Historisk fund af verdens ældste skibsvrag

Historisk fund af verdens ældste skibsvrag

 

Et forskningsprojekt har på bunden af Sortehavet gjort et enestående marinarkæologisk fund.

 

Forskere har dybt nede på bunden af Sortehavet åbnet et vindue til det antikke Grækenland, der ellers har været lukket i mere end 2.400.

Dernede, i omkring 2.000 meters dybde, har de for første gang fået syn for sagn i forhold til, hvordan de gamle grækeres handelsskibe rent faktisk så ud.

Således har de i havet ud for det nordøstlige Bulgarien fundet et noget nær intakt vrag af et 23 meter langt græsk handelsskib med ror, mast, bænke til besætning og det hele.

Dertil kommer, at fundet ifølge forskerne er verdens ældste, intakte skibsvrag.

Hidtil har de ellers kun kendt græske handelsskibe som det nye fund fra billeder på vaser, krukker, vægmalerier osv., fortæller en af forskerne bag fundet.

Fundet er gjort i forbindelse med projektet Black Sea Maritime Archaeology Project, der har professor Jon Adams fra University of Southampton som forskningsleder.

»Vi har aldrig virkelig vidst, hvordan disse skibe så ud,« siger professoren i et interview med Sky News.

Han henviser til, at det gamle skib på Sortehavets bund har store ligheder med det skib, der er afbilledet på den såkaldte Sirenevase på British Museum.

Her ses fortællingen om Odysseus bundet til en mast for modstå sirenernes sang.

»Det her giver os helt ny indsigt i den antikke verdens skibsbygning og søfart,« siger han.

Projektet indebærer ikke, at vraget skal bjærges. I stedet er det meningen, at det skal blive liggende, hvor det er.

Forskerne har dog sikret sig en stump af vraget, der er blevet brugt til at kulstof 14-datere træet. På baggrund af dateringen når de frem til, at vraget er det hidtil ældste, kendte og intakte skibsvrag i verden.

Forskerne forklarer, at det er manglen på ilt på så dybt vand i Sortehavet, der har bevaret vraget. Faktisk er ilten allerede så godt som væk fra 150 meters dybde i Sortehavet.

Dermed er der ingen bakteriel aktivitet til at nedbryde vraget.

 

Kilde Berlingske Tidende