Europa

Resistente bakterier slår flere ihjel end nogensinde før

Skrevet for

den

 

Problemet er størst i Sydeuropa. Og det er især spædbørn og ældre, der bliver ramt, viser ny undersøgelse.

 

Løbende næse, hoste og svedeture.

Influenza- og snotsæsonen er over os. Det betyder, at flere får følgesygdomme som lungebetændelse. Og så stiger forbruget af antibiotika.

Antibiotika kan slå infektionen ned, og derfor har det i mange år været kuren på bakterie-sygdomme.

Men midlet bliver ikke ved med at virke. Et stigende forbrug i verden gør nemlig, at bakterier bliver resistente.

I lande i EU og EEA dør cirka 33.000 mennesker årligt på grund af antibiotikaresistens.

Det viser en ny undersøgelse fra det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme (ECDC).

Tidligere tal har vist, at der cirka dør 25.000 europæere om året på grund af antibiotikaresistens.

– Inden for de sidste ti år er der kommet en række nye multiresistente bakterier, som vanskeliggør behandlinger. Og de rammer især de ældre og de svækkede, siger sektionsleder Brian Kristensen fra Statens Serum Institut.

De 33.000 dødsfald svarer til cirka seks personer for hver 100.000 indbyggere i Europa.

I Danmark er tallet noget lavere med knap to dødsfald for hver 100.000 indbyggere. Forskerne bag rapporten understreger, at tallene er estimater.

Værst i Sydeuropa

Forskerne har lavet deres vurderinger ud fra data fra 2015. De har kigget på en række forskellige resistente bakterier. Flere af dem er multiresistente, hvilket vil sige, at de ikke reagerer på flere typer antibiotika.

Udregningerne er komplicerede, og forskerne har taget flere forbehold. De har blandt andet kigget på, hvad resistens koster i både antal døde og antal mistet livsår.

Overordnet set er problemet værst i sydeuropæiske lande, som her i Spanien, i Italien og Grækenland.

– Flere af de sydeuropæiske lande bruger mange penge og kræfter på antibiotika-resistens. Men i Skandinavien rapporterer vi meget mere og følger udviklingen tættere. Og når man har en større viden om det, kan man også bedre gå ind og gøre noget, siger Brian Kristensen.

– Men det betyder også meget for os her i Skandinavien, at problemet er stort sydpå. For vi rejser jo ofte derned, fortsætter Brian Kristensen.

Spædbørn og ældre bliver ramt

Ifølge rapporten fra ECDC er det især spædbørn og ældre over 65 år, der bliver hårdt ramt af de resistente bakterier.

– Når spædbørn bliver hårdt ramt, skyldes det til dels forekomsten af en bestemt type penicillin-resistent bakterie ved navn pneumokokker. Den har oftest størst konsekvenser hos spædbørn, siger Brian Kristensen og fortsætter:

– Og så er spædbørns immunsystem relativt umodent, hvilket ofte gør, at infektioner får større konsekvenser.

Alvorlig stigning i forbruget

Sidste år faldt bruget af antibiotika i Danmark med seks procent. Overordnet set er det gode nyheder.

Men faldet er størst i penicillin, som er en af de typer antibiotika, der er mindst problematisk i forhold til multiresistens.

Derimod er der sket en stigning i nogle af de såkaldte bredspektrede antibiotika-typer. Det viser en rapport, som blandt andet Statens Serum Institut udgav i sidste måned.

– Vi skal have fokus på at forebygge, så vi kan reducere brugen af antibiotika, siger Brian Kristensen.

– Og så skal vi forsøge at forhindre smittespredningen, som sker inde på hospitaler. Og det handler for eksempel om noget så banalt som at vaske hænder og gøre ordentlig rent på toiletter, fortsætter Brian Kristensen.

Sidste år præsenterede regeringen en handlingsplan for mindre antibiotikaforbrug i Danmark. Planen indebærer blandt andet, at antallet af indløste recepter på antibiotika skal reduceres.

Derudover skal antibiotika, der er kritisk vigtig for behandling af alvorlige infektioner, reduceres hvor det ikke er nødvendigt.

 

 

Kilde DR Nyheder

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Europa

Ed Sheeran sætter verdensrekord

Skrevet for

den

Popsanger Ed Sheeran er i øjeblikket på Divide Tour, og med fredagens koncert i Hannover i Tyskland, sætter han rekord som den popstjerne, der har den mest indbringende turné i verdenshistorien.

Musikbranchens fagblad, Pollstar, skriver, at Ed Sheeran med aftenens koncert har indtjent 736,7 millioner dollar – svarende til knap fem milliarder danske kroner, skriver nyhedsbureauet AP.

Sheeran, står bag hits som »Photograph«, »Castle on the Hil« og »Shape of You«.

Irske U2 satte den tidligere rekord i 2011, hvor de tjente 735,4 millioner dollar.

I sidste måned udgav pengemagasinet Forbes en liste over de bedst betalte europæiske kendisser, og den blev toppet af netop Ed Sheeran. Med en årlig indtjening på 729 millioner kroner – før skat -slog han både fodboldspilleren Cristiano Ronaldo og tennisspilleren Roger Federer af banen, skriver Ritzau.

Læs artiklen

Europa

Briter fik et chok i Malaga

Skrevet for

den

Det er blevet ekstraordinært dyrt at være britisk turist på Costa del Sol, da de britiske turister tirsdag stillede sig op foran vekselkontoret i Malaga lufthavn fik de et chok: Pundkursen faldet fra 8,37 kr. til 8,14 kr. Man skal helt tilbage til 2009 for at finde pundkurser omkring eller under 8 kroner.

I 2015 – året før brexit-afstemningen – var pundkursen over 10 kroner. Dengang var det en lukrativ forretning at sælge dansk produceret bacon og Lurpaksmør til briterne. Med den aktuelle pundkurs lige over 8 kr. er forretningen mindre festlig for eksportvirksomhederne. Til gengæld er det godt at være dansk turist i England eller på Gibraltar, skriver Jyllands Posten.

Eksporten over Nordsøen bliver ramt rent af valutalussingen, og udfordringerne kan blive større, hvis briterne – som Boris Johnson nu indikerer – forlader EU 31. oktober uden en handelsaftale. Det vil medføre, at importerede varer pålægges told samt udgifter til kontrol og ventetid ved grænsen.

Læs artiklen

Erhverv

Priskrig sender flygigant i minus

Skrevet for

den

En priskrig i luften over Europa har gjort ondt på Lufthansa i årets første seks måneder. Selv om omsætningen er steget marginalt, har konkurrence om priserne drænet det tyske luftfartsselskabs bundlinje.

Selskabets nettoresultat er gået i minus. Resultatet af selve driften før skat er faldet fra over 7,8 milliarder kroner første halvdel af 2018 til 3,1 milliarder kroner i år, skriver Ritzau.

Indtjeningen i Europa, særligt Tyskland og Østrig, er fortsat under pres på grund af en for stor kapacitet i markedet, aggressiv priskonkurrence og i stigende grad prisfølsom efterspørgsel, oplyser Lufthansa.

Læs artiklen

Erhverv

Hitlers resort bliver til luksusboliger

Skrevet for

den

Illustration eigentumswohnungen-prora.de

Hitlers 5 km lange, forladte Nazi-resort på øen Rügen i Østersøen bliver nu forvandlet til luksuriøse boliger

Tre år før Tyskland i 1939 invaderede Polen, bestilte Adolf Hitler opførelsen af verdens største turistby beliggende på et strandareal med havudsigt på øen Rügen, syd for Falster.

Nazisterne kaldte det Prora. Prora kunne huse mere end 20.000 gæster på én gang, og var tiltænkt som rekreationssted for de udkørte tyske arbejdere, der sled på nationens fabrikker.

Det nazistiske Tyskland tænkte store tanker hvad angik arkitektur og monumentale bygningsværker for at visualisere det tredje riges storhed.

Prora er et af de få monumenter der overlevede krigen. Den gigantiske grå betonklods ligger i al sin magt og vælde i idylliske omgivelser langs Prorer Bugt på østsiden af Rügen.

Ifølge historiker og tourguide Roger Moorhouse skulle resortet tjene som gulerod, udstukket af Gestapo – som en pacificerende gestus, der skulle overbevise og vinde det tyske folks sympati for Hitler.

Men så begyndte Anden Verdenskrig og Prora-byggeriet gik i stå. Under DDR blev ferieanlægget nationaliseret under Aktion Rose den 10. februar 1953. Særlig østersøkystens badesteder, deriblandt hoteller og pensionater på Rügen, blev nationaliseret.

 

Læs artiklen

Europa

Det engelske pund styrtdykker

Skrevet for

den

Den britiske valuta er tirsdag faldet til det laveste niveau siden januar, og bliver nu handlet i en kurs på 8,27 kroner. Det betyder, at pundet er dykket hele seks pct. på to måneder, hvilket indenfor valutaverdenen er et stort fald. Overfor dollaren er pundet faldet til 1,24 dollar, som er den laveste kurs i over to år.

Det seneste sammenbrud i pundet kommer efter dramaet omkring Storbritanniens exit fra EU endnu engang, har gjort investorerne nervøse for et hårdt Brexit, skriver Berlingske.

De to kandidater til premierministerposten efter Theresa May – Boris Johnson og Jeremy Hunt – har begge meddelt, at de er imod det såkaldte irske backstop, som skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland efter skilsmissen.

Både Johnson og Hunt har gjort det klar, at de vil have Brexit, så sandsynligheden for en no-deal Brexit steget. Boris Johnson har sagt, at han står fast på at Storbritannien forlade EU 31. oktober, koste hvad det vil. Johnson ligger lunt i svinget til at blive den nye britiske premierminister, når det Konservative parti i næste uge offentliggør, hvem af de to kandidater dets medlemmer har stemt på som ny statsleder.

 

Læs artiklen

Business

Ryanair skal fyre 300 piloter

Skrevet for

den

Boeing fabrikkernes problemer med flytype 737 MAX, der har fået flyveforbud p.g.a. to styrt, får nu lavprisselskabet Ryanair til at varsle fyringer.

Ryanair har bestilt 50 nye 737 MAX-fly, hvoraf der skulle leveres 25 i år og 25 i første kvartal næste år. Men så længe der er tvivl om flytypens sikkerhed, bliver der ikke leveret fly, skriver Ritzau.

Det tvinger Ryanair til at skære i antallet af afgange og dermed mindre vækst i passagertal. Ryanair forventer en passagervækst på syv procent. Den forventning er nu nedjusteret til tre procent.

Ifølge Irish Times vil Ryanair undersøge, hvilke afgange og baser rundt i Europa der bliver berørt af dette. Samtidig står Ryanair med for mange piloter. Ifølge driftsdirektør Peter Bellew, har Ryanair 300 piloter for meget.

Læs artiklen

Populær