Marbella

 

Marbella, Spanien’s reneste by

Du er ikke i tvivl om hvornår du kører ind i Marbella. Costa del Sols kronjuvel, Marbella, er blevet slebet og har fået nye farver.

Den 3.600 år gamle Middelhavsby har forandret sig til det vidunderlige, på en aktuel baggrund af kriminalitet og korruption.

For ti år siden var Marbella ved at falde fra hinanden. Der var masser af kriminalitet, faldefærdige huse, snavsede gader, ingen arrangementer, en strandpromenade fyldt med biler, og det var utrygt at færdes.

Reel korruption var lige så almindeligt som den bagende sol, fra morgen til aften.

Men det drejer sig ikke blot om at vinde magt, penge og position, men i udpræget grad om at blive den foretrukne by blandt Costa del Sols syv millioner turister, der årligt kommer til Solkystens mange solbade trækplastre.

I det kapløb er Marbella beskeden med »kun« 200.000 turister i sæsonen og med alle hoteller fyldt op. Men byen er i førerfeltet som det mest attraktive område.

Siden 1991 er Marbella blevet bygget totalt om, og den er blevet et rart og sikkert sted at være. Der er bygget nye huse, selv i den »fattige bydel er husene malet«, nye parker, fontæner og en vidunderlig bilfri strandpromenade. Der er plantet 1.000 palmetræer og lige så mange appelsintræer.

Biler er væk fra den gamle bydel, bl.a. ved middelalder kirken, hvor der var P-plads tidligere, og børnene elsker en ny og stor legeplads i udkanten af den gamle by. Der er sat dobbelt så meget politi på gaderne, og kriminaliteten er faldet 92 procent.

Der er ryddet op på alle strandene, hvor affald tidligere fik lov at ligge, og nu river traktorer fra kl. 4 om morgenen sandet på byens strande. Arbejdsløse fejer gader i uniformer, og kvinder med neglelak vasker fortove med sæbe. Ikke en papirstump får lov at ligge.

Strandene er fyldte i hele ferieperioden, hotellerne der har næsten udgang ud i vandet, er fuldt bookede sommeren ud.

Det er også på disse stande, man møder de kendte, som man ellers normalt kun ser på film.

Et blomstrende kulturliv er kommet til Marbella. Der er åbent teater om sommeren med dansetrupper, børneteater og skuespil. Uden for byen er der opført et moderne biografcenter med syv biografer, hvor ikke-spanske film vises på deres originalsprog med spanske eller engelske undertekster. Der er særlige faciliteter for handicappede, unge og ældre, og biografcentret er også rammen om Marbellas internationale nye filmfestival.

De mange kulturer og forandringer, der har fundet sted, har givet den gamle by et næsten magisk udseende, og det er med fornøjelse man fortaber sig i de maleriske gader og pladser, når man slentrer rundt en solrig dag.

Marbella er blevet et af de flotteste steder på hele Middelhavskysten, og »jetsettet«, der forsvandt på et tidspunkt, er kommet tilbage Fuld af overraskelser

Nattelivet er for alle, men det kan blive en dyr fornøjelse, da Marbella kendetegnes som for de rige og berømte.

Når vi slår op i magasiner og blade, læser vi ofte om jetsettet, der festede på NIKKI BEACH, som er en absolut magnet i Marbella´s natteliv.
Der er masser af fancy steder at slippe sine € løs i Marbella, så kend prisen før du bestiller.

Ofte tegner der sig ét billede på nethinden, hvor kulturarven fra én historisk epoke fascinerer med sine maleriske særegenheder, for omkring næste hjørne at blive afløst af en anden kultur i tid, form og rum.

Alt i skarpe kontraster af lys, skygge, hvidkalkede bygninger – eller omkring endnu et hjørne: Et gammel gråbrunt maurisk fæstningstårn, ti meter højt i næsten krakelerede sten og omgivet af et flor af farverige blomster. Hvor ens forestillinger om tider og kulturer laver endnu et skift, og atter giver et strejf rundt i fantasiens mangfoldighed.

Marbellas berømte samlingssted er »Plaza de Naranja« – »Appelsin Pladsen«, hvor folk har slappet af, daset, spist, konverseret og planlagt igennem 500 år. Omgivet på tre sider af store, hvide bygninger i spansk stil – rådhuset, den gamle guvernørbolig og et kapel, der var byens første kirke.
Pladsen er fuld af appelsintræer, nogle plantet i små lunde med et væld af af blomster eller i minihaver omgærdet af mørkegrønne kunstfærdigt klippede hække.
Lyden fra et springvand i en kumme af sten, fra hvis midte en barok skulptur kaster sin fontæne af vand, understreger de historiske strenge og giver et forfriskende aspekt på en ellers hed dag eller varm aften.

Marbella er rig på mange slags attraktioner. Byens store udvalg af forretninger har specialiseret sig i kunsthåndværk inden for træ, marmor, gibsornamenter, smedejern, tin, kobber, tøj, juveler og ædelstene.

I udkanten af byen ligger et bonsai-museum med en enestående samling af japanske miniature-træer.

Et andet sted står resterne af romerske hvælvinger og bade fra det 3. århundrede.

Der er ti førsteklasses golfbaner at spille på i omegnen, og verdens mest prestigefyldte golf-turnering, »Ryder’s Cup«, blev afviklet i 1997 lige uden for Marbella.
Det er her de store verdensstjerner holder ferie, og plejer deres handicap, eller forsøger at forbedre dette.
Golfbanerne i Marbella er blandt verdens bedste, fodboldspillere ville misunde dette græstæppe.

Der er masser af dejlige fortovscafeer med forbipasserende i sommertøj under palmerne, glade og smilende mennesker og spansk musik fra café-højttalerne.
De spanske restauranter har nationalretter og friske fisk, muslinger og skaldyr fra Malaga-bugten, men der er også et varieret udbud af restauranter med kulinariske specialiteter fra hele verden.

Der er alle former for vandsport, fire smukke naturparker i baglandet, et hektisk natteliv og underholdning for børn og unge i Tivoli-lande eller på go-cart baner.

Fra havet tegner Marbella sig i silhuet imod Sierra Blanca bjergkæden, hvis spidser rejser sig over tusind meter over et landskab, der er eroderet i skråninger, kamme og dale. Fra toppen er der udsigt til Afrikas kyster.

Kigger man ud over vandet fra Marbella tidligt om morgen, står solen op over havet, og dens ovale bue nærmer sig aldrig land, inden stjernen sænker sig i havet i retning mod Gibraltar. Strålerne reflekteres altid af vandet og forstærker varmen, og om dagen skyder parasollerne op på strandene som farvestrålende paddehatte, og håndklæderne ligger i rad og række som en frimærkesamling.

Når man endelig er kommet til Marbella, så skal man også besøge Porta Banus, et kig i havnen, er som at lege med biler man aldrig får råd til at købe.
Her lægger den ene efter den anden store yacht til, så store man tror, det er løgn.
Porta Banus byder på mange fine restauranter og forretninger.
Her er alle de store brands som f.eks Dolce & Gabbana, Armani og Prada repræsenteret.

Comments