Medier

Racistisk udbrug i Valencia går viralt

Skrevet for

den

 

En video delt på det sociale netværk viser en kvinde, der henvender sig med racistiske ord mod en anden.

 

Hændelsen skete i et offentligt rum i Valencia, hvor et barn desuden var til stede.

Spanieren henvendte sig racistisk mod en kvinde af columbiansk nationalitet.

Kvinden brugte udtryk som “Viva Franco” (Længe leve Franco) og “Hvis VOX vinder, så bliver du smidt hjem.”

Hele seancen blev optaget af en anden kunde, som i øvrigt forsvarede den columbianske kvinde.

Manden, der har udgivet videoen, sagde at pigen “blev bange” og da han forsvarede kvinden blev han spyttet i ansigtet.

Ifølge Europa Press er man i færd med at finde kvinden, der nu er blevet anmeldt for racisme.

Hændelsen er beskrevet som “racistisk intimidering”, men også at den er højst usædvanlig. 

Højre-ekstrempartiet, VOX har siden udtalt, at en sådan handling kan de ikke stå indenfor.

Hvis video er sand, altså ikke iscenesat, håber vi kvinden mindst for en reprimande.

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Andalucia

Los Patios de Córdoba fejres i maj

Skrevet for

den

Maj er en magisk måned i den andalusiske by Córdoba, hvor hele tre begivenheder finder sted: Las Cruces (korsene), Los Patios (gårdhaver) og La Feria (festivalen).

Eventet, kaldet Las Cruces, er allerede i gang og løber indtil på mandag, hvor pladser i byen er prydet med kæmpe kors dekoreret med blomster.

Los Patios de Córdoba afholdes fra på mandag, den 6. maj til den 19. Dette er en helt unik tradition – ikke kun i Andalusien, men i hele verden. Begivenheden er baseret på at man kan opleve den andalusiske livsstil via et kik ind i folks gårdhaver, som er fyldt med blomster og grønne planter. Cirka fyrre gårdspladser åbner over disse dage deres døre for offentligheden. Listen over hvilken kan man finde på turistkontorer, på hoteller eller i selve patio’en. I områderne Axerquía, San Agustín og San Basilio ligger de mest berømte gårdhaver, som hvert år bliver besøgt af tusindvis af mennesker. Til lyden af flamenco musik kan man fra den 6. til den 19. maj få en unik oplevelse i Córdoba, hvor duften af både jasmin og appelsin tager én med storm. 

Den lige så populære begivenhed, La Feria de Córdoba, afholdes i år fra den 25. maj til den 1. juni, hvilket er kulminationen af en festlig måned. Se klip af Los Patios-event forneden:

Læs artiklen

Andalucia

Córdoba byfest afholdes sidst i maj

Skrevet for

den

Feria de Córdoba, til ære for Nuestra Señora de la Salud (Vor Sundhedsfrue) afholdes i år over dagene fra den 25. maj til den 1. juni. 

Historien om Vor Frue af Sundhed går tilbage til år 1285, hvor Córdoba får lov til at organisere et kvægmarked. Med tidernes udvikling har festivalen fra midten af ​​det nittende århundrede været byens største lokale begivenhed. 

Feria de Córdoba er med sin traditionelle ånd blevet til en af Spaniens mest populære byfester. Den afholdes nu om dagen, og siden 1994, ved siden af floden Guadalquivir i El Arenal-området, hvor der er mere plads.

Udsmykningen af boderne, hvor der serveres typiske andalusiske mad- og drikkevarer, holdes til den dag i dag i traditionel stil, selv om nogle af boderne over de senere år har fået installeret air condition grundet høje temperaturer. Sidst i maj måned kan termometret på disse egne snildt overstige de 30 grader. Nu om dage rækker antallet af boder på langt over de hundrede, mens tivoli er sat op for de yngste i befolkningen.

Byfesten i Córdobo bliver altid afholdt sidst i maj, i år altså over dagene fra den 25. til den 1. juni. Rigtig god fornøjelse!

For yderligere information kan man læse mere her: www.turismodecordoba.org

Læs artiklen

Andalucia

‘Feria de Abril’ i Sevilla fejres i maj

Skrevet for

den

Byfesten, der på spansk hedder Feria de Abril de Sevilla, er i år flyttet til maj grundet påsken. Helt præcist fejres den over dagene fra på lørdag, den 4. til den 11. maj.

Påsken, ‘la Semana Santa’, faldt jo i år i april. Dermed vil der være et pusterum på to uger før den berømte april-byfest. I år 2011 og 2014 blev festen også flyttet til maj.

Feria de Abril er en af de mest internationale og populære fester i Sevilla. Den første byfest blev afholdt som et dyrskue i 1847, men der gik ikke længe før fest-elementet blev det vigtigste, og i dag er det en begivenhed, som byens indbyggere nødigt vil undvære.

Under den ugelange byfest forvandles ‘las casetas’ til indbyggernes andet hjem, hvor man mødes og hygger sig til ud på de lyse timer. Som hvert år vil der være mere end 1.000 telte sat op på festpladsen (el recinto ferial).

Festen begynder officielt søndag, den 5. maj, hvor lysene tændes over festpladsen. Her tændes lyskæder med tusindvis af farvede pærer, der hænger i 50 meters højde og hvert år er anderledes. I ‘las casetas’ byder familie, venner og bekendte inden for til typiske produkter samt vin, sang og musik − og selvfølgelig flamencodans.

Den intense feststemning smitter af på byens hverdag. Gaderne fyldes med dans og fest, og lokalbefolkningens imødekommenhed inviterer til at deltage i festlighederne. Man bør være opmærksom på, at mange dansetelte er private, og at det kræver en invitation at få lov til at komme ind.

Der findes dog også offentlige dansetelte med fri adgang. Ved informationsskranken ved indgangen til ‘el recinto’ kan besøgende få anvist, hvilke dansetelte der er offentlige.

Under festlighederne er mange klædt i traditionelle dragter; mændene i klædedragter og kvinderne i farverige flamencokjoler. Om dagen fyldes festpladsen blandt andet med hundredvis af ryttere og blomstersmykkede hestevogne.

Ved siden af festpladsen ligger calle del Infierno, hvor børn og voksne kan nyde hinandens selskab i en af de mange forlystelser eller over et glas vin og en sodavand. Et andet indslag er tyrefægtning, som hver eftermiddag sker i en af Spaniens fornemmeste tyrefægterarenaer, Plaza de Toros de la Real Maestranza.

Festen varer i år til lørdag, den 11. maj, hvor et farvestrålende festfyrværkeri ved midnatstid vil sætte punktum for ‘la Feria de Abril’ 2019.

Sevilla slog i øvrigt hele landets varmerekord i går på den 1. maj, hvor folk badede i en sommerlig 32,8 grader Celsius.

Læs artiklen

Andalucia

Caminito del Rey billetter revet væk

Skrevet for

den

Som vi tirsdag skrev blev der i går, den 10. april, åbnet op for salget af sommerbilletter kl. 12. På under en time var 7.000 væk, ved slutningen af dagen 11.000 solgt. 

Caminito del Rey viser sig igen at være en af Spaniens største turistattraktioner med mere end 7.000 billetter solgt i den første time. Kl. 12.00 onsdag blev 100.000 nye billetter sat til salg for vandreturen i El Chorro-dalen i Ardales, Málaga. Disse billetter er for perioden mellem den 1. juli og den 30. september.

Man advarede tirsdag om høj efterspørgsel og det blev sandt, mens forvaltningen bag Caminito del Rey forventer, at 20 procent af billetterne sælges indenfor blot en uge. Caminito del Rey er efterhånden en kæmpe turistattraktion, som også tiltrækker mange internationale gæster over sommerperioden. Og det på trods af varmen.

Det er her værd at minde om, at Caminito del Rey i slutningen af marts fejrede fire års jubilæum for genåbningen for offentligheden. Over de fire år har stedet haft mere end 1,2 millioner besøgene fra 116 forskellige lande.

Billetter kan købes via deres officielle hjemmeside: www.caminitodelrey.info hvor man enten kan vælge en generel adgang med en pris på 10 euro eller en guidet tur på engelsk eller spansk til 18 euro. På de guidede ture bliver der blandt andet fortalt om stedets historie og egenskaberne ved denne konstruktion i den smukkeste natur.

Besøgstiden er i sommerperioden fra kl. 9.30 til kl. 17 over dagene fra tirsdag til søndag. Mandag er der altid lukket. Caminito del Rey var før genåbningen muligvis verdens farligste vandretur, men nu blot en 8 kilometer lang fryd, som kan ses fra drone forneden:

Læs artiklen

Andalucia

Historien bag kæmpe kors i Granada

Skrevet for

den

Costa Tropical er fyldt med sol, drinks og palmesus, men det mest interessante er det store kors på toppen af klippen, Peñones del Santo ved byen Almuñécar.

På en klippe ved byen Almuñécar står et kors, som er nøglen til at forstå en vigtig og blodig del af Andalusiens historie. Fønikerne, romerne, maurerne og til sidst kristne spaniere har på skift haft kontrollen over byen, hvor palmerne svajer, og en næsten 3.000 år lang historie udfoldes. Således indleder Kristoffer Flakstad fra Berlingske Tidende sin historie.

På strandens barer nyder grupper af turister deres kaffe –  eller måske formiddagens første kolde forfriskning – med udsigt over Middelhavet. Bag os rejser sig dobbeltklippen Peñones del Santo, som deler Almuñécars bystrand i to, og oven på de mørke, vandskurrede sten et menneskehøjt kors. Det blev rejst i år 1900 for at mindes, hvad der hændte her i 1489.

På det tidspunkt havde den befæstede fisker- og handelsby sammen med resten af Andalusien været kontrolleret af de muslimske maurere i mere end 700 år. Mens det var lykkedes de kristne spaniere at fordrive maurerne fra vigtige bastioner som Sevilla og Córdoba længere mod nord. Allerede i 1200-tallet holdt de arabiske efterkommere stand i byerne tættest på kysten med Granada som hovedstad.

I Spanien kaldes den kristne tilbageerobring af Den Iberiske Halvø for La Reconquista, og den tog atter fuld fart, da de to kristne kongeriger Kastilien og Aragonien blev smædet sammen under brylluppet mellem dronning Isabella og kong Ferdinand i 1469. Det blev fødslen af det Spanien, vi kender i dag, og det kom til at ændre Almuñécars historie for altid.

Den kristne sejr medførte stor nedtur

Dronning Isabella og kong Ferdinand besluttede, at de sidste mauriske bastioner i Andalusien skulle knuses én for én, og et blodigt kapitel i Spaniens historie blev skrevet i de efterfølgende år. 100.000 maurere blev dræbt på ti år, og både jøder og muslimer blev tvunget til at konvertere til kristendom eller forlade Spanien.

Maurerne havde tilladt de mange jøder og kristne i Andalusien at praktisere deres tro, så længe de betalte en skat til emiren af Granada. Dronning Isabella og hendes mand, Ferdinand, viste ikke samme nåde.

I 1489 nåede Isabella og Ferdinands hær til Almuñécar. Byen var reelt forsvarsløs, og bystyret valgte med de mange blodsudgydelser in mente at overgive sig og overdrage byens nøgler til den kristne hær. Tre år senere erobrede man også hovedstaden Granada i bjergene nord for Almuñécar, og 800 års muslimsk herredømme i det sydlige Spanien var forbi.

Det kan måske lyde som den lykkelige slutning på en grum fortælling, at Andalusien og Almuñécar nu blev frelst af den kristne hær, men der er flere lag i den historie. Maurerne havde været i Spanien i 800 år, da de blev fordrevet, og i løbet af denne lange tilstedeværelse havde de opbygget en civilisation, der var blandt de mest udviklede i Europa i den tidlige middelalder.

Med sig havde de ikke kun et sprudlende kulturliv med poesi, musik og udsøgt havekunst. Maurerne kendte også til matematiske formler, der gjorde, at de kunne opføre mageløse bygninger som paladset Alhambra. De forbedrede både landbruget og fiskeriet og introducerede ukendte afgrøder som de lukrative sukkerrør, ligesom de medbragte nye standarder inden for sanitet og hygiejne med bl.a. dampbade og koldvandsbassiner.

Store dele af denne florissante kultur gik tabt efter Granadas fald. Mange muslimer valgte at udvandre til det nuværende Marokko, og Andalusiens økonomi begyndte at smuldre. Det har forfulgt regionen lige siden, og kun den knastørre provins Extremadura tæt på grænsen til Portugal er i dag fattigere.

Fønikernes urgamle fiskefabrik

Da maurerne kom sejlende og indtog kysten, vi i dag kender som Costa Tropical, var Almuñécar allerede en gammel stad. Ingen ved, hvor længe der har boet mennesker her, men det er et faktum, at neandertalere slog deres folder i nærområdet, hvor der også levede homo sapiens for over 20.000 år siden. Det var dog først, da det mellemøstlige handelsfolk fønikerne begyndte at sprede sig over Middelhavet, at der for alvor skete noget.

Fønikerne, der var en torn i øjet på romerne, var driftige sømænd og grundlagde bl.a. den kendte fortidsby Karthago i Tunesien. Herfra oprettede de byer og handelsstationer mange steder ved Middelhavet, bl.a. Almuñécar. Et fønikisk bysamfund tog form omkring år 800 f.v.t., og efter den rolige stund på stranden går vi over i den nærtliggende park El Majuelo, hvor de mest bemærkelsesværdige spor efter fønikerne kan opleves.

I et hjørne af Majuelo-parken findes resterne af byens urgamle fiskefabrik, der kan dateres til år 400 f.v.t. Det er muligt at komme helt tæt på de mange kar, som fønikerne og senere romerne anvendte til at salte fisk i. De saltede fisk var en af byens vigtigste indtægtskilder med eksport til hele det sydlige Europa. Selv om det sidenhen gik ned ad bakke for Andalusien, er det imponerende at tænke på, at her har været en højt udviklet fødevareindustri på et tidspunkt, hvor Danmark kun lige var nået til jernalderen.

Den gamle fiskefabrik ligger for foden af Almuñécars historiske stolthed San Miguel-borgen, der rejser sig på en enorm klippe med tårne og tunge borgmure. De mange magthavere, der har kontrolleret byen – fra romere og visigotere til maurere og kristne – har alle udstykket og forstærket San Miguel-borgen, der i dag står som et vidnesbyrd på, at Almuñécar i flere tusind år har været en ombejlet by. Og mens man står her og læner nakken tilbage og ser op på tårne og skydeskår i en skov af slanke palmer, forstår man hvorfor.

 

 

Kilde Berlingske/Tekst Kristoffer Flakstad og fotos venligst lånt af Charlotte Hjorth-Petersen

 

Læs artiklen

Andalucia

Koldfront bringer sne til Sierra Nevada

Skrevet for

den

Regnen her ved kysten gør i skrivende stund også gavn i bjergene i Granada. Video forneden er netop udsendt af Sierra Nevada, hvor sneen lige nu daler ned.

Efter en lang periode uden rigtig sne har kanonerne ikke stået stille. Det gør de i dag, den 5. april.

Mens vi her ved kysten sidder under en grå, regnfuld himmel forventer skisportsstedet flere fnug over weekenden. Det vil specielt gøre mandag god til at stå på ski.

Snekanoner har i de sidste par måneder holdt stedet kørende, men allerede ved middagstid har man kunne føle islag på nogle af løjperne.

Sierra Nevada, nu ved næsten ende af sæsonen, får lige nu fantastiske forhold igen. Pulversneen kan nydes i næste uge, hvor solen igen vil skinne over kysten.

Læs artiklen

Populær