Tandlæger advarer: Kokain ødelægger tænder og mund

Tandlæger advarer: Kokain ødelægger tænder og mund

 

I dag er der betydeligt flere unge, som har prøvet at tage kokain sammenlignet med for 15-20 år siden.

 

Kokain er i de senere år blevet mere og mere udbredt i Danmark – særligt blandt de unge.

Det afhængighedsskabende stof kan få store konsekvenser for bl.a. krop og sind. Også tandsundheden påvirkes negativt hos personer, der tager kokain.

Sådan lyder advarslen fra Tandlægeforeningen på baggrund af en oversigtsartikel i Tandlægebladet skrevet af lektor og ph.d. Anne Marie Lynge Pedersen fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet.

Kokain ødelægger nemlig tænder og mund, påpeges det. Stoffet kan bl.a. give syreskader samt få folk til at skære tænder, ligesom det øger risikoen for huller i tænderne.

»Skaderne afhænger af, hvordan man tager kokain. Hvis man smører kokain mellem overlæbe og tandkød, kan tandkødet trække sig tilbage ved fortænderne, så tandhalsene bliver blottet,« lyder det i en pressemeddelelse fra foreningen, der fortsætter:

»Hvis man sniffer kokain, kan man få kronisk bihulebetændelse. Tager man kokain gennem længere tid, risikerer man, at skillevæggen i næsen nedbrydes – og i visse tilfælde, at der opstår huller i ganen.«

Det er Sundhedsstyrelsens rapport “Narkotikasituationen i Danmark 2017”, som har konkluderet, at kokainforbruget i Danmark er voksende. Således er andelen af unge, der har prøvet stoffet, steget markant siden 2000.

Antallet af narkotikarelaterede dødsfald i USA har nået nye højder og overgår tallene registreret i andre dele af verden.

Særligt blandt de unge mænd er der betydeligt flere, som har prøvet af tage kokain sammenlignet med for 15-20 år siden.

»I disse dage ser vi meningsdannere bagatellisere, hvad der kan ske, hvis man tager kokain. En kommentator skriver eksempelvis, at man sagtens kan passe sit arbejde, selv om ”man har taget et par streger med vennerne”. Den holdning vil jeg gerne advare kraftigt mod. Kokain er et stof, der er skadeligt for din sundhed – herunder din tandsundhed,« lyder det fra Freddie Sloth-Lisbjerg, der er formand i Tandlægeforeningen.

Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen fra Københavns Universitet findes der ingen tal på, hvor mange der får skader på tænder og mund som følge af kokain.

Flere udenlandske rapporter peger dog på, at tandproblemer som et resultat af brug af stoffer forekommer stadigt oftere end tidligere.

 

 

 

 

 

Kilde Jyllands-Posten