At smøre solcreme på én gang om dagen er nok

At smøre solcreme på én gang om dagen er nok

 

Lav en »dobbeltsmøring«, så slipper du for at smøre dig ind flere gange om dagen, lyder et nyt solråd.

 

Vi ved det godt.

Solen bager over Danmark, og vi skal huske at smøre os godt ind i solcreme for at beskytte huden mod de farlige uv-ståler.

Den traditionelle anbefaling har været at smøre sig ind flere gange i løbet af dagen – især hvis vi bader eller sveder meget. Men det er slet ikke nødvendigt, hvis vi bare smører os grundigt fra begyndelsen, viser ny forskning.

En grundig indsmøring er lig med rigelige mængder af solcreme, fortæller læge Ida Heerfordt, der har forsket i danskernes brug af solcreme.

En meget stor håndfuld eller 36 gram creme skal fordeles ud på kroppen for at opnå en fuld beskyttelse hele dagen.

»Det er utroligt meget.

Vi har forsøgt i vores studier at få folk til at bruge de 36 gram, og det er ikke lykkes en eneste gang at gøre det på én gang«, siger Ida Heerfordt, der er ph.d. ved Afdeling for dermatologi ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital:

»Hvis man skal smøre de 36 gram på på én gang, så bliver det utroligt fedtet«.

I stedet for at forsøge at fedte kroppen ind i den store mængde solcreme på én gang, lyder hendes råd at udføre en form for dobbeltsmøring.

Det gøres ved at smøre kroppen godt ind, vente i 20 minutter, og derefter tilføje endnu et lag. På den måde undgår man, at det bliver en fedtet affære.

Brug ekstra sydpå

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden er gået sammen om en solkampagne med gode råd til, hvordan man beskytter sig mod solens skadelige stråler, og rådet om »dobbeltsmøring« er skrevet ind i anbefalingerne.

»I rigtig mange situationer vil det være nok med én rigtig grundig indsmøring, og her er det påvist, at det gør folk mest effektivt ved at smøre sig ind to gange«, siger Peter Dalum, der er projektchef i solkampagnen.

Rejser du til udlandet, anbefaler han alligevel et ekstra lag solcreme.

»Hvis man er sydpå og er ude mellem 1o og 12, spiser frokost og så er ude igen fra klokken 13 og resten af eftermiddagen, vil jeg helt klart anbefale, at man smører sig ind igen efter frokost«.

Dobbeltsmøringen løser ifølge læge Ida Heerfordt endnu et problem. For udover at vi bruger for lidt solcreme, er vi heller ikke gode nok til at få dækket hele kroppen, fortæller Ida Heerfordt:

»Selv om man har gjort sig umage, har man lige glemt ørerne, fødderne eller lidt på ryggen. Når man smører sig to gange, er der ikke så meget, man har glemt«.

Forskeren anbefaler, at man smører sig ind hjemmefra og ikke venter, til man lander på stranden.

Man kan nemlig nå at få en ret stor uv-dosis, inden man er på plads i sandet og får hevet solcremen op af strandtasken.

 

 

 

Kilde Politiken