Spanien

Færre turister til Spanien

Skrevet for

den

Den store tilstrømning af turister, som Spanien har oplevet de sidste mange år, ser nu ud til at være i tilbagegang, advarer turistorganisationen Exceltur.

Det forventes, at turistsektoren vil opleve en vækst på 1,7 procent i år i forhold til to procent sidste år. En vækstrate, der ligger langt fra boom-årene 2016 og 2017, der oplevede vækstrater på fire til fem procent.

Årsagen til den faldende vækst er en generel økonomisk afmatning i udlandet. Samtidig vælger flere turister nu igen at tilbringe deres ferie i lande som Egypten og  Tyrkiet. Også usikkerheden om Brexit betyder, at mange briter endnu ikke har valgt om eller hvor, de skal holde ferie i år.

Præsidenten for Exceltur, Gabriel Escarrer, mener, at selvom turistsektoren stadig oplever vækst, er politikerne nødt til at tage tyren ved hornene allerede nu og stille midler til rådighed, der forhindrer et endnu større fald i turismen de kommende år. Her tænkes på både planlægning, skatter, strategi og regulering af ferieboliger.
“Turismen er en vigtigt faktor i spansk økonomi, og politikerne er derfor nødt til at bringe det på dagsorden både til folketingsvalget den 28. april, men også til kommunal- og regionalvalgene i landet den 26. maj”, siger Gabriel Escarrer.

Louise har en BA i Erhverssprog Engelsk/Spansk med speciale i International Marketing og har arbejdet med salg & marketing, events og administration.

Spanien

Mangel på sygeplejersker i Andalusien

Skrevet for

den

Sygeplejersker ønsker ikke at arbejde på de andalusiske hospitaler. Mange vælger i stedet at bosætte sig og arbejde i andre regioner i Spanien eller at flytte til et af de andre EU-lande, specielt Storbritannien, hvor arbejdsforholdene og lønningerne er bedre, skriver Málaga Hoy.

Selvom flugten fra det andalusiske sygehusvæsen til specielt Storbritannien ikke længere er på samme høje niveau som under finanskrisen, vælger mange sygeplejersker stadig at arbejde andre steder end i Andalusien. Og hospitalerne har derfor svært ved at finde sygeplejersker specielt nu, hvor den andalusiske regionalregering Junta de Andalucía fokuserer på at nedbringe de lange ventelister på de offentlige hospitaler.

“Manglen på sygeplejersker skyldes, at det regionale sygehusvæsen ikke er i stand til at tilbyde ordentlige arbejdskontrakter og lønninger, der gør det attraktivt for andalusiske sygeplejersker at forblive i regionen. Det andalusiske sygehusvæsen er simpelhen nød til at tage konkurrencen op med udlandet og de andre regioner i landet. Heldigvis er strømmen af sygeplejersker, der tager til Storbritannien faldende på grund af Brexit, men det gør ingen forskel, hvis de i stedet vælger et andet europæisk land eller f.eks. Balearerne, Madrid eller Baskerlandet i stedet for Andalusien. Det andalusiske sygehusvæsen er nødt til at være sygeplejerskernes førstevalg, ellers kommer det i længden til at gå ud over patienterne,” siger Juan José Sánchez, der er talsmand for fagforeningen for sygeplejersker i Andalusien SATSE.

“Næste halvdelen af alle offentligt ansatte sygeplejersker i Andalusien er ansat på midlertidige kontrakter. Det skaber usikkerhed samtidig med, at arbejdsforholdene på sådanne kontrakter er langt dårligere end for sygeplejersker, der er ansat på faste kontrakter, forklarer Juan José Sánchez.

Læs artiklen

Spanien

Boom i fertilitetsbehandlinger

Skrevet for

den

En kvinde på 30 år har 20 procent chance for at blive gravid. Ti år senere er sandsynligheden for en graviditet faldet til fem procent, fremgår det af La Sociedad Española de Fertilidad. Men det er overraskende nok kvinder i alderen 30 til 40 år, der i øjeblikket sætter flest børn i verden i Spanien, skriver El País.

Årsagen er ikke, at spanske kvinder i trediverne er mere frugtbare end kvinder andre steder i verden. Derimod skyldes de mange graviditeter i en høj alder, at flere og flere spanske kvinder får hjælp til at blive gravide på en fertilitetsklinik. Kvinder over 40 år står i dag for 10 procent af alle fødsler – for ti år siden var det blot to procent. Og for første gang nogensinde var der sidste år flere mødre på 40 år (12.820) end mødre på 25 år (8.816) i Spanien.

Men ikke kun fertilitetsklinikkerne i Spanien oplever et boom. Antallet af fertilitetsbehandlinger på verdensbasis oplever i øjeblikket en vækstrate på ni procent om året, og i 2023 forventes det, at der vil blive anvendt 27,5 milliarder euro på fertilitetsbehandlinger i verden.

I takt med, at alderen for kvinder, der ønsker at blive mødre for første gang, stiger i alle de vestlige lande, bliver fertilitetsproblemerne større, og på verdensbasis oplever hver sjette par i dag fertilitetsproblemer. Den høje alder i Spanien skyldes i stor grad, at de fleste kvinder ønsker en uddannelse og et stabilt job, før de får deres første barn, men dårlig økonomi, mangel på offentlige tilskud og ustabile arbejdsforhold samt frygt for fyring pga. graviditet er faktorer, der også spiller ind. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Spanien er således 32 år. Spanske kvinder får i dag 1,25 barn mod 1,44 barn for ti år siden. Antallet af fødsler er ligeledes faldet med 30 procent på ti år.

Der findes i dag ca. 480 fertilitetsklinikker i Spanien, der sidste år omsatte for 467 millioner euro – ca. fem procent mere end i 2017 – og over 100 sædbanker, og antallet af “kunder” stiger år for år. Spanien er det land, der procentvis foretager flest fertilitetsbehandlinger i Europa (Rusland inklusiv) med 17,5 procent af alle fertilitetsbehandlinger.

Læs artiklen

Samfund

Ufaglærte tjener det samme som i 90’erne

Skrevet for

den

Trods økonomisk vækst og generel fremgang i Spanien tjener ufaglærte unge mennesker i dag det samme som ufaglærte tjente i 1990’erne, skriver El País.

Den spanske centralbank advarer, at alt ikke er lutter lagkage i Spanien. En stor del af unge spaniere er enten arbejdsløse eller ufaglærte med lønninger, der ligger på samme niveau som for 20 til 25 år siden. Men det ser ikke meget bedre ud for faglærte spaniere, der i dag tjener det samme, som faglærte tjente for 10 år siden.  Og unge ufaglærte, der er født i 1987, tjener i dag 20 procent mindre end ufaglærte gjorde for et årti siden. Det fremgår af en rapport, som centralbanken netop har offentliggjort.

Den høje arbejdsløshed og færre arbejdstimer pr. uge er nogle af årsagerne til de negative tal, forklarer centralbanken i rapporten. Finanskrisen i Spanien i 2008 og de efterfølgende kriseår gik specielt hårdt ud over de unge spaniere, der enten var arbejdsløse eller måtte tage til takke med færre arbjedstimer pr. uge samt en lavere timeløn. Og det gør sig stadig gældende i dag.

Den spanske centalbank opfordrer derfor bl.a. til, at reglerne for arbejdsmarkedet ændres, så det bliver nemmere og billigere for virksomhederne at ansætte unge mennesker på langtidskontrakter.

Læs artiklen

Samfund

Flere rygere i Spanien

Skrevet for

den

Forskere i Catalonien kan efter en grundig undersøgelse af spaniernes rygemønster konkludere, at antallet af rygere i Spanien ikke er faldet så meget, som man havde forventet. Faktisk har man set en lille stigning de sidste to år. Forskernes opfordring er derfor at sætte afgifterne på cigaretter op, skriver Málaga Hoy.

Selvom antallet af rygere er faldet de sidste fire årtier, har der de sidste to år været en lille stigning i antallet af rygere på 3,3 procent, og ved udgangen af 2018 var 23,3 procent af den spanske befolkning rygere, mens 17 procent af de unge i aldersgruppen 15 – 25 år var rygere.

Selvom færre mænd i dag dør som følge af rygning, ser man stadig en stigning i antallet af kvinder, der dør af rygningsrelaterede sygdomme. Og det er til trods for adskillige antirygekampagner og stor fokus på de sygdomsrelaterede konsekvenser af rygning. Blandt mændene er størstedelen af rygerne 25 til 45 år, mens størstedelen af kvinder, der ryger, er 45 til 55 år.

Forskerne konkluderer på den baggrund, at den eneste måde, man kan få spanierne til at lægge cigaretterne på hylden, er ved at sætte afgifterne op og gøre det væsentligt dyrere at ryge.

Ifølge tal fra Hjerteforeningen røg 22 procent af danskerne ved udgangen af 2017, og blandt de unge i alderen 16 til 24 år røg 29 procent ved udgangen af 2017.

Læs artiklen

Samfund

Mindreårige immigranter ender på gaden

Skrevet for

den

Siden 2015 har 7.248 uledsagede mindreårige immigranter fundet deres vej til Barcelona. Og selvom størstedelen af dem er indlogeret på modtagecentre for mindreårige i byen, bor stadig flere i parker rundt omkring i byen, skriver El País.

Flere mindreårige, men også 18 til 20-årige immigranter søger mod Barcelonas mange parker, hvor de sover om natten. I årets første seks måneder er hele 1.129 nye mindreårige immigranter kommet til byen. I parken Sant Pau del Camp i El Raval-kvarteret holder omkring 100 børn og unge til. Om natten sover de rundt omkring i parken. Om dagen sniffer nogle lim, mens andre stjæler tasker og mobiltelefoner eller sælger stoffer. I værste fald ender de i prostitution. Ved foden af bjerget Montjuïc holder en anden gruppe unge og mindreårige immigranter til. Det samme gælder parken Collserola.

Selvom de fleste mindreårige, uledsagede immigranter overnatter på byens mange modtagecentre, så er det stadig alarmerende, at stadig flere børn og helt unge immigranter falder ud af systemet og vælger at leve på gaden, udmelder Cataloniens regionalregering La Generalitat. Der bliver derfor nu sendt flere socialrådgivere på gaden for at hjælpe de hundredvis af børn, der er faldet ud af systemet.

Ifølge en lokal præst Peio Sánchez, der også hjælper de mange hjemløse børn, har mange af dem mentale problemer eller er afhængige af stoffer, og de er derfor ofte meget agressive. “Beboerne i områderne, hvor de hjemløse holder til, mærker, at kriminaliteten er steget, og de føler sig utrygge. De unge er meget agressive overfor hinanden og andre, og det skaber problemer i lokalsamfundet,” siger Peio Sánchez, der mener, at der bør afsættes flere ressourcer. “Men der skal også gøres en indsats for at hjælpe de hjemløse immigranter, der er fyldt 18 år. De bliver ofte glemt, så snart de er myndige, og derfor søger flere af dem til parkerne, hvor andre hjemløse bor, og de kommer derfor aldrig ud af den onde cirkel,” forklarer præsten.

Læs artiklen

Spanien

Spanien har laveste dødelighed i EU

Skrevet for

den

Spanien er det land, der har den laveste dødelighed blandt EU-landene. Dødeligheden lå på 829 dødsfald pr. 100.000 indbyggere i 2016 ifølge nye tal fra Eurostat, skriver El País.

I den anden ende af skalaen ligger Bulgarien med 1.600 dødsfald pr. 100.000 indbyggere, mens Middelhavslandene Frankrig, Italien og Malta følger Spanien lige i hælene. Danmark ligger med 1.016 dødsfald pr. 100.000 indbyggere lidt over gennemsnittet for EU-landene (1.002).

Ifølge Manuel Anguita, præsident for hjerteforeningen i Spanien, skyldes den lave dødelighed ikke kun den sunde Middelhavskost med mange grøntsager og fisk, men i høj grad også den spanske livsstil. “I Spanien og de andre Middelhavslande er sociale relationer meget vigtige. Vi bevæger os mere udenfor for at være sammen med familie og venner, end man gør det i f.eks de nordiske lande,” forklarer Manuel Anguita.

Den lave dødelighed skyldes også en høj forventet levetid, der i Spanien ligger på 83 år. Gennemsnitslevetiden for OECD-landene er til sammenligning 80,6 år, og Spanien overgås på verdensplan kun af Japan med en gennemsnitlig levetid på 83,9 år.
Fra 1970 og frem til 2015 er levetiden i Spanien steget med mere en 10 år. Kombineret med en lav fødselsrate på kun 1,3 barn pr. kvinde er Spanien et af de lande i verden, der har den ældste befolkning, og det forventes, at 40 procent af befolkningen i Spanien i 2050 vil være 65 år eller derover.

 

 

 

Læs artiklen

Populær