Danmark

Matadors mor bekender kulør

Skrevet for

den

Danmark er vågnet til en smuk Grundlovsdag – en dramatisk valgdag, hvor meteorologisk institut lover op til 31 graders varme.

Politikerne er vågnet til et af de mest spændende folketingsvalg nogensinde. Mette Frederiksen har ifølge meningsmålingerne  langt sig i spidsen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står til en halvering. Seks partier ligger så tæt på spærregrænsen, at de måske ikke kommer ind.

Venstre hev i går en kanin op af hatten, da Matadors mor, Lise Nørgaard, i store annoncer bekendtgjorde, at hun ville stemme Venstre. Men er det nok ? Kan Lise Nørgaard sikre Lars Løkke Rasmussen fire år mere som statsminister?

Kanterne er trukket skarpt op. Det er i dag slaget skal slås og i morgen, efter fintællingen,  vi kender det egentlige resultat, som meget vel kan betyde farvel til en række kendte ansigter.

Den sidste meningsmåling som YouGov leverede i aftes til Tv2 spår rent faktisk fremgang til Venstre og status quo til Socialdemokraterne i forhold til valget for fire år siden.

Målingen viser også, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre får 51,6% af stemmerne og dermed lige præcis de 90 mandater der skal til, for at få flertal.

Klaus Riskjær Pedersen, Stram Kurs og Kristendemokraterne kommer ikke i folketinget hvis den sidste måling holder stik. De kan dog overraske med et kredsmandat, præcis som det lykkedes for Jacob Haugaard at hente for år tilbage.

Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet er alle tre på vippen. Den statistiske usikkerhed på omkring to procent point for de små partier, betyder, at de reelt er i risiko zonen.

I den mere kulørte del af spådommene har politisk kommentator Lars Trier Mogensen kigget på de seneste meningsmålinger og sammenholdt dem med en række kendte politikeres personlige stemmetal ved valget i 2015. Det er ikke rar læsning for tre ministre: Udenrigsminister og LA formand, Anders Samuelsen, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahler (V) risikere, at de ikke får stemmer nok til en fortsat karriere på Christiansborg.

Liberal Alliance står sammen med Dansk Folkeparti ifølge meningsmålingerne til en halvering, her mener Lars Trier Mogensen, at det kan betyde farvel til Joachim B. Olsen og Henrik Dahl fra LA.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Kenneth Kristensen Berth er på vippen.

Hos Venstre kan partiets nestor og mangeårige minister, Bertel Haarder, risikere at måtte sige farvel til Christiansborg.

Costa Posten Online følger dagen og aftenen igennem folketingsvalget og vil holde dig orienteret om udviklingen.

 

 

Arne er udddannet journalist ved Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet for Sjællands Tidende. B.T., Danmarks Radio og Guldborgsund Kommune som kommunikationschef.

Danmark

Metallica gir’ 300.000 til hjemløse

Skrevet for

den

Heavy bandet Metallica med danske Lars Ulrich bag trommerne tjener millioner hver aften når de giver koncert. Men i hver eneste by som bandet besøger, donerer gruppen 50.000 dollars til velgørenhed.

Efter koncerten i Parken valgte Lars Ulrich og hans bandkammerater at støtte Potentialehotellet, som er en lille, privat institution for unge hjemløse i Gjellerup ved Herning med 300.000 kroner. Det skriver dr.dk.

”Pengene er mere end velkomne. Når man arbejder med unge fra allerlaveste trin i samfundet, er det fedt, at der er nogen, der prøver at hjælpe dem på fode igen, siger pædagog og værkstedleder Jimmie Christensen til dr.dk.

Bandet havde på forhånd kigget Potentialehotellet ud, så donationen kom ikke som en bombe. Folkene har i et par måneder vist, at de var i Metallicas kikkert, og for halvanden måned siden kom det endelige tilsagn.

På Facebook beskriver folkene bad Potientialehotellet, hvor glade de er for donationen.

Læs artiklen

Danmark

Kineser vil købe Spies Rejser

Skrevet for

den

Alt tyder på, at Spies Rejser bliver opkøbt af en kinesisk investor. Spies ejes i dag af den engelske rejsekoncern Thomas Cook, som er tæt på at indgå en aftale med kinesiske Fosun om en kapitalindsprøjtning på 750 mio. pund svarende til 6,2 mia. kr., skriver Berlingske.

Administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook siger til Financial Times, at det er et nødvendigt skridt at tage på grund af den økonomiske situation i rejsekoncernen – selv om det ikke er en løsning, som nogen ville ønske for sine aktionærer.

Det kinesiske konglomerat, som driver forretning i en lang række brancher, står til at overtage aktiemajoriteten i Thomas Cook-gruppens rejsebureauer – herunder Spies. Dertil vil kineserne overtage en betydelig minoritetsandel af Thomas Cooks flyselskab, hvis hele aftalen falder på plads.

Spies sælger årligt omkring 30.000 charterrejser og kunderne har ikke noget at frygte på grund af de økonomiske problemer. De er dækket af Rejsegarantifonden, og isoleret set er Spies så profitabel i Danmark, at det er meget svært at forestille sig, at selv en nødlidende ejer vil lade sådan et guldæg gå konkurs.

Læs artiklen

Business

Nutella køber danske småkager

Skrevet for

den

Nutella har købt den danske kagevirksomhed Kelsen Group, fra Nørre Snede, der står bag småkagemærkerne Royal Dansk og Kjeldsens Småkager.

Det med at Kjeldsen Småkager er dansk, er lidt af en sandhed med modifikation. Kjeldsens småkager produceres i Danmark men ejes af den amerikanske konserves-gigant Campbell Soup Company, som altså nu sælger virksomheden i Nr. Snede til den italienske Ferrero Group, som ejer Nutella.

Ifølge Jyllands Posten var Kelsens nettoomsætning i 2017/18 på lidt mere end én milliard kroner, mens overskuddet var på 86 millioner kroner. I de sidste tre har man tjent knap 450 millioner kroner.

Kelsen Group blev grundlagt i 1933 som et mindre familiebageri og har skiftet ejerkreds flere gange. I 2013 købte Campbell Soup virksomheden af Maj Invest.

Læs artiklen

Danmark

Ida og William stadig mest populære i Danmark

Skrevet for

den

Mens Ida og William holdt skansen som de mest populære pige- og drengenavne i 2018, var der nedtur for Emil, Alberte og Agnes. De røg ud af top 10.

I 2018 fik 15 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida, mens 19 ud af 1.000 drenge fik navnet William, skriver BT. De har været inde og nærstudere tal fra Danmarks Statistik.

Der er dog lidt udsving regionerne imellem. I Region Hovedstaden ligger Ella øverst, i Region Sjælland er det Sofia, mens Freja topper listen i Nordjylland.

For drengenes vedkomende vinder William både i Midtjylland og Nordjylland, mens det i Region Hovedstaden er Oscar, som render med prisen.

Emil, Agnes og Alberte er røget ud af top 10. Ind er kommet Valdemar, Clara og Karla.

Hugo har taget det største spring på listen. I 2017 var han på 56. pladsen, i 2018 landede han på 27. pladsen. Hos pigerne har Ellie skiftet en plads som nr. 36 ud med en plads som nr. 24.

Læs artiklen

Danmark

Spanske SEAT indtager Danmark

Skrevet for

den

Foto: SEAT

SEAT har haft det bedste halvår i Danmark nogensinde. Salget er steget med 29 procent.

Det spanske bilmærke kan melde om det højeste salgstal på et halvår nogensinde i Danmark med 3.100 solgte biler, skriver Ekstra Bladet. Samtidig er mærkets markedsandel steget med 27 procent.

Det er især SUV–programmet med Arona og Ateca, samt det nyeste flagskib, SEAT Tarraco, der har bidraget til væksten, skriver SEAT i en pressemeddelelse.

Samtidig har SEAT lanceret et nyt privatleasingprogram med lave udbetalinger og lave månedlige ydelser, og det har været en stor succes blandt de private brugere, skriver SEAT i pressemeddelelsen.

Læs artiklen

Danmark

Danske soldater til Syrien?

Skrevet for

den

USAs præsident, Donald Trump, har bedt en række lande om at bidrage militært i Syrien. Danmark er blevet spurgt konkret til soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Mens USA er ved at trække deres soldater ud af Syrien har de nu bedt en række lande, heriblandt Danmark, om at sende soldater til det nordlige Syrien, skriver Politiken.

Helt konkret er der tale om soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset. Ifølge avisen er jægersoldaterne allerede gået i gang med at forberede sig på en indsættelse i Syrien.

De danske soldater skal bistå kurderne, som er kommet i klemme mellem Tyrkiet og regeringsstyrkerne fra Syrien.

Tyskland er også blevet bedt om at sende soldater, men har svaret nej. Indtil videre er der ikke nogen officiel reaktion fra Danmark til USAs ønske. 

Læs artiklen

Populær