Samfund

Fire ud af fem nye spaniere fra lande udenfor EU

Skrevet for

den

Spaniens befolkningstal vokser for tredje år i træk, og overstiger nu 47 millioner. Antallet af registrerede spaniere ligger stabilt, mens udlændinge trækker befolkningstallet i vejret.

Helt nye tal fra Spaniens Statistik, INE, viser, at antallet af registrerede indbyggere i Spanien, Padrón Continuo, vokser for tredje år i træk.

Helt nøjagtigt er der nu 47.007.367 registrerede indbyggere. Det er det højeste antal siden 2013. Stigningen er på 285.387, hvilket er en stigning på 0,6. 

89 procent af indbyggerne har spansk nationalitet, mens altså 11 procent har udenlandsk pas.

Antallet af Spaniere ligger nogenlunde stabilt og stigningen skyldes altså tilflyttere.

I runde tal kom der i 2018 36.000 til fra EU-lande og 254.000 fra ikke EU-lande til Spanien.

Marokkanere, med næsten 900.000, udgør langt den største del af de registrerede indvandrere til Spanien. Der er næsten 600.000 fra Rumænien og så melder landene fra Sydamerika sig.

Fra 3. til 6. pladsen ligger Colombia, Ecuador, Venezuela og Argentina. De lande tegner sig for godt 1,4 millioner registrerede tilflytter til Spanien.

Først på syvendepladsen dukker Storbritannien op med 255.000.

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Lokal Nyheder

To grader varmere i juli

Skrevet for

den

Meteorologerne hos Aemet, det spanske DMI, peger på den globale opvarmning og mere vestenvind som årsagerne.

På Aemets målestation, El Cónsul, nær Málagas lufthavn har man konstateret tæt på to grader højere temperaturer end normalen for juli. Det daglige maksimum nåede i gennemsnit op på 32,4 grader. Det er 1,9 grader mere end gennemsnittet fra 1980-2010.

Også nattemperaturen har fået en tand op. Minimumstemperaturen om natten ramte i gennemsnit 22,6 grader, hvilket er 1,6 grader over normalen.

Meteorologerne på målestationen ved Málagas lufthavn, som er kontrolpunktet for hele provinsen, har klassificeret juli som “meget varm”, skriver SUR.

Bortset fra klimaforandringerne peger meteorologerne på mere vestenvind end normalt i juli. Det giver mere vind fra landsiden end vandsiden til provinsen og dermed højere temperaturer.

Prognosen for august peger også på højere gennemsnitstemperaturer.

Læs artiklen

Danmark

Ida og William stadig mest populære i Danmark

Skrevet for

den

Mens Ida og William holdt skansen som de mest populære pige- og drengenavne i 2018, var der nedtur for Emil, Alberte og Agnes. De røg ud af top 10.

I 2018 fik 15 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida, mens 19 ud af 1.000 drenge fik navnet William, skriver BT. De har været inde og nærstudere tal fra Danmarks Statistik.

Der er dog lidt udsving regionerne imellem. I Region Hovedstaden ligger Ella øverst, i Region Sjælland er det Sofia, mens Freja topper listen i Nordjylland.

For drengenes vedkomende vinder William både i Midtjylland og Nordjylland, mens det i Region Hovedstaden er Oscar, som render med prisen.

Emil, Agnes og Alberte er røget ud af top 10. Ind er kommet Valdemar, Clara og Karla.

Hugo har taget det største spring på listen. I 2017 var han på 56. pladsen, i 2018 landede han på 27. pladsen. Hos pigerne har Ellie skiftet en plads som nr. 36 ud med en plads som nr. 24.

Læs artiklen

Danmark

65-årige kan forgylde sig selv

Skrevet for

den

Flere og flere danskere vælger at blive længere på arbejdsmarkedet og et par år mere i job kan øge indkomsten fra pensionsopsparingen betydeligt. Faktisk kan det blive til flere ugers ferie under sydens sol.

»Det kan være en god forretning at blive længere. Vælger man at blive til 67 frem for 65 år, sparer man op til pension to år længere og forventes at have to år mindre til at trække på pengene. Det har naturligvis en positiv virkning på, hvor meget du får udbetalt hvert år resten af livet,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, Velliv, til Jyllands Posten.

Eksempelvis vil en 65-årig med en pensionsopsparing på 1,9 mio. kr. og en årsløn på 380.000 kr. om året få godt 18.000 kr. mere udbetalt i livslang pension om året efter to år ekstra på arbejdsmarkedet. Der er i beregningerne ikke taget højde for øget risiko for modregning i offentlige pensioner ved en højere pension.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Skraldestrejke i Mijas og Alhaurín el Grande slut

Skrevet for

den

Foto: Costa Posten

Siden i onsdags er der ikke blevet tømt skrald i Mijas og Alhaurín el Grande på grund af en strejke. Affaldet hober sig op i gaderne og spreder en fæl lugt.

Nu er der så godt nyt til beboere og gæster i Mijas. Parterne nåede lørdag til enighed om at afslutte strejken.

Medarbejderne i Urbaser, der står for affaldshåndteringen i Mijas og Alhaurín el Grande gik i onsdags i en ikke tidsbestemt strejke. De blev af den andalusiske regering pålagt at have 30 procents bemanding på hverdage og 40 procent i weekender og helligdage.

Allerede efter fem dage lå der dog der flere 100 tons affald ved affaldscontainerne i kommunerne og de meget høje temperaturer gav hurtigt affaldet en stram lugt.

Nu skal medarbejderne så i gang med at samle de mange tons ophobet affald op.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Badevandet holdes rent fra 13 både

Skrevet for

den

Acosol, vandselskabet langs det vestlige Costa del Sol, sender atter i år både ud for at opfange affald i vandet langs kysten, fra Torremolinos i øst til Manilva i vest. 

Acosol vil hele sommeren have 13 både i vandet til at samle flydende affald op. Acosol bruger, nu for tredje år i træk, en halv million euro på arbejdet med at holde strandene rene for flydende affald fra Middelhavet.

Fire store og ni små både samler affald op. De små kan komme tættere på kysten og afleverer affald til de fire store. De fire store både har base i Benalmádena, Fuengirola, Marbella og Estepona.

Formålet er, at holde turistområderne så rene som muligt og samtidig fjerne flydende affald i selve havet helt op til 10 kilometer ud fra kysten. Den ekstra service holdes flydende indtil den 15. september.

Forrige år samlede bådene over 12 tons affald op fra Middelhavet.

Læs artiklen

Erhverv

Lidl skifter til miljørigtigt plastik

Skrevet for

den

I løbet af 2019 vil den tyskejede kæde skifte til miljøvenlige plastikposer til frugt og grønt i samtlige deres spanske supermarkeder.

Lidl har sat sig i spidsen for at begrænse brugen af engangsplastposer i Spanien. Kæden har netop annonceret, at med udgangen af 2019 vil alle deres forretninger i Spanien have genanvendelige og letnedbrydelige plastikposer til frugt og grønt.

Kæden har kørt forsøg med poserne i deres 23 forretninger på De Baleariske Øer og i løbet af i år vil de være på plads i resten af de 580 forretninger i Spanien.

Dermed kommer de to år foran den deadline, som den spanske regering har sat ved udgangen af 2021, skriver murciatoday.

Det er ikke en billig omgang for kæden. Den nye type plastpose koster fire gange så meget at producere og dermed ligger udgiften for Lidl på omkring 2 millioner euro om året. En udgift, som deres konkurrenter også skal finde økonomi til inden udgangen af 2021.

Læs artiklen

Populær