Internationale Nyheder

Iran truer England i Gibraltar-drama

Skrevet for

den

Den diplomatiske krise i forbindelse med den engelske kapring af en iransk supertanker ved Gibraltar i torsdags udvikler sig mere og mere.

30 britiske elitesoldater og 16 politifolk fra Gibraltar bordede og beslaglagde i torsdags en iransk supertanker ud for Gibraltar. Siden har den ligget under britisk kontrol ved Gibraltars sydspids.

Skibet, Grace 1, var tilsyneladende på vej til Syrien med råolie og det overtræder EUs sanktioner mod Syrien.

Allerede i torsdags kaldte iran aktionen for en ‘ulovlig kapring’, men nu skruer iranerne ifølge de engelske medier op for truslerne.

“Beslaglæggelsen af den iranske olietanker vil ikke forblive ubesvaret. Og når det er nødvendigt, vil Teheran komme med det rette modsvar”, siger den iranske generalmajor, Mohammad Bagheri, ifølge The Telegraph.

I Spanien undrer man sig over forløbet. Vandet ved Gibraltar giver ballade mellem England og Spanien og der har været flere sammenstød gennem årene. Spanien fastholder, at kun vandet i selve Gibraltar havn tilhører briterne, mens havet er rent spansk område. Briterne kaprede Grace 1 fire kilometer syd for Gibraltar. Spanien er dog enige i, at det var nødvendigt at stoppe Grace 1.

  

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Comments

Internationale Nyheder

Skandalefly fortsat grounded

Skrevet for

den

De skandaleramte Boeing 737 MAX fly, der er tvunget til at holde sig på jorden efter et styrt ud for Nairobi hvor 157 passagerer blev dræbt, kommer ifølge World Street Journal næppe ud at flyve i 2019. Meldingen kommer, selv om Boeing fabrikkerne stræber efter at få alle sine fly tilbage i brug i år.

Norwegian har rullet 18 Boeing 737 MAX i hangar mens et af Europas store charterselskaber TUI, har stillet 8 fly til side.

Flyulykken og problemerne med at få løst fejlene på Boeing 737 MAX har givet Boeing et alvorligt knæk efter flere flyselskaber har annulleret kontrakter. Blandt andet har det saudiske Flyadeal annulleret en bestilling på 50 fly af MAX-typen. Det var en ordre på 5,9 mia. dollars.

Læs artiklen

Fashion

Burka og niqab forbud i Nordafrika

Skrevet for

den

Flere muslimske lande i Afrika, har forbudt eller indført restriktioner for islamiske klædedragter med fuld ansigtsdækning af kvinder. Senest har Tunesien bebudet et forbud mod niqab i offentlige bygninger, efter at landet er blevet ramt af det tredje selvmordsangreb på to uger, skriver Kristeligt Dagblad.

Tunesien er dermed det tredje muslimske land i Nordafrika, som beslutter at indføre restriktioner for at begrænse udbredelsen af de mellemøstlige klædedragter, der ikke er en lokal muslimsk tradition. Sidste år indskærpede den algeriske regering et lignende forbud mod at bære fuld ansigtsdækning i offentlige administrationer. Tidligere har Marokko forbudt salg og produktion af burkaer, uden at det står klart, om forbuddet også gælder niqabben.

Læs artiklen

Andalucia

Iran gør alvor af trusler i Gibraltar-drama

Skrevet for

den

Tre krigsskibe, som menes at være fra Iran, forsøgte onsdag at tvinge et britisk olietankskib ind i iransk farvand nær Hormuz-strædet.

Fartøjerne sejlede væk igen efter en advarsel fra den britiske fregat HMS Montrose.

“I modstrid med international lovgivning, har tre iranske fartøjer forsøgt at hindre passagen for et kommercielt fartøj, British Heritage, gennem Hormuz-strædet”, lyder det fra den britiske regering.

Herefter var HMS Montrose ‘tvunget til at positionere sig mellem de iranske fartøjer og British Heritage og udsende verbale advarsler til de iranske fartøjer, hvorefter de vendte om’, lyder det.

Iran har nægtet, at de forsøgte at komme i vejen for det britiske skib, skriver Ekstra Bladet idag.

Torsdag fandt det første drama sted ud for Gibraltars kyst, hvor 30 elitesoldater fra den britiske flåde og 16 betjente fra Gibraltar beslaglagde en 330 meter lang supertanker.

Allerede fra start kaldte iranerne det for en ulovlig kapring, og de krævede supertankeren frigivet. Men tirsdag skruede de op for truslerne, der onsdag blev til virkelighed.

Læs artiklen

Erhverv

Norwegians medstifter, Bjørn Kjos, træder af

Skrevet for

den

Den nu 72-årige forhenværende koncernchef vil fortsat have en central rolle i selskabet som rådgiver for ledelsen.

Den hidtidige finansdirektør, Geir Karlsen, vil overtage posten som fungerende koncernchef fra dags dato.

Samtidig vil bestyrelsesformand Niels Smedegaard have en mere aktiv rolle i ledelsen fremover, oplyser Norwegian.

“Jeg er meget glad for, at Bjørn fortsat vil have en central rolle i Norwegian som rådgiver for bestyrelsen og mig selv. Også fremover vil vi få glæde af Bjørns omfattende netværk og dybdegående viden og erfaring fra international luftfart” siger Niels Smedegaard til VG.

“Jeg har stor tillid til at bestyrelsen vil rekruttere en velkvalificeret koncernchef til at lede Norwegian videre sammen med resten af topledelsen. Den næste koncernchef har et utrolig spændende job i vente, og jeg er glad for, at jeg kan give stafetten videre, mens jeg selv kan koncentrere mig om nogle udvalgte projekter, som vil være af stor betydning for Norwegian fremover”, siger Bjørn Kjos, ifølge Ekstra Bladet.

I de 17 år Bjørn Kjos har stået i spidsen for Norwegian, er selskabet gået fra at have 130 ansatte og fire fly til at have over 11.000 ansatte og 162 fly. Han var selv med til at stifte selskabet i 1993.

Norwegian har baser i Palma, Madrid, Barcelona, Alicante, Málaga, Las Palmas og Tenerife. I alt har Norwegian 16 baser i Europa heraf de syv i Spanien.


 

Læs artiklen

Internationale Nyheder

England kaprer iransk olietanker ved Gibraltar

Skrevet for

den

En kæmpe diplomatisk krise er under opsejling mellem England og Iran. England kaprede i dag en iransk olietanker ud for Gibraltar. Den var under mistanke for at fragte iransk olie til Syrien.

En 330 meter lang supertanker er i dag blevet kapret af det engelske militær ud for Gibraltar. Supertankeren var angiveligt på vej til et raffinaderi i den syriske by Beniyas med olie, men det anlæg er omfattet af EUs embargo mod Syrien, skriver Ekstra Bladet til aften.

Det var 30 Royal Marines fra Storbritannien og 16 lokale betjente fra Gibraltar, der stormede og kaprede supertankeren Grace 1. Selve missonen forløb uden dramatik.

Irans udenrigsminister har reageret prompte og på iransk stats-tv fortalt, at den britiske ambassadør er blevet kaldt til samtaler vedrørende en ulovlig kapring af et iransk skib.

Grace 1 vejer ifølge Marine Traffic 300.597 tons og er 330 meter langt. Det svarer til tre fodboldbaner.

Læs artiklen

Andalucia

Spansk, ung pige forsvundet i Paris

Skrevet for

den

En spanier på 22 år, ved navn Natalia Sánchez Uribe og oprindeligt fra Granada, var sidst set i onsdags, den 1. maj. I mandags fandt man rygsæk med laptop og mobil.

Natalia Sánchez Uribes forældre, der nu bor på Mallorca, meldte deres datter savnet den 3. maj, efter de ikke kunne komme i forbindelse. Hun studerede til økonom i Barcelona, men var på et stipendium i Paris, hvor hun havde boet siden september sidste år.

Det var i forbindelse med en flytning, at den 22-årige pige forsvandt. Siden i onsdags, altså for præcis en uge siden, har ingen set hende. Ifølge hendes venner i Barcelona havde Natalia Sánchez Uribe for nylig sagt, at hun følte at nogen var efter hende, selvom de ikke hang sig i kommetaren siden “hun altid var bekymret”. I Paris havde hun ikke mange venner og følte sig lidt alene.

Sidste dag hun blev set postede hun denne besked på Facebook: “Når du mentalt har det dårligt, giv dig selv en pause. Du må ikke føle dig skyldig i ting, som du ikke er herre over….. Pas på dig selv, det er vigtigt”. Dagen før hendes forsvinden blot disse ord: “Lad folk savne dig, når du er gået bort”.

Mens en anden spansk studerende, som havde mødt Natalia ugen før, forklarede at hun havde fortalt, at hun ikke havde mange venner i Paris og fandt det svært. Han tog det dog ikke alvorligt, da han lidt senere så hende sammen med en fyr.

Natalia Sánchez Uribes forældre meldte hende savnet i fredags, den 3. maj, mens hendes rygsæk på mystisk vis er dukket op i mandags, nær skolen hvor hun studerede.

Guardia Civil samarbejder i skrivende stund med det franske politi i eftersøgningen af den 22-årige spanske pige.

Opdatering:

Natalia Sánchez Uribe er en uge senere fundet i god behold, yderligere information vides endnu ikke.

 

Læs artiklen

Populær