Samfund

EU blåstempler den spanske økonomi

Skrevet for

den

Spanien er blevet udskrevet efter 10 år som “indlagt” på intensivafdelingen på EUs økonomiske hospital.

I 2009 satte EU Spanien på listen over lande med så dårlig økonomi, at EU ikke bare gav gode råd til den økonomiske politik, men fremsatte krav til besparelser og økonomisk genopretning.

Nu er Spanien “udskrevet” fra intensiv afdelingen, selvom der stadig skal indtages medicin, skriver Murcia Today.

I februar 2009 røg Spanien officielt på EUs liste over lande, der skulle overvåges og kontrolleres økonomisk. 

Nu er spanien, efter 10 år på den sorte liste, nået så langt med genopretningen af økonomien, at hilsnerne fra Bruxelles kommer som gode råd og ikke krav.

I 2009 var Spaniens underskud på 50 milliarder euro, eller 4,4 procent af bruttonationalproduktet. EU forlangte offentlige besparelser og øgede skatter for at godkende budgetterne. Nu er underskuddet, der faktisk var oppe på 11 procent på et tidspunkt, nede på 2,5 procent, så EU har ikke flere krav til det spanske statsbudget.

Henstillingen er dog, at der skal findes tre gange så meget som regeringen lige nu forventer at skaffe i løbet af de kommende to år. Her budgetterer Sánchez-regeringen med øgede skatteindtægter på godt en halv milliard euro, mens EU skønner at der skal 1,5 milliarder til. 

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Helse

Røgfri strand i Estepona

Skrevet for

den

Som den første by på Costa del Sol udpeger Estepona en del af stranden som røgfri.

En tur på stranden uden at skulle generes af tobaksrøg fra de øvrige badegæster bliver snart en realitet i Estepona.

Byrådet i Estepona har officielt udpeget den centrale La Rada Beach som røgfri. Området dækker over en kvadratkilometer og er valgt fordi det mest bruges af børn, og folk som dyrker sport udendørs, skriver SUR.

Rygere vil ikke få bøder, men vil blive vejledt i det skadelige i rygning.

Den røgfri strand er det andet nylige tiltag i Estepona for miljøet på stranden. I samarbejde med omkring 15 strandbarer, har byrådet lavet en kampagne, hvor folk, som afleverer et plastickrus fyldt med cigaretfiltre, fundet på stranden, vil få en gratis øl eller sodavand.

Læs artiklen

Samfund

Ufaglærte tjener det samme som i 90’erne

Skrevet for

den

Trods økonomisk vækst og generel fremgang i Spanien tjener ufaglærte unge mennesker i dag det samme som ufaglærte tjente i 1990’erne, skriver El País.

Den spanske centralbank advarer, at alt ikke er lutter lagkage i Spanien. En stor del af unge spaniere er enten arbejdsløse eller ufaglærte med lønninger, der ligger på samme niveau som for 20 til 25 år siden. Men det ser ikke meget bedre ud for faglærte spaniere, der i dag tjener det samme, som faglærte tjente for 10 år siden.  Og unge ufaglærte, der er født i 1987, tjener i dag 20 procent mindre end ufaglærte gjorde for et årti siden. Det fremgår af en rapport, som centralbanken netop har offentliggjort.

Den høje arbejdsløshed og færre arbejdstimer pr. uge er nogle af årsagerne til de negative tal, forklarer centralbanken i rapporten. Finanskrisen i Spanien i 2008 og de efterfølgende kriseår gik specielt hårdt ud over de unge spaniere, der enten var arbejdsløse eller måtte tage til takke med færre arbjedstimer pr. uge samt en lavere timeløn. Og det gør sig stadig gældende i dag.

Den spanske centalbank opfordrer derfor bl.a. til, at reglerne for arbejdsmarkedet ændres, så det bliver nemmere og billigere for virksomhederne at ansætte unge mennesker på langtidskontrakter.

Læs artiklen

Samfund

Mindreårige immigranter ender på gaden

Skrevet for

den

Siden 2015 har 7.248 uledsagede mindreårige immigranter fundet deres vej til Barcelona. Og selvom størstedelen af dem er indlogeret på modtagecentre for mindreårige i byen, bor stadig flere i parker rundt omkring i byen, skriver El País.

Flere mindreårige, men også 18 til 20-årige immigranter søger mod Barcelonas mange parker, hvor de sover om natten. I årets første seks måneder er hele 1.129 nye mindreårige immigranter kommet til byen. I parken Sant Pau del Camp i El Raval-kvarteret holder omkring 100 børn og unge til. Om natten sover de rundt omkring i parken. Om dagen sniffer nogle lim, mens andre stjæler tasker og mobiltelefoner eller sælger stoffer. I værste fald ender de i prostitution. Ved foden af bjerget Montjuïc holder en anden gruppe unge og mindreårige immigranter til. Det samme gælder parken Collserola.

Selvom de fleste mindreårige, uledsagede immigranter overnatter på byens mange modtagecentre, så er det stadig alarmerende, at stadig flere børn og helt unge immigranter falder ud af systemet og vælger at leve på gaden, udmelder Cataloniens regionalregering La Generalitat. Der bliver derfor nu sendt flere socialrådgivere på gaden for at hjælpe de hundredvis af børn, der er faldet ud af systemet.

Ifølge en lokal præst Peio Sánchez, der også hjælper de mange hjemløse børn, har mange af dem mentale problemer eller er afhængige af stoffer, og de er derfor ofte meget agressive. “Beboerne i områderne, hvor de hjemløse holder til, mærker, at kriminaliteten er steget, og de føler sig utrygge. De unge er meget agressive overfor hinanden og andre, og det skaber problemer i lokalsamfundet,” siger Peio Sánchez, der mener, at der bør afsættes flere ressourcer. “Men der skal også gøres en indsats for at hjælpe de hjemløse immigranter, der er fyldt 18 år. De bliver ofte glemt, så snart de er myndige, og derfor søger flere af dem til parkerne, hvor andre hjemløse bor, og de kommer derfor aldrig ud af den onde cirkel,” forklarer præsten.

Læs artiklen

Samfund

Dommer i Madrid sætter den nye borgmester på plads

Skrevet for

den

Retten i Madrid har besluttet, at den nyvalgte borgmester ikke bare kan ændre på ‘Madrid Central’ og at politiet skal fortsætte med at give bøder til bilister, som ikke har adgang til området.

‘Madrid Central’ har fungeret siden den 30. november 2018 og siden den 16. marts i år har bilister fået en bøde på 90 euro, hvis de ikke havde noget at gøre i det 472 hektarer store område. Kun beboere og biler med “Cero” og “Eco” mærkat må køre i området. Ellers er det forbeholdt cyklister og gående.

Byen har fået stor ros for projektet og der har også været målt meget renere luft. Bedre end i de seneste 10 år.

Men den nyvalgte borgmester fra PP, José Luis Martinez–Almeida, vedtog, sammen med Cs og Vox, at fra den 30. juni, skulle der ikke længere uddeles bøder for at køre ind i området alligevel.

‘Madrid Central’ blev indført under den tidligere borgmester, Manuela Carmena fra Más Madrid, og det var førsteprioritet for det nye styre, at ændre hele planen.

Dommeren i Madrid begrunder sin beslutning med, at det nye styre vil tillade forureningen at stige ukontrollabelt. 80 organisationer, blandt andre Greenpeace og PSOE i Madrid, havde klaget til retten over beslutningen.

Sagen har også ramt de internationale medier, da Madrid ville blive den første europæiske by til aktivt at tilbagerulle tiltag mod luftforureningen, skriver El Pais.

Beslutningen medførte også store demonstrationer i Madrid i weekenden.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Drone giver ekstra badesikkerhed i Fuengirola

Skrevet for

den

Ud over den almindelige livreddertjeneste på stranden sender Fuengirola også en drone på vingerne for at skabe ekstra sikkerhed. Den medbringer en redningsvest, der kan smides ned til en nødstedt.

Fuengirolas borgmester, Ana Mula, præsenterede den nyeste udgave af dronen i sidste uge og den startede patruljeringen mandag. Der har kørt forsøg med en drone langs med strandene i kommunen i et par år, men den nyeste udgave kan meget mere end de forrige.

Den har indbygget kamera og bliver styret fra en central ved Los Boliches. Når teknikken spotter en nødstedt kan dronen droppe en redningsvest ned til vedkommende. Den medbringer to, hvis der skulle være brug for det.

Byen har fået lavet en dronekorridor langs kysten, så dronen kan komme frem uden at blive forstyrret af andet i luften. 

Læs artiklen

Andalucia

Stor fangst af plastik ved Costa del Sol

Skrevet for

den

Acosol, vandselskabet på den vestlige del af  Costa del Sol, har atter i år både ude for at fiske affald op inden det når ind til strandgæsterne. I år er der allerede indsamlet 77 kubikmeter, mest plastik.

I de senste tre år har Acosol haft 13 både i vandet mellem Torremolinos i Øst og Manilva i vest. Der er fire større både, der kan gå ud til 10 kilometer fra stranden og der er ni mindre både, der kan komme tæt på stranden. 

Indsatsen begyndte den 1. juni og i løbet af den første måned er der samlet 77 kubikmeter flydende affald op. Plastik udgør langt størstedelen. Omkring 65 procent af affaldet er plastik, oplyser Acosol på deres hjemmeside. 

De 13 både er i vandet alle ugens dage og det er de frem til midt i september.

Læs artiklen

Populær