Politik

Franco flyttes fra ‘Valle de los Caídos’

Skrevet for

den

 

Regeringen har efter næsten et års diskussion med familien valgt, at flytte Francisco Francos rester til en anden kirkegård.

Siden 1975, hvor Franco døde den 20. november, har han ligget begravet på de faldnes gravsted.

Regeringspræsidenten, Pedro Sánchez vedtog hans opgravning den 27. juni sidste år.

Det vil nu næste et år efter blive en realitet, hvor Franco vil blive flyttet til Mingorrubio kirkegården i El Pardo.

På denne kirkegård, cirka 50 kilometer fra de faldnes gravsted, ligger iblandt andre Francos kone begravet samt andre familiemedlemmer.

Forudsat at højesteretten ellers ikke afkalder overførelsen vil Francos rester blive opgravet den 10. juni.

Mingorrubio kirkegården i El Pardo er en af de mindste, ud af de 22 gravsteder der ligger i Madrid.

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Internationale Nyheder

Kaptajn på iransk olietanker ved Gibraltar anklager England for “rå vold”

Skrevet for

den

For snart en måned siden bordede soldater fra britiske Royal Marines og betjente fra Gibraltar den iranske supertanker Grace 1 ud for Gibraltar. Nu klager kaptajnen over “rå vold” fra englænderne.

Det skabte overskrifter verden over, da England i begyndelsen af juli kaprede en iransk supertanker ud for Gibraltar. Skibet var angiveligt på vej til Syrien med råolie og det er omfattet af EUs sanktioner overfor det syriske styre.

Nu klager den indiske kaptajn, ifølge BBC, over unødvendig voldsudøvelse fra de britiske styrker. De 30 elitesoldater var blevet fløjet ind til Gibraltar dagen inden beslaglæggelsen af skibet og ifølge kaptajnen blev den ubevæbnede besætning truet med våben til at knæle på skibsdækket og alle var meget chokerede.

Kaptajnen er blevet afhørt i retten på Gibraltar og myndighederne vil snarest offentliggøre en meddelelse om sagen, skriver jp.dk i dag. Myndighederne har bevismateriale, som modsiger kaptajnens udtalelser, hedder det.

Iran har, som gengæld, kapret to engelsk skibe i Hormuzstrædet og det kalder England for “statspirateri”. De har derfor sendt krigsskibe til Hormuzstrædet for at beskytte den engelske handelsflåde.

England har bedt om støtte fra de øvrige EU-lande til missionen. Foreløbigt har Tyskland svaret klart nej, mens Danmark gør klar til at behandle sagen i Folketinget.

Der er gang i et stort diplomatisk drama mellem USA, Iran, EU, England og Spanien.

Iranske Grace 1 ligger stadig for anker fire kilometer øst for Gibraltar under britisk kommando.

Læs artiklen

Andalucia

Iran gør alvor af trusler i Gibraltar-drama

Skrevet for

den

Tre krigsskibe, som menes at være fra Iran, forsøgte onsdag at tvinge et britisk olietankskib ind i iransk farvand nær Hormuz-strædet.

Fartøjerne sejlede væk igen efter en advarsel fra den britiske fregat HMS Montrose.

“I modstrid med international lovgivning, har tre iranske fartøjer forsøgt at hindre passagen for et kommercielt fartøj, British Heritage, gennem Hormuz-strædet”, lyder det fra den britiske regering.

Herefter var HMS Montrose ‘tvunget til at positionere sig mellem de iranske fartøjer og British Heritage og udsende verbale advarsler til de iranske fartøjer, hvorefter de vendte om’, lyder det.

Iran har nægtet, at de forsøgte at komme i vejen for det britiske skib, skriver Ekstra Bladet idag.

Torsdag fandt det første drama sted ud for Gibraltars kyst, hvor 30 elitesoldater fra den britiske flåde og 16 betjente fra Gibraltar beslaglagde en 330 meter lang supertanker.

Allerede fra start kaldte iranerne det for en ulovlig kapring, og de krævede supertankeren frigivet. Men tirsdag skruede de op for truslerne, der onsdag blev til virkelighed.

Læs artiklen

Danmark

Kan udlandsdanskere stemme til Folketingsvalget, den 5. juni?

Skrevet for

den

Som alle nok ved er der blevet trykket på den meget omtalte valg-knap i Danmark, men kan alle udlandsdanskere stemme? Ifølge organisationen Danes Worldwide ikke.

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskrevet valg til Folketinget den 5. juni, som jo er grundlovsdag så ikke en helt almindelig onsdag.

Ikke alle udlandsdanskere kan dog stemme, da der i Grundloven står, at man for at kunne stemme til folketingsvalget skal have dansk indfødsret, være fyldt 18 år og ”have fast bopæl i riget”.

Til gengæld har danskere, der ligeledes har dansk indfødsret, er fyldt 18 år og som bor i et EU-land, stemmeret til Europaparlamentsvalget den 26. maj. Det kræver dog, at man på forhånd er optaget på en særlig valgliste.

Du kan læse mere om stemmereglerne til Folketingsvalget her og til EU-parlamentsvalget her i de sammenfatninger Danes Worldwide har lavet.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Spansk politik 2019

Skrevet for

den

Billede fra Financial Times

Skrevet af Jeppe Krogager

Når den politiske magt i Spanien skal fordeles ved parlamentsvalget den 28. april kæmper fire store politiske partier om vælgernes gunst i en valgkamp, hvor emner som fremmedhad, catalansk selvstændighed og placeringen af en tidligere diktator kan flytte stemmerne. 

I spansk politik er koalitionsregeringer en by i Rusland. Alt det vi kender fra dansk politik, er sortsnak. Her i Spanien tager vinderen det hele. Og mindre partier må agere parlamentarisk støtte uden ministertaburetter.

Men det seneste valg i Andalusien har skabt ny præcedens, der kan ændre på det politiske landskab i Spanien. Et landskab, der i forvejen er under stor forandring.

De konservative Partido Popular, er gået sammen med det højre-liberale, Ciudadanos, og hele det politiske projekt bliver støttet af et fremadstormende stærkt højreorienteret Vox, der for første gang har opnået valg til et spansk parlament.

Spansk politik er som fodbold: Enten vinder Real Madrid eller FC Barcelona
Siden diktatoren Francos død har spansk politik mindet meget om den spanske la liga: enten vinder Real Madrid eller også gør FC Barcelona. I politik har det været Socialdemokraterne, der leder landet eller De konservative. Men ved de seneste spanske parlamentsvalg har den sandhed skiftet hest. Frem er blomstret et nyt stærkt venstrefløjsparti: Podemos båret frem af manden med hestehalen: Pablo Iglesias.

Og et mindst lige så slagkraftigt centrumhøjre parti: Ciudadanos født i Catalonien, til kamp mod catalanske separatister, men med Albert Rivera som partimandformand er partiet blevet en magtfaktor på nationalt niveau.

Forrige gang spanierne gik til valgurnerne skabte resultatet kaos og politikerne i Madrid kunne ikke finde en vej til at danne regering. Der blev udskrevet et nyt valg, efter lang tids forgæves forhandlinger. Efter nyvalget vandt de konservative med Mariano Rajoy i spidsen. Men det ændrede ikke ved billedet: Fra at have to store partier har Spanien nu fire. Og det bliver stadigt svære at lade vinderen tage det hele.

Vox: Jokeren i spansk politik
Men det stopper ikke med de fire. For endnu et nye parti er på banen: Vox. Baskeren Santiago Abascal er grundlægger og formand for partiet, der ifølge Abascal er skabt for at forsvare den spanske nation.

Efter en periode uden parlamentarisk repræsentation, kom Vox fornyeligt ind med 12 pladser i det regionale parlament i Andalusien. Og er endda blevet en slags kongemager. Uden Vox, kunne lokal-regeringen bestående af Ciudadanos og Partido Popular, nemlig ikke eksistere.

Ciudadanos´s formand Albert Rivera forsvarer samarbejdet med næb og klør, skønt mange i partiets bagland er oprørte: Hvad laver et parti – der med danske briller på nogen områder kan minde lidt om De radikale i Danmark – sammen med to partier, der kappes om den skrappeste og mest højreorienterede retorik?

Vox har som mærkesag at få illegale migranter smidt ud af Spanien. Og så er der afskaffelsen af en lov, der skal hjælpe voldsramte kvinder – et stort problem i Spanien, men Vox mener, at loven diskriminerer mænd, og i øvrigt er alt for laisser faire med humanitære organisationers brug af offentlige midler.

Og så vil partiet have afskaffet Spaniens grundlovssikrede autonomier og centralisere magten.

Pedro Sanchez og hans socialdemokratiske partisoldater bruger sammen med Pablo Iglesias fra Podemos mange kræfter på at lægge afstand til Vox og Partido Popular og Ciudadanos´ samarbejde i Andalusien.

Men mange eksperter mener, at Vox kan blive jokeren ved parlamentsvalget den 28. april.

Spørgsmålet – det helt store – er dog, om Albert Rivera og Ciudadanos i sidste ende kan og vil arbejde sammen med Vox i det spanske parlament i Madrid.

Interne kræfter i Ciudadanos kæmper allerede nu imod. Blandt andre partiets borgmesterkandidat i Barcelona har på højrøstet vis sagt blankt nej til samarbejde med Vox.

– Samarbejde med den ekstreme højrefløj er dårligt nyt for både Spanien og Europa, lød det fra Manuel Valls, borgmesterkandidat i Barcelona i det spanske dagblad La Razon.

Catalansk oprør har givet højrefløjen medvind
Mens den socialdemokratiske regeringschef Pedro Sanchez gang på gang har argumenteret for dialog med de catalanske separatister – vel at mærke inden for rammerne af den spanske grundlov – har det konservative Patido Popular sammen med Ciudadanos gjort fællesfront og beskyldt Socialdemokraterne for at forråde spanierne og den spanske grundlov.

Man kan ikke forhandle med mennesker, der bryder loven, lyder devisen.

– Pedro Sanchez er en forræder, udtalte Partido Populars leder, Pablo Casado til avisen El Diario.

Og meningsmålinger giver oppositionen medvind. Et flertal i Spanien er imod forhandlingerne med de catalanske separatister, og dermed kan det catalanske oprør komme til at spille en hovedrolle, når spanierne skal afgive deres stemme den 28. april.

Pedro Sanchez prøvede til det sidste at overbevise de oprørske catalanere om, at de skulle stemme for en finanslov, der giver højere pensioner, og flere penge til de lavest lønnede. Men uden held. De krævede retten til selvbestemmelse skrevet ind. Det kunne Sanchez ikke tilbyde, og derfor endte han med at udskrive valg.

Opgør med Franco og forglemmelsens pagt
Men der er andre emner, der splitter spanierne op til parlamentsvalget. Sårene efter borgerkrigen er aldrig helet. Politikerne indgik efter Francos død, en glemslens pagt, der betød at ingen skulle retsforfølges for ugerninger begået under og efter borgerkrigen. Men Pedro Sanchez vil have diktatoren Francos lig flyttet væk fra et gigantisk mausoleum uden for Madrid, det passet sig ikke for et moderne demokrati at hylde en diktator, menden socialdemokratiske regeringschef.

Endnu en ting, der har fået oppositionen til at fare i flint. Ikke en euro vil jeg bruge på at flytte Francois lig, lød fra den konservative leder Pablo Casado, som tilføjede, at Spanien skal se fremad og ikke tilbage.

Men der er også mere traditionelle velfærdstemaer på bordet under den kommende valgkamp. Temaer hvor Socialdemokraterne står godt, hvis man skal tro meningsmålinger. Men paradoksalt nok, kan det vise sig, at Perdro Sanchez med Socialdemokraterne efter valget måske nok har flest pladser i parlamentet, men alligevel ikke kan indtage regeringskontoret.

Fordi det vigtigste støtteparti Podemos går tilbage. Og så bliver det op til de tre højrefløjspartier: Partido Popular, Ciudadanos og Vox om de kan finde ud af noget sammen.

Læs artiklen

Politik

Gratis linje til kamp mod selvmord

Skrevet for

den

Sundhedsministeriet i Spanien vil inden for to måneder lancere en gratis nødlinje til hjælp for selvmord. Ligesom landet har 016 i tilfælde af vold ‘i hjemmet’.

Sundheds-, forbrugs- og socialministeren María Luisa Carcedo har onsdag meddelt, at hendes afdeling vil lancere en gratis, offentlig linje for at forhindre selvmord.

Nummeret bliver af samme type som 016, der 24 timer i døgnet tjener alle ofre for vold. Inden for to måneder vil det tre-cifret-nummer være tilgængeligt. Og når det gør vil der i stedet stå: ‘A la primera señal de suicidio’ (ved første tegn på selvmord).

Carcedo understregede behovet for at nedlægge myten om, at selvmord ikke kan undgås eller stoppes i tide. “Hvis symptomer er opdaget tidligt kan vi med 100% sikkerhed forhindre, at folk begår selvmord,” sagde hun.

“I Spanien alene tog 3.679 mennesker deres eget liv i 2017. Dette tal vil vi meget gerne have bragt ned ved hjælp af blandt andet denne nødtelefon,” udtrykte Carcedo til sidst.

Læs artiklen

Politik

Tyre på festival forbydes permanent

Skrevet for

den

Den spanske højesteret har netop afvist en appel fra den kommunale ledelse i Tordesillas, Valladolid. De forsøgte, at få lov til at bruge tyre under festivalen igen.

Festivalen, der op indtil 2016 hed “Toro de la Vega”, forbliver dermed under navnet “Toro de la Peña” og uden brugen af tyre.

Under festivalen, der normalt afholdes i september, blev tyrene brugt til underholdning med det eneste formål at dræbe dem.

‘Toro de la Vega’, fejret i byen Tordesillas i provinsen Valladolid, er en berømt spansk festival med rødder fra middelalderen.

Tusindvis af mennesker har over årene deltaget i festivalens aktiviteter, hvor tyre blev spydet fra hesteryg og til sidst døde.

Den regionale domstol har tidligere fastslået, at det er forbudt at foretage en sådan dyremishandling. Nu har den spanske højesteret bakket dem op.

Dyrebeskyttelsesorganisationen PACMA har i årevis arbejdet for, at bryde denne ældgamle tradition, som nu altså ophører for altid.

Siden 2016 har festivalens arrangører ikke haft tyrefægtning på programmet. Ifølge højesteretten er det nu en saga blot.

Læs artiklen

Populær