Kasper slår sin fars bitre landsholdsrekord

Kasper slår sin fars bitre landsholdsrekord

 

444 minutter: Danmarks bedste landshold har aldrig før spillet så længe, uden at modstanderne har scoret.

 

Christian Eriksen er ligeglad. Eller måske alligevel ikke.

»Selv om vi ikke går så meget op i statistikker som folk uden for fodbolden, er det da dejligt at være ubesejret i 15 kampe«, sagde målscoreren efter Danmark havde slået Mexico 2-0 i lørdags.

Men så er det jo godt, at vi er andre, der går op i statistik og derfor kan fortælle Kasper Schmeichel, at han nu har overgået sin far på det danske fodboldlandshold.

Rekorden fra den bitre aften i 1993 er slået

VM-holdet er i dag rejst til Rusland, og det er ikke kun med en rekord som ubesejret i 15 landskampe, men også med en serie, der ikke har sit sidestykke i landsholdets 110-årige historie.

5 minutter før tid i lørdags mod Mexico tikkede stopuret nemlig forbi den rekord, Peter Schmeichel satte en trist novemberaften i 1993. Og det endda i de sene timer ved indgangen til den store målmands 30-års fødselsdag.

Dengang spillede Danmark i 439 minutter uden at modstanderne scorede.

Fra den daværende Manchester City-spiller Niall Quinn headede bolden forbi Manchester United-målmanden og Irland på 1-1 i Dublin til Fernando Hierro også med et hovedstød smadrede Danmarks drøm om at kvalificere sig til VM-slutrunden i USA med Spaniens sejrsmål til 1-0. Endda i en situation, hvor Jose Bakero begik et ikke dømt frispark ved at stille sig i vejen for Schmeichel, så han ikke kunne komme ud til hjørnesparket – som i øvrigt var forkert dømt.

En på alle måder bitter oplevelse for Schmeichel og alle andre danske fodboldentusiaster, eftersom de to hovedstødsmål var de ENESTE mål, der blev scoret mod Danmark i VM-kvalifikationen, hvor Danmarks europamestre spillede 12 kampe med en samlet målscore på 15-2. Irland kvalificerede sig til VM med samme antal point og samme målforskel, men flere scorede mål med en målscore på 19-6.

444 minutter uden mål mod Schmeichel

Pudsigt nok er Kasper Schmeichels endnu ikke afsluttede rekordserie ligesom farens startet i en VM-kvalifikationskamp mod Irland.

Siden Shane Duffy i november bragte Irland foran 1-0 efter 6 minutter i playoff-returkampen på det selvsamme stadion i Dublin, har Danmark vundet 1-0 over Panama, spillet 0-0 mod Chile og Sverige og besejret Mexico 2-0.

Det giver i alt 444 minutter uden scoringer mod Danmark, og en sådan serie har det bedste danske landshold aldrig tidligere præsteret.

Der er selvfølgelig et lille forbehold

Bemærk dog det lille forbehold, der ligger i formuleringen ‘det bedste danske landshold’.

I 1980’erne var der nemlig to forskellige landshold, der sideløbende spillede officielt tællende landskampe for Danmark. Samtidig med kvalifikationen til EM i 1988 begyndte Danmark at spille OL-kvalifikationskampe med et ‘andet’ hold, der godt nok havde enkelte gengangere, men reglen var, at OL-spillere ikke måtte have spillet mere end en enkelt kamp i VM-kvalifikationen.

Kompliceret? Ja, i dén grad, for DBU rodede selv så meget rundt i reglerne, at Danmark missede kvalifikationen til OL i 1988. Per Frimann havde været indskiftet i tre VM-kvalifikationskampe i 1985, og var derfor ikke spilleberettiget i Danmarks 2-0-sejr over Polen, som i stedet blev ændret til et dansk 3-o-nederlag.

To forskellige hold og tre forskellige målmand

Men i 1987-1988 spillede Danmark officiel landsholdsfodbold i 455 minutter uden modstanderne scorede, men reelt var det to forskellige landshold og tre forskellige målmænd, der stod bag serien:

Ole Qvist i sin sidste landskamp, der endte 0-2 mod Tyskland, Troels Rasmussen i fire kampe og indimellem Peter Schmeichel i sin officielle landsholdsdebut, en 5-0-sejr over Grækenland i OL-kvalifikationen.

Og så er der Troels Rasmussens ‘personlige rekord’

Og så er der et andet forbehold for Kasper Schmeichels rekord, eftersom Troels Rasmussen har stået i Danmarks mål i 454 minutter i træk uden at blive passeret.

AGF-målmanden røg godt nok af holdet under VM-slutrunden i 1986 – efter i to kampe kun at være blevet passeret af et straffespark, Enzo Francescoli scorede på for Uruguay.

Troels Rasmussen vendte tilbage med et ‘clean sheet’ i den første kamp efter VM, en 1-0-sejr over DDR, han var reserve for Ole Qvist i Danmarks 2-0-nederlag til Vesttyskland i Idrætsparken, men var så atter førstevalg i tre EM-kvalifikationskampe mod Finland (1-0), Tjekkoslovakiet (0-0) og Finland (1-0), inden han blev passeret efter 49 minutter af Ivan Hasek, da Danmark spillede 1-1 i en EM-kamp i Idrætsparken mod Tjekkoslovakiet.

Alle forbehold stopper om 11 minutter

Endelig kan rekordskeptikere påpege, at samtlige seks kampe i Peter Schmeichels 0-serie var om point i kvalifikationen til VM, mens Kasper Schmeichel har holdt sit nul i fire venskabskampe.

Men hvis bare Kasper Schmeichel i næste uge kan slippe gennem de første 11 minutter af den første VM-kamp mod Peru uden at blive passeret, så er der ingen grund til at diskutere forbehold og fortolkninger.

Uanset om man går op i rekorder og statistikker eller ej.

 

 

 

Kilde Berlingske Tidende