Mellemøsten

USA udlover dusør i jagt på bin Ladens søn

Skrevet for

den

 

Ifølge USA er Hamza bin Laden den nye leder af al-Qaeda, som hans far grundlagde og ledte indtil sin død.

 

Otte år efter Osama bin Ladens død er hans 30-årige søn, Hamza bin Laden, trådt ud af faderens skygge og har taget en ledende rolle i den militante gruppe al-Qaeda.

Det har fået den amerikanske regering til at udlove en dusør på en million dollar for hjælp, der kan føre til den yngre bin Ladens tilfangetagelse.

Det meddeler USA’s udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge ministeriet er man i øjeblikket i færd med at lokalisere Hamza bin Laden, og dusøren skal ses som en ‘belønning for at hjælpe med til at opnå retfærdighed’.

Osama bin Laden og al-Qaeda-netværket stod bag planlægningen og udførelsen af angrebene 11. september 2001 mod World Trade Center i New York og Pentagon i Washington, hvor knap 3000 mennesker blev dræbt og mere end 6000 såret.

Amerikanske specialstyrker dræbte Osama bin Laden under en operation i den pakistanske landsby Abbottabad i 2011. Her blev også en anden af bin Ladens sønner, Khalid, dræbt.

Global terrorist

Allerede i 2017 blev Hamza bin Laden udpeget som global terrorist af de amerikanske myndigheder. Efter Osama bin Ladens foretrukne arving, sønnen Saad, blev dræbt i et droneangreb i 2009, blev Hamza den nye arvtager.

I 2016 optrådte han i videooptagelser distribueret af al-Qaeda. Heri sagde han, at det amerikanske folk var ansvarlig for dets lederes beslutninger, og at den militante bevægelses hellige krig mod USA ville fortsætte.

Ifølge nyhedsbureauet AP bliver Hamza bin Laden nogle gange omtalt som ‘prinsen af jihad’.

Hans opholdssted har været genstand for spekulation i årevis. Han menes at befinde sig i Afghanistan eller nabolandet Pakistan.

Enkelte rygter har dog tidligere placeret ham under husarrest i Iran, fængslet af det iranske præstestyre.

 

 

 

Kilde Politiken/ritzau

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Internationale Nyheder

Kaptajn på iransk olietanker ved Gibraltar anklager England for “rå vold”

Skrevet for

den

For snart en måned siden bordede soldater fra britiske Royal Marines og betjente fra Gibraltar den iranske supertanker Grace 1 ud for Gibraltar. Nu klager kaptajnen over “rå vold” fra englænderne.

Det skabte overskrifter verden over, da England i begyndelsen af juli kaprede en iransk supertanker ud for Gibraltar. Skibet var angiveligt på vej til Syrien med råolie og det er omfattet af EUs sanktioner overfor det syriske styre.

Nu klager den indiske kaptajn, ifølge BBC, over unødvendig voldsudøvelse fra de britiske styrker. De 30 elitesoldater var blevet fløjet ind til Gibraltar dagen inden beslaglæggelsen af skibet og ifølge kaptajnen blev den ubevæbnede besætning truet med våben til at knæle på skibsdækket og alle var meget chokerede.

Kaptajnen er blevet afhørt i retten på Gibraltar og myndighederne vil snarest offentliggøre en meddelelse om sagen, skriver jp.dk i dag. Myndighederne har bevismateriale, som modsiger kaptajnens udtalelser, hedder det.

Iran har, som gengæld, kapret to engelsk skibe i Hormuzstrædet og det kalder England for “statspirateri”. De har derfor sendt krigsskibe til Hormuzstrædet for at beskytte den engelske handelsflåde.

England har bedt om støtte fra de øvrige EU-lande til missionen. Foreløbigt har Tyskland svaret klart nej, mens Danmark gør klar til at behandle sagen i Folketinget.

Der er gang i et stort diplomatisk drama mellem USA, Iran, EU, England og Spanien.

Iranske Grace 1 ligger stadig for anker fire kilometer øst for Gibraltar under britisk kommando.

Læs artiklen

Danmark

Danske soldater til Syrien?

Skrevet for

den

USAs præsident, Donald Trump, har bedt en række lande om at bidrage militært i Syrien. Danmark er blevet spurgt konkret til soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Mens USA er ved at trække deres soldater ud af Syrien har de nu bedt en række lande, heriblandt Danmark, om at sende soldater til det nordlige Syrien, skriver Politiken.

Helt konkret er der tale om soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset. Ifølge avisen er jægersoldaterne allerede gået i gang med at forberede sig på en indsættelse i Syrien.

De danske soldater skal bistå kurderne, som er kommet i klemme mellem Tyrkiet og regeringsstyrkerne fra Syrien.

Tyskland er også blevet bedt om at sende soldater, men har svaret nej. Indtil videre er der ikke nogen officiel reaktion fra Danmark til USAs ønske. 

Læs artiklen

Erhverv

Iran truer Europa med olieblokade

Skrevet for

den

Fra og med i dag, torsdag den 2. maj, vil USA straffe enhver, der køber olie fra Iran. Hidtil har Irans otte største oliekunder, bl.a. Kina, Indien og Tyrkiet, ellers været undtaget for de amerikanske sanktioner. Men undtagelserne er ophævet med virkning fra i dag.

Målet med USA’s seneste stramning er at lukke helt af for Irans olieeksport og dermed kappe landets økonomiske livline. Ifølge USA bruger Iran sine oliepenge til at understøtte terrorisme og skabe konflikt i hele den arabiske verden, skriver Jyllands Posten.

I Iran har præstestyret advaret mod sanktionerne. Irans udenrigsminister, Javad Zarif, advarede i sidste uge om risikoen for, at konflikten eskalerer til krig.

Præsident Hassan Rouhani og en række militære ledere truer desuden med at blokere Golfstaternes olieeksport i Hormuzstrædet, hvis USA forsøger at standse skibe med iransk olie. Hormuzstrædet, som forbinder oliestater i Golfen med Asien, Europa og Nordamerika, står for en tredjedel af verdens samlede transport af råolie via vandvejene. En blokering vil ikke alene ryste verdensmarkedet, men også kunne føre til en væbnet konflikt eller en ny krig i Golfen.

Læs artiklen

Mellemøsten

Verdens ældste mand dør i Japan

Skrevet for

den

 

113-årige Masazo Nonaka fra Japan var den ældste mand i verden, før han i søndags gik bort.

 

113-årige Masazo Nonaka, der af Guinness Rekordbog sidste år blev bekræftet som værende verdens ældste mand, er søndag død i Japan.

Det oplyser hans familie, ifølge det japanske nyhedsbureau Kyodo News.

Masazo Nonaka blev født i byen Ashoro på den nordlige japanske ø Hokkaido den 25. juli i 1905.

Det var blandt andet også året, hvor fysikeren Albert Einstein fremlagde sin banebrydende relativitetsteori.

»Vi er chokerede over tabet af denne store person. Han var helt som sædvanligt i går, og han døde helt uden at gøre et stort nummer ud af det«, siger hans barnebarn Yuko ifølge Kyodo News.

Den britiske organisation Guinness Rekordborg bekræftede 10. april sidste år, at Masazo Nonaka var den ældste nulevende mand.

Hans kone, som han havde to sønner og tre døtre med, døde i 1992.

Der har tidligere været mænd, der har levet længere end Masazo Nonaka.

Der findes også nulevende kvinder, som er ældre end ham.

Kvinde er 116

Den ældste nulevende kvinde er ifølge Gruppen for Alderdomsforskning japanske Kana Tanaka, der er 116 år.

Japan er et af de lande i verden, der har flest personer blandt de ældste nogensinde.

Den ældste mand, der ifølge Guinness Rekordbog nogensinde har levet, er også japansk.

Det var Jiroemon Kimura, der blev 116 år og 54 dage. Han døde i 2013.

Den ældste person, der nogensinde har levet, menes ifølge Guinness Rekordbog at være franske Jeanne Calment, der blev 122 år og 164 dage.

Tidligere i år blev der dog sået tvivl om Calments rekord.

Efter omfattende forskning konkluderede russiske forskere, at datteren Yvonne Calment tidligt i sit liv overtog sin mor Jeannes identitet.

Derfor var hun ifølge forskerne 99 år, da hun omkom tilbage i 1997.

Den franske alderdomsforsker Jean-Marie Robine, der i sin tid godkendte Jeanne Calments rekord, har dog afvist russernes fremlagte forskning.

 

 

 

Kilde Politiken/ritzau

Læs artiklen

Mellemøsten

Thailand: Marihuana tillades til medicinsk brug

Skrevet for

den

 

Som det første land i Sydøstasien har Thailand valgt at tillade marihuana til medicinsk brug.

 

Thailand vil inden længe gøre det muligt at benytte marihuana og den lokale plante kratom til medicinsk brug.

Den lovgivende forsamling i landet stemte tirsdag for en ændring, der betyder, at man kan få tilladelse til at sælge de to produkter som smertelindrende middel.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Stor politisk opbakning

Allerede tidligt i processen har der været stor opbakning til tiltaget, der blev vedtaget med stort flertal.

Lovændringen fik 166 stemmer for og ingen stemmer imod, mens 13 repræsentanter afstod fra at stemme.

Fremover vil det derfor være muligt at producere, importere og eksportere stofferne, så længe det er til medicinsk brug.

Lovændringen glæder de thailandske landmænd, der vurderer, at det kan skabe nye økonomiske muligheder.

Men hvad enten det gælder dyrkning af planterne, forskning eller levering, vil det kræve særlige tilladelser.

Det gælder også for den person, der skal bruge produktet til medicinsk brug.

Det vil fortsat være ulovligt at bruge stofferne til andet end medicinske formål, hvilket også fremover kan give store bøder eller fængselsstraffe.

Første land i Sydøstasien til at legalisere

Thailand er det første land i Sydøstasien, der lovliggør marihuana til medicinsk brug.

Det er også et tiltag, der bliver overvejet i nabolandet Malaysia.

Tidligere har flere lande godkendt stofferne til medicinsk brug som Canada, Australien, Israel og halvdelen af USA.

Undervejs i processen op til afstemningen blev det påpeget, at nyere undersøgelser har vist, at marihuana kan have medicinske fordele.

Det blev også bemærket, at flere andre lande i verden har taget skridt mod at lovliggøre produkterne i medicinske sammenhænge.

Siden 1970’erne har det været forbudt til producere, sælge og indtage marihuana i Thailand.

Det er dog rimelig tilgængeligt, trods de strenge straffe og bøder.

 

 

 

Kilde Politiken/ritzau

Læs artiklen

Mellemøsten

Brite får livstidsdom i Dubai for spionage

Skrevet for

den

 

31-årige Matthew Hedges fra Durham Universitet blev i maj anholdt i Dubai. Nu er han idømt livsvarigt fængsel.

 

En domstol i De Forenede Arabiske Emirater har onsdag idømt den britiske akademiker Matthew Hedges livsvarigt fængsel, efter at han i sidste måned blev fundet skyldig i spionage.

Det oplyser hans familie og en erklæring fra retten i emiraterne.

Den 31-årige Matthew Hedges fra Durham Universitet blev anholdt 5. maj i Dubai efter en to uger lang researchrejse.

Retsmødet onsdag, hvor dommen blev afsagt, varede mindre end fem minutter, og hans advokat var ikke til stede.

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt siger, at han er dybt chokeret og skuffet over dommen. Han tilføjer, at sagen får følger for relationerne mellem de to lande.

Den britiske ph.d.-studerende var anklaget af De Forenede Arabiske Emirater for spionage på vegne af en fremmed magt. Han blev tilbageholdt, da han var på vej hjem fra lufthavnen i Dubai.

Hedges var angiveligt i Dubai på studietur. Ifølge Justitsministeriet i De Arabiske Emirater var studieturen et dække, har britiske medier tidligere rapporteret.

Han er dømt for at have kompromitteret De Forenede Arabiske Emiraters militære, økonomiske og politiske sikkerhed.

En livstidsdom for en udlænding indebærer maksimum 25 års fængsel.

Hedges blev løsladt mod kaution sent i oktober, men han havde inden da siddet isolationsfængslet i fem måneder, siger hans familie.

 

 

 

Kilde Berlingske/ritzau/Reuters

Læs artiklen

Populær