Danmark

Sygedage spænder ben for kvinders karrierer

Skrevet for

den

Photo: Havard Health

Kvinder bliver oftere hjemme med syge børn, og det har konsekvenser for deres karrierer, siger fagfolk.

Mødre er mere hjemme med syge børn end fædre, og det går ud over kvindernes karrieremuligheder, vurderer ekspert i ligestilling på arbejdsmarkedet.

Mænd havde gennemsnitligt 0,38 fraværsdage på grund af barn syg pr. fuldtidsansat, mens kvinder havde 0,69 dage, viser fraværstal for 2014 fra Danmarks Statistik.

Og det har nogle klare konsekvenser for kvindernes karrierer, forklarer Anette Borchorst, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet. Hun er specialiseret i arbejdsmarkedets kønsopdeling og ligestilling.

– Der er en tendens til, at lønnen følger en vurdering af arbejdskraften. I arbejdsgiverens øjne er den gode arbejdskraft ikke fraværende ret ofte, siger hun og er ikke i tvivl om, at den lave andel af kvindelige ledere hænger sammen med kvindernes sygedage og barselsorlov.

Der er også stor forskel på mænd og kvinders eget sygefravær. Mænd havde sidste år gennemsnitligt 6,11 fraværsdage på grund af egen sygdom pr. fuldtidsansat, mens kvinder i gennemsnit havde 10,62 sygedage.

Arbejde og familieliv støder sammen

Hvis man skal fremad på arbejdsmarkedet, skal man være en stabil og fleksibel arbejdskraft, og det kan være en udfordring i forhold til familien, siger professor Anette Borchorst.

– Fleksibilitet har to sider, der støder mod hinanden. Der er behovet for at være fleksibel i forhold til familien – og så er der arbejdspladsens behov for fleksibilitet – kan man for eksempel arbejde over?

Hun mener, at samfundet i højere grad burde se på folks muligheder for at gøre karriere senere i livet end som ung.

– Det er sådan, at hvis man skal være seriøs på karrieresporet, så skal man være det fra starten. Det kan være svært at gøre karriere senere.

Negativ spiral

Kvinder tjener gennemsnitligt mindre end mænd, og derfor kan det også være en økonomisk rationel beslutning, at mor oftere bliver hjemme, påpeger Lisbeth Pedersen, der er afdelingschef i Beskæftigelse og Inklusion i SFI.

– Når man står om morgenen og skal vurdere, om det er mor eller far, der skal gå, så har far det vigtigste job med den højeste løn, og derfor tager far oftest på arbejde, siger hun.

På den måde bliver det en negativ spiral, der kan gøre det sværere for kvindernes karrierer.

“Kvinder er mere syge selv og passer flere syge børn. Det betyder igen, at kvinder får en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet, så det bliver også et argument for at fastholde lønforskellene, siger Lisbeth Pedersen”

Tag snakken derhjemme

Hos Dansk Erhverv er man enig i, at det kan være en udfordring at få familielivet og karrieren til at hænge sammen.

– At kvinderne tager flere barns første sygedag er med til at bekræfte det, vi kan se i andre sammenhænge – nemlig at kvinderne stadig vægter hjemmelivet højere og måske også lader det gå ud over karriereambitionerne, siger Rikke B. Ørum, der er underdirektør og chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

– Nogle gange står valget mellem arbejde og familie. At nå hjem og hente børn tidligt eller være på deltid og samtidig have karriere kan være en særdeles vanskelig kombination. Det er i større omfang kvinderne, der vælger hjemmet og børnene til. Det er rigtig, rigtig ærgerligt for samfundet og kvinderne på sigt.

Derfor råder hun kvinder og mænd til at tale om en mere ligelig fordeling af pasningen eller alternative muligheder.

– Der er nogle snakke, der skal tages derhjemme rundt om spisebordet. Der er nogle valg, man skal træffe i familierne om, hvem der bliver hjemme med syge børn, for det er i større omfang stadig kvinderne, og det er et tab, siger Rikke B. Ørum.

Kredit DR

  • Shot of a little boy coughing and his mum sitting next to him

Nicolai er medejer af Costa Posten, han har flere års erfaring i jounalistk inden for design, business og fintech.

Danmark

Vegetar burgeren hitter

Skrevet for

den

Der er halvandet år siden McDonald’s satte den første vegetarburger på menuen. I løbet af de første tre måneder solgte burgerkæden 65.000 vegetarburgere.

I dag Har McDonald i Danmark tre forskellige vegetarburgere at vælge imellem, i de seneste tre måneder er der blevet købt 136.000 vegetarburgere samlet set i deres restauranter.

McDonald’s vil satse endnu mere på vegetarburgere i fremtiden, fortæller deres kommunikationschef Pia Tobberup til Danmarks Radio:

”Vi tror rigtig meget på vegetar-trenden, og vi udvikler løbende på vores burgere. Vi er overbeviste om, at vegetarprodukter er kommet for at blive, og derfor kommer vi nok også til at få flere vegetarprodukter på menuen i fremtiden”.

Læs artiklen

Danmark

Carlsberg får miljøtæsk

Skrevet for

den

Carlsbergs massive kampagne for en limet sixpack er ikke så grøn og miljøvenlig, som bryggeriet har fortalt i sin store markedsføringskampagne. Dåseøllen, der er prydet med teksten København Danmark i store gyldne bogstaver, brygges nemlig i Polen og transporteres over tusind kilometer i voldsomt forurenende diesel lastbiler til Danmark.

”Det er gået overvældende godt i Danmark. I første kvartal har vi oplevet en vækst i salget af Carlsbergpilsneren på 19 procent. Folk har fået øjnene op for Carlsberg-pilsner, fordi de smager godt, og fordi de kan være med til at reducere engangsplastik, siger pressechef Kasper Elbjørn, til Ekstra Bladet.

Men i en 130 mio. kr. dyr reklamekampagne for den såkaldte ‘ miljøvenlige verdensnyhed’ er der noget, som Carlsberg belejligt undlader at fortælle de miljøbevidste forbrugere. Nemlig at pilsneren brygges i Polen på et gammelt bryggeri i industribyen Sierpc nordvest for Warszawa, over 1000 kilometer fra Danmark.

Intet sted på dåserne står, at der er tale om polske importdåsebajere. Og Carlsberg har behændigt undladt at regne på miljøbelastningerne ved at fragte øllene fra Østeuropa, i stedet for at blive produceret på fabrikken i Fredericia, og det koster på CO2-regningen, skriver Ekstra Bladet.

”Vi producerer altid så tæt på forbrugeren som muligt, men i testperioder giver det mening kun at installere udstyr et sted, indtil vi ved, om forbrugerne tager godt imod innovationerne. Det kan vi nu se, at de gør,« siger Anders Bering, underdirektør i Carlsberg, til Jyllands Posten og tilføjer: »Vi regner ikke på samlet CO2-udledning i testfasen. Det giver ikke mening, før der er skala i tingene.«

Carlsberg har som erklæret mål, at skære CO2-udledningen ned med 50 pct. i 2022 og udlede nul CO2 i 2030.

Læs artiklen

Danmark

Metallica gir’ 300.000 til hjemløse

Skrevet for

den

Heavy bandet Metallica med danske Lars Ulrich bag trommerne tjener millioner hver aften når de giver koncert. Men i hver eneste by som bandet besøger, donerer gruppen 50.000 dollars til velgørenhed.

Efter koncerten i Parken valgte Lars Ulrich og hans bandkammerater at støtte Potentialehotellet, som er en lille, privat institution for unge hjemløse i Gjellerup ved Herning med 300.000 kroner. Det skriver dr.dk.

”Pengene er mere end velkomne. Når man arbejder med unge fra allerlaveste trin i samfundet, er det fedt, at der er nogen, der prøver at hjælpe dem på fode igen, siger pædagog og værkstedleder Jimmie Christensen til dr.dk.

Bandet havde på forhånd kigget Potentialehotellet ud, så donationen kom ikke som en bombe. Folkene har i et par måneder vist, at de var i Metallicas kikkert, og for halvanden måned siden kom det endelige tilsagn.

På Facebook beskriver folkene bad Potientialehotellet, hvor glade de er for donationen.

Læs artiklen

Danmark

Kineser vil købe Spies Rejser

Skrevet for

den

Alt tyder på, at Spies Rejser bliver opkøbt af en kinesisk investor. Spies ejes i dag af den engelske rejsekoncern Thomas Cook, som er tæt på at indgå en aftale med kinesiske Fosun om en kapitalindsprøjtning på 750 mio. pund svarende til 6,2 mia. kr., skriver Berlingske.

Administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook siger til Financial Times, at det er et nødvendigt skridt at tage på grund af den økonomiske situation i rejsekoncernen – selv om det ikke er en løsning, som nogen ville ønske for sine aktionærer.

Det kinesiske konglomerat, som driver forretning i en lang række brancher, står til at overtage aktiemajoriteten i Thomas Cook-gruppens rejsebureauer – herunder Spies. Dertil vil kineserne overtage en betydelig minoritetsandel af Thomas Cooks flyselskab, hvis hele aftalen falder på plads.

Spies sælger årligt omkring 30.000 charterrejser og kunderne har ikke noget at frygte på grund af de økonomiske problemer. De er dækket af Rejsegarantifonden, og isoleret set er Spies så profitabel i Danmark, at det er meget svært at forestille sig, at selv en nødlidende ejer vil lade sådan et guldæg gå konkurs.

Læs artiklen

Business

Nutella køber danske småkager

Skrevet for

den

Nutella har købt den danske kagevirksomhed Kelsen Group, fra Nørre Snede, der står bag småkagemærkerne Royal Dansk og Kjeldsens Småkager.

Det med at Kjeldsen Småkager er dansk, er lidt af en sandhed med modifikation. Kjeldsens småkager produceres i Danmark men ejes af den amerikanske konserves-gigant Campbell Soup Company, som altså nu sælger virksomheden i Nr. Snede til den italienske Ferrero Group, som ejer Nutella.

Ifølge Jyllands Posten var Kelsens nettoomsætning i 2017/18 på lidt mere end én milliard kroner, mens overskuddet var på 86 millioner kroner. I de sidste tre har man tjent knap 450 millioner kroner.

Kelsen Group blev grundlagt i 1933 som et mindre familiebageri og har skiftet ejerkreds flere gange. I 2013 købte Campbell Soup virksomheden af Maj Invest.

Læs artiklen

Danmark

Ida og William stadig mest populære i Danmark

Skrevet for

den

Mens Ida og William holdt skansen som de mest populære pige- og drengenavne i 2018, var der nedtur for Emil, Alberte og Agnes. De røg ud af top 10.

I 2018 fik 15 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida, mens 19 ud af 1.000 drenge fik navnet William, skriver BT. De har været inde og nærstudere tal fra Danmarks Statistik.

Der er dog lidt udsving regionerne imellem. I Region Hovedstaden ligger Ella øverst, i Region Sjælland er det Sofia, mens Freja topper listen i Nordjylland.

For drengenes vedkomende vinder William både i Midtjylland og Nordjylland, mens det i Region Hovedstaden er Oscar, som render med prisen.

Emil, Agnes og Alberte er røget ud af top 10. Ind er kommet Valdemar, Clara og Karla.

Hugo har taget det største spring på listen. I 2017 var han på 56. pladsen, i 2018 landede han på 27. pladsen. Hos pigerne har Ellie skiftet en plads som nr. 36 ud med en plads som nr. 24.

Læs artiklen

Populær