Fødselsapp hjælper nybagte forældre i Danmark

Fødselsapp hjælper nybagte forældre i Danmark

 

Forældrene kan blandt andet chatte med sygeplejersker og sende billeder af barnets navle.

 

Når forældre bliver sendt hjem fra fødeafdelingerne i Odense, Svendborg og Kolding, får de samtidig tilbudt at hente en app ned på deres telefon eller tablet.

Appen Mit Forløb sender beskeder hver 12. time, og forældrene kan også chatte med sygeplejersker på barselsgangen og sende billeder af for eksempel barnets navle.

– Når man står med et nyfødt barn i armene, ændrer tingene sig time for time, siger sygeplejerske og forsker på Odense Universitetshospital Dorthe Boe Danbjørg, der har udviklet appen.

– I løbet af de første 24 timer skal barnet have sin første vandladning og sin første afføring, og dagen efter er det nogle andre ting, man skal være opmærksom på, fortæller hun.

I løbet af de seneste år er førstegangsfødende blevet sendt tidligere og tidligere hjem fra flere hospitaler rundt omkring i landet. Det viser en rundspørge, DR Nyheder har lavet med svar fra 16 af landets 21 fødeafdelinger.

Ideen til appen opstod for syv år siden, da en ny fødeplan betød, at fødende i Region Syddanmark skulle sendes tidligere hjem. Og selvom appen ikke kan erstatte en sygeplejerske, så kan den noget andet, siger Dorthe Boe Danbjørg.

– Rigtig mange ønsker faktisk at komme tidligt hjem og være derhjemme. Samtidig har de brug for støtte og vejledning. Muligheden for at skrive ind via appen kan give en tryghed, så det kan være fint at være derhjemme – også for førstegangsfødende.

Ledende overlæge Bjarne Rønde Kristensen fra fødeafdelingen på Odense Universitetshospital i Odense og Svendborg kalder appen en stor succes.

– Det er yngre mennesker, der skal bruge appen, og den fungerer bedre for dem end de pjecer, man uddelte i gamle dage. Samtidig giver appen mulighed for at lægge videoer og en chatfunktion ind, siger han.

Appen er senere blevet bredt ud til blandt andet kræftafdelinger i Region Syddanmark.

 

 

 

 

 

 

Kilde DR Nyheder