Uncategorized

Valg i Danmark 5. juni

Skrevet for

den

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskrevet folketingsvalg til afholdelse 5. juni.

Uncategorized

Er dit EU sygesikringskort udløbet

Skrevet for

den

Knap hvert andet dansk udstedte EU-sygesikringskort udløber i år. I modsætning til i en række andre lande får vi ikke automatisk et nyt blåt kort hvert femte år, skriver Jyllands Posten

2 millioner danske kort udløber i år, så skal man på ferie i Europa, så kræver de fleste rejseforsikringsselskaber, at det blå kort tages med i bagagen. Har man ingen rejseforsikring, er kortet endnu vigtigere.

»Danskerne skal lige vænnes til, at kortet har en udløbsdato, og at det derfor er noget, man altid har styr på, inden man rejser, præcis som man også skal have styr på fornyelse af pas,« siger pressechef Mette Beck, Udbetaling Danmark, til Jyllands Posten.

Hun minder om, at det kun er dem, der skal til et EU-land, et EØS-land eller Schweiz, som skal forny kortet, hvis det er tæt på udløbsdato: »Det er nemt at bestille kortet på borger.dk, og kvitteringen fungerer som et midlertidigt kort, indtil det rigtige kommer med posten. Man kan godt rejse uden gyldigt kort, men det bliver mere bøvlet, da man risikerer at skulle lægge penge ud for behandling, hvis uheldet er ude,« siger Mette Beck.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

BZ’erne indtager Málaga-provinsen

Skrevet for

den

Ejendom i Barcelona overtaget af Okupas.

Det antages, at over 83.000 ejendomme i Spanien er overtaget af bz’ere (på spansk Okupas), og i dag er Andalusien den region i Spanien efter Madrid og Barcelona med flest besatte boliger. Og i Andalusien er Málaga-provinsen den provins med andenflest besatte boliger, fremgår det af La Opinión de Málaga.

Problemet med Okupas i Spanien tog for alvor fat i årene lige efter finanskrisen, hvor mange spaniere måtte gå fra hus og hjem. I stedet for at leve på gaden fandt de hurtigt ud af, at de kunne besætte de mange tomme ejendomme rundt omkring i landet. Og her har mange af dem boet lige siden.

Sidste år vedtog man en lov, Ley de desahucio exprés, der skulle muliggøre en ekspresbehandling af sagerne, og dermed fremskynde udsmidningen af bz’erne , men det til trods er antallet af besatte boliger i Spanien det sidste år steget med 5,8 procent. Stigningen er dog baseret på antallet af anmeldelser, der er foretaget  til politiet. Derfor kan det på landsbasis reelt set dreje sig om helt op til 100.000 boliger.

Ofte bliver de boligejere, der anmelder, at deres bolig er overtaget af bz’ere, udsat for trusler, og derfor vælger mange at forsøge at nå en aftale med bz’erne udenom retssystemet. Men det giver ingen garanti for, at bz’erne flytter ud, selvom de har fået pengene. Tit kan boligejeren risikere at skulle betale op til 30.000 euro sort for at få sin bolig tilbage, hvis ejeren går uden om retssystemet.

Læs artiklen

Spanien

Forhistorisk kannibalisme i Spanien

Skrevet for

den

Forskere kan nu bevise, at det forhistoriske menneske homo antecessor, der levede for 1,2 million til 800.000 år siden, og menes at være den tidligste menneskeart i Europa, i stor grad ernærede sig ved at spise menneskekød.

Forskere har analyseret de rester, man har fundet af syv homo antecessor i alderen 4 – 17 år ved Atapuerca ved Burgos i Nordspanien. Undersøgelserne beviser, at disse forhistoriske mennesker ernærende sig ved kannibalisme. Og oftere end tidligere antaget, formodentligt fordi menneskekød var nemt at få fat i og gjorde det muligt at skære ned på forbruget af andre ressourcer. Dog har ernæringsindholdet ikke været lige så højt, som hvis de spiste en bisonokse, men “byttet” har været nemmere at fange i forhold til vilde dyr i naturen. Blandt de foretrukne spiser den gang lå voksne mennesker øverst på listen. Derefter kom unge, børn, bisonokser, heste, hjorte og sidst men ikke mindst frugt og grønt. Forskerne antager samtidig, at det også var almindeligt, at medlemmer af samme stamme blev ofre for kannibilisme.

De spanske forskere Jesús Rodríguez, Ana Mateos og Guillermo Zorrilla har netop offentliggjort de revolutionerende resultater af deres undersøgelse i magasinet Journal of Human Evolution.  Journal of Human Evolution. 

Læs artiklen

Uncategorized

Tværpolitiske aftaler i vente

Skrevet for

den

Premierminister Pedro Sánchez fra PSOE (tv) og oppositionsleder Pablo Casado fra PP (th) vil samarbejde om Cataloniens fremtid.

Spansk politik har aldrig været så uforudsigelig, som den er nu efter parlamentsvalget den 28. april, hvor det socialistiske PSOE løb af med flest mandater og lagde stor afstand til specielt opppositionspartiet Partido Popular.

Kort efter valget gik den genvalgte premierminister Pedro Sánchez fra PSOE ud og sagde, at han vil skabe en mindretalsregering og hente støtte fra både venstre- og højrefløjen. Beslutningen blev dårligt modtaget af Unidas Podemos yderst på venstrefløjen, der havde håbet på at indgå i en koalitionsregering med PSOE og få et par ministerposter oven i hatten. Pablo Iglesias, leder for partiet, har dog siden kapituleret og ser sig nu tilfreds med et tæt samarbejde med Pedro Sánchez.

Pablo Casado, partileder for det konservative Partido Popular, har efter partiets dårligste valgresultat nogensinde omlagt partiets strategi og søger nu mere mod midten efter den mislykkede alliance med VOX på den yderste højrefløj forud for parlamentsvalget. Han mødtes i går (mandag) med premierministeren, og de blev blandt andet enige om at arbejde sammen om Cataloniens fremtid. På et efterfølgene pressemøde fastslog Pablo Casado dog, at Partido Popular trods en god samtale med PSOE vil stemme imod en PSOE-mindretalsregering. “Partido Popular er stadig det største oppositionsparti, og selvom vi vælger at samarbejde med PSOE omkring Catalonien, står vi meget forskelligt på mange punkter, og vi vil derfor stemme imod en PSOE-mindretalsregering,” sagde han på pressemødet.

Partileder for det liberale midterparti, Albert Rivera, har i den forbindelse udtalt, at partiet ikke har tænkt sig at stemme for en PSOE-regering, hvilket i sidste ende kan gøre det svært for Pedro Sánchez at skabe den ønskede mindretalsregering.

Premierminister Pedro Sánchez har udtalt, at der ikke vil blive afholdt afstemning i parlamentet om en ny spansk regering indtil efter afholdelsen af kommunalvalget den 26. maj.

Læs artiklen

Uncategorized

Falck betaler ved kasse 1

Skrevet for

den

Falck melder sig klar til at betale kompensation til Bios, Region Syddanmark og en stribe øvrige med penge i klemme. Så længe de vel at mærke kan dokumentere tab forårsaget af Falcks ageren mod Bios, efter at udbuddet om ambulancedrift i 2014 gik Falcks næse forbi og i stedet landede hos den hollandske konkurrent, skriver Berlingske.

»Vi arbejder i øjeblikket på at finde en løsning for alle sagens parter – og dem er der en del af – der er Region Syddanmark, Bios’ danske konkursbo, Bios i Holland, så er der en bank, der har udstedt en garanti, og så selvfølgelig Falck. Samlet løber det op mod små 500 kreditorer, som har udeståender med konkursboet,« siger Jakob Riis, administrerende direktør i Falck, til Berlingske.

Efter Konkurrencerådets afgørelse i begyndelsen af februar iværksatte Falck, hvad de beskriver som et »selfcleaning-program«, der skal skubbe gang i en omfattende kulturændring i selskabet. Første punkt på dagsordenen er kompensation til de forurettede parter. Men Falck er ikke interesseret i at tage plads ved forhandlingsbordet med sagens parter enkeltvis.

»Vi arbejder på at finde en løsning, så mange af de gensidige krav kan fanges i én samlet aftale for alle parter. Hvis vi skal finde en løsning på den korte bane, så kræver det, at alle er enige om, hvordan vi løser det. Ellers kommer alle de forskellige krav til at cirkle rundt. Derfor arbejder vi på én universel løsning for alle parter,« siger Jakob Riis

Læs artiklen

Uncategorized

Puigdemont kan deltage i EU-valg

Skrevet for

den

Spaniens højeste retsinstans sætter valgkommissions beslutning om Puigdemont ud af kraft

Spaniens højesteret har afgjort, at Cataloniens tidligere leder Carles Puigdemont, der flygtede til Belgien, har ret til at stille op ved valget til Europa-Parlamentet,” skriver Ritzau og AFP.

Spanske valgmyndigheder havde ellers blokeret for, at den tidligere catalanske regionspræsident kunne stille op ved valget til Europa-Parlamentet sidst i denne måned.

Puigdemont flygtede fra Spanien i 2017 efter at have ledet et løsrivelsesforsøg i Catalonien.

En talsmand for Spaniens højeste retsinstans siger mandag, at valgkommissionens beslutning er sat ud af kraft af højesteret.

Ud over Puigdemont kan to andre fra den tidligere separatistiske regering i Catalonien, Toni Comin og Clara Ponsati, opstille ved valget til Europa-Parlamentet.

Comin og Ponsati, som også var involveret i det forfatningsstridige forsøg på at løsrive Catalonien, havde også fået forbud mod at stille op efter den værste politiske krise i Spanien i mange år.

Puigdemont bor i dag i Belgien.

 

Læs artiklen

Populær