Samfund

Mobilsnak på vejene er største dræber

Skrevet for

den

Højesteret i Spanien har netop givet politiet ret til at undersøge bilisters telefonsamtaler i forbindelse trafikulykker. Det kræver en dommerkendelse, så telefonerne vil ikke blive kigget efter på stedet.

Uopmærksomhed er den største årsag til dødsulykker på de spanske veje. Foran spritkørsel og for høj hastighed. Mobiltelefonerne øger risikoen for at havne i et trafikuheld med 20 procent, skriver El Pais.

Spansk politi har noteret en stigning i bilisters brug af mobiltelefon, specielt WhatsApp, som er meget populær i Spanien. Brug af mobiltelefon koster i dag en bøde på 200 euro og tre klip i kørekortet.

Den nye mulighed giver Guardia Civil ret til at bede om en dommerkendelse, for at få præcise informationer fra teleselskaberne om opkald, og varighed på opkald, i forbindelse med trafikuheld. Det har ikke før været tilladt i Spanien, og der behøver ikke at være tale om voldsomme uheld, før politiet kan bede om oplysningerne.

Spanien har en høj trafiksikkerhed i forhold til de øvrige EU-lande. Der dør 39 ud af én million indbyggere på vejene, og det placerer Spanien som det ottende mest sikre land i EU. Gennemsnittet i EU ligger på 50. Og det på trods af, at ingen af de øvrige lande oplever samme pres på vejene, som følge af trafik på helligdage og turisme, som Spanien.

 

 

 

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Erhverv

Vodafone har dårligst kundeservice

Skrevet for

den

Forbrugerorganisationen, FACUA, kårer hvert år det spanske firma med den dårligste kundeservice. I år har Vodafone fået den tvivlsomme ære.

Det er forbrugerne selv, der stemmer på FACUAs hjemmeside. For den dårligste kundeservice 2018 stemte 36 procent på Vodafone, mens 2017s dårligste, Endesa, kom ind på andenpladsen med 30 procent af stemmerne.

Det er første år, Vodafone, får den kedelige titel, efter at have været nomineret syv gange. Konkurrenten, Movistar, er løbet med prisen ialt fem gange.

De nominerede er de virksomheder, som får flest klager over deres kundeservice hos FACUA i løbet af året. I sektorerne telekommunikation, energiselskaber, banker og flyselskaber.

Kunderne har klaget over flere problemer hos Vodafone. Uopfordrede opringninger, hvor firmaet tilbyder sine produkter, fakturering af ydelser, de ikke havde bestilt, det er svært at opsige og Vodafone fortsætter med at sende regninger efter opsigelsesperioden.

 

Læs artiklen

Samfund

Fire ud af fem nye spaniere fra lande udenfor EU

Skrevet for

den

Spaniens befolkningstal vokser for tredje år i træk, og overstiger nu 47 millioner. Antallet af registrerede spaniere ligger stabilt, mens udlændinge trækker befolkningstallet i vejret.

Helt nye tal fra Spaniens Statistik, INE, viser, at antallet af registrerede indbyggere i Spanien, Padrón Continuo, vokser for tredje år i træk.

Helt nøjagtigt er der nu 47.007.367 registrerede indbyggere. Det er det højeste antal siden 2013. Stigningen er på 285.387, hvilket er en stigning på 0,6. 

89 procent af indbyggerne har spansk nationalitet, mens altså 11 procent har udenlandsk pas.

Antallet af Spaniere ligger nogenlunde stabilt og stigningen skyldes altså tilflyttere.

I runde tal kom der i 2018 36.000 til fra EU-lande og 254.000 fra ikke EU-lande til Spanien.

Marokkanere, med næsten 900.000, udgør langt den største del af de registrerede indvandrere til Spanien. Der er næsten 600.000 fra Rumænien og så melder landene fra Sydamerika sig.

Fra 3. til 6. pladsen ligger Colombia, Ecuador, Venezuela og Argentina. De lande tegner sig for godt 1,4 millioner registrerede tilflytter til Spanien.

Først på syvendepladsen dukker Storbritannien op med 255.000.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Bøderegn i Málaga

Skrevet for

den

Tre af de fem mest produktive stærekasser i Spanien er sat op i Málaga-provinsen. Det fremgår af de nyeste tal fra AEA (det spanske FDM).

Dirección General de Tráfico, DTG, har tre meget aktive, faste kameraer placeret i Málaga-provinsen. På top fem bliver de kun overgået af et i Jaén og et i Segovia.

Nr. tre på listen filmer løs på A-7, ved El Palo i retningen mod Almeria. Der blev målt 49.520 hastighedsoverskridelser i 2018, skriver La Opinión de Málaga.

Også på A-7, ved Rincón de la Victoria, falder der bøder. Det kamera lægger sig på fjerdepladsen i den spanske top 50 med 47.000.

Nr. fem på listen er også godt kendt af områdets bilister. 36.741 bilister røg i fælden på MA-20, ved Carlos Haya tunnelen, i retning mod Torremolinos.

De tre kameraer, som alle er på steder med maksimalt 80 kilometer i timen, har altså registreret 133.261 trafikforseelser tilsammen i løbet af 2018.

DGT uddeler for omkring 70 millioner euro fartbøder om året i Spanien.

 

 

 

Læs artiklen

Andalucia

Spanierne rejser til Andalusien

Skrevet for

den

Spanierne er vilde med at komme rundt i deres eget land. I fjerde kvartal af 2018 foretog de over 40 millioner rejser. Det er en stigning på 0,5 procent i forhold til samme periode i 2017. Flest søger mod Andalusien.

40 millioner gange. Så meget var spanierne afsted i bil, bus eller tog i fjerde kvartal af 2018. De mange ture foregår primært i Spanien. For 90 procents vedkommende er destinationen indenlands, oplyser Spaniens Statistik, INE i dag.

For 43 procent af turene er formålet afslapning, rekreation eller ferie, mens 42 procent er familiebesøg.

På cirka halvdelen af turene bor spanierne hos familie eller venner.

De fleste af turene har Andalusien som hovedmål. 15,5 procent ialt.

Spanierne brugte 9 millioner euro på rejserne i fjerde kvartal af 2018. Det er en stigning på fem procent i forhold til samme periode i 2017. De bruger i gennemsnit 56 euro dagligt på de indenlands ture, mens der bliver brugt 119 euro om dagen, når turen går til udlandet.

 

Læs artiklen

Business

Billigere strøm i marts

Skrevet for

den

Prisen for strøm i Spanien faldt i marts med 2,7 procent i forhold til februar. Men en prisstigning kan være på vej i april.

Gode og dårlige nyheder til elforbrugerne. Først den gode. Regningen for marts vil gennemsnitligt være 2,7 procent billigere end februar. Det skyldes øget produktion fra de billigere energikilder, som atomkraft og vind.

Og til den dårlige. Regeringen udskød i sommer en syv procents skat på strøm, for at lette økonomien for de spanske forbrugere. Den udskydelse udløb den 1. april og det er endnu usikkert om den skat vil blive genindført og dermed få prisen til at stige her fra april.

Læs artiklen

Samfund

Gas falder med næsten fem procent

Skrevet for

den

Den maksimale pris for en flaske med 12,5 kilo gas er nu sat til 13,86€. Det er tæt på at være samme pris som for et år siden.

Der er gode nyheder på vej til omkring ni millioner husstande i Spanien. En 12,5 kilo gasflaske må i dag maksimalt koste 13,86€. Det er et prisfald på omkring fem procent i forhold til de seneste måneder, skriver Murciatoday.

Prisen for en gasflaske på 12,5 kilo var 13,96€ for et år siden.

Siden det nuværende, landsdækkende reguleringssystem blev indført i 2015 har prisen varieret voldsomt. I starten lå prisen på 17,50€ og den har også været nede på 11,25€.

Læs artiklen

Populær