i løbet af sommeren Real Madrid til fordel for de italienske mestre fra Juventus.

Kaotisk forløb

Efter Zidanes exit i Real Madrid fulgte et lettere kaotisk forløb, hvor klubben altså valgte at hyre Julen Lopetegui, som på daværende tidspunkt var landstræner for Spanien. Den historie kom frem kun få dage, før slutrunden i Rusland skulle begynde. Og den huede bestemt ikke det spanske fodboldforbund (RFEF). Konsekvensen blev, at RFEF to dage før holdets første kamp ved VM-slutrunden mod Portugal (3-3) valgte at fyre Julen Lopetegui og erstatte ham med assistenten, Fernando Hierro. Den tidligere Real Madrid-stjerne fik kun de fire kampe, som Spanien opnåede ved VM, inden han blev erstattet af sin gamle holdkammerat, Luis Enrique.

Julen Lopetegui fik hurtigt kærligheden at føle i Real Madrid. Klubben fik ikke købt nogen hverken halv- eller fuldgod erstatning for Cristiano Ronaldo. De kongelige madrilenere havde satset på den franske verdensmester, Kylian Mbappé, men Paris Saint.Germain havde lejet ham af Monaco, og i løbet af sommeren gjorde de franske mestre skiftet permanent.

Med Gareth Bale, Marco Asensio og Karim Benzema i front tabte Real Madrid den første betydende kamp under Julen Lopetegui. Det var den europæiske Supercup mod Europa League-vinderne fra Atlético Madrid (2-4).
Bagefter blev det ganske vist til nogle sejre i ligaen, men efter nederlag til Sevilla, Alavés og Levante i ligaen og til CSKA Moskva i Champions League var det tydeligt for enhver, at her var der vist noget, der ikke var, som det plejede at være.

Lidt spænding

Den eneste grund til, at Lopetegui ikke blev fyret allerede på dette tidspunkt, var, at FC Barcelona også kom hakkende fra start. Atlético Madrid var med i toppen, og det var Sevilla også. For en sjælden gang skyld så det ud som om, det faktisk kunne blive lidt spændende, hvem der ville vinde det spanske mesterskab.
Den negative kulmination for Real Madrid på tiden under Lopetegui kom sidst i oktober måned, hvor FC Barcelona – uden Lionel Messi – på eget græs kørte de hvidklædte rundt i manegen og sendte klubben retur til hovedstaden med et nederlag på 1-5.

Det betød farvel til Lopetegui og goddag til Santiago Solari, som indtil da havde trænet Real Madrids B-hold. Han forsøgte at reparere på den dårlige sæsonstart. Det lykkedes i nogen grad – indtil den skrækkelige uge i begyndelsen af marts. Herefter handlede det kun om, hvem der skulle afløse Solari. Ifølge flere spanske medier ønskede præsident Pérez at give comeback til José Mourinho, der er ledig på markedet, efter at han blev fyret i Manchester United i december. Men resten af ledelsen var imod tanken. Af flere årsager.

Mourinho spøgte

For det første er José Mourinho en type, der slider meget på sine omgivelser.
Han var i Real Madrid fra 2010 til 2013, og under hans ledelse lykkedes det i 2011 efter syv magre år i Champions League at nå frem til semifinalerne, som klubben tabte til de senere vindere fra FC Barcelona.
Året efter lykkedes det også for Real Madrid at snuppe mesterskabet, efter at FC Barcelona ellers havde vundet den spanske titel tre år i træk.
Men i 2012-13 satte Real Madrid sig imellem tre stole, da det blev til nederlag i Champions League-semifinalen til Borussia Dortmund, i den spanske pokalfinale til Atlético Madrid og en andenplads i ligaen.

José Mourinho kaldte sæsonen for den værste i hans karriere, og selvom de enkelte resultater måske ikke lyder så dårlige endda, så hang det nok også sammen med, at han på dette tidspunkt havde lagt sig ud med rigtig mange i klubben – herunder Cristiano Ronaldo og klubbens nuværende anfører, Sergio Ramos. Og her er den næste årsag til modstanden mod José Mourinho. Han fylder meget i en klub – også meget mere end eksempelvis Zinédine Zidane.
Mourinho ligger ofte i krig med modstandere, dommere, pressen, fodboldforbund og alt mulig andet. Og han har det med at være smålig – for ikke at sige barnlig – i sin måde at reagere på.

Det blev tydeligst illustreret efter finalen i den spanske Supercup i 2011, hvor han prikkede FC Barcelonas daværende assistenttræner, Tito Vilanova, i øjet. Den slags situationer er ikke rigtigt til at forsvare – og slet ikke for en klub, der er blandt de to-tre største i verden. Real Madrid er pinligt bevidste om, at sådan noget ikke klæder klubben.
Endelig er der selve Mourinhos spillestil, der bestemt ikke er populær alle steder. I modsætning til FC Barcelona har Real Madrid ikke som sådan noget imod at vinde grimt, hvis det er det, der skal til. Men Real Madrid og klubbens fans kræver på den anden side set også, at der skal noget mod og mandshjerte til. Spillere og trænere skal vise, at det betyder noget at spille for Los Blancos. Det er meget mere end et job. Passionen skal med.

Respekt for Zidane

Her mener José Mourinhos kritikere, at portugiseren for det første satser meget mere på at undgå at tabe end at vinde kampene. Og for det andet, at når hans hold så er kommet foran, så fokuserer han for meget på at tage de tre point for sejren for at sætte dem ind på kontoen som en anden bogholder. Det er her, de savner passionen for selve fodboldspillet.

Dén har Zinédine Zidane. Men ifølge de spanske medier var præsident Pérez betænkelig ved at ansætte ham.
Zidane skulle have præsenteret et krav om, at han ville bestemme over køb og salg af spillere. Han ville med andre ord være manager ligesom mange engelske og skotske trænere, der på den måde også fungerer som sportsdirektører. Det samme gør i øvrigt Ståle Solbakken i danske FC København.
Men det ville Pérez ikke være med til, og det ville resten af klubbens ledelse heller ikke. Zidane får ifølge spanske medier 2,5 milliarder danske kroner at købe ind for. Og ledelsen vil gøre meget for at opfylde hans ønsker. Men han får ikke fuldstændig hånd- og halsret over afgang og tilgang.
Når det alligevel lykkedes at få Zidane til at gøre comeback i Real Madrid, kan det da godt være, at han elsker klubben. Men man kan roligt regne med, at han også har taget sig ekstra godt betalt, når de spanske rekordmestre nu stod – om ikke med hatten i hånden – så dog i en sårbar position.

Større udskiftning

Efter at Lopetegui og Solari mislykkedes, har Zidane dog visse fordele i den nuværende situation.
Ingen kan klandre ham for, at sæsonen er en fiasko. Nu handler det kun om at få spillet de sidste ligakampe og sikre sig, at klubben mindst bliver nummer fire, så den kan være med i Champions League i næste sæson. Og det bør være muligt.
Dernæst venter en sommer med en del handler på Santiago Bernabeu. Gareth Bale forlader næsten stensikkert klubben, og midtbanemanden Isco og venstrebacken Marcelo ser også ud til at være fortid.

På tilgangssiden vil Real Madrid satse benhårdt på enten Kylian Mbappé eller hans klubkammerat Neymar. Eden Hazard i Chelsea og Harry Kane eller Christian Eriksen i Tottenham kan også meget vel komme i spil.
Og så kommer der en sæson, der – målt med Real Madrid-målestokken – næsten kun kan blive bedre end 2018/19.
Vi giver Zinédine Zidane de sidste ord fra pressemødet:
”Jeg starter mit arbejde i morgen, og så går jeg ellers efter at bringe klubben tilbage, hvor den hører hjemme, og hvor den fortjener at være.”

Krimi

213 anholdt for naturbrande i første halvår

Skrevet for

den

Aemet. Varsel om risikoområder for onsdag d. 7/8

Guardia Civil har i løbet af de første seks måneder i år anholdt 70 procent flere i forbindelse med naturbrande end i samme periode i 2018.

De 213 anholdte står for tilsammen 274 brande. I 2018 var der 116 brande i samme periode.

Der er dog ikke tale om så mange pyromaner. Istedet kalder Guardia Civil de anholdte for brandstartere, eftersom 98 procent af alle brande vurderes til at skyldes folks skødesløshed med åben ild. Altså folk, som ikke umiddelbart har nogen intention om at starte en brand, skriver Murcia Today.

Den hyppigste årsag til en naturbrand er åbent bål, hvor man vil fjerne uønsket vegetation, eller henkastede cigaretskod. Og glasflasker kan have en effekt som brændglas.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Salget af avokadoer skal fordobles

Skrevet for

den

Bønderne i Axarquía-området øst for Málaga tager nu konkurrencen op med avokadoproducenterne fra Sydamerika – specielt Chile – og vil fordoble produktionen og forbruget i Spanien, skriver Málaga Hoy.

De skandinaviske lande har forlængst overgået spanierne, hvad angår forbruget af avokadoer i madlavning. Mens spanierne i gennemsnit spiser et kilo avokadoer per person om året, er man i de skandinaviske lande helt oppe på to til toethalvt kilo per person om året.

Men et større nationalt forbrug kræver en bedre promovering af den spanskproducerede avokado. Derfor har WAO (World Avocado Organization) besluttet at støtte op om den spanske avokadoproduktion med en investering på en halv million euro og promovere avokadoen på nationalt plan. “En af de store fordele, som de spanske producenter har sammenlignet med producenter fra Sydamerika, er, at de spanske avokadoer kan sælges modne, mens de avokadoer, der kommer fra Sydamerika som, regel er umodne og grønne, og derfor ikke kan spises med det samme,” siger Javier Braun, formand for organisationen Asociación Española de Tropicales.

Den omfattende promovering af den spanske avokado begyndte allerede i juni måned, hvor WAO på restauranten Nerua Guggenheim Bilbao i Baskerlandet sammen med kokken  Josean Alija havde inviteret pressen til frokost for at demonstrere, hvordan avokado nemt kan indgå i finere madlavning. Repræsentanter fra både Trops og Reyes Gutiérrez fra Vélez-Málaga, der er blandt de største producenter af avokadoer i Spanien, deltog i arrangementet.

Læs artiklen

Barcelona

Spansk super el-bil til 2 mio €

Skrevet for

den

Carmen er helt igennem elektrisk og har plads til to personer og udviklet som en GT-bil. Foto: Hispano Suiza

Hun hedder Carmen og hun er en temperamentsfyldt – fuldt elektrisk – sportsvogn med 1.019 hk. Hun kan konkurrere med Bugatti Chiron, for hun accelererer til 100 km/t. på under tre sek., topfarten er elektronisk begrænset til 210 km/t. Prisen på spanske plader forventes at være ca. to mio. Euro.

Producenten Hispano Suiza, slap tøsen løs i Barcelonas gader forleden – og hun vakte opsigt med sin stil og ikke mindst sin elegance. Carmen er designet og konstrueret af Barcelona-baserede QEV Technologies, der også er kendt for at styrer Mahindra-teamet i Formel E.

Hispano Suiza var frem til 2. verdenskrig kendt for at fremstille 12-cylindrede luksusbiler, som kunne konkurrere med Rolls-Royce. I dag ejes Hispano Suizas af den fjerde generation af Suqué Mateu-familien, der byggede mere end 12.000 Hispano Suiza-modeller og 50.000 flymotorer mellem 1904 og 1946.

Ifølge Jyllands Posten er Carmen en af de mest ”kulfiberintensive biler i verden”. Letvægtsmaterialerne gør, at vægten kan holdes på 1.670 kg, hvilket er meget lavt for en elbil af den kaliber.

Næste fase er en række omfattende test af køretøjet, i første omgang i det nordlige Catalonien, før man flytter til den verdensberømte Ascari-racerbane til test af højhastighed og svingegenskaber. Den første bil på gaden forventes leveret i juni 2020. Så er der også tid til at spare sammen til en Carmen.

 

 

 

 

Læs artiklen

Spanien

Lille men fortsat fald i arbejdsløsheden

Skrevet for

den

Køen foran arbejdsformidlingen Empleo er kortere idag end i f.eks. 2012-13, hvor arbejdsløsheden rundede de 26 procent. Foto: El Correo

Arbejdsløsheden faldt med 4.253 personer i juli måned. Det er den laveste nedgang for en juli måned siden 2008, skriver El Independiente.

Trods de mindre optimistiske tal for juli måned er arbejdsløsheden dog nede på lidt over tre millioner – den laveste siden november 2008. Det sidste år er ledigheden faldet med 3,94 procent, og ved udgangen af juni i år lå den nationale arbejdsløshed på 14,02 procent i forhold til 15,28 procent sidste år.

Dog er det ifølge El Independiente bekymrende, at arbejdsløsheden er faldet så lidt i juli i år, da tallene for 2018 og 2017 faldt med henholdsvis 27.141 og 26.887 arbejdsløse.

Hos Seguridad Social ser det dog bedre ud. Antallet af personer, der er tilmeldt Seguridad Social, er nemlig det højeste nogensinde med 19,5 millioner tilmeldte. Tallet overgår endda boomåret 2007, hvor 19,4 millioner var tilmeldt Seguridad Social. Dog viser tallene for juli måned en mindre stigning end tidligere med kun 15.514 nye tilmeldte, som er den andenlaveste tilgang til Seguridad Social nogensinde.

Læs artiklen

Spanien

Prognose giver stor valgsejr til PSOE

Skrevet for

den

Pedro Sánchez står til en fremgang på 12,7 procentpoint ved et kommende parlamentsvalg. Foto: Wikimedia Commons

Udsigterne til, at det lykkes den fungerende premierminister Pedro Sánchez fra socialistpartiet PSOE at opnå støtte nok til at regere landet de kommende fire år, er lange. Der bliver derfor efter al sandsynlighed udskrevet parlamentsvalg igen, og her står Pedro Sánchez til at få et endnu bedre valg end den 28. april, skriver OK Diario.

I en ny meningsmåling foretaget i dag af CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) står PSOE til en kæmpe valgsejr med hele 41,3 procent af stemmerne mod 28,68 procent ved valget i april. PSOE vil dermed forblive det største parti i Spanien, men med endnu længere ned til oppositionen. Det konservative Partido Popular står i meningsmålingen til endnu en vælgerlussing med kun 13,7 procent af stemmerne mod 16,7 procent ved sidste valg. Bekymrende ser det også ud for det liberale midterparti Ciudadanos, der vil gå fra 15,86 procent af stemmerne til kun 13,3 procent. De to yderliggående partier Unidas Podemos på venstrefløjen og VOX på højrefløjen går også tilbage i meningsmålingen. Unidas Podemos kun med et procentpoint, mens VOX vil gå fra 10,26 procent i april til kun 4,6 procent.

Det er ikke første gang efter parlamentsvalget i april, at en meningsmåling giver en overlegen valgsejr til PSOE. Derfor frygter mange, at Pedro Sánchez bevidst trækker de nuværende forhandlingerne med de andre partier ud for at vinde et kommende parlamentsvalg, der efter al sandsynlighed vil give ham premierministerposten de næste fire år uden, at han vil skulle gå på kompromis med de mindre nationalistiske partier eller Unidas Podemos for at danne regering.

Læs artiklen

Spanien

Negativ vækst i spansk eksport

Skrevet for

den

For første gang i ti år faldt den spanske eksport af føde- og drikkevarer sidste år med 0,4 procent, selvom produktionen af samme varer steg med 0,5 procent, skriver El Mundo.

Produktionen af føde- og drikkevarer vægter tungt i spansk økonomi. Det er derfor bekymrende, at eksporten af disse varer sidste år trods en øget produktion oplevede negativ vækst set i forhold til året før. Det er første gang, det sker siden 2008, siger Fernando Miranda, generalsekretær for organisationen Agricultura y Alimentación.

Produktionen lå sidste år på lidt over 116 milliarder euro. Næsten det samme niveau som i 2017 efter fire år i træk med vækst. Samtidig faldt eksporten fra 30,7 mia. euro i 2017 til 30 mia. euro i 2018, hvilket svarer til en nedgang på 0,4 procent. Og over 1.000 spanske virksomheder var derfor sidste år nødt til at indstille deres eksportaktiviteter.

“Der er mange faktorer, der spiller ind. Både handelskrigen mellem USA og Kina, Brexit og et faldende forbrug i lande som Frankrig, Tyskland og Portugal indvirker på den spanske eksport af føde- og drikkevarer. USAs told på varer fra Spanien har blandt andet betydet et fald på fire procent i eksporten af sorte oliven til USA,” siger Fernando Miranda.

Men også den politiske ustabilitet i Spanien, og udsigterne til et fjerde parlamentsvalg på blot fire år skaber usikkerhed både, hvad angår produktionen og i sidste ende eksporten til udlandet, fortæller Fernando Miranda.

Læs artiklen

Populær