Fodbold

Sigtet for bestikkelse: Michel Platini arresteret

Skrevet for

den

Den tidligere franske storspiller og præsident for det europæiske fodboldforbund (UEFA), Michel Platini, er tirsdag blevet arresteret af fransk politi, som sigter ham for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med tildelingen af værtskabet for VM i 2022 til Qatar.

Det skriver det franske medium Mediapart, som også skriver, at den 63-årige Michel Platini er blevet taget med til Centralkontoret for bekæmpelse af korruption og skatte- og finansforbrydelser (OCLCIFF).

Tilbage i 2010 tildelte det internationale fodboldforbund (FIFA) værtskabet VM i 2018 til Rusland og VM i 2022 til Qatar. Siden har der været mange historier om, hvordan udvælgelsesprocessen gik til.

Det er FIFAs såkaldte eksekutiv-komité, der afgør, hvem der får værtskabet for VM-slutrunder. Eksekutiv-komiteen består af 22 medlemmer, og iblandt dem er præsidenterne for de regionale fodboldforbund – herunder UEFA.

14 ud af de 24 medlemmer stemte i 2010 for Qatar. Iblandt dem var Michel Platini.

Michel Platini var præsident for UEFA fra 2007 til 2015. Han stod til at efterfølge schweizeren Sepp Blatter som præsident for FIFA i 2016. Men i 2015 gennemførte politiet i Schweiz en razzia og arresterede flere folk i FIFA-toppen.

Michel Platinis rolle i den sag består i, at han i 2011 skal have modtaget to millioner schweizerfranc (13,2 millioner kroner) for at udføre ‘konsulentarbejde’ for FIFA.

Efterfølgende udelukkede FIFAs etiske komité Michel Platini fra at have med fodbold at gøre i seks år. Han appellerede afgørelsen til den internationale sportsdomstol (CAS), der nedsatte straffen til fire år. Denne straf er med andre ord udstået.

Michel Platini har på sin side hele tiden nægtet at have gjort noget forkert og truet med at gå rettens vej, fordi han mener, at beskyldningerne er æreskrænkende.

Som fodboldspiller var Michel Platini en af de bedste, fransk fodbold nogensinde har fostret. Han vandt EM med Frankrig i 1984, hvor han blev turneringens topscorer med ni mål i fem kampe.

Mens han spillede for italienske Juventus, blev han i 1983, 1984 og 1985 kåret til Årets fodboldspiller i Europa (Ballon d’Or).

Siden forsøgte han sig som landstræner. Han førte Frankrig til EM i 1992, efter at holdet vandt sin kvalifikationspulje med maksimumpoint.

Til selve slutrunden gik det imidlertid mindre heldigt. Efter uafgjort mod de svenske værter samt England, røg Frankrig ud efter 1-2 mod Danmark, der jo senere vandt EM.

I stedet blev Michel Platini formand for komiteen, der organiserede VM i Frankrig i 1998 og brugte det som springbræt til topjobbet i UEFA.

 

Fodbold

Real Madrid-trup holdt et minuts stilhed: Zinédine Zidanes bror død

Skrevet for

den

Real Madrids træner, den tidligere storspiller Zinédine Zidane, er blevet ramt af en personlig tragedie. Hans bror, Farid Zidane, døde lørdag morgen i en alder af 54 år.

På klubbens hjemmeside bekræfter Real Madrid kortfattet dødsfaldet.

“Klubbens spillere indledte dagens træning i Montreal med et minuts stilhed på grund af Farid Zidanes dødsfald,” skriver Real Madrid.

Zinédine Zidane tog hjem fredag fra træningen i den canadiske storby af ‘personlige årsager’. Det viste sig altså, at det var, fordi den 47-årige franske træners bror var alvorligt syg.

Ifølge flere medier døde Farid Zidane lørdag morgen omgivet af sin familie – herunder Zinédine Zidane og hans søn, Luca Zidane, som også havde bedt om at få fri fra træningen i Racing Santander. Real Madrid har netop lejet Luca Zidane ud til den nordspanske klub.

Farid Zidane led af kræft.

Læs artiklen

Fodbold

Det har været to år undervejs: Griezmann skifter fra Atlético Madrid til Barcelona

Skrevet for

den

Det siges, at alt godt kommer til den, der venter længe nok. Og ud fra det princip kommer den franske stjerne Antoine Griezmann også til FC Barcelona, der allerede havde kig på ham for et par år siden.

Ifølge den spnnske sportsavis Marca var der allerede følere fra FC Barcelona ude efter Antoine Griezmann i sommeren 2017. Dengang var Manchester United også inde i billedet, men han endte med at blive i Atlético Madrid, som på daværende tidspunkt havde forbud mod at købe nye spillere, fordi klubben havde kontaktet unge spillere udenom deres klubber.

I stedet endte FC Barcelona med at købe en anden fransk spiller, Ousmane Dembéle fra Borussia Dortmund for 105 millioner euro (små 800 millioner kroner).

Derefter pegede alt på, at Antoine Griezmann i stedet ville komme til FC Barcelona sidste sommer. Men så kom der en tv-dokumentar, hvor den nu 28-årige Antoine Griezmann udtalte, at han ikke kunne forestille sig at spille for katalanerne, Det fik flere af FC Barcelonas spillere til at tage afstand fra ham, og Antoine Griezmann endte i stedet med at forlænge sin kontrakt med Atlético Madrid.

I kontrakten stod der, at han havde en frikøbsklausul på 200 millioner euro (1,5 milliarder kroner). Men denne frikøbsklausul faldt til 120 millioner 1. juli i år. Det havde Antoine Griezmann selv forlangt, og manøvren antyder, at Atlético Madrid i virkeligheden godt vidste, at han  spillede på klubben på lånt tid.

Alligevel gik der altså 11 dage mere, inden skiftet blev officiel. Ifølge Marca skyldtes det, at madrilenerne mente, at handlen reelt var indgået før 1. juli, men at FC Barcelona bevidst havde trukket den i langdrag for at spare 80 millioner euro.

De spanske mestre tilbød som kompensation at betale 150 millioner euro, men så ville de betale beløbet i rater. Det ville Atlético Madrid imidlertid ikke være med til.

Tilbuddet om rate-ordningen kan hænge sammen med, at FC Barcelona også forbereder et bud på den brasilianske stjerne, Neymar, der forlod katalanerne til fordel for Paris Saint-Germain i sommeren 2017. Han har på det seneste gjort sig ret upopulær hos de franske mestre, hvor han ikke har vist sig til træning.

Antoine Griezmann er til gengæld klar til at tørne ud for FC Barcelona i de næste fem år. Han indledte sin karriere i Spanien i den baskikske klubf Real Sociedad. Foruden at have vundet VM med Frankrig sidste år  er han også vice-europamester. Ved EM i 2016 blev han turneringens topscorer med seks mål.

Ifølge FC Barcelonas hjemmeside har Antoine Griezmann en frikøbsklausul på ikke mindre end 800 millioner euro (små seks milliarder kroner).

 

Læs artiklen

Fodbold

Celta sælger den ene af sine danskere til engelsk fodbold

Skrevet for

den

Celta fra Vigo har valgt at sælge den danske midtbanespiller, Mathias Jensen, som fortsætter sin karriere i Brentford i den næstbedste engelske række.

“Celta og Brentford er nået overens om en aftale angående Mathias Jensen. Vi vil fra klubbens side gerne oprigtigt takke Mathias Jensen for hans indsats og hans engagement i den sæson, han var hos os. Vi ønsker ham alt godt i fremtiden,” skriver Celta på sin hjemmeside.

Den 23-årige Mathias Jensen bed sig aldrig fast på holdet i Celta, hvor det kun blev til seks kampe i sidste sæson.

I Brentford – som ligger i det vestlige London – skal Mathias Jensen træne under den tidligere Brøndby-træner Thomas Frank, som glæder sig over købet.

“Mathias er en meget talentful spiller, som kan styre en kamp, og som er dygtig i pasnings-spillet. Han vil styrke os på midtbanen – uanset hvilket system vi spiller,” siger Thomas Frank til Brentfords hjemmeside.

Klubberne har ikke oplyst overgangssummen.

Mathias Jensen kom til Celta fra FC Nordsjælland sidste sommer. Hans nye kontrakt med Brentford er fire-årig med mulighed for et års forlængelse. Celta skriver, at klubben har sikret sig procenter ved et eventuelt videresalg.

Senest deltog Mathias Jensen ved EM for U21-landshold i Italien, hvor det dog var tydeligt, at han savnede kamptræning. Danmark sluttede som nummer to i den indledende pulje i turneringen men det var ikke nok til at gå videre til semifinalerne.

Celta råder stadig over to danske spillere i truppen i skikkelse af den tidligere Brøndby-forsvarer, Andrew Hjulsager, og venstrekantspilleren Pione Sisto, der kom til den nordvestspanske klub fra FC Midtjylland.

Endvidere har den tidligere tyrkiske landsholdsspiller, Emre Mor, kontrakt med Celta. Ligesom Mathias Jensen har han også tidligere spillet ungdomsfodbold i FC Nordsjælland.

Det menes, at Celta gerne vil af med både Pione Sisto og Emre Mor.

Galicierne sluttede som nummer fjerdesidst i den bedste spanske række i sidste sæson.

Læs artiklen

Fodbold

De kunne uden Neymar: Brasilien fightede Copa America-trofæet hjem mod Peru

Skrevet for

den

Brasilien vandt søndag finalen om det sydamerikanske mesterskab (Copa America) på hjemmebane med en sejr på 3-1 over Peru efter en kamp, der blandt andet bød på rødt kort og to mål på tvivlsomme straffespark.

For første gang siden 2007 strøg Brasilien helt til tops i Copa America efter en kamp med to ret forskellige halvlege.

Efter en forholdsvis forsigtig start på kampen overtog brasilianerne dirigent-stokken, og det var ganske fortjent, da værterne efter et kvarters spil kom foran.

Gabriel Jesus (Manchester City) tryllede på højrekanten og slog et flot indlæg på tværs af straffesparksfeltet til venstrekant-spilleren Éverton (Gremio), som ugeneret kunne helflugte bolden forbi Perus målmand, Pedro Gallese (Allianza Lima),

Peru var sjældne gæster i Brasiliens straffesparksfelt i første halvleg, men det lykkedes dem alligevel at udligne i næstsidste minut, da kampens dommer, chileneren Roberto Tobar, mente, at Brasiliens Thiago Silva (Paris Saint-Germain) ulovligt tog armen til hjælp i straffesparksfeltet.

Brasilianerne mente, at Thiago Silva væltede, og at han derfor ikke kunne gøre for, at bolden havde ramt ham på armen. Men efter at have set situationen på video-dommersystemet (VAR) holdt Roberto Tobar fast i sin kendelse.

Peruvianernes Paulo Guerrero (Internacional) gjorde klar til at eksekvere straffesparket, og det gjorde den tidligere Bayern München- og HSV-spiller med stor sikkerhed.

Det var første gang, der blev scoret på Brasiliens målmand, Allison (Liverpool), i denne udgave af Copa America.

Men herefter virkede det som om, at Peru sløsede en smule i forsøget på at holde 1-1 til pausen. Og det kostede, da Gabriel Jesus sendte bolden i mål fra 12-14 meters afstand efter en aflevering fra midtbane-dynamoen Arthur (FC Barcelona), der havde taget tre gode træk efter et peruviansk boldtab i venstre side af egen banehalvdel.

Brasilien havde spillet klart bedst i første halvleg, så føringen på 2-1 var fortjent. Men billedet vendte i anden halvleg.

Peru arbejdede sig gradvist ind i kampen, og de fik vist, hvorfor de havde slået Uruguay ud i kvartfinalen og de forsvarende mestre fra Chile i semifinalen.

Det peruvianske tryk blev ikke mindre, da Brasilien midtvejs i anden halvleg blev reduceret til ti mand, fordi Gabriel Jesus fik sit andet gule kort – og dermed rødt.

Men det peruvaianske pres skabte ikke specielt mange chancer. Tættest på en udligning var den tidligere AaB-spiller, Edison Flores (Morelia), med et kraftfuldt langskud fra 20 meters afstand. Bolden strøg lige ved siden af den venstre stolpe ved den lejlighed.

I stedet endte det hele med, at Brasilien kom på 3-1 på endnu et straffespark.

Umiddelbart lignede det en skuldertackling i feltet, men Roberto Tobar konsulterede igen VAR, og den chilenske dommer holdt på den baggrund fast i sin dom.

Det udnyttede indskiftede Richarlison (Everton) til at cementere den brasilianske sejr, som altså kom i hus uden Neymar (Paris Saint-Germain).

Neymar spillede ikke med i turneringen, fordi han er skadet og har været det længe. At Brasilien vandt det første trofæ i 12 år uden deres største stjerne vil ganske givet få endnu mere gang i den brasilianske debat om, hvorvidt landsholdet er bedre uden Neymar end med ham.

Det var niende gang, Brasilien vandt Copa America. Kun Uruguay med 15 og Argentina med 14 titler har vundet Copa America flere gange, siden turneringen blev spillet første gang i 1916.

Det var femte gang, Copa America blev afviklet i Brasilien, som har vundet turneringen hver gang, de har haft fordel af hjemmebane.

Peru var i finalen for første gang siden 1975, hvor holdet vandt turneringen for anden og foreløbig sidste gang.

Der skal spilles Copa America igen til næste år i Argentina og Colombia. Tanken er, at Copa America fremover skal spilles i de samme år som EM i fodbold.

 

Læs artiklen

Fodbold

Europamestrene fik tæv i finalen: USA genvandt VM i fodbold

Skrevet for

den

Som det første hold nogensinde genvandt USA VM i fodbold for kvinder, da amerikanerne i finalen vandt 2-0 over de hollandske europamestre.

USA vandt alle deres kampe i turneringen med en samlet score på 27-3, og de har hele vejen vist sig som turneringens bedste hold, så det var et sæt velfortjente guldmedaljer, de fik om halsen efter finalen.

I de øvrige seks kampe er amerikanerne hver gang kommet foran inden for det første kvarter. Det skete ikke i finalen, hvor Holland i begyndelsen havde godt styr på deres modstandere.

Midtvejs i første halvleg fik amerikanerne en stærk periode med en håndfuld store chancer. Her var det held og fantastisk målmandsspil af hollændernes Sari van der Veenendal (Arsenal), der forhindrede, at de kom bagud.

Mod slutningen af første halvleg kom de orangeklædte bedre med – uden at det dog lykkedes at skabe chancer af betydning.

Der skulle et straffespark til efter et kvarter af anden halvleg, for at amerikanerne kunne komme foran. Og det skete, efter at kampens dommer, franske Stéphanie Frappart, havde været ude for at tjekke video-dommersystemet (VAR).

På VAR kunne hun se, at hollændernes Stefanie van der Gragt (FC Barcelona) var gået for hårdt til Alex Morgan (Orlando Pride) i feltet.

Straffesparket var en sag for amerikanernes anfører, Megan Rapinoe (Reign FC), som sikkert omsatte det store tilbud til mål, og som derved blev delt tipscorer i turneringen med Alex Morgan og englændernes Ellen White (Manchester City) med hver seks mål.

Det var første gang i denne slutrunde, at Holland kom bagud. USA har heller ikke prøvet at skulle jagte en udligning ved dette VM.

Det kom de heller ikke til i finalen, for otte minutter senere slog Rose Lavelle (Washington Spirit) den amerikanske sejr fast, da hun skød på mål fra 20 meters afstand og med venstrefoden sendte bolden i mål tæt ved den ene stolpe.

Hollands bedste forsøg på at skabe fornyet spænding i kampen kom på et direkte frispark, hvor Sherida Spitse (Vålerenga) med et hårdt skud sendte bolden tæt forbi venstre stolpe.

Det var fjerde gang i alt, at USA vandt VM, og amerikanerne har vundet medaljer ved alle de otte VM-slutrunder, der har været afviklet.

Til gengæld var det første gang, at Holland fik medaljer ved et VM. Det var deres blot anden VM-slutrunde.

Sverige fik bronze ved lørdag at vinde 2-1 over England. I det hele taget var årets VM domineret af USA og Europa. Foruden amerikanerne var der syv vesteuropæiske lande i kvartfinalerne i årets turnering.

Danmark havde ikke kvalificeret sig til denne VM-slutrunde. Vice-europamestrene blev distanceret af Sverige i kvalifikationspuljen, og de rød-hvide tabte derefter til Holland i play-off.

Spanien var derimod med og gik for første gang videre fra gruppespillet, inden det blev til nederlag mod USA i ottendedelsfinalen.

Næste VM spilles i 2023. Det er ikke fastlagt, hvem der skal være værter for slutrunden.

 

Læs artiklen

Fodbold

Messi fik det røde kort: Argentina tog bronze efter hidsig kamp mod Chile

Skrevet for

den

Lionel Messi blev udvist, men Argentina vandt alligevel fortjent 2-1 over Chile i bronzekampen ved de sydamerikanske mesterskaber.

FC Barcelonas superstjerne fik det røde kort efter en batalje med Chiles Gary Medel (Besiktas), der også røg ud. På dette tidspunkt var der spillet 37 minutter af kampen, og Argentina førte 2-0.

Det var anden gang, den nu 32-årige Lionel Messi blev udvist for Argentina. Første gang var tilbage i hans debut tilbage i 2005.

Inden lørdagens røde kort havde Lionel Messi haft en fod med, da Argentina var kommet foran.

Han havde taget et hurtigt frispark, som Sergio ‘Kun’ Agüero (Manchester City) udnyttede til at score, da han rundede Chiles målmand, Gabriel Arias (Racing Club), og lagde bolden ind i tomt mål.

Midtvejs i første halvleg kom Argentina på 2-0, da Paulo Dybala (Juventus) chippede bolden over Gabriel Arias efter en frispilning fra Giovani Lo Celso (Real Betis).

Hele anden halvleg var holdene altså 10 mod 10, og efter et lille kvarters spil fik Chile straffespark, efter at dommeren, Mario Diaz di Vivar fra Paraguay, havde kigget en situation igennem på video-dommersystemet (VAR).

Chile havde indtil da ikke haft et skud på mål, men det fik de så her, da Arturo Vidal (FC Barcelona) konverterede straffesparket til mål ved at hamre den i netmaskerne.

Kampen igennem var Argentina det bedste hold. De var bedre i stand til at skabe chancer, og de var også bedre til at beskytte bolden, når der var brug for det.

Chile forsøgte at dæmme op for Argentinas bedre fodboldspillere ved at begå mange frispark, men argentinerne holdt sig nu heller ikke tilbage i slutfasen, da sejren skulle forsvares hjem.

Argentina var i anden halvlegs sidste halve time tættere på 3-1, end Chile var på 2-2. Bedste chilenske forsøg efter straffesparket var et skud fra kanten af straffesparksfeltet fra Eduardo Vargas (Tigres UANL) efter et argentinsk boldtab. Men her reddede Argentinas målmand, Franco Armani (River Plate), uden større problemer.

Det var tredje gang i træk, og femte gang ud af de seneste seks mulige, at Argentina fik medaljer ved Copa America. Alle de fire foregående gange har holdet vundet sølv.

Finalen i årets turnering spilles søndag, og den står mellem værterne fra Brasilien og Peru.

Der er Copa America igen til næste år, hvor Argentina sammen med Colombia skal være værter for turneringen.

Læs artiklen

Populær