Hovedmistænkt i svindelsag anholdt i Sydafrika

Hovedmistænkt i svindelsag anholdt i Sydafrika

 

Den 64-årige kvinde, der er sigtet for at have svindlet sig til 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, er mandag morgen blevet anholdt i Sydafrika.

 

Den hovedmistænkte i en stor svindelsag i Socialstyrelsen er blevet anholdt i Sydafrika, oplyser Anklagemyndigheden.

Den 64-årige kvinde er blevet anholdt i en lejlighed i Johannesburg tidligt i morges klokken 5.30 dansk tid. Hun er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner kroner i sin egenskab af betroet medarbejder i Socialstyrelsen. Pengene stammer blandt andet fra satspuljemidler, som øremærkes initiativer rettet mod socialt udsatte.

Kvinden har været efterlyst via Interpol, men nu er hun anholdt.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK ser anholdelsen som et gennembrud i sagen.

»Flugten er forbi. Den hovedmistænkte er anholdt. Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem SØIK og en række internationale myndigheder. Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring – og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er,« udtaler politiinspektør Thomas Anderskov Riis i en pressemeddelelse.

Bagmandspolitiet har fået hjælp af både Danmarks ambassade i Sydafrika og de lokale myndigheder. Nu bliver der sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydfrika, så den 64-årige kan blive retsforfulgt i Danmark.

Foruden den 64-årige kvinde er en mand, der også sættes i forbindelse med svindelsagen, blevet anholdt i Sydafrika. Han blev anholdt i Johannesburg International Airport tirsdag aften 30. oktober og er en af i alt tre personer, der er sigtet for hæleri i sagen. Manden bliver ligeledes begæret udleveret til Danmark.

»Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

De mange millioner kroner fra Socialstyrelsen har kvinden angiveligt brugt på at købe dyre raceheste, på lusuriøse biler og på sarafiejendomme og jordbesiddelser i netop Sydafrika.

Det fremgår af dokumenter fra ejendomsregistret, at kvinden har investeret i to store jordbesiddelser – det ene i et safariresort. Det har Ekstra Bladet tidligere skrevet. Samtidig ejer den 64-årige kvinde ifølge Ekstra Bladet et cirka 200 kvadratmeter stort hus, som hun fik bygget før år 2010. Kilder fortæller til Ekstra Bladet, at kvinden også erhvervede sig to Land Rovere i Sydafrika.

Socialminister Mai Mercado (K) har på Twitter tilkendegivet sin lettelse over, at den 64-årige svindelmistænkte er blevet pågrebet.

»Godt, at det lykkedes politiet. Ser frem til at vi nu kan komme helt til bunds i sagen om svindel med millioner af kroner, der skulle være gået til udsatte. Og at de rette bliver stillet til ansvar!«, skriver hun.

Den 64-årige har svindelt over en længere årrække. Hun er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner kroner fra 2002 til 2018. Det er nu ved at blive undersøgt, om svindlen går længere tilbage.

Mai Mercado har tidligere fortalt, at hun »selvsagt er rystet over, at det i så mange år er lykkedes at begå indersløb i den størrelsesorden«.

 

 

Kilde Berlingske Tidende