Politik

Spansk bank lov netop vedtaget tirsdag

Skrevet for

den

 

Banker kan fra den 25. marts 2019 ikke længere opkræve mere end tre euro pr. måned i provision.

 

Dette nye tiltag er netop blevet offentliggjort af den spanske regering.

Formålet er, at favorisere hele befolkningens adgang til basale banktjenester.

Som f.eks. at have en konto med et betalingskort, foretage overførsler eller hæve penge ved automater.

Ud over dette vil sårbare befolkningsgrupper få muligheden for, at få adgang til en grundlæggende betalingskonto helt uden kommission.

Loven forhindrer banker og andre kreditinstitutter i, at opkræve en provision på mere end tre euro ved brugen af en basiskonto.

Kommissionen skal dække åbning, brug og afslutning af konti, udbetalinger af kontanter i filialer eller ved pengeautomater, betalingstransaktioner ved hjælp af et debetkort eller forudbetalt kort og op til 120 årlige betalingstransaktioner inden for EU som direkte debiteringer eller overførsler.

Loven vil fra den 25. marts være gyldig i to år, hvor den igen (i år 2021) vil blive revideret.

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Danmark

Her er ministerholdet

Skrevet for

den

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede torsdag kl 9.00 sit ministerhold. Klokken 10.00 kører hele holdet i fine nye ministerbiler til Amalienborg, hvor dronningen skal hilse på de nye ministre. Klokken 11.00 træder hele holdet frem til fotografering foran Amalienborg. Derefter starter den traditionelle ministeroverdragelse med muntre bemærkninger og sjove gaver.

1) Statsminister Mette Frederiksen
2) Finansminister Nicolai Wammen
3) Udenrigsminister Jeppe Kofod
4) Justitsminister Nick Hækkerup
5) Social- og indenrigsminister Astrid Krag
6) Skatteminister Morten Bødskov
7) Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
8) Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen
9) Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke
10) Transportminister Benny Engelbrecht
11) Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn
12) Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil
13) Forsvarsminister Trine Bramsen
14) Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen
15) Erhvervsminister Simon Kollerup
16) Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye
17) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard
18) Boligminister Kaare Dybvad
19) Miljøminister Lea Wermelin
20) Kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Spansk politik 2019

Skrevet for

den

Billede fra Financial Times

Skrevet af Jeppe Krogager

Når den politiske magt i Spanien skal fordeles ved parlamentsvalget den 28. april kæmper fire store politiske partier om vælgernes gunst i en valgkamp, hvor emner som fremmedhad, catalansk selvstændighed og placeringen af en tidligere diktator kan flytte stemmerne. 

I spansk politik er koalitionsregeringer en by i Rusland. Alt det vi kender fra dansk politik, er sortsnak. Her i Spanien tager vinderen det hele. Og mindre partier må agere parlamentarisk støtte uden ministertaburetter.

Men det seneste valg i Andalusien har skabt ny præcedens, der kan ændre på det politiske landskab i Spanien. Et landskab, der i forvejen er under stor forandring.

De konservative Partido Popular, er gået sammen med det højre-liberale, Ciudadanos, og hele det politiske projekt bliver støttet af et fremadstormende stærkt højreorienteret Vox, der for første gang har opnået valg til et spansk parlament.

Spansk politik er som fodbold: Enten vinder Real Madrid eller FC Barcelona
Siden diktatoren Francos død har spansk politik mindet meget om den spanske la liga: enten vinder Real Madrid eller også gør FC Barcelona. I politik har det været Socialdemokraterne, der leder landet eller De konservative. Men ved de seneste spanske parlamentsvalg har den sandhed skiftet hest. Frem er blomstret et nyt stærkt venstrefløjsparti: Podemos båret frem af manden med hestehalen: Pablo Iglesias.

Og et mindst lige så slagkraftigt centrumhøjre parti: Ciudadanos født i Catalonien, til kamp mod catalanske separatister, men med Albert Rivera som partimandformand er partiet blevet en magtfaktor på nationalt niveau.

Forrige gang spanierne gik til valgurnerne skabte resultatet kaos og politikerne i Madrid kunne ikke finde en vej til at danne regering. Der blev udskrevet et nyt valg, efter lang tids forgæves forhandlinger. Efter nyvalget vandt de konservative med Mariano Rajoy i spidsen. Men det ændrede ikke ved billedet: Fra at have to store partier har Spanien nu fire. Og det bliver stadigt svære at lade vinderen tage det hele.

Vox: Jokeren i spansk politik
Men det stopper ikke med de fire. For endnu et nye parti er på banen: Vox. Baskeren Santiago Abascal er grundlægger og formand for partiet, der ifølge Abascal er skabt for at forsvare den spanske nation.

Efter en periode uden parlamentarisk repræsentation, kom Vox fornyeligt ind med 12 pladser i det regionale parlament i Andalusien. Og er endda blevet en slags kongemager. Uden Vox, kunne lokal-regeringen bestående af Ciudadanos og Partido Popular, nemlig ikke eksistere.

Ciudadanos´s formand Albert Rivera forsvarer samarbejdet med næb og klør, skønt mange i partiets bagland er oprørte: Hvad laver et parti – der med danske briller på nogen områder kan minde lidt om De radikale i Danmark – sammen med to partier, der kappes om den skrappeste og mest højreorienterede retorik?

Vox har som mærkesag at få illegale migranter smidt ud af Spanien. Og så er der afskaffelsen af en lov, der skal hjælpe voldsramte kvinder – et stort problem i Spanien, men Vox mener, at loven diskriminerer mænd, og i øvrigt er alt for laisser faire med humanitære organisationers brug af offentlige midler.

Og så vil partiet have afskaffet Spaniens grundlovssikrede autonomier og centralisere magten.

Pedro Sanchez og hans socialdemokratiske partisoldater bruger sammen med Pablo Iglesias fra Podemos mange kræfter på at lægge afstand til Vox og Partido Popular og Ciudadanos´ samarbejde i Andalusien.

Men mange eksperter mener, at Vox kan blive jokeren ved parlamentsvalget den 28. april.

Spørgsmålet – det helt store – er dog, om Albert Rivera og Ciudadanos i sidste ende kan og vil arbejde sammen med Vox i det spanske parlament i Madrid.

Interne kræfter i Ciudadanos kæmper allerede nu imod. Blandt andre partiets borgmesterkandidat i Barcelona har på højrøstet vis sagt blankt nej til samarbejde med Vox.

– Samarbejde med den ekstreme højrefløj er dårligt nyt for både Spanien og Europa, lød det fra Manuel Valls, borgmesterkandidat i Barcelona i det spanske dagblad La Razon.

Catalansk oprør har givet højrefløjen medvind
Mens den socialdemokratiske regeringschef Pedro Sanchez gang på gang har argumenteret for dialog med de catalanske separatister – vel at mærke inden for rammerne af den spanske grundlov – har det konservative Patido Popular sammen med Ciudadanos gjort fællesfront og beskyldt Socialdemokraterne for at forråde spanierne og den spanske grundlov.

Man kan ikke forhandle med mennesker, der bryder loven, lyder devisen.

– Pedro Sanchez er en forræder, udtalte Partido Populars leder, Pablo Casado til avisen El Diario.

Og meningsmålinger giver oppositionen medvind. Et flertal i Spanien er imod forhandlingerne med de catalanske separatister, og dermed kan det catalanske oprør komme til at spille en hovedrolle, når spanierne skal afgive deres stemme den 28. april.

Pedro Sanchez prøvede til det sidste at overbevise de oprørske catalanere om, at de skulle stemme for en finanslov, der giver højere pensioner, og flere penge til de lavest lønnede. Men uden held. De krævede retten til selvbestemmelse skrevet ind. Det kunne Sanchez ikke tilbyde, og derfor endte han med at udskrive valg.

Opgør med Franco og forglemmelsens pagt
Men der er andre emner, der splitter spanierne op til parlamentsvalget. Sårene efter borgerkrigen er aldrig helet. Politikerne indgik efter Francos død, en glemslens pagt, der betød at ingen skulle retsforfølges for ugerninger begået under og efter borgerkrigen. Men Pedro Sanchez vil have diktatoren Francos lig flyttet væk fra et gigantisk mausoleum uden for Madrid, det passet sig ikke for et moderne demokrati at hylde en diktator, menden socialdemokratiske regeringschef.

Endnu en ting, der har fået oppositionen til at fare i flint. Ikke en euro vil jeg bruge på at flytte Francois lig, lød fra den konservative leder Pablo Casado, som tilføjede, at Spanien skal se fremad og ikke tilbage.

Men der er også mere traditionelle velfærdstemaer på bordet under den kommende valgkamp. Temaer hvor Socialdemokraterne står godt, hvis man skal tro meningsmålinger. Men paradoksalt nok, kan det vise sig, at Perdro Sanchez med Socialdemokraterne efter valget måske nok har flest pladser i parlamentet, men alligevel ikke kan indtage regeringskontoret.

Fordi det vigtigste støtteparti Podemos går tilbage. Og så bliver det op til de tre højrefløjspartier: Partido Popular, Ciudadanos og Vox om de kan finde ud af noget sammen.

Læs artiklen

Politik

Strammere regler for Uber og Cabify

Skrevet for

den

Uber og Cabify skal fra den 1. april underrette om al kørsel i et nyt system, der har til formål at registrere deres aktiviteter.

VTC’er, hvilket står for ‘un vehículo de transporte con conductor’ (et transportkøretøj med chauffør) vil fra den 1. april få strammere regler her i Spanien.

Fra den 1. april vil driften af en ny hjemmeside blive sat i funktion. Her skal de virksomheder, som opererer via Uber og Cabify, registrere alle sine udførte tjenester.

Dette register for al kommunikation vil blive drevet af udviklingsministeriet og opfylder således et af kravene fra taxachauffører.

Dette værktøj vil gøre det muligt for både kommuner og regionale myndigheder, at kontrollere at ydelser bliver overholdt. Som f.eks., at en VTC kan arbejde i en anden provins end der hvor autorisation, forudsat at kørslen ikke overstiger 20% af faktureringen pr. trimester.

Et af kravene fra taxachaufførerne, som længe har klaget over denne praksis og tillige strejket, er således blevet opfyldt.

Læs artiklen

Politik

Vestager går efter EU-toppost

Skrevet for

den

Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bekræftede onsdag aften i et interview med Politiken, at hun er kandidat til de EU-topposter, der bliver ledige efter parlamentsvalget i maj, herunder jobbet som formand for kommissionen.

Når EU-kommissær Margrethe Vestager torsdag stiller sig i spidsen for sin europæiske partiorganisation Alde, bliver hun en del af dens ansigt frem mod europaparlamentsvalget 23.-26. maj. Samtidig bliver hun officielt kandidat til en af de EU-topposter, der skal fordeles efter valget, blandt andet posten som formand for EU-Kommissionen.

Modsat de øvrige europæiske partiorganisationer er Alde (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa) imod ideen med spidskandidater. Derfor stiller den med et hold og ikke bare med ét navn.

»Jeg er en del af holdet«, siger hun til Politiken og tilføjer:
»Jeg vil da gerne have brød på bordet efter 1. november. Og gerne med smør på«

Margrethe Vestager er ubetinget den mest prominente politiker på det liberale hold, og derfor vil hun også være den, fokus retter sig imod – som fokus har været rettet mod hende i de snart 5 år, hun har været EU’s konkurrencekommissær.

Læs artiklen

Politik

Pedro Sánchez frustreret over Brexit

Skrevet for

den

 

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, er både frustreret og irriteret over Storbritanniens slinger i valsen.

 

Og den konstante mangel på klarhed om landets Brexit-aftale.  

Storbritanniens premierminister, Theresa May led tirsdag aften et nyt nederlag.

Her blev aftalen med EU om tilbagetrækning stemt ned i House of Commons.

Til aften vil de stemme igen, men et nyt nederlag til May forventes allerede.

“Alle EU-lande har brugt tid og ressourcer på udkastet til aftalen,” sagde en frustreret Sánchez.

Det Forenede Kongerige får ikke en bedre aftale end den de har på bordet nu og skal derfor beslutte sig, mener Sánchez.  

I henhold til aftalen vil Storbritannien forlade den europæiske union fredag, den 29. marts.

Læs artiklen

Danmark

Minister vil gøre gult sundhedskort digitalt

Skrevet for

den

 

Det tyder på et stort ressourcespild, når der trykkes 1,7 millioner nye sundhedskort om året, siger minister.

 

Når du skal til lægen eller hente medicin på apoteket, skal du huske at medbringe dit gule sundhedskort.

Men i fremtiden skal du ikke længere fiske et plastikkort op af lommen. I stedet skal du have kortet digitalt.

Det foreslår sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ifølge Jyllands-Posten.

»Det har overrasket mig ganske meget, at der hvert år udstedes 1,7 millioner nye sundhedskort. At trykke så mange nye plastikkort tyder på et stort ressourcespild, når det kan erstattes af et digitalt kort, som du har på mobilen,« siger ministeren til avisen.

Hun vil dog i en overgangsperiode holde det fysiske kort i live.

Forslaget bakkes op af en analyse, som ministeriet har bestilt hos it-virksomheden Lakeside A/S. Ifølge den kan kortet moderniseres for en pris på cirka 35 millioner kroner.

Det kan ifølge Jyllands-Posten være først skridt mod et digitalt, nationalt id-kort.

Ellen Trane Nørby kan ikke selv beslutte at skrotte plastikkortet. Det skal forhandles på plads med regioner og kommuner. Formentlig kommer det på forhandlingsbordet til sommer.

Både Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, og direktør Kristian Heinicke fra Kommunernes Landsforening (KL) tager positivt imod forslaget.

Allerede i september meddelte regeringen, at den ville gøre kørekortet digitalt i form af en app. Appen skal fungere som et supplement til det fysiske kørekort. Den ventes klar inden udgangen af 2020.

Og allerede dengang fortalte regeringen, at det var ambitionen, at andre id-beviser som eksempelvis sundhedskortet skulle være digitale.

 

 

 

Kilde Berlingske/ritzau/

Læs artiklen

Populær