Intervaltræning

Intervaltræning

Hårdt og kort kan være mere effektivt end langt og roligt, viser forskning om løbetræning. Men det er ikke altid den bedste måde at træne på.

Træn mindre, og få mere ud af det! Det er unægteligt en besnærende overskrift, og medierne har de seneste år bragt den i adskillige udgaver, ansporet af ny forskning i intervaltræning.

I intervaltræning skifter man mellem at træne med lav intensitet – ved eksempelvis at løbe langsomt – og træne med høj intensitet – ved eksempelvis at løbe hurtigt, op ad bakke eller på trapper. Træningsformen er blevet meget populær, og med god grund: Intervaltræning er nemlig yderst effektiv til at øge konditionen, forbedre ens løbetid og forbrænde fedt, og man kan endda træne væsentligt kortere tid, end når man tager lange, rolige træningsture.

MEN! Intervaltræning indebærer en væsentligt forhøjet risiko for overbelastningsskader, ikke mindst for begyndere og for løbere, der er oppe i årene.

Skift mellem forskellige træningsformer

Når man begynder at træne, forbedres muskelstyrken typisk efter cirka fire uger, knoglestyrken efter cirka fire måneder og ledbåndsstyrken efter cirka otte måneder. Begynder man som utrænet med at træne ved de høje intensiteter, er bevægeapparatet derfor slet ikke gearet til den hårde træning, og skader kan nemt opstå.

Desuden er den høj-intense træning mentalt hård – man skal populært sagt kunne klare blodsmagen i munden, og det vil sandsynligvis skræmme mange nye motionister helt væk.

Har du derimod trænet stabilt gennem længere tid, og derved fået opbygget dine led, knogler og muskler, vil den høj-intense træning måske være lige det, der skal til for at forbedre din præstation. Høj-intens træning stimulerer nemlig kroppen på en anden måde end lav-intens træning, og i et længerevarende forløb er det en fordel at veksle mellem træningsformerne. Løber du eksempelvis tre eller fire gange om ugen, kan du prøve at udskifte ét af dine træningspas med intervaltræning.

Intervaltræning kan også udføres på (kondi)cykel.

Fortæl os hvad du mener om denne artikel