Samfund

EU blåstempler den spanske økonomi

Skrevet for

den

Spanien er blevet udskrevet efter 10 år som “indlagt” på intensivafdelingen på EUs økonomiske hospital.

I 2009 satte EU Spanien på listen over lande med så dårlig økonomi, at EU ikke bare gav gode råd til den økonomiske politik, men fremsatte krav til besparelser og økonomisk genopretning.

Nu er Spanien “udskrevet” fra intensiv afdelingen, selvom der stadig skal indtages medicin, skriver Murcia Today.

I februar 2009 røg Spanien officielt på EUs liste over lande, der skulle overvåges og kontrolleres økonomisk. 

Nu er spanien, efter 10 år på den sorte liste, nået så langt med genopretningen af økonomien, at hilsnerne fra Bruxelles kommer som gode råd og ikke krav.

I 2009 var Spaniens underskud på 50 milliarder euro, eller 4,4 procent af bruttonationalproduktet. EU forlangte offentlige besparelser og øgede skatter for at godkende budgetterne. Nu er underskuddet, der faktisk var oppe på 11 procent på et tidspunkt, nede på 2,5 procent, så EU har ikke flere krav til det spanske statsbudget.

Henstillingen er dog, at der skal findes tre gange så meget som regeringen lige nu forventer at skaffe i løbet af de kommende to år. Her budgetterer Sánchez-regeringen med øgede skatteindtægter på godt en halv milliard euro, mens EU skønner at der skal 1,5 milliarder til. 

Steen har over 35 års erfaring indenfor Journalistik, hvor han har arbejdet for Lokale Radiostationer, DR og TV2.

Samfund

Dommer i Madrid sætter den nye borgmester på plads

Skrevet for

den

Retten i Madrid har besluttet, at den nyvalgte borgmester ikke bare kan ændre på ‘Madrid Central’ og at politiet skal fortsætte med at give bøder til bilister, som ikke har adgang til området.

‘Madrid Central’ har fungeret siden den 30. november 2018 og siden den 16. marts i år har bilister fået en bøde på 90 euro, hvis de ikke havde noget at gøre i det 472 hektarer store område. Kun beboere og biler med “Cero” og “Eco” mærkat må køre i området. Ellers er det forbeholdt cyklister og gående.

Byen har fået stor ros for projektet og der har også været målt meget renere luft. Bedre end i de seneste 10 år.

Men den nyvalgte borgmester fra PP, José Luis Martinez–Almeida, vedtog, sammen med Cs og Vox, at fra den 30. juni, skulle der ikke længere uddeles bøder for at køre ind i området alligevel.

‘Madrid Central’ blev indført under den tidligere borgmester, Manuela Carmena fra Más Madrid, og det var førsteprioritet for det nye styre, at ændre hele planen.

Dommeren i Madrid begrunder sin beslutning med, at det nye styre vil tillade forureningen at stige ukontrollabelt. 80 organisationer, blandt andre Greenpeace og PSOE i Madrid, havde klaget til retten over beslutningen.

Sagen har også ramt de internationale medier, da Madrid ville blive den første europæiske by til aktivt at tilbagerulle tiltag mod luftforureningen, skriver El Pais.

Beslutningen medførte også store demonstrationer i Madrid i weekenden.

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Drone giver ekstra badesikkerhed i Fuengirola

Skrevet for

den

Ud over den almindelige livreddertjeneste på stranden sender Fuengirola også en drone på vingerne for at skabe ekstra sikkerhed. Den medbringer en redningsvest, der kan smides ned til en nødstedt.

Fuengirolas borgmester, Ana Mula, præsenterede den nyeste udgave af dronen i sidste uge og den startede patruljeringen mandag. Der har kørt forsøg med en drone langs med strandene i kommunen i et par år, men den nyeste udgave kan meget mere end de forrige.

Den har indbygget kamera og bliver styret fra en central ved Los Boliches. Når teknikken spotter en nødstedt kan dronen droppe en redningsvest ned til vedkommende. Den medbringer to, hvis der skulle være brug for det.

Byen har fået lavet en dronekorridor langs kysten, så dronen kan komme frem uden at blive forstyrret af andet i luften. 

Læs artiklen

Andalucia

Stor fangst af plastik ved Costa del Sol

Skrevet for

den

Acosol, vandselskabet på den vestlige del af  Costa del Sol, har atter i år både ude for at fiske affald op inden det når ind til strandgæsterne. I år er der allerede indsamlet 77 kubikmeter, mest plastik.

I de senste tre år har Acosol haft 13 både i vandet mellem Torremolinos i Øst og Manilva i vest. Der er fire større både, der kan gå ud til 10 kilometer fra stranden og der er ni mindre både, der kan komme tæt på stranden. 

Indsatsen begyndte den 1. juni og i løbet af den første måned er der samlet 77 kubikmeter flydende affald op. Plastik udgør langt størstedelen. Omkring 65 procent af affaldet er plastik, oplyser Acosol på deres hjemmeside. 

De 13 både er i vandet alle ugens dage og det er de frem til midt i september.

Læs artiklen

Andalucia

Iran kræver opbragt supertanker ved Gibraltar frigivet øjeblikkeligt.

Skrevet for

den

Grafik: Vessel Finder. Grace 1 ligger i den røde firkant lige øst for Gibraltars sydspids

Den britiske flåde opbragte i går en iransk supertanker, Grace 1, fire kilometer syd for Gibraltar. Det har nu udløst et diplomatisk drama, der involverer Spanien, Storbritannien, EU, USA og Iran.

30 britiske elitesoldater fra Royal Marines og 16 betjente fra Gibraltar stormede og kaprede i går en iransk olietanker syd for Gibraltar. Supertankeren var angiveligt på vej mod Syrien med råolie til et raffinaderi.

Englænderne siger, at anmodningen om kapringen kom fra EU, fordi det pågældende raffinaderi i Syrien er omfattet af EUs sanktioner mod landet, skriver Ritzau.

Iran, derimod, kræver nu supertankeren frigivet omgående og mener, at Grace 1 er blevet opbragt på anmodning fra USA.

“Strålende nyhed. Storbritannien tilbageholder supertankeren Grace 1 ladet med iransk olie til Syrien i strid med EUs sanktioner” skrev USAs nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, på det sociale medie Twitter.

Den spanske udenrigsminister, Josep Borell Fontelles, siger ifølge BBC, at USA krævede skibet stoppet.

En ekstra krølle på den diplomatiske krise er, at briterne anser farvandet syd for Gibraltar som deres eget, mens Spanien anser den britiske sydspids af Spanien som deres territorium.

Læs artiklen

Andalucia

6.000 flere betjente til Andalusien i sommer

Skrevet for

den

Det nationale politi har sendt 6.059 ekstra betjente til Andalusien i en operation kaldet “Sikker sommer 2019”

Fra i mandags den 1. juli og frem til udgangen af august vil de mange ekstra betjente skærpe sikkerheden for indbyggerne og turisterne i ferieområderne i Andalusien.

Der vil være ekstra sikkerhed ved store forsamlinger, på vejene, på stranden, ved hotellerne, stationer, havne og lufthavne.

Andalusien er den spanske region, der får tilført næstflest ekstra betjente, kun overgået af Madrid, der får 7.500 ekstra. Ialt næsten 24.000 betjente skal øge sikkerheden i turistområderne i Spanien i sommer, skriver nationalpolitiet i en pressemeddelelse.

Derudover vil nationalpolitiet også have ekstra mandskab til store enkeltbegivenheder, som for eksempel San Fermin i Pamplona eller Pride Parade 2019 i Madrid.

Læs artiklen

Andalucia

Den andalusiske pension ligger 10 procent under nationalt niveau

Skrevet for

den

Den gennemsnitlige pension i Andalusien stod i juni måned på 888,10 euro, hvilket er 10,37 procent under det landsdækkende niveau, som er anslået til 990,87 euro. 

På trods af, at den gennemsnitlige pension i Andalusien kun udgjorde 888,10 euro i juni, er det en stigning på 5,8 procent fra samme måned sidste år. Dog fortsat 10,37 procent under pensionsgennemsnittet på nationalt plan, som er anslået til 990,87 euro.

Antallet af udbetalte pensioner i Andalusien nåede i juni måned op på 1.567.235, hvilket svarer til en stigning på 1,4 procent i forhold til samme måned året før. Det udgjorde i øvrigt 16,1 procent af antallet på landsdækkende plan, ifølge data udgivet tirsdag af beskæftigelsesministeret (Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social).

På landsplan

Den gennemsnitlige folkepension lå i begyndelsen af ​​denne måned på 1.137,99 euro, hvilket er en fem procents stigning i forhold til samme måned i 2018.

Den gennemsnitlige pension, som omfatter de fem forskellige typer pensioner her i Spanien (folke-, førtids-, enke-, forældreløse børn- og familiehjælp) lå i juni på 990,87 euro, hvilket repræsenterer en årlig stigning i 5,7 procent.

I landet som helhed tildelte den offentlige sygesikring i juni måned et rekordbeløb på 9.644,3 millioner euro til betaling af bidragspligtige pensioner, hvilket er syv procent mere end i samme måned i 2018.

Læs artiklen

Populær