Februar begyndte med sjælden Blå Superblodmåne

Februar begyndte med sjælden Blå Superblodmåne

 

Sjældent månefænomen ikke set siden 1866 – for 152 år siden – hændte i går aftes.

 

I går var lidt af en speciel dag for alle måneentusiaster, og hvis du er bare den mindste smule nysgerrig, når det handler om astronomiske fænomener, bør du spidse ørerne.

Månen gik nemlig helt bananas i går, da hele tre specielle månefænomener kunne ses på én gang. Det er ikke sket siden 1866 – for 152 år siden.

Blå superblodmåne

Fænomenerne kan samlet kaldes ‘blå superblodmåne’, og hvis du er skarp på månehændelser, kan du måske regne ud, hvad de tre fænomener er for nogle. Hvis du ikke er, får du dem her:

  1. Blå måne: Den finder sted, når der er fuldmåne to gange indenfor en måned, og på trods af navnet bliver Månen ikke blå. Det sker forholdsvist ofte med 2,7 års mellemrum.
  2. Supermåne: Når en fuldmåne finder sted, når Månen er allertættest på Jorden. Det får den til at virke større og lyse 14 procent klarere end normalt. Det sker med 14 måneders mellemrum.
  3. Blodmåne: Kaldes også total måneformørkelse og finder sted, når Månen bevæger sig ind i Jordens skygge og får en rødlig farve. Det sker cirka to gange om året.

Så selv om hvert af de tre fænomener ikke er helt ualmindelige, så er det helt ualmindeligt, at de sker på samme tid.

Foto i denne artikel er venligst lånt af Karin Sønvisen Bakken, taget fra Finnmark i den nordlige del af Norge.

 

 

 

 

Kilde Videnskab.dk