Spanien

Magtskifte i Madrid og Barcelona

Skrevet for

den

Ernest Maragall fra ERC kan blive den første republikanske borgmester i Barcelona. Foto: Panorámica

Hverken i Madrid eller i Barcelona var de nuværende borgmestre i stand til at holde på magten ved gårsdagens kommunalvalg, og begge ser nu ud til at måtte forlade borgmesterposten, skriver El País.

I Madrid blev den nuværende borgmester Manuela Carmena fra venstrefløjspartiet Más Madrid, tidligere en del af Podemos, valgets vinder med 30,94 procent af stemmerne og 19 mandater. Men efter en intens valgkampagne lykkedes det Partido Popular at hente stemmer, og de blev valgets andenstørste parti med 24,23 procent af stemmerne og fik dermed 15 mandater. Sammen med Ciudadanos med 11 mandater og det nyindstemte VOX med fire mandater vil de tre højrefløjspartier have absolut flertal og kan fjerne Manuela Carmena fra borgmesterposten. Partido Populars borgmesterkandidat i Madrid, José Luis Martínez-Almeida, har allerede talt med Ciudadanos, der er med på et samarbejde, og han forventer også at VOX med fire mandater vil være klar til at indgå en aftale. Sammen vil de tre højrefløjspartier få absolut flertal i Madrids byråd.

I Barcelona mistede den nuværende borgmester, Ada Colau, fra venstrefløjspartiet Barcelona en Comú en mandat, og endte på 10 mandater i alt. Ada Colau, der de sidste fire år har været borgmester for en mindretalsregering, fik dog stor modstand fra partiet ERC, der fordoblede antallet af mandater og nu også ligger på 10. Lederen for ERC, Ernest Maragall, er republikaner og indædt fortaler for Cataloniens uafhængighed fra Spanien. Med 4.833 flere stemmer end Ada Colau vil han nu forsøge at lave en aftale med Junts per Barcelona, som Carles Puigdemont tidligere var leder for. Men sammen vil de kun opnå 15 af de 21 mandater, det kræver for at få et absolut flertal. Derfor er intet sikkert. Men hvis Ernest Maragall bliver borgmester, lover han at udråbe Barcelona til den catalanske republiks hovedstad.

Louise har en BA i Erhverssprog Engelsk/Spansk med speciale i International Marketing og har arbejdet med salg & marketing, events og administration.

Krimi

213 anholdt for naturbrande i første halvår

Skrevet for

den

Aemet. Varsel om risikoområder for onsdag d. 7/8

Guardia Civil har i løbet af de første seks måneder i år anholdt 70 procent flere i forbindelse med naturbrande end i samme periode i 2018.

De 213 anholdte står for tilsammen 274 brande. I 2018 var der 116 brande i samme periode.

Der er dog ikke tale om så mange pyromaner. Istedet kalder Guardia Civil de anholdte for brandstartere, eftersom 98 procent af alle brande vurderes til at skyldes folks skødesløshed med åben ild. Altså folk, som ikke umiddelbart har nogen intention om at starte en brand, skriver Murcia Today.

Den hyppigste årsag til en naturbrand er åbent bål, hvor man vil fjerne uønsket vegetation, eller henkastede cigaretskod. Og glasflasker kan have en effekt som brændglas.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Salget af avokadoer skal fordobles

Skrevet for

den

Bønderne i Axarquía-området øst for Málaga tager nu konkurrencen op med avokadoproducenterne fra Sydamerika – specielt Chile – og vil fordoble produktionen og forbruget i Spanien, skriver Málaga Hoy.

De skandinaviske lande har forlængst overgået spanierne, hvad angår forbruget af avokadoer i madlavning. Mens spanierne i gennemsnit spiser et kilo avokadoer per person om året, er man i de skandinaviske lande helt oppe på to til toethalvt kilo per person om året.

Men et større nationalt forbrug kræver en bedre promovering af den spanskproducerede avokado. Derfor har WAO (World Avocado Organization) besluttet at støtte op om den spanske avokadoproduktion med en investering på en halv million euro og promovere avokadoen på nationalt plan. “En af de store fordele, som de spanske producenter har sammenlignet med producenter fra Sydamerika, er, at de spanske avokadoer kan sælges modne, mens de avokadoer, der kommer fra Sydamerika som, regel er umodne og grønne, og derfor ikke kan spises med det samme,” siger Javier Braun, formand for organisationen Asociación Española de Tropicales.

Den omfattende promovering af den spanske avokado begyndte allerede i juni måned, hvor WAO på restauranten Nerua Guggenheim Bilbao i Baskerlandet sammen med kokken  Josean Alija havde inviteret pressen til frokost for at demonstrere, hvordan avokado nemt kan indgå i finere madlavning. Repræsentanter fra både Trops og Reyes Gutiérrez fra Vélez-Málaga, der er blandt de største producenter af avokadoer i Spanien, deltog i arrangementet.

Læs artiklen

Barcelona

Spansk super el-bil til 2 mio €

Skrevet for

den

Carmen er helt igennem elektrisk og har plads til to personer og udviklet som en GT-bil. Foto: Hispano Suiza

Hun hedder Carmen og hun er en temperamentsfyldt – fuldt elektrisk – sportsvogn med 1.019 hk. Hun kan konkurrere med Bugatti Chiron, for hun accelererer til 100 km/t. på under tre sek., topfarten er elektronisk begrænset til 210 km/t. Prisen på spanske plader forventes at være ca. to mio. Euro.

Producenten Hispano Suiza, slap tøsen løs i Barcelonas gader forleden – og hun vakte opsigt med sin stil og ikke mindst sin elegance. Carmen er designet og konstrueret af Barcelona-baserede QEV Technologies, der også er kendt for at styrer Mahindra-teamet i Formel E.

Hispano Suiza var frem til 2. verdenskrig kendt for at fremstille 12-cylindrede luksusbiler, som kunne konkurrere med Rolls-Royce. I dag ejes Hispano Suizas af den fjerde generation af Suqué Mateu-familien, der byggede mere end 12.000 Hispano Suiza-modeller og 50.000 flymotorer mellem 1904 og 1946.

Ifølge Jyllands Posten er Carmen en af de mest ”kulfiberintensive biler i verden”. Letvægtsmaterialerne gør, at vægten kan holdes på 1.670 kg, hvilket er meget lavt for en elbil af den kaliber.

Næste fase er en række omfattende test af køretøjet, i første omgang i det nordlige Catalonien, før man flytter til den verdensberømte Ascari-racerbane til test af højhastighed og svingegenskaber. Den første bil på gaden forventes leveret i juni 2020. Så er der også tid til at spare sammen til en Carmen.

 

 

 

 

Læs artiklen

Spanien

Lille men fortsat fald i arbejdsløsheden

Skrevet for

den

Køen foran arbejdsformidlingen Empleo er kortere idag end i f.eks. 2012-13, hvor arbejdsløsheden rundede de 26 procent. Foto: El Correo

Arbejdsløsheden faldt med 4.253 personer i juli måned. Det er den laveste nedgang for en juli måned siden 2008, skriver El Independiente.

Trods de mindre optimistiske tal for juli måned er arbejdsløsheden dog nede på lidt over tre millioner – den laveste siden november 2008. Det sidste år er ledigheden faldet med 3,94 procent, og ved udgangen af juni i år lå den nationale arbejdsløshed på 14,02 procent i forhold til 15,28 procent sidste år.

Dog er det ifølge El Independiente bekymrende, at arbejdsløsheden er faldet så lidt i juli i år, da tallene for 2018 og 2017 faldt med henholdsvis 27.141 og 26.887 arbejdsløse.

Hos Seguridad Social ser det dog bedre ud. Antallet af personer, der er tilmeldt Seguridad Social, er nemlig det højeste nogensinde med 19,5 millioner tilmeldte. Tallet overgår endda boomåret 2007, hvor 19,4 millioner var tilmeldt Seguridad Social. Dog viser tallene for juli måned en mindre stigning end tidligere med kun 15.514 nye tilmeldte, som er den andenlaveste tilgang til Seguridad Social nogensinde.

Læs artiklen

Spanien

Prognose giver stor valgsejr til PSOE

Skrevet for

den

Pedro Sánchez står til en fremgang på 12,7 procentpoint ved et kommende parlamentsvalg. Foto: Wikimedia Commons

Udsigterne til, at det lykkes den fungerende premierminister Pedro Sánchez fra socialistpartiet PSOE at opnå støtte nok til at regere landet de kommende fire år, er lange. Der bliver derfor efter al sandsynlighed udskrevet parlamentsvalg igen, og her står Pedro Sánchez til at få et endnu bedre valg end den 28. april, skriver OK Diario.

I en ny meningsmåling foretaget i dag af CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) står PSOE til en kæmpe valgsejr med hele 41,3 procent af stemmerne mod 28,68 procent ved valget i april. PSOE vil dermed forblive det største parti i Spanien, men med endnu længere ned til oppositionen. Det konservative Partido Popular står i meningsmålingen til endnu en vælgerlussing med kun 13,7 procent af stemmerne mod 16,7 procent ved sidste valg. Bekymrende ser det også ud for det liberale midterparti Ciudadanos, der vil gå fra 15,86 procent af stemmerne til kun 13,3 procent. De to yderliggående partier Unidas Podemos på venstrefløjen og VOX på højrefløjen går også tilbage i meningsmålingen. Unidas Podemos kun med et procentpoint, mens VOX vil gå fra 10,26 procent i april til kun 4,6 procent.

Det er ikke første gang efter parlamentsvalget i april, at en meningsmåling giver en overlegen valgsejr til PSOE. Derfor frygter mange, at Pedro Sánchez bevidst trækker de nuværende forhandlingerne med de andre partier ud for at vinde et kommende parlamentsvalg, der efter al sandsynlighed vil give ham premierministerposten de næste fire år uden, at han vil skulle gå på kompromis med de mindre nationalistiske partier eller Unidas Podemos for at danne regering.

Læs artiklen

Spanien

Negativ vækst i spansk eksport

Skrevet for

den

For første gang i ti år faldt den spanske eksport af føde- og drikkevarer sidste år med 0,4 procent, selvom produktionen af samme varer steg med 0,5 procent, skriver El Mundo.

Produktionen af føde- og drikkevarer vægter tungt i spansk økonomi. Det er derfor bekymrende, at eksporten af disse varer sidste år trods en øget produktion oplevede negativ vækst set i forhold til året før. Det er første gang, det sker siden 2008, siger Fernando Miranda, generalsekretær for organisationen Agricultura y Alimentación.

Produktionen lå sidste år på lidt over 116 milliarder euro. Næsten det samme niveau som i 2017 efter fire år i træk med vækst. Samtidig faldt eksporten fra 30,7 mia. euro i 2017 til 30 mia. euro i 2018, hvilket svarer til en nedgang på 0,4 procent. Og over 1.000 spanske virksomheder var derfor sidste år nødt til at indstille deres eksportaktiviteter.

“Der er mange faktorer, der spiller ind. Både handelskrigen mellem USA og Kina, Brexit og et faldende forbrug i lande som Frankrig, Tyskland og Portugal indvirker på den spanske eksport af føde- og drikkevarer. USAs told på varer fra Spanien har blandt andet betydet et fald på fire procent i eksporten af sorte oliven til USA,” siger Fernando Miranda.

Men også den politiske ustabilitet i Spanien, og udsigterne til et fjerde parlamentsvalg på blot fire år skaber usikkerhed både, hvad angår produktionen og i sidste ende eksporten til udlandet, fortæller Fernando Miranda.

Læs artiklen

Populær