Samfund

Prisen stiger på benzin

Skrevet for

den

I løbet af de første tre måneder og den første uge i april i år er benzin i Spanien steget med næsten 10 procent. Det viser nye tal fra EU.

Efter et lille fald i den sidste uge af marts fortsætter prisen på benzin sin himmelflugt i Spanien. Siden begyndelsen af januar er prisen steget med 9,5 procent, så den nu ligger på gennemsnitligt 1,29 euro literen.

Prisen på diesel holder sig til gengæld i ro, selvom prisen, sammenlignet med april er seks procent højere.

Priserne i Spanien ligger stadig under gennemsnittet i EU, hvor man skal man af 1,40 euro og 1,45 euro i gennemsnit i Eurozonen.

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Danmark

Højhastighedsbane til bumletog

Skrevet for

den

Foto: Banedanmark

Banedanmark indvier i dag den nye højhastighedsjernbane fra København til Ringsted – et projekt til 10 mia. kr., hvor togene kan køre 250 km/t., men DSB råder ikke over højhastighedstog. De gamle IC3-tog kan højest køre 180 km/t., og de nye tog, som man har besluttet at købe, kan maksimalt køre 200 km/t.

Et andet stort problem på den 10 milliarder dyre banelinje er, at den er designet til, at der kan køre tog med få minutters mellemrum. Men pendlerne må affinde sig med halvtimes drift – to tog i timen på den nye strækning mellem København og Ringsted.

Det skyldes, at der i Danmark ikke findes noget tog, der kan køre med de nye togsignaler der er opsat på strækningen, som i øvrigt har kostet 20 mia. kr., derfor har Banedanmark brugt 110 mio. kr. på at opsætte gamle signaler på den nye strækning, så der i det mindste kan sendes et tog afsted hver halve time på den 60 kilometer lange jernbane.

Et lille lys er der dog, forenden af tunnelen: Banedanmark har overholdt budgettet.

Læs artiklen

Samfund

Spanien er verdensførende i Blå Flag

Skrevet for

den

På trods af at Spanien i sin helhed har mistet 28 flag i forhold til sidste år leder landet stadigvæk listen på et globalt niveau med i alt 566 Blå Flag-strande.

Intet andet land i verden når nær dette nummer af strande med denne kvalifikation. Udover de 566 strande med blåt flag har 99 bådpladser og fem større havne også modtaget flaget.

25 nye strande er i år blevet klassificeret af European Environmental Foundation og ADEAC-organisationen, som står for jobbet her i Spanien. Selvom nogle kommuner har anket sagen, da de har mistet flag i år.

Valencia-regionen med sine 150 Blå Flag kom i år ind på førstepladsen, dernæst Catalonien samt Galicien og på 4. pladsen Andalucía.

Det Blå Flag er en international miljø-udmærkelse som tildeles strande, bådpladser og havne. De skal opfylde fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.

Udmærkelsen Blå Flag blev startet i 1985 af franske miljøforkæmpere med det formål at beskytte hav-miljøet. Dette flag kendetegnes ved en hvid cirkel og blå bølger.

Man kan via dette link se 2019 listen over Spaniens Blå Flag-strande: www.banderaazul.org/playas-2019    Over denne weekend vil de fleste nok komme i brug.

Læs artiklen

Samfund

Metallica donerer stor sum til tre spanske velgørenhedsorganisationer

Skrevet for

den

Det amerikanske heavy metal band har doneret i alt 118.000 euro til spanske velgørenhedsorganisationer. Primært til hjælp for de hjemløse. 

Metallica har doneret en euro for hver billet, der blev solgt til deres seneste koncerter i Madrid og Barcelona. Med øjemål for tre forskellige velgørende organisationer i begge storbyer.

Således modtog Bokatas, der bekæmper social udstødelse af hjemløse i den spanske hovedstad, en check på 68.000 euro. Ifølge organisationen selv giver det hjælp til mad, samtale, information og transport til hospitaler for hjemløse i Madrid, Barcelona og Zaragoza.

I Barcelona spillede Metallica i søndags på det olympiske stadion foran 50.000 fans, hvilket dermed blev til en donation på ligeså mange penge.

Denne sum blev i dette tilfælde fordelt mellem to forskellige velgørenhedsorganisationer, kaldet Calor en la Noche (Varme i Natten) og Iguales en Acción (Lige i Aktion). De fik hver 25.000 euro af bandet, som forklarede at disse to organisationer arbejder utrætteligt for at støtte den hjemløse befolkning i deres lokalsamfund”.

Læs artiklen

Samfund

Kørekortregler ændres fra 1. juli

Skrevet for

den

DGT, Vejdirektoratet her i Spanien, ønsker at ændre kørekortreglerne fra den 1. juli. Her drejer det sig primært om vægtgrænsen for køretøjer.

Foreslaget, der forventes at blive vedtaget, vil blandt andet betyde at vægtgrænsen vil stige fra 3.500 kg til 4.250 kg, forudsat at du har haft klasse B-kørekort i mindst to år.

For autocamper-folket er dette en glædelig nyhed, selvom antallet af passagerer ikke ændres. Stadigvæk otte passagerer plus en chauffør, altså ni i alt.

DGT vil også ændre aldersgrænsen fra 24 til 18 år for kategorierne C, D, D1, C + E, D + E og D1 + E. Det er dog nødvendigt, at have tilladelse til professionel trafik – såkaldt CAP.

For yderligere opgraderinger og ændringer kræves der fortsat prøver. Mere information kan læses på DGTs hjemmeside: www.dgt.es

Læs artiklen

Samfund

Fængsel, hospital eller kirkegården

Skrevet for

den

Det spanske vejdirektorat (DGT) har i år tyet til ironi i deres påskekampagne. De inviterer folk til “ferie destinationerne”; fængslet, hospitalet eller værst kirkegården.

I en kampagne, kaldet “Top vacacional”, inviterer vejdirektoratet folk med indenfor. Her dog ikke strand og sol, men bag tremmer, på et hospital eller værst tre meter under jorden.

Påskekampagnen er gjort i ironi for at skræmme og få folks øjne op. At dette kan hænde, hvis man f.eks. bruger mobiltelefonen mens man kører eller er fuld bag rattet.

Hvis man overtræder færdselsreglerne kan en af de tre steder nemt blive en destination, men næppe for at holde ferie. Over påsken hænder de fleste trafikuheld her i Spanien og det prøver DGT nu at råde bod på.

De dyster tal fra sidste år lyder således: 31 dødsfald og 159 alvorligt såret på de spanske veje over påskeperioden, som løber over ti dage.

Se ‘la Dirección General de Tráfico’ (DGTs) ironiske påskekampagne forneden:

Læs artiklen

Samfund

Flere husstande i Spanien i 2018

Skrevet for

den

Antallet af husstande i Spanien voksede i 2018 til 18.535.900. Det er en stigning på 0,3 procent, 63.100, i forhold til 2017. Godt halvdelen af de unge mellem 25 og 29 bor hjemme hos forældrene.

Halvdelen af de godt 46 millioner spaniere bor i husstande på to 2 eller 3 personer. Ti procent bor alene, mens 40 procent er fire, eller flere, i husstanden.

Det fremgår af helt nye tal fra Spaniens Statistik, INE.

Den gennemsnitlige størrelse på en husstand i Spanien er 2,5 personer. Hele 53,1 procent af de unge spaniere, mellem 25 og 29 år, bor hjemme hos far og mor.

Læs artiklen

Populær