Malaga

Malaga den kulturelle havneby

Millioner af charterturister rejser hvert år til Sydspanien via Málaga lufthavn, men kun få af dem besøger byen Málaga.

Og de snyder sig selv. Andalusiens største kystby med 650.000 indbyggere er nemlig både charmerende og historisk interessant, hvis man bevæger sig gennem periferiens kaotiske vejanlæg, industriområder og massebyggerier og ind i kernen af Málaga – det historiske centrum

Malaga lufthavn
Lufthavnen er af hensyn til det stigende antal turister blevet udbygget af flere omgange.

Malaga har gennem historien været prist af eksempelvis poeten og dramatikeren Garcia Lorca, der havde Malaga som favoritby, og af H.C. Andersen, der i en sen alder rejste rundt i Spanien og skrev en rejsebog.

H.C. Andersens favorit
Her findes den aldrig færdiggjorte gotiske katedral, et Picasso-museum i verdensklasse, snævre gågader, et livligt natteliv og et godt udbud af barer og restauranter.

Folk i Malaga, også kaldet“malagueños”, er nemlig kendte for at gå meget i byen, enten barefor at snakke eller også for at spise eller få en drink

Den katolske og storslåede katedral i Málaga har øgenavnet  ”den enarmede dame” fordi østtårnet aldrig er blevet færdiggjort.  Pengene til at færdiggøre kirken slap simpelthen op.

Kirken stammer fra 1500-tallet og ligger i centrums vestlige del på Calle Molina Lario

Bag tyrefægterarenaen der ligger tæt på Marinaen ligger Spaniens første protestantiske kirkegård, Cementerio Ingles, grundlagt i 1829.

Den engelske kirkegård ligger højt med en fantastisk udsigt over havet og H.C. Andersen skrev efter at have besøgt dette sted, at han sagtens ville kunne forstå, hvis en englænder ville begå selvmordfor at blive begravet her.

Før oprettelsen af den engelske kirkegård blev protestanter nedværdigende begravet på stranden midt om natten.

Museo Picasso I Malaga er man stolte over at Pablo Picasso blev født her og det var en stor begivenhed da kong Juan Carlos 27. oktober 2003 indviede det nye Museo Picasso, som ligger i Palacio de Buenavista.

Det er lige i hjertet af den historiske by kun få minutters gang fra katedralen. Også kun få minutters gang fra Picasso-museet ligger kunstnerens fødested ved Plaza de la Merced.

Casa Natal har været åben for publikum siden 1988 og her findes også billeder af Picasso. En del tager stadig fejl og tror at Casa Natal er Picasso-museet og snyder sig derved for den store oplevelse. 

Øst for centrum ligger nogle fremragende strande og det gamle fiskerleje El Pato, hvor man, som i byens barer, kan nyde Málagas tapas-specialitet Pescaito frito – et udvalg af friske, stegte fisk, altid inkluderende sardiner.

Dette nydes selvfølgelig sammen med en iskold øl.

Til dessert kan man runde af med en Sherry – Spanierne har en køkken og madtradition for et integreret social samvær.

Og så skal man naturligvis besøge nogle af de traditionelle tapas barer også.

Comments