Samfund

Kørekortregler ændres fra 1. juli

Skrevet for

den

DGT, Vejdirektoratet her i Spanien, ønsker at ændre kørekortreglerne fra den 1. juli. Her drejer det sig primært om vægtgrænsen for køretøjer.

Foreslaget, der forventes at blive vedtaget, vil blandt andet betyde at vægtgrænsen vil stige fra 3.500 kg til 4.250 kg, forudsat at du har haft klasse B-kørekort i mindst to år.

For autocamper-folket er dette en glædelig nyhed, selvom antallet af passagerer ikke ændres. Stadigvæk otte passagerer plus en chauffør, altså ni i alt.

DGT vil også ændre aldersgrænsen fra 24 til 18 år for kategorierne C, D, D1, C + E, D + E og D1 + E. Det er dog nødvendigt, at have tilladelse til professionel trafik – såkaldt CAP.

For yderligere opgraderinger og ændringer kræves der fortsat prøver. Mere information kan læses på DGTs hjemmeside: www.dgt.es

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Samfund

Spanien er verdensførende i Blå Flag

Skrevet for

den

På trods af at Spanien i sin helhed har mistet 28 flag i forhold til sidste år leder landet stadigvæk listen på et globalt niveau med i alt 566 Blå Flag-strande.

Intet andet land i verden når nær dette nummer af strande med denne kvalifikation. Udover de 566 strande med blåt flag har 99 bådpladser og fem større havne også modtaget flaget.

25 nye strande er i år blevet klassificeret af European Environmental Foundation og ADEAC-organisationen, som står for jobbet her i Spanien. Selvom nogle kommuner har anket sagen, da de har mistet flag i år.

Valencia-regionen med sine 150 Blå Flag kom i år ind på førstepladsen, dernæst Catalonien samt Galicien og på 4. pladsen Andalucía.

Det Blå Flag er en international miljø-udmærkelse som tildeles strande, bådpladser og havne. De skal opfylde fastlagte krav i forbindelse med vandkvalitet, sikkerhed, service og miljøinformation.

Udmærkelsen Blå Flag blev startet i 1985 af franske miljøforkæmpere med det formål at beskytte hav-miljøet. Dette flag kendetegnes ved en hvid cirkel og blå bølger.

Man kan via dette link se 2019 listen over Spaniens Blå Flag-strande: www.banderaazul.org/playas-2019    Over denne weekend vil de fleste nok komme i brug.

Læs artiklen

Samfund

Metallica donerer stor sum til tre spanske velgørenhedsorganisationer

Skrevet for

den

Det amerikanske heavy metal band har doneret i alt 118.000 euro til spanske velgørenhedsorganisationer. Primært til hjælp for de hjemløse. 

Metallica har doneret en euro for hver billet, der blev solgt til deres seneste koncerter i Madrid og Barcelona. Med øjemål for tre forskellige velgørende organisationer i begge storbyer.

Således modtog Bokatas, der bekæmper social udstødelse af hjemløse i den spanske hovedstad, en check på 68.000 euro. Ifølge organisationen selv giver det hjælp til mad, samtale, information og transport til hospitaler for hjemløse i Madrid, Barcelona og Zaragoza.

I Barcelona spillede Metallica i søndags på det olympiske stadion foran 50.000 fans, hvilket dermed blev til en donation på ligeså mange penge.

Denne sum blev i dette tilfælde fordelt mellem to forskellige velgørenhedsorganisationer, kaldet Calor en la Noche (Varme i Natten) og Iguales en Acción (Lige i Aktion). De fik hver 25.000 euro af bandet, som forklarede at disse to organisationer arbejder utrætteligt for at støtte den hjemløse befolkning i deres lokalsamfund”.

Læs artiklen

Samfund

Fængsel, hospital eller kirkegården

Skrevet for

den

Det spanske vejdirektorat (DGT) har i år tyet til ironi i deres påskekampagne. De inviterer folk til “ferie destinationerne”; fængslet, hospitalet eller værst kirkegården.

I en kampagne, kaldet “Top vacacional”, inviterer vejdirektoratet folk med indenfor. Her dog ikke strand og sol, men bag tremmer, på et hospital eller værst tre meter under jorden.

Påskekampagnen er gjort i ironi for at skræmme og få folks øjne op. At dette kan hænde, hvis man f.eks. bruger mobiltelefonen mens man kører eller er fuld bag rattet.

Hvis man overtræder færdselsreglerne kan en af de tre steder nemt blive en destination, men næppe for at holde ferie. Over påsken hænder de fleste trafikuheld her i Spanien og det prøver DGT nu at råde bod på.

De dyster tal fra sidste år lyder således: 31 dødsfald og 159 alvorligt såret på de spanske veje over påskeperioden, som løber over ti dage.

Se ‘la Dirección General de Tráfico’ (DGTs) ironiske påskekampagne forneden:

Læs artiklen

Samfund

Prisen stiger på benzin

Skrevet for

den

I løbet af de første tre måneder og den første uge i april i år er benzin i Spanien steget med næsten 10 procent. Det viser nye tal fra EU.

Efter et lille fald i den sidste uge af marts fortsætter prisen på benzin sin himmelflugt i Spanien. Siden begyndelsen af januar er prisen steget med 9,5 procent, så den nu ligger på gennemsnitligt 1,29 euro literen.

Prisen på diesel holder sig til gengæld i ro, selvom prisen, sammenlignet med april er seks procent højere.

Priserne i Spanien ligger stadig under gennemsnittet i EU, hvor man skal man af 1,40 euro og 1,45 euro i gennemsnit i Eurozonen.

Læs artiklen

Samfund

Flere husstande i Spanien i 2018

Skrevet for

den

Antallet af husstande i Spanien voksede i 2018 til 18.535.900. Det er en stigning på 0,3 procent, 63.100, i forhold til 2017. Godt halvdelen af de unge mellem 25 og 29 bor hjemme hos forældrene.

Halvdelen af de godt 46 millioner spaniere bor i husstande på to 2 eller 3 personer. Ti procent bor alene, mens 40 procent er fire, eller flere, i husstanden.

Det fremgår af helt nye tal fra Spaniens Statistik, INE.

Den gennemsnitlige størrelse på en husstand i Spanien er 2,5 personer. Hele 53,1 procent af de unge spaniere, mellem 25 og 29 år, bor hjemme hos far og mor.

Læs artiklen

Andalucia

Private sygeforsikringer boomer

Skrevet for

den

Lægemangel og lange venterlister indenfor det offentlige spanske sundhedsvæsen har siden finanskrisens indtog i Spanien medført et boom i antallet af spaniere, der vælger at tegne en privat sygeforsikring.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af IDIS-fonden, hvis formål er at bygge bro mellem det offentlige og det private sundhedsvæsen, var der sidste år 10,3 millioner spaniere, der var privatforsikrede, og tallet forventes at stige de kommende år i takt med, at den ældre befolkningsgruppe bliver større. Den stigende tendens afspejler sig i de private sundhedsudgifter, der i dag udgør hele 28,8 procent af landets samlede sundhedsudgifter.

Ifølge IDIS-fonden er det nødvendigt at finde en måde, hvorpå det offentlige og private sygehusvæsen kan aflaste og supplere hinanden. Ellers vil private klinikker og hospitaler snart kunne mærke det øgede pres, afvarer IDIS-fonden, der arbejder på højtryk med at skabe et fremtidigt bæredygtigt sundhedssystem blandt andet ved at lægge pres på politikerne.

I Andalusien har 18 procent af befolkningen en privat sygeforsikring, hvor regioner som Catalonien og Madrid ligger på henholdsvis 29 og 34 procent, men på landsbasis oplever Andalusien den største årlige vækst i antallet af nytegnede private sygeforsikringer – nemlig på 4,3 procent.

Samtidig sætter Junta de Andalucía, som den første region i Spanien, nu alle sejl ind for at komme de lange ventelister til livs. Det skal blandt andet ske ved at foretage flere operationer på eftermiddage samt på lørdage. På Hospital Regional de Málaga, det tidligere Carlos Haya-hospital, udvider man i april måned staben af kirurger, så man har 32 operationsstuer i gang hele dagen. Samtidig vil man fremskynde åbningen af operationsstuerne på Hospital de Guadalhorce i Cártama, så de er fuldt operative indenfor de kommende uger. Der er i alt afsat 25,5 millioner euro til at få ventelisterne i Andalusien bragt ned på et acceptablet niveau ved udgangen af året.

 

Læs artiklen

Populær