Fodbold

FIFA: Vi dropper at udvide VM i fodbold i 2022

Skrevet for

den

VM i Qatar bliver med 32 hold – og ikke med 48 hold, som det ellers har været foreslået. Det slår det internationale fodboldforbund (FIFA) fast i en pressemeddelelse.

“Efter at have lavet en omfattende undersøgelse må vi konkludere, at en udvidelse ikke er mulig under de nuværende omstændigheder,” skriver FIFA.

De seneste fem VM-slutrunder har været afviklet med 32 hold, som har været fordelt i otte fireholdspuljer. Nummer et og to fra hver pulje er så gået videre til knald-eller-fald kampene.

Med 48 hold ville FIFA opdele deltagerne i 16 treholdspuljer. Stadig ville nummer et og to gå videre. Puljerne ville med andre ord operere med oversiddere, som i sidste kamp i teorien kan sidde og se de to andre hold i puljen spille sig videre på deres bekostning.

Det er dog ikke derfor, FIFA har opgivet planerne om en udvidelse i 2022. Det har med politik at gøre.

VM i 2022 skal afvikles i Qatar ved Den Persiske Golf. Qatar har ikke faciliteter til at afholde et VM med 48 hold, men det problem havde FIFAs præsident, Gianni Infantino, håbet at kunne løse ved, at nogle af kampene blev spillet i nabolandene.

Qatar er imidlertid uvenner med nabolandene Bahrain, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som beskylder Qatar for at hjælpe terrorister.

De tre lande blokerer ind- og udrejser til Qatar, og de vil ikke hjælpe med at organisere et VM med Qatar som værter. Oman – der ikke er med i blokaden – vil heller ikke hjælpe.

Kuwait vil gerne hjælpe med arrangementet, men efter at  FIFA med Gianni Infantino i spidsen har besøgt landet, har fodboldforbundet måtte konkludere, at Kuwait ikke kan nå at få faciliteterne på plads til 2022.

VM i 2026 skal til gengæld efter planen gennemføres med 48 hold. Her er Canada, USA og Mexico værter.

Udvidelsen til 48 hold vil primært komme Afrika, Asien og Nord- og Mellemamerika til gode.

Fodbold

Efter forventet remis-løsning: Spanien møder Frankrig i semifinalen

Skrevet for

den

Ikke helt uventet spillede Rumænien og Frankrig mandag aften 0-0 i deres sidste puljekamp ved EM for U21-landshold for herrer.

Det uafgjorte resultat betød, at begge hold gik videre, mens de italienske værter – som havde spillet færdig – er ude af turneringen.

Kampen mellem Rumænien og Frankrig var både tempo- og chanceforladt, og den bar præg af, at ingen af holdene var voldsomt interesserede i at bryde dødvandet.

Resultatet 0-0 får som konsekvens, at Frankrig går videre fra puljen som bedste og eneste toer, og de skal derfor i torsdagens semifinaler møde Spanien, der vandt pulje A, hvor Italien blev nummer to.

Rumænien skal som puljevindere møde Tyskland, som vandt pulje B foran Danmark.

De fire semifinalister har samtidig kvalificeret sig til næste års OL-turnering i fodbold.

Læs artiklen

Fodbold

USA sender Spanien ud af VM takket være to straffespark

Skrevet for

den

Spanien er færdige ved VM i fodbold for kvinder efter et nederlag på 1-2 til de forsvarende verdensmestre fra USA, som scorede begge deres mål på straffespark.

Det første mål faldt efter syv minutters spil, og det blev sat ind fra 11-meter pletten af Megan Rapinoe (Seattle Reign). Men føringen holdt kun i to minutter.

Efter en amerikansk opspilsfejl endte bolden hos den spanske stjerne, Jennifer Hermoso (Atlético Madrid), som i fri position kunne sende bolden forbi USAs målvogter, Alyssa Naeher (Chicago Red Stars), og op i målets højre hjørne.

Det var første gang i turneringen, det lykkedes for et hold at score mod USA, der havde vundet deres tre kampe i den indledende pulje med tilsammen 19-0. Men med til historien hører også, at 13 af målene blev scoret mod Thailands VM-debutanter.

I kampen mellem Spanien og USA holdt stillingen 1-1 til pausen i den kvælende varme i Reims, og i anden halvleg så det ud til, at de to hold så småt var begyndt at indstille sig på forlænget spilletid.

Men 20 minutter før tid fik USA igen straffespark. De spanske spillere protesterede, men video-optagelserne bekræftede kun, at kendelsen fra den ungarske dommer, Katalin Kulcsar, var korrekt. Og derfor gik Megan Rapinoe igen mod straffesparkspletten.

Hun tog tilløb og placerede sikkert bolden i målets nederste venstre hjørne.

Føringen var fortjent, for amerikanerne havde haft det meste spil, men spillemæssigt leverede de en indsats på det jævne – og det var ikke mindst spaniernes fortjeneste.

Selvom der endte med at blive spillet hele 97 minutter, forsvarede amerikanerne den spinkle føring hjem, og dermed er Spanien ude af turneringen.

Spanien debuterede ved VM i 2015, hvor holdet blev nummer sjok i den indledende pulje og derfor ikke gik videre.

USA møder i kvartfinalen de franske værter.

 

Læs artiklen

Fodbold

Skandale ved kvinde-VM: Cameroun nægtede at spille videre efter VAR-afgørelse

Skrevet for

den

England vandt søndag 3-0 over Cameroun i ottendedelsfinalen ved VM for kvinder i Frankrig. Men det er ikke resultatet, kampen vil blive husket for.

Det er i stedet den opførsel, som Camerouns spillere udviste, fordi kendelserne fra det elektroniske dommer-system (VAR) gik dem imod.

Da England kom foran 2-0, blev målet i første omgang annulleret på grund af offside. Men kampens kinesiske dommer, Qin Liang, besluttede efter at have konsulteret VAR alligevel at anerkende scoringen.

Det fik den konsekvens, at Cameroun nægtede at give bolden op efter målet.

Efter en del protester endte de dog med at sætte spillet i gang, men da Qin Liang fløjtede til pause, samledes Camerouns spillere til rådslagning midt på banen, og holdets træner, Alain Djeumfa, udtrykte højlydt sin kritik af kineseren.

Det skulle dog blive endnu værre, for i anden halvleg troede Cameroun først, at de havde reduceret til 1-2.

Efter igen at have kigget situationen igennem på VAR besluttede Qin Liang dog at underkende målet, fordi den Cameroun-spiller, der lagde op til målet, var marginalt offside.

Camerouns spillere råbte og skreg over afgørelsen, og de fægtede med armene og græd af fortvivlelse.

Efter kampen var Englands manager, Phil Neville, kritisk over for modstanderne.

“Det havde intet med fodbold at gøre. Regler er regler, og dommerens kendelser var rigtige. Spillerne er dårlige forbilleder,” sagde den tidligere Manchester United- og Everton-spiller.

Det vides ikke, om kampen får konsekvenser for Camerouns spillere – andet end at holdet på grund af nederlaget er ude af turneringen.

Læs artiklen

Fodbold

Danmark vandt 2-0 over Serbien – men er ude af U21-EM

Skrevet for

den

Danmark vandt 2-0 i den sidste puljekamp mod Serbien, men det var ikke nok til at gå videre til semifinalerne ved herrernes EM for U21-landshold.

På forhånd stod det klart, at Danmark skulle vinde med tre mål for at have en chance for at gå videre. Men det lykkedes altså lige nøjagtig ikke i kampen i Trieste mod et serbisk hold, der allerede inden kampen var sikre på at ryge ud af turneringen.’

Det danske hold lagde frisk fra land og skabte adskillige muligheder i første halvlegs første halvdel. Det var derfor helt fortjent, da Jakob Bruun Larsen (Borussia Dortmund) efter 20 minutters spil kunne bringe de rødklædte danskere foran.

Joakim Mæhle (Genk) lagde bolden ud i venstre side til Jakob Bruun Larsen, som tog et træk ind i straffesparksfeltet, inden han lagde bolden over i målets lange hjørne.

Efter scoringen til 1-0 begyndte danskerne dog at spille lidt for langsomt, og det tillod serberne at komme bedre med i kampen. Men Danmark kunne trods alt gå til pausen med en etmålsføring.

Allerede efter seks minutters spil af anden halvleg kom danskerne imidlertid på 2-0 efter et hjørnespark, hvor bolden endte hos Jakob Rasmussen (Empoli). Ham var der ingen af serberne, der havde tænkt på at dække op, og han kunne let score fra syv-otte meters afstand.

Efter et kvarters spil opstod der en kontroversiel situation, da Andreas Skov Olsen (FC Nordsjælland) blev spillet fri i højre side af straffesparskfeltet. Serbernes målmand, Dragan Rogic (Mladost Lucani) fik blokeret hans afslutning, hvorefter bolden endte hos Philip Billing (Huddersfield), som fra kanten af feltet sparkede bolden i mål.

Kampens hviderussiske dommer, Aleksei Kulbakov, besluttede sig for at gense episoden på det elektroniske overvågningssystem (VAR), og han endte med ikke at anerkende målet – formentlig fordi han havde fløjtet, inden Philip Billing skød bolden i mål, hvorefter serberne var stoppet med at forsvare sig i situationen.

Kampafbrydelsen førte til, at kadencen gik af det danske spil, og det lykkedes egentlig først i slutfasen at komme helt op i gear igen.

Her havde danskerne nu muligheder nok til at score det vigtige tredje mål, men både den indskiftede Robert Skov (FC København), Jakob Bruun Larsen og til allersidst Rasmus Nissen Kristensen (Ajax) misbrugte chancerne.

I den anden ende var Serbien tættest på at score, da indskiftede Luka Adzic (Anderlecht) skød på overliggeren.

Sejren på 2-0 betød, at Danmark sluttede på puljens andenplads med seks point for tre kampe og en målforskel på +2. Tyskland spillede 1-1 mod Østrig i den sidste kamp og vandt dermed puljen.

Som puljevindere går Tyskland videre sammen med Spanien, som lørdag vandt pulje A.

Den bedste toer fra de tre indledende puljer går også videre, men Danmark kan med tomålssejren ikke længere blive bedste toer. Italien i pulje A har seks point og en  målforskel på +3.

Italien skal dog fortsat håbe på, at Frankrig og Rumænien i pulje C ikke spiller uafgjort i sidste runde mandag. Begge hold har seks point inden deres indbyrdes opgør, så en remis-løsning betyder, at både franskmændene og rumænerne går videre til semifinalerne.

Læs artiklen

Fodbold

Spanien smadrer sig videre i U21-EM: Nu er der ekstra pres på Danmark

Skrevet for

den

Spanien vandt lørdag med knusende 5-0 over Polen ved EM for U21-landshold, og dermed er de unge spanske herrer som det første hold klar til semifinalerne ved slutrunden.

Den kommende West Ham-spiller, Pablo Fornais (Villarreal), åbnede scoringen for Spanien efter 17 minutter, og derefter scorede spanierne yderligere to gange i første halvleg.

Først lobbede  Pablo Oyarzabal (Real Sociedad) bolden over Polens målmand, Kamil Grabara (AGF – udlejet af Liverpool). Dernæst scorede Fabián (Napoli) på langskud.

I anden halvleg sørgede Real Madrids Dani Ceballos for 4-0, inden den tidligere Real Madrid-spiller, Borja Mayoral (Levante), lukkede og slukkede i sidste minut.

Polen kunne ellers have nøjedes med uafgjort for at vinde puljen og dermed komme i semifinalen. Men det var polakkerne altså ikke i nærheden af.

De italienske værter vandt samtidig 3-1 over Belgien, som dermed sluttede uden point i puljen.

Spanien, Italien og Polen fik til gengæld alle seks point, og derfor måtte man kigge på de indbyrdes kampe for at finde placeringerne.

På grund af den store sejr til Spanien over Polen, blev spanierne puljevindere.  De er derfor klar til semifinalerne.

Italien blev nummer to og har stadigvæk en chance for at gå videre. Italienerne har seks point og en målscore på 6-3 for de tre kampe.

Det tvinger Danmark til at vinde med mindst tre mål over Serbien i danskernes sidste puljekamp søndag, da det kun er den bedste pulje-toer, der går videre. Danmark har i skrivende stund tre point og en målscore på 4-4. Da Danmark har tabt til Tyskland, der fører puljen, kan Danmark ikke blive puljevindere.

Begge pulje-toere kan dog blive snydt af holdene i pulje C. Her har Frankrig og Rumænien vundet begge deres første kampe. Hvis de spiller uafgjort mandag, går både franskmænd og rumænere videre uanset resultaterne i de øvrige puljer.

Læs artiklen

Fodbold

Så har vi balladen: Frankrig og Rumænien kan sende Danmark ud af U21-EM

Skrevet for

den

Frankrig vandt fredag holdets anden kamp ved EM for U21-landshold for herrer ved at slå Kroatien 1-0. Og da Rumænien senere vandt 4-2 over England, står vi over for det danske skrækscenario, når puljen spiller sidste runde mandag.

Her mødes Frankrig og Rumænien, der begge har seks point efter de første to kampe. Hvis de finder ud af at spille uafgjort i deres indbyrdes kamp, går begge lande videre til semifinalerne – og måske på Danmarks bekostning.

Turneringen ved EM for U21-landshold er bygget op på den måde, at de tre puljevindere går videre til semifinalerne sammen med den bedste toer – målt på point og dernæst målforskel.

Danmark har i pulje B tre point for de første to kampe. Landstræner Niels Frederiksens tropper kan ikke vinde puljen, som føres af Tyskland med seks point, da det er indbyrdes kampe, som tæller i tilfælde af pointlighed. Danmark vandt i anden kamp 3-1 over Østrig, men de rød-hvide tabte i den første kamp med de samme cifre til Tyskland.

Med en sejr i puljens sidste kamp søndag over Serbien – der ikke længere har noget at spille for – kan Danmark tage andenpladsen i puljen.

Men Danmark kan kun blive bedste toer, hvis kampen mellem Rumænien og Frankrig i pulje C får en vinder. Og de har vel at mærke fordelen af at kende resultatet af Danmarks kamp, inden de afgør deres mellemværende.

Over for Ritzaus Bureau har Niels Frederiksen betegnet turneringsstrukturen som ‘tosset’.

“Jeg har en idé om, at når man er til en slutrunde, så skal nummer et og to fra puljerne altså gå videre. Det synes jeg. Normalt er man aldrig afhængig af andre grupper for at komme videre. Men det er man her, og det er meget specielt,” sagde Niels Frederiksen inden Frankrigs og Rumæniens sejre fredag.

 

 

Læs artiklen

Populær