Lokal Nyheder

Spansk politik 2019

Skrevet for

den

Billede fra Financial Times

Skrevet af Jeppe Krogager

Når den politiske magt i Spanien skal fordeles ved parlamentsvalget den 28. april kæmper fire store politiske partier om vælgernes gunst i en valgkamp, hvor emner som fremmedhad, catalansk selvstændighed og placeringen af en tidligere diktator kan flytte stemmerne. 

I spansk politik er koalitionsregeringer en by i Rusland. Alt det vi kender fra dansk politik, er sortsnak. Her i Spanien tager vinderen det hele. Og mindre partier må agere parlamentarisk støtte uden ministertaburetter.

Men det seneste valg i Andalusien har skabt ny præcedens, der kan ændre på det politiske landskab i Spanien. Et landskab, der i forvejen er under stor forandring.

De konservative Partido Popular, er gået sammen med det højre-liberale, Ciudadanos, og hele det politiske projekt bliver støttet af et fremadstormende stærkt højreorienteret Vox, der for første gang har opnået valg til et spansk parlament.

Spansk politik er som fodbold: Enten vinder Real Madrid eller FC Barcelona
Siden diktatoren Francos død har spansk politik mindet meget om den spanske la liga: enten vinder Real Madrid eller også gør FC Barcelona. I politik har det været Socialdemokraterne, der leder landet eller De konservative. Men ved de seneste spanske parlamentsvalg har den sandhed skiftet hest. Frem er blomstret et nyt stærkt venstrefløjsparti: Podemos båret frem af manden med hestehalen: Pablo Iglesias.

Og et mindst lige så slagkraftigt centrumhøjre parti: Ciudadanos født i Catalonien, til kamp mod catalanske separatister, men med Albert Rivera som partimandformand er partiet blevet en magtfaktor på nationalt niveau.

Forrige gang spanierne gik til valgurnerne skabte resultatet kaos og politikerne i Madrid kunne ikke finde en vej til at danne regering. Der blev udskrevet et nyt valg, efter lang tids forgæves forhandlinger. Efter nyvalget vandt de konservative med Mariano Rajoy i spidsen. Men det ændrede ikke ved billedet: Fra at have to store partier har Spanien nu fire. Og det bliver stadigt svære at lade vinderen tage det hele.

Vox: Jokeren i spansk politik
Men det stopper ikke med de fire. For endnu et nye parti er på banen: Vox. Baskeren Santiago Abascal er grundlægger og formand for partiet, der ifølge Abascal er skabt for at forsvare den spanske nation.

Efter en periode uden parlamentarisk repræsentation, kom Vox fornyeligt ind med 12 pladser i det regionale parlament i Andalusien. Og er endda blevet en slags kongemager. Uden Vox, kunne lokal-regeringen bestående af Ciudadanos og Partido Popular, nemlig ikke eksistere.

Ciudadanos´s formand Albert Rivera forsvarer samarbejdet med næb og klør, skønt mange i partiets bagland er oprørte: Hvad laver et parti – der med danske briller på nogen områder kan minde lidt om De radikale i Danmark – sammen med to partier, der kappes om den skrappeste og mest højreorienterede retorik?

Vox har som mærkesag at få illegale migranter smidt ud af Spanien. Og så er der afskaffelsen af en lov, der skal hjælpe voldsramte kvinder – et stort problem i Spanien, men Vox mener, at loven diskriminerer mænd, og i øvrigt er alt for laisser faire med humanitære organisationers brug af offentlige midler.

Og så vil partiet have afskaffet Spaniens grundlovssikrede autonomier og centralisere magten.

Pedro Sanchez og hans socialdemokratiske partisoldater bruger sammen med Pablo Iglesias fra Podemos mange kræfter på at lægge afstand til Vox og Partido Popular og Ciudadanos´ samarbejde i Andalusien.

Men mange eksperter mener, at Vox kan blive jokeren ved parlamentsvalget den 28. april.

Spørgsmålet – det helt store – er dog, om Albert Rivera og Ciudadanos i sidste ende kan og vil arbejde sammen med Vox i det spanske parlament i Madrid.

Interne kræfter i Ciudadanos kæmper allerede nu imod. Blandt andre partiets borgmesterkandidat i Barcelona har på højrøstet vis sagt blankt nej til samarbejde med Vox.

– Samarbejde med den ekstreme højrefløj er dårligt nyt for både Spanien og Europa, lød det fra Manuel Valls, borgmesterkandidat i Barcelona i det spanske dagblad La Razon.

Catalansk oprør har givet højrefløjen medvind
Mens den socialdemokratiske regeringschef Pedro Sanchez gang på gang har argumenteret for dialog med de catalanske separatister – vel at mærke inden for rammerne af den spanske grundlov – har det konservative Patido Popular sammen med Ciudadanos gjort fællesfront og beskyldt Socialdemokraterne for at forråde spanierne og den spanske grundlov.

Man kan ikke forhandle med mennesker, der bryder loven, lyder devisen.

– Pedro Sanchez er en forræder, udtalte Partido Populars leder, Pablo Casado til avisen El Diario.

Og meningsmålinger giver oppositionen medvind. Et flertal i Spanien er imod forhandlingerne med de catalanske separatister, og dermed kan det catalanske oprør komme til at spille en hovedrolle, når spanierne skal afgive deres stemme den 28. april.

Pedro Sanchez prøvede til det sidste at overbevise de oprørske catalanere om, at de skulle stemme for en finanslov, der giver højere pensioner, og flere penge til de lavest lønnede. Men uden held. De krævede retten til selvbestemmelse skrevet ind. Det kunne Sanchez ikke tilbyde, og derfor endte han med at udskrive valg.

Opgør med Franco og forglemmelsens pagt
Men der er andre emner, der splitter spanierne op til parlamentsvalget. Sårene efter borgerkrigen er aldrig helet. Politikerne indgik efter Francos død, en glemslens pagt, der betød at ingen skulle retsforfølges for ugerninger begået under og efter borgerkrigen. Men Pedro Sanchez vil have diktatoren Francos lig flyttet væk fra et gigantisk mausoleum uden for Madrid, det passet sig ikke for et moderne demokrati at hylde en diktator, menden socialdemokratiske regeringschef.

Endnu en ting, der har fået oppositionen til at fare i flint. Ikke en euro vil jeg bruge på at flytte Francois lig, lød fra den konservative leder Pablo Casado, som tilføjede, at Spanien skal se fremad og ikke tilbage.

Men der er også mere traditionelle velfærdstemaer på bordet under den kommende valgkamp. Temaer hvor Socialdemokraterne står godt, hvis man skal tro meningsmålinger. Men paradoksalt nok, kan det vise sig, at Perdro Sanchez med Socialdemokraterne efter valget måske nok har flest pladser i parlamentet, men alligevel ikke kan indtage regeringskontoret.

Fordi det vigtigste støtteparti Podemos går tilbage. Og så bliver det op til de tre højrefløjspartier: Partido Popular, Ciudadanos og Vox om de kan finde ud af noget sammen.

Nicolai er medejer af Costa Posten, han har flere års erfaring i jounalistk inden for design, business og fintech.

Andalucia

Hajer forsvinder fra Middelhavet

Skrevet for

den

Bestanden af hajer i Middelhavet falder drastisk på grund af overfiskeri og plastikforurening. Mange arter er decideret truet af udryddelse.

»Hajen er i fare for at forsvinde fra Middelhavet,« siger Giuseppe Di Carlo, der er leder af Verdens Naturfondens arbejde i Middelhavet og henviser til det uansvarlige fiskeri, som finder sted.

Halvdelen af hajarterne i Middelhavet truet. 20 hajarter er ifølge World Conservation Union ‘kritisk truet’, mens yderligere 11 arter er ‘truet’. Otte arter er ‘sårbare’ og endeligt er ni kategoriseret som ‘næsten truet’, skriver B.T. og refererer til artikler på TV2 Norge.

Verdens Naturfonden (WWF) henviser til en ny rapport, at Libyen og Tunesien årligt fisker op mod 4.200 tons hajer hver. Det er tre gange så meget som Italien, som er den tredjestørste fiskerination i Middelhavet.

Giuseppe Di Carlo mener, at alle lande omkring Middelhavet bærer et ansvar for den nedslående udvikling, som truer hajernes overlevelse.

Verdens Naturfonden efterlyser derfor også et større internationalt samarbejde og strengere regler på området.

Læs artiklen

Andalucia

Færre dræbt i trafikken

Skrevet for

den

Sidste år faldt antallet af dræbte i trafikken i Málaga med 41 procent. Det er en markant forbedring, selvom det krævede 39 omkomne – et tal der stadig er alt for højt ifølge det spanske trafikdirektorat DGT.

På landsbasis omkom 1.806 personer sidste år i trafikuheld. Heraf 323 i forbindelse med uheld på motorveje, hvilket er en stigning på fem procent i forhold til 2017, mens antallet af ofre på veje i byerne faldt med to procent.
“Selvom størstedelen af trafikuheld sker i byerne, er trafikuheld på motorveje ofte mere voldsomme og kræver desværre flere ofre,” siger Pere Navarro fra DGT.

Der er mange årsager til trafikuheld, men for tredje år i træk er førerens uopmærksomhed den største årsag og udgør 32 procent af alle trafikuheld, hvor personer omkommer, mens 22 procent af alle uheld med ofre skyldes overtrædelse af fartgrænsen, og 21 procent skyldes, at føreren af køretøjet er påvirket af alkohol eller narkotika.

Derfor intensiveres politiets kampagner og kontrol på vejene ekstra meget over sommeren, hvor der er mere trafik i Málaga-provinsen.

Tal og fakta om uopmærksomhed

  • I en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor.
  • I gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30 procent af den tid, vi kører bil.
  • 70 procent af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.
  • Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter med en pose over hovedet!
  • Kører du 50 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 56 meter med en pose over hovedet!

Kilder: DTU Transport

Læs artiklen

Events Costa Del Sol

Jennifer Lopez gæster Fuengirola

Skrevet for

den

Torsdag den 8. august gæster Jennifer Lopez alias J.Lo Fuengirola. Koncerten, der er en del af turneen It’s My Party: The Live Celebration i anledning af hendes 50-års fødselsdag, afholdes i Marenostrum Fuengirola. Det bliver J.Lo’s eneste koncert i Spanien i denne omgang.

Billetsalget starter i dag mandag den 15. juli kl. 16.00, og billetter kan bestilles på https://masterentradas.janto.es/janto/

Jennifer Lopez er kendt for sit multitalent som både sanger, skuespiller, sangskriver, danser og modedesigner. Hun fik sit gennembrud som sanger i 1999 med singlen “If You Had My Love” fra debutalbummet On the 6. Det anslås, at hun har solgt over 55 millioner plader på verdensplan. Men allerede i 1993 var hun med i Janet Jacksons musikvideo That’s the Way Love Goes, og i 1995 fik hun sit gennembrud som skuespiller i filmen Money Train. Hun har desuden spillet med i de anmelderroste film Out of Sight, The Cell og An Unfinished Life.

Se et udpluk fra J.Lo’s turne It’s My Party: The Live Celebration her:

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Málaga vækster igen i år

Skrevet for

den

Málaga som turistdestination bliver stadig mere populær. Foto: Wikimedia Commons

Málaga oplever for sjette år i træk økonomisk vækst, og det forventes, at bruttonationalproduktet for Málaga vil stige med 2,6 procent i 2019. Det skyldes i stor grad turismen, der igen i år forventes at slå alle rekorder, samt en hurtigt voksende eksport, skriver Málaga Hoy.

Mange frygtede, at færre turister ville besøge Málaga i år, nu hvor rejsemål som Tyrkiet og Egypten igen er populære feriedestinationer, men tallene for årets første måneder viser, at Málaga også i år er en populær turistdestination. Mellem januar og maj har hotellerne i Malaga haft 2,1 million gæster, der tilsammen har haft 6,9 millioner hotelovernatninger. Det svarer til stigninger på henholdsvis 5,5 og 1,6 procent i forhold til samme periode sidste år.

I årets første kvartal er eksporten ligeledes steget med 6,6 procent i forhold til samme periode i 2018, og den samlede eksport udgør nu 7,41 milliarder euro. Den største modtager af eksportvarer fra Málaga er Frankrig, efterfulgt af Italien, Tyskland, Portugal, USA, Storbritannien, Kina, Marokko, Holland og Japan.

Så selvom salget af biler faldt med 5,2 procent, og salget af boliger faldt med 1,3 procent i første kvartal af 2019 i forhold til samme periode 2018, så er der ingen grund til bekymring. Det viser ledighedstallene for juni måned også, hvor der i år er 5.004 færre arbejdsløse end samme måned sidste år.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Dyreinternatet Triple A lukningstruet

Skrevet for

den

Trods et tilskud på 60.000 euro fra Marbella Kommune i år – en fordobling i forhold til sidste år – til dyreinternatet Triple A er internatets økonomi så dårlig, at ledelsen frygter, at man er nødt til at lukke ned om små to måneder, hvis ikke man får hjælp hurtigst muligt, skriver Diario Sur.

Dyreinternatet har plads til 120 hunde og 80 katte, men i øjeblikket huser Triple A 358 hunde og 205 katte. Udgifterne til foder, dyrlæge, vand, almindelig vedligeholdelse, uforudsete omkostninger og lønninger til tilknyttede dyrlæger mm. løber op på 35.000 euro om måneden.

I årets første seks måneder kom der næsten 500 nye efterladte hunde og katte til Triple A. Mange er enten blevet kørt ned eller skal behandles for parasitter, lopper og forskellige sygdomme. Samtidig kastreres/steriliseres alle hunde og katte. På grund af de mange nye hunde og katte, der kommer til internatet hver måned, er Triple A nødt til også at anvende dyrlæger, der ikke er tilknyttet internatet. Dyrlægeudgifterne er derfor steget eksplosivt den seneste tid, selvom Triple A får en reduceret pris på behandlingerne.

Triple A har i dag 460 medlemmer, der hver donerer fem euro om måneden. Men Jan Weima, der er leder og medstifter af internatet, håber på at nå op på 1.500 medlemmer, da det vil dække 7.500 euro af de månedlige udgifter. “Hvis vi ikke modtager øjblikkelig hjælp, ved jeg ikke, hvad vi skal stille op. Som situationen er nu, kan vi ikke tage imod flere hunde og katte. Problemet er, at mange efterlader deres kæledyr ude foran internatet, og vi kan jo ikke bare efterlade dem, så antallet af efterladte kæledyr stiger og stiger”, siger Jan Weima fortvivlet.

Læs mere om Triple A her: www.tripleamarbella.org

Læs artiklen

Erhverv

66 pirattaxaer taget ved lufthavnen i Málaga på to måneder

Skrevet for

den

Det lokale politi i Málaga har intensiveret kontrollen med pirattaxaer ved lufthavnen og i de seneste to måneder er der registreret 66 tilfælde af ulovlig kørsel til og fra lufthavnen.

Speciel her i sommer har politiet optrappet kontrollen og overvågningen ved Málagas lufthavn. De mange piratchauffører kører uden licens og den rette forsikring og derfor skævvrider de konkurrencen i forhold til de registrerede biler.

Bøden lyder på 1.380 euro, plus omkostningerne til at få bilen slæbt væk og opbevaret indtil bøden er betalt.

Bystyret i Málaga har, ifølge vejlovene i Andalusien, mulighed for at sætte bøderne kraftigt i vejret og det skulle være på vej, på grund af de mange sager, skriver Málaga Hoy.

Bøden vil komme op på 2.760 euro og hvis den bliver betalt med det samme, så bilen ikke skal slæbes væk, vil bøden komme op på 1.700 euro.

Læs artiklen

Populær