Gibraltar

Info om Gibraltar:

illuminated_rock_of_gibraltar_by_night

The rock

Gibraltar er en britisk kronkoloni, der ligger på den sydligste spids af den Iberiske halvø. Gibraltar fylder ca. 6,5 kvadratkilometer, og der bor omkring 30.000 mennesker på den lille halvø. Øen oser af handelsliv og nyder godt af de lemplige beskatningsregler mv.
Der er et hav af offshore virksomheder på Gilbratar. Det, Gibraltar nok er mest berømt for, er den toldfri “shopping” og den store klippe midt på halvøen, Tariqs klippe. Denne klippe er 4,5 km lang, 1.250 m bred og 426 m høj, og den er det højeste punkt i Gibraltar.

Tariqs klippe

Tariqs klippe

 

 

Havnen på vestsiden af Gibraltar er base for Storbritanniens middelhavs-flåde, transithavn og havn for et stort antal turistskibe. Gibraltar har tilhørt Karthago, Rom og vestgoterne og blev i år 711 indtaget og befæstet af araberen Tariq, hvorfra klippen har sit navn, der ordret betyder Tariqs Klippe.
Spansk 1462, under spansk arvefølgekrig besat i år 1704 af briterne. I år 1713 afstod spanierne Gibraltar til briterne. I år 1830 en britisk kronkoloni, 1950 delvis, 1964 fuldstændigt indre selvstyre.

Fort-on-Gibraltar-0

Fort på Gibraltar

Efter 2. verdenskrig gjorde Spanien på ny krav på Gibraltar. Spansk-britiske drøftelser var fortsat resultatløse, og Spanien har ved restriktioner prøvet at genere briterne. I september 1967 blev der afholdt en folkeafstemning (mod spansk protest) om områdets fremtidige tilhørsforhold; af 12.762 stemte 12.138 for britisk overhøjhed, 44 for spansk overhøjhed. Gibraltar, britisk koloni på en kalkklippe på sydspidsen af Den Iberiske Halvø ved indsejlingen til
Middelhavet; 6,5 km2, 27.776 indb. (2005).
Østsiden på den op til 426 m høje halvø er stejl.
På den jævnt skrånende vestside ned mod Bahía de Algericas ligger hovedbyen, Gibraltar, med havnen beskyttet bag store moler. Gibraltar forbindes med Spanien ved en lav, smal sandtange, La Línea.

 

20000612-2-00a-gibraltar-cradle-of-history-crop

Cadle of History

Her ligger koloniens lufthavn. Halvøen har kun få forekomster af grundvand, hvorfor vandforsyning bl.a. løses ved opsamling af regnvand. Bank- og finansvæsen, turisme, som bl.a. tiltrækkes af gibraltaraben, samt den britiske militærbase er af økonomisk betydning. Lufthavnens landings og afgangsbaner løber tværs hen over øen, så når man går over græsneovergangen, skal man efterfølgede krydse flyvepladsen, hvor der er godt med aktivitet. Der kommer ofte fly og helikopterer, og her er man helt tæt på, så husk kameraet.

 

 

260px-Homo_sapiens_neanderthalensis

homo Sapiens

Palæoantropologi På Gibraltar er der fundet to neandertalkranier; det ældste fund blev offentliggjort i 1848 og er således et af de tidligste fund af fortidsmennesker. Det drejer sig om en ung voksen, sandsynligvis en kvinde, med et hjernerumfang på ca. 1270 cm3, som menes at have levet under sidste mellemistid (Eem, 130000-150000 år før nu). Det andet kranium blev fundet i 1926 blot 350 m fra det første fundsted.
Trods størrelsen på hele 1400 cm3 stammer det fra et tre- eller fireårigt barn, formodentlig fra begyndelsen af sidste istid.
Området, der i antikken hed Calpe, blev i den antikke mytologi betragtet som den ene af Herakles’ to støtter; den anden var Abila (nuv. Jabal Musa) i Nordafrika.
Da araberne 710-11 invaderede Den Iberiske Halvø, fik området navnet Jabal Tariq ‘Tariqs bjerg’ efter hærføreren Tariq.
Gibraltar var herefter under maurisk herredømme, indtil det i 1462 blev erobret af det kristne Spanien.

 

 

Englænderne besatte Gibraltar i 1704 under Den Spanske Arvefølgekrig, og ved Utrechtfreden i 1713 anerkendtes den britiske besiddelse af området. Spanien har gjort talrige forsøg på en generobring, alle uden held.

I 1969 lukkede general Franco grænsen og stoppede enhver kommunikation mellem Spanien og Gibraltar; en folkeafstemning i 1967 havde givet et stort flertal for fortsat tilhørsforhold til Storbritannien.
I 1985 blev alle grænserestriktioner ophævet, og i 1993 genoptog Spanien og Storbritannien forhandlingerne om området.
I 2002 foreslog Storbritannien at dele suveræniteten over Gibraltar med Spanien.
Forslaget mødte dog stor modstand fra befolkningen, der kræver en afstemning om sagen.
Der har i 2013 & 2014 været flere gener fra Spansk side af, på vandsiden samt ved grænseovergangene.

gibraltarrunway

Landingsbanen går midt over øen

Den britiske flådebase Briterne indrettede Gibraltar som flådebase kort efter erobringen i 1704 og udbyggede og forstærkede den helt frem til
2. verdenskrigs afslutning.
Flådebasen befæstede Storbritanniens dominans som sømagt; med Gibraltar havde man ikke bare nøglen til Middelhavet, man havde også en stærk base imellem arvefjenden Frankrigs to store flådehavne, Brest og Toulon, hvorved den franske flåde reelt var delt.
Med Suezkanalens åbning i 1869 blev Middelhavet en hovedrute mellem Europa og Østen, og Storbritannien kunne nu fra Gibraltar og den anden stærke Middelhavsbase på Malta beskytte sin egen søfart og kontrollere andre staters søfart på kolonierne i Østen.

Under de to verdenskrige var Gibraltar en meget vigtig base for de allierede, men som følge af efterkrigstidens afståelse af kolonierne i Østen og den kraftige reduktion af den britiske flåde har Gibraltar mistet sin strategiske betydning.

mainstreet

Mainstreet med masser af handlemulighed

Hvis man er til smykker, ure, kameraer, parfume, guld, sølv, diamanter og den slags, ja så er Gibraltar også det rette sted at handle. Men husk at toldere holder øje med dig og tjekker gerne, hvis du har for mange poser eller tasker med dig. Et god råd er at du påfører dig de dyreste ting, du køber, hvis det er muligt, så man ikke kan se, om det er et ur, en kæde osv. du havde med, før du kom til Gibraltar, men det ser lidt åbenlyst ud, hvis du bærer 2 ure, ikke? Der er et rigt handelsliv og masser af restauranter i alle mulige afskygninger. Her får du om noget sted rigtig engelsk morgenmad, hvorfor mon?

Masser af små cafeer – barer hvor du kan nyde din pint, og til børnene er der masser af isbarer og candyshops.

 

Gibraltar_monkey_24341t

En af de store seværdigheder er aberne

Man kommer ikke til Gibraltar uden at have oplevet de vilde aber, som nu ikke er så vilde endda.
Menneskesky er de næsten ikke længere, selv om man ikke må fodre, så er de flabet nok til at tage selv fra turisterne.
Der bliver passet godt på abere, de er en stor turist attraktion for øen, og en stor del af dagligdagen for de fastboende.
Aberne er blevet mere og mere modige, som de har vænnet sig til menneskene på øen og enkle gange forvilder der sig et par aber ned til byen.

En anden meget stor attraktion er, når man sejler ud fra Gibraltar, der er så mange delfiner, og det er en oplevelse at tage med delfinbåd og se disse skønne dyr. De er fulde af spræl og ballade, men samtidig er de kloge – det med at de forstår menneskesprog er ikke en skrøne.

 

 

 

Comments