Flere hjertestartere i DK er tilgængelige hele døgnet

Flere hjertestartere i DK er tilgængelige hele døgnet

 

Siden 2015 er antallet af “døgnåbne” hjertestartere steget, og det glæder Trygfonden og beredskabet.

 

Der er blevet kortere til hjælp, hvis man ser en person falde om med hjertestop. Over hele landet bliver der opsat hjertestartere, og stadig flere af dem er tilgængelige døgnet rundt – i skrivende stund er 7.795 hjertestartere tilgængelige i alle døgnets 24 timer. I 2015 lå tallet på 2.775.

Hadsund Roklub er en af de foreninger, der har valgt at flytte hjertestarteren udenfor, så den kan bruges af alle døgnet rundt. Klubbens aktiviteter foregår nemlig udenfor, så derfor var det en meget naturlig beslutning, fortæller bestyrelsesmedlem og kasserer i klubben, Bo Nielsen.

– Det giver tryghed. Vi er både en klub med mange ældre, men vi har også en del unge i vores kaproningsafdeling, og der kan jo ske noget i alle aldersgrupper, uanset hvem man er. Med 250 medlemmer kunne det ikke være bedre end at have sådan en sikkerhed, siger han.

Hidtil har der ikke været brug for klubbens hjertestarter, men Bo Nielsen kender til flere foreninger i lokalområdet, hvis hjertestartere har været i brug.

Ifølge Trygfonden findes der i alt 1.970 hjertestartere i Nordjylland, hvoraf de 1.131 er tilgængelige hele døgnet, og det er projektchef Grethe Thomas meget tilfreds med.

– Hvis hjertestarteren hænger indenfor i en reception på en virksomhed, så er den jo kun tilgængelig mellem klokken 8 og klokken 16. Og hjertestop kender jo ikke til åbne- og lukketider, siger hun.

Nordjyllands Beredskab glæder sig også over de mange nye hjertestartere. Men hjertestarterne er ikke i sig selv en garanti for, at flere overlever hjertestop.

Det påpeger teamleder Søren Korsgaard fra Nordjyllands Beredskab.

– Der bliver hængt rigtig mange hjertestarterskabe op i det nordjyske for tiden. Men vi har et håb om, at man også begynder at have fokus på uddannelse til førstehjælp, siger han.

Ifølge Dansk Hjertestopregister overlever knap hver fjerde, der falder om med hjertestop udenfor hjemmet.

 

 

 

 

 

Kilde DR Nyheder