Vulkan kan sænke temperaturen globalt, lufthavn åbnet

Vulkan kan sænke temperaturen globalt, lufthavn åbnet

 

Agung-udbrudet på Bali i år 1963 fik temperaturen til at falde med næsten 0,2 grader.

 

Vulkanen Agung på den populære indonesiske ferieø Bali har igennem den seneste tid sprøjtet aske op i fire kilometers højde, hvilket har tvunget myndighederne til at evakuere 100.000 indbyggere.

Agungs forøget aktivitet har tvunget hovedlufthavnen i hovedbyen Denpasar, Ngurah Rai International Airport, til at lukke for al flytrafik for tredje dag i træk.

Balis askesky skifter retning og giver 120.000 turister på ø’en håb.

Askeskyen fra Balis højeste punkt kan dog få langt mere vidtgående konsekvenser, der kan påvirke klimaet lokalt såvel som globalt, hvis et større udbrud forekommer.

Forskere har længe vidst at vulkanudbrud kan påvirke Jordens temperatur i flere måneder ved at spreder gasser og partikler op i atmosfæren.

Klimaforsker ved Nasa, Chris Colose, skriver på Twitter, at Agungs mulige temperaturpåvirkning på Jorden afhænger af om »eksplosionen er stærk nok til at få svovlrigt materiale op i stratosfæren.«

Askepartikler og svovldioxid – der kan danne forbindelser, som reflekterer sollys- fra Agung kan dermed ende op med at køle hele Jorden. Effekten afhænger af mængden af partikler, som en vulkan udsender.

Ifølge VOX er det stadigvæk for tidligt at sige, om udbruddet vil få nogen effekt på det globale klima. Agungs seneste store udbrud tilbage i 1963, nedsatte den globale temperatur i det efterfølgende år med mellem 0,1 og 0,2 grader.

Et af de absolut kraftigste udbrud i det 20. århundrede skete i 1991, da vulkanen Pinatubo på Filippinerne gik i udbrud.

Askepartikler spredte sig til hele Jorden på mindre end et år, og betød – ifølge The Washington Post – at den globale temperatur faldt i den periode med en grad. Ikke en gang effekten af El Ni Niño mellem 1992-1993 kunne ikke overvinde kuldeffekten af ​​Pinatubo-udbruddet, hvis virkninger varede i flere år.

Den seneste opdatering fra de indonesiske myndigheder fortæller, at intensiteten af udbruddene på Agung fortsætter med at stige. Det har fået myndighederne til at gå i højeste alarmberedskab.

På trods af at vulkanen Agung stadigvæk er i udbrud har lufthavnen på Bali netop genåbnet i dag, d. 29. november.

 

 

 

 

 

Kilde Jyllands-Posten