Danmark

Mette har serveretten

Skrevet for

den

ANALYSE: Folketingsvalget Grundlovsdag 2019 vil gå over i historien som ”hverken fugl eller fisk”. Mette Frederiksen har vundet serveretten, men hun er meget langt fra den endelige sejr.

Valget giver reelt to sejre:

Der er sejr til en fortsat stram udlændingepolitik og der er sejr til den S-V samlingsregering som Lars Løkke Rasmussen inviterede til i begyndelsen af valgkampen. S-V har tilsammen 91 mandater.

Valgresultatet blev nøjagtig det skrækscenarie som meningsmålinger og politiske kommentatorer havde spået.

Isoleret set fik Socialdemokrater langt fra det valg de have drømt om. Reelt gik partiet stemmemæssigt tilbage med teknikken udløste et mandat. Det mandat snuppede de fra Enhedslisten, mens SF er alene om at kunne juble over en valgsejr blandt socialistpartierne: S-SF-Enhedslisten får 75 mandater.

Venstre fik et rigtig godt valg og gik 9 mandater frem til 43, de konservative går frem fra 6 til 12, Dansk Folkeparti står tilbage med 16 og Liberal Alliance kan mønstre 4. V-C-LA med støtte fra DF får 75 mandater.

De to blokke er lige store og dermed afhængige af hjælp udefra. Lars Løkke Rasmussen har sagt nej tak til at samarbejde med Nye Borgerlige.

Socialdemokraterne er vågnet til et regulært skrækscenarie, de kan kun skaffe flertal med hjælp fra Morten Østergaard og Det radikale Venstre der med 16 mandater og rød bloks 75 får 91 mandater og dermed flertal.

Tilbage er så 4 mandater fra Alternativet, som ikke vil tælles med i nogen af blokkene.

De fleste husker sikkert resultatet af Helle Thornings ”Vi gjorde det” valget i 2011, hvor S-SF gik til valg sammen for at danne regering, men de manglede de sidste mandater og måtte invitere Margrethe Vestager med til højbords, med det resultat, at Det radikale Venstre bestemte i et og alt hvad der skulle besluttes i den følgende regeringsperiode.
Med Morten Østergaard og de radikale om bordet, er der en række socialdemokratiske mærkesager som ikke kan realiseres, bl.a. retten til tidlig pension, den økonomiske politik og ikke mindst den stramme udlændingepolitik.

Der venter nogle lange og dramatiske forhandlingsrunder før Danmark har en ny regering.

Kaninen i hatten kan blive en V-K-R mindretalsregering som Danmark havde for nøjagtig 50 år siden.

Arne er udddannet journalist ved Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet for Sjællands Tidende. B.T., Danmarks Radio og Guldborgsund Kommune som kommunikationschef.

Danmark

Metallica gir’ 300.000 til hjemløse

Skrevet for

den

Heavy bandet Metallica med danske Lars Ulrich bag trommerne tjener millioner hver aften når de giver koncert. Men i hver eneste by som bandet besøger, donerer gruppen 50.000 dollars til velgørenhed.

Efter koncerten i Parken valgte Lars Ulrich og hans bandkammerater at støtte Potentialehotellet, som er en lille, privat institution for unge hjemløse i Gjellerup ved Herning med 300.000 kroner. Det skriver dr.dk.

”Pengene er mere end velkomne. Når man arbejder med unge fra allerlaveste trin i samfundet, er det fedt, at der er nogen, der prøver at hjælpe dem på fode igen, siger pædagog og værkstedleder Jimmie Christensen til dr.dk.

Bandet havde på forhånd kigget Potentialehotellet ud, så donationen kom ikke som en bombe. Folkene har i et par måneder vist, at de var i Metallicas kikkert, og for halvanden måned siden kom det endelige tilsagn.

På Facebook beskriver folkene bad Potientialehotellet, hvor glade de er for donationen.

Læs artiklen

Danmark

Kineser vil købe Spies Rejser

Skrevet for

den

Alt tyder på, at Spies Rejser bliver opkøbt af en kinesisk investor. Spies ejes i dag af den engelske rejsekoncern Thomas Cook, som er tæt på at indgå en aftale med kinesiske Fosun om en kapitalindsprøjtning på 750 mio. pund svarende til 6,2 mia. kr., skriver Berlingske.

Administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook siger til Financial Times, at det er et nødvendigt skridt at tage på grund af den økonomiske situation i rejsekoncernen – selv om det ikke er en løsning, som nogen ville ønske for sine aktionærer.

Det kinesiske konglomerat, som driver forretning i en lang række brancher, står til at overtage aktiemajoriteten i Thomas Cook-gruppens rejsebureauer – herunder Spies. Dertil vil kineserne overtage en betydelig minoritetsandel af Thomas Cooks flyselskab, hvis hele aftalen falder på plads.

Spies sælger årligt omkring 30.000 charterrejser og kunderne har ikke noget at frygte på grund af de økonomiske problemer. De er dækket af Rejsegarantifonden, og isoleret set er Spies så profitabel i Danmark, at det er meget svært at forestille sig, at selv en nødlidende ejer vil lade sådan et guldæg gå konkurs.

Læs artiklen

Business

Nutella køber danske småkager

Skrevet for

den

Nutella har købt den danske kagevirksomhed Kelsen Group, fra Nørre Snede, der står bag småkagemærkerne Royal Dansk og Kjeldsens Småkager.

Det med at Kjeldsen Småkager er dansk, er lidt af en sandhed med modifikation. Kjeldsens småkager produceres i Danmark men ejes af den amerikanske konserves-gigant Campbell Soup Company, som altså nu sælger virksomheden i Nr. Snede til den italienske Ferrero Group, som ejer Nutella.

Ifølge Jyllands Posten var Kelsens nettoomsætning i 2017/18 på lidt mere end én milliard kroner, mens overskuddet var på 86 millioner kroner. I de sidste tre har man tjent knap 450 millioner kroner.

Kelsen Group blev grundlagt i 1933 som et mindre familiebageri og har skiftet ejerkreds flere gange. I 2013 købte Campbell Soup virksomheden af Maj Invest.

Læs artiklen

Danmark

Ida og William stadig mest populære i Danmark

Skrevet for

den

Mens Ida og William holdt skansen som de mest populære pige- og drengenavne i 2018, var der nedtur for Emil, Alberte og Agnes. De røg ud af top 10.

I 2018 fik 15 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida, mens 19 ud af 1.000 drenge fik navnet William, skriver BT. De har været inde og nærstudere tal fra Danmarks Statistik.

Der er dog lidt udsving regionerne imellem. I Region Hovedstaden ligger Ella øverst, i Region Sjælland er det Sofia, mens Freja topper listen i Nordjylland.

For drengenes vedkomende vinder William både i Midtjylland og Nordjylland, mens det i Region Hovedstaden er Oscar, som render med prisen.

Emil, Agnes og Alberte er røget ud af top 10. Ind er kommet Valdemar, Clara og Karla.

Hugo har taget det største spring på listen. I 2017 var han på 56. pladsen, i 2018 landede han på 27. pladsen. Hos pigerne har Ellie skiftet en plads som nr. 36 ud med en plads som nr. 24.

Læs artiklen

Danmark

Spanske SEAT indtager Danmark

Skrevet for

den

Foto: SEAT

SEAT har haft det bedste halvår i Danmark nogensinde. Salget er steget med 29 procent.

Det spanske bilmærke kan melde om det højeste salgstal på et halvår nogensinde i Danmark med 3.100 solgte biler, skriver Ekstra Bladet. Samtidig er mærkets markedsandel steget med 27 procent.

Det er især SUV–programmet med Arona og Ateca, samt det nyeste flagskib, SEAT Tarraco, der har bidraget til væksten, skriver SEAT i en pressemeddelelse.

Samtidig har SEAT lanceret et nyt privatleasingprogram med lave udbetalinger og lave månedlige ydelser, og det har været en stor succes blandt de private brugere, skriver SEAT i pressemeddelelsen.

Læs artiklen

Danmark

Danske soldater til Syrien?

Skrevet for

den

USAs præsident, Donald Trump, har bedt en række lande om at bidrage militært i Syrien. Danmark er blevet spurgt konkret til soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Mens USA er ved at trække deres soldater ud af Syrien har de nu bedt en række lande, heriblandt Danmark, om at sende soldater til det nordlige Syrien, skriver Politiken.

Helt konkret er der tale om soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset. Ifølge avisen er jægersoldaterne allerede gået i gang med at forberede sig på en indsættelse i Syrien.

De danske soldater skal bistå kurderne, som er kommet i klemme mellem Tyrkiet og regeringsstyrkerne fra Syrien.

Tyskland er også blevet bedt om at sende soldater, men har svaret nej. Indtil videre er der ikke nogen officiel reaktion fra Danmark til USAs ønske. 

Læs artiklen

Populær