Samfund

Ulykke forvolder fire mdr. gammel barns død

Skrevet for

den

En fire måneder gammel baby er død, som følge af en ulykke. Barnets far faldt ned af trapper med sin søn i armene.

Politiet på Mallorca undersøger i skrivende stund hændelsen, men det menes at være en tragisk ulykke.

En fire måneder gammel baby er tirsdag død i den mallorcanske kommune Andratx.

Barnet, der blev holdt i sin fars arme, overlevede ikke et alvorligt fald ned af nogle trapper.

Ifølge kilder skete hændelsen på calle Rodriguez Acosta i Andratx, sydvest på øen Mallorca.

Faderen, 38 år gammel og spansk nationalitet, bar sin søn i armene, da han snublede og faldt ned af en trappe.

Det var faren selv, der tog barnet til det nærmeste lægehus i området.

Grundet barnets alvorlige skader blev han med hast taget til hospitalet i Son Espases de Palma.

Trods lægernes bestræbelser endte den fire måneder gamle dreng med at dø kort tid efter.

Vi, her på redaktionen kondolerer…

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Samfund

Fængsel, hospital eller kirkegården

Skrevet for

den

Det spanske vejdirektorat (DGT) har i år tyet til ironi i deres påskekampagne. De inviterer folk til “ferie destinationerne”; fængslet, hospitalet eller værst kirkegården.

I en kampagne, kaldet “Top vacacional”, inviterer vejdirektoratet folk med indenfor. Her dog ikke strand og sol, men bag tremmer, på et hospital eller værst tre meter under jorden.

Påskekampagnen er gjort i ironi for at skræmme og få folks øjne op. At dette kan hænde, hvis man f.eks. bruger mobiltelefonen mens man kører eller er fuld bag rattet.

Hvis man overtræder færdselsreglerne kan en af de tre steder nemt blive en destination, men næppe for at holde ferie. Over påsken hænder de fleste trafikuheld her i Spanien og det prøver DGT nu at råde bod på.

De dyster tal fra sidste år lyder således: 31 dødsfald og 159 alvorligt såret på de spanske veje over påskeperioden, som løber over ti dage.

Se ‘la Dirección General de Tráfico’ (DGTs) ironiske påskekampagne forneden:

Læs artiklen

Samfund

Prisen stiger på benzin

Skrevet for

den

I løbet af de første tre måneder og den første uge i april i år er benzin i Spanien steget med næsten 10 procent. Det viser nye tal fra EU.

Efter et lille fald i den sidste uge af marts fortsætter prisen på benzin sin himmelflugt i Spanien. Siden begyndelsen af januar er prisen steget med 9,5 procent, så den nu ligger på gennemsnitligt 1,29 euro literen.

Prisen på diesel holder sig til gengæld i ro, selvom prisen, sammenlignet med april er seks procent højere.

Priserne i Spanien ligger stadig under gennemsnittet i EU, hvor man skal man af 1,40 euro og 1,45 euro i gennemsnit i Eurozonen.

Læs artiklen

Samfund

Flere husstande i Spanien i 2018

Skrevet for

den

Antallet af husstande i Spanien voksede i 2018 til 18.535.900. Det er en stigning på 0,3 procent, 63.100, i forhold til 2017. Godt halvdelen af de unge mellem 25 og 29 bor hjemme hos forældrene.

Halvdelen af de godt 46 millioner spaniere bor i husstande på to 2 eller 3 personer. Ti procent bor alene, mens 40 procent er fire, eller flere, i husstanden.

Det fremgår af helt nye tal fra Spaniens Statistik, INE.

Den gennemsnitlige størrelse på en husstand i Spanien er 2,5 personer. Hele 53,1 procent af de unge spaniere, mellem 25 og 29 år, bor hjemme hos far og mor.

Læs artiklen

Andalucia

Private sygeforsikringer boomer

Skrevet for

den

Lægemangel og lange venterlister indenfor det offentlige spanske sundhedsvæsen har siden finanskrisens indtog i Spanien medført et boom i antallet af spaniere, der vælger at tegne en privat sygeforsikring.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af IDIS-fonden, hvis formål er at bygge bro mellem det offentlige og det private sundhedsvæsen, var der sidste år 10,3 millioner spaniere, der var privatforsikrede, og tallet forventes at stige de kommende år i takt med, at den ældre befolkningsgruppe bliver større. Den stigende tendens afspejler sig i de private sundhedsudgifter, der i dag udgør hele 28,8 procent af landets samlede sundhedsudgifter.

Ifølge IDIS-fonden er det nødvendigt at finde en måde, hvorpå det offentlige og private sygehusvæsen kan aflaste og supplere hinanden. Ellers vil private klinikker og hospitaler snart kunne mærke det øgede pres, afvarer IDIS-fonden, der arbejder på højtryk med at skabe et fremtidigt bæredygtigt sundhedssystem blandt andet ved at lægge pres på politikerne.

I Andalusien har 18 procent af befolkningen en privat sygeforsikring, hvor regioner som Catalonien og Madrid ligger på henholdsvis 29 og 34 procent, men på landsbasis oplever Andalusien den største årlige vækst i antallet af nytegnede private sygeforsikringer – nemlig på 4,3 procent.

Samtidig sætter Junta de Andalucía, som den første region i Spanien, nu alle sejl ind for at komme de lange ventelister til livs. Det skal blandt andet ske ved at foretage flere operationer på eftermiddage samt på lørdage. På Hospital Regional de Málaga, det tidligere Carlos Haya-hospital, udvider man i april måned staben af kirurger, så man har 32 operationsstuer i gang hele dagen. Samtidig vil man fremskynde åbningen af operationsstuerne på Hospital de Guadalhorce i Cártama, så de er fuldt operative indenfor de kommende uger. Der er i alt afsat 25,5 millioner euro til at få ventelisterne i Andalusien bragt ned på et acceptablet niveau ved udgangen af året.

 

Læs artiklen

Samfund

Den spanske inflation svagt stigende

Skrevet for

den

Fra februar til marts er inflationen steget med 0,2 procentpoints. Fra 1,1 til 1,3, oplyser Spaniens Statistik, INE, i en pressemeddelelse i dag.

De foreløbige tal for marts udkom i dag og viser altså en stigning til 1,3 procentpoints. Det er anden måned i træk, at inflationen stiger. Fra januar til februar steg den fra 1,0 til 1,1 og altså nu, i foreløbige tal, til 1,3.

Stigningen skyldes de øgede brændstofpriser og samtidig har prisen for elektriciteten ikke trukket i den modsatte retning, som den for eksempel gjorde i marts 2018.

Der er stadig langt til den høje inflation fra maj til oktober 2018, som lå fra 2,1 til 2,3 procentpoint.

De endelige tal for marts vil være tilgængelige midt i april, oplyser INE.

Læs artiklen

Samfund

Mindst 1.350 hektar brændt i Galicien

Skrevet for

den

Mere end 20 brande har alene i denne uge forårsaget, at mindst 1.350 hektar jord er brændt i forskellige kommuner i Galicien.

I løbet af denne uge har mindst 20 brande ødelagt mere end 1350 hektar i Galicien. Meget af det var skov-område.

Den første brand opstod natten til mandag i kommunen Cuntis i Pontevedra, hvor flammerne ‘slugte’ i alt 5,5 hektar.

Brandvæsenet formåede i dette tilfælde, at få branden under kontrol rimelig hurtigt, men allerede samme dag opstod en anden. Denne gang i Concello de Rianxo i A Coruña.

Denne brand, som var en af ugens mest intense, er på denne torsdag stadig aktiv. Indtil videre har den ødelagt mindst 1.120 hektar skov-område.

I løbet af ugen har brandvæsenet slukket tre andre brande i provinsen, Pontevedra.

Årsagerne til de mange udbrud vides endnu ikke, men vejret over de sidste dage har ikke hjulpet på situationen.

Tør luft og temperaturer på over 27 grader har sat Galicien i speciel fare, hvor en nordlig vind har drillet bekæmpelsen af flammerne. 

Læs artiklen

Populær