Samfund

Mobilsnak på vejene er største dræber

Skrevet for

den

Højesteret i Spanien har netop givet politiet ret til at undersøge bilisters telefonsamtaler i forbindelse trafikulykker. Det kræver en dommerkendelse, så telefonerne vil ikke blive kigget efter på stedet.

Uopmærksomhed er den største årsag til dødsulykker på de spanske veje. Foran spritkørsel og for høj hastighed. Mobiltelefonerne øger risikoen for at havne i et trafikuheld med 20 procent, skriver El Pais.

Spansk politi har noteret en stigning i bilisters brug af mobiltelefon, specielt WhatsApp, som er meget populær i Spanien. Brug af mobiltelefon koster i dag en bøde på 200 euro og tre klip i kørekortet.

Den nye mulighed giver Guardia Civil ret til at bede om en dommerkendelse, for at få præcise informationer fra teleselskaberne om opkald, og varighed på opkald, i forbindelse med trafikuheld. Det har ikke før været tilladt i Spanien, og der behøver ikke at være tale om voldsomme uheld, før politiet kan bede om oplysningerne.

Spanien har en høj trafiksikkerhed i forhold til de øvrige EU-lande. Der dør 39 ud af én million indbyggere på vejene, og det placerer Spanien som det ottende mest sikre land i EU. Gennemsnittet i EU ligger på 50. Og det på trods af, at ingen af de øvrige lande oplever samme pres på vejene, som følge af trafik på helligdage og turisme, som Spanien.

 

 

 

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Lokal Nyheder

Badevandet holdes rent fra 13 både

Skrevet for

den

Acosol, vandselskabet langs det vestlige Costa del Sol, sender atter i år både ud for at opfange affald i vandet langs kysten, fra Torremolinos i øst til Manilva i vest. 

Acosol vil hele sommeren have 13 både i vandet til at samle flydende affald op. Acosol bruger, nu for tredje år i træk, en halv million euro på arbejdet med at holde strandene rene for flydende affald fra Middelhavet.

Fire store og ni små både samler affald op. De små kan komme tættere på kysten og afleverer affald til de fire store. De fire store både har base i Benalmádena, Fuengirola, Marbella og Estepona.

Formålet er, at holde turistområderne så rene som muligt og samtidig fjerne flydende affald i selve havet helt op til 10 kilometer ud fra kysten. Den ekstra service holdes flydende indtil den 15. september.

Forrige år samlede bådene over 12 tons affald op fra Middelhavet.

Læs artiklen

Erhverv

Lidl skifter til miljørigtigt plastik

Skrevet for

den

I løbet af 2019 vil den tyskejede kæde skifte til miljøvenlige plastikposer til frugt og grønt i samtlige deres spanske supermarkeder.

Lidl har sat sig i spidsen for at begrænse brugen af engangsplastposer i Spanien. Kæden har netop annonceret, at med udgangen af 2019 vil alle deres forretninger i Spanien have genanvendelige og letnedbrydelige plastikposer til frugt og grønt.

Kæden har kørt forsøg med poserne i deres 23 forretninger på De Baleariske Øer og i løbet af i år vil de være på plads i resten af de 580 forretninger i Spanien.

Dermed kommer de to år foran den deadline, som den spanske regering har sat ved udgangen af 2021, skriver murciatoday.

Det er ikke en billig omgang for kæden. Den nye type plastpose koster fire gange så meget at producere og dermed ligger udgiften for Lidl på omkring 2 millioner euro om året. En udgift, som deres konkurrenter også skal finde økonomi til inden udgangen af 2021.

Læs artiklen

Andalucia

Fodboldhold i Cádiz gør grin med racismen

Skrevet for

den

Et hold i Cádiz bestående af primært indvandrere, Alma de África, Afrikas sjæl, har byttet deres navne på spillertrøjerne ud med de racistiske tilråb, de møder fra modspillere og tilskuere.

Abe, illegal indvandrer, neger, udskud, slave. Spillerne fra Alma de África, der spiller i den andalusiske, regionale tredjedivision, er så trætte af racistiske tilråb, at de har valgt at konfrontere fodboldverdenen med deres virkelighed.

Alma de África består primært af indvandrere fra Afrika, så de fem spaniere, som også spiller for Alma, bliver i sjov kaldt “udlændinge” Mange af spillerne har ikke andalusiske papirer, men regionen tillader at man spiller, hvis blot passet er i orden, skriver El Pais.

Holdet, med spillere fra 12 forskellige lande, spillede den sidste kamp i sæsonen med de specielle trøjer og efter kampen gav de dem til modstanderne fra Algaida, som vandt rækken. Alma sluttede sidst i ligaen. 

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Málaga er danskernes foretrukne rejsemål

Skrevet for

den

Rejsesitet Momondo har været inde og finde data fra deres søgemaskiner og Málaga kommer ind på en 1. plads over danskernes foretrukne destination.

Sol, kultur og storby. Det kommer ind på en klar førsteplads hos danskerne, skriver Momondo i en pressemeddelelse. Derfor har Málaga, for andet år i træk, været danskernes foretrukne destination på søgninger på ferie.

Hovedstaden på Costa del Sol kombinerer strande og solskin med storbyens atmosfære og kulturoplevelser. Her står programmet på solbadning og vandsjov på stranden, beundring af museer og katedral, efterfulgt af vandretur på strandpromenaden. Friske sardiner på en strandrestaurant eller en middag på en Michelin-restaurant.

Efter Málaga søger danskerne på Bangkok, Palma de Mallorca, New York og Barcelona.

Læs artiklen

Krimi

Hver tredje dom i Spanien er en trafikdom

Skrevet for

den

34 procent af samtlige domme i Spanien falder efter en overtrædelse af færdselsloven. Alene sprit- og narkokørsel udgør 21 procent af alle domme i Spanien.

Statsadvokatens kontor i Spanien har netop offentliggjort tallene for trafikdomme i landet for 2018. De viser en stigning på 10 procent for alkohol- og narkodomme i forhold til 2017. Tallet nåede i 2018 op på 56.173. 

21 procent af samtlige domme i Spanien i 2018 skyldes nu alkohol- og narkokørsel. Lægger man dertil antallet af førere uden kørekort og hastighedsdomme stammer hver tredje dom i Spanien i 2018 fra overtrædelser af færdselsloven.

Den tidligere regering, under ledelse af Mariano Rajoy, skar voldsomt ned på antallet af razziaer. De blev reduceret med 20 procent, skriver El Pais.

Direktøren for DGT, den spanske trafikstyrelse, Pere Navarro, har garanteret mere kontrol på vejene. Han håber, at det ikke bliver nødvendigt at øge straffene og håber, at flere razziaer kan virke forebyggende istedet.

Sidste år modtog ialt 89.264 en dom for overtrædelse af færdselsloven. Det er 34 procent af samtlige domme i Spanien og en stigning på 8,9 procent i forhold til 2017. Antallet af dødsulykker er ikke stigende. Der døde 1.180 på vejene i 2018 mod 1.198 i 2017.

Læs artiklen

Erhverv

Kæmpebøder til spanske elproducenter

Skrevet for

den

To af de store energiproducenter i Spanien, Endesa og Naturgy, skal tilsammen betale bøder på godt 25 millioner euro for at forstyrre elproduktionen i Spanien og dermed få en højere pris for deres el.

 

Fra oktober 2016 til januar 2017 ville de to selskaber have en for høj pris på deres strøm på elbørsen, hvor alle distributører køber strøm. Prisen var højere end den tilsvarende strøm fra andre producenter og var højere end Endesas og Naturgys produktionsomkostninger.

 

Derfor blev deres strøm afvist af elbørsen.

 

Dermed måtte de to standse elproduktionen på en del af deres værker og så kom markedet til at mangle strøm. Det giver højere priser og det var lige præcis, hvad de to selskaber ville opnå.

 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, CNMC, har derfor givet en bøde til Endesa og Naturgy på samlet godt 25 millioner euro for at manipulere elproduktionen, og dermed prisen på strøm, i Spanien, skriver styrelsen på deres hjemmeside.

 

Også Telefonica er i myndighedernes søgelys for tiden. De har netop fået en bøde på tre millioner euro, for ikke at informere deres konkurrenter om ledig plads til fibernet i deres centraler. Dermed har konkurrenterne ikke kunnet planlægge deres strategi for at lægge fibernet ud til kunderne.

Læs artiklen

Populær