Nationalbank: Stærk økonomi i Danmark og lønnen vil stige

Nationalbank: Stærk økonomi i Danmark og lønnen vil stige

 

Nationalbankdirektøren advarer politikerne mod at skubbe så meget til opsvinget, at økonomien løber løbsk.

 

Danmarks Nationalbank har kigget nærmere på dansk økonomi, og konklusionen er klar:

Det går godt i Danmark.

– Dansk økonomi går stærkt frem i øjeblikket, og der er gode muligheder for, at udviklingen kan fortsætte, selvom der er pres på dele af arbejdsmarkedet, skriver Nationalbanken i en analyse af dansk økonomi.

Nationalbanken forventer en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 2,3 procent i år, 1,8 procent i 2018 og 1,7 procent i 2019.

Dermed har Nationalbanken et mere positivt billede af væksten i Danmark, end tilfældet var i marts i år.

Her forventede banken, at væksten både i år og de to kommende år ville ligge på 1,6 procent af BNP.

En løftet pegefinger fra direktøren

I analysen kalder Nationalbanken opsvinget for solidt og frygter ikke umiddelbart, at økonomien løber løbsk, som det skete for ti år siden op til finanskrisen.

– I modsætning til tiden op til finanskrisen er risikoen for, at økonomien overophedes, mindre, men udviklingen betyder, at det bliver vanskeligere for virksomhederne at finde den rette arbejdskraft.

Nationalbankdirektøren advarer dog politikerne mod at bruge for mange penge fra de offentlige kasser, da det kan sætte for meget gang i økonomien.

– I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke til, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til, udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde.

På grund af de gode takter i økonomien, få arbejdsløse og virksomheder, der gerne vil ansætte, forventer Nationalbanken, at lønningerne vil stige de kommende år.

Banken forventer, at lønnen vil stige med 2,4 procent i 2017, 2,8 procent i 2018 og 3,0 procent i 2019.

 

 

 

 

Kilde DR Nyheder