Europa

Efter 19 dage er redningsskib i havn

Skrevet for

den

 

49 migranter har ventet ude på Middelhavet siden slutningen af december. Onsdag fik de lov at komme i land.

 

En gruppe på 49 migranter har ventet ude på Middelhavet efter at være blevet nægtet adgang til europæiske havne siden slutningen af december. Indtil de i går fik lov til at få i land i Malta.

Asylansøgerne vil blive fordelt mellem ni lande, som alle er medlem af EU, meddelte Maltas premierminister Joseph Muscat. Det samme gælder i øvrigt for andre 224, som er bragt i land i Malta af landets kystvagt.

Premierministerens meddelelse gjorde en ende på en 19 dage lang ventetid for 32 af de strandede migranter, der blev samlet op fra en utæt gummibåd ud for Libyens kyst 22. december af et skib, som tilhører den tyske redningsorganisation Sea Watch. De andre 17 blev samlet op en uge senere af et andet tysk skib.

I mere end en uge blev skibene nægtet adgang til europæiske havne, selv om det var stormvejr, og mange af de ombordværende var søsyge.

Iagttagere siger, at situationen meget tydeligt afspejler den skærpede holdning til migration i Europa siden krisen i 2015, da mere end en million mennesker landede i Italien og Grækenland.

Dengang bød flere lande i Europa migranterne velkommen, men man ændrede snart politik og indgik en aftale om at betale den tyrkiske regering for at stoppe migrationen til Grækenland, mens de libyske militser skulle blokere sejlruten til Italien.

Disse tiltag bragte tilstrømningen ned med 90 procent. Men de kunne ikke forhindre fremkomsten af en række populistiske partier på højrefløjen – ikke mindst i Italien, hvor den nuværende indenrigsminister, Matteo Salvini, blev båret helt ind i regeringskontorerne på en bølge af migrationsfjendtlige følelser.

Otte lande træder til

Salvini beordrede den italienske kystvagt til at indstille sine redningsmissioner langs den libyske kyst, og myndighederne i Malta anlagde en tilsvarende politik.

Over de seneste tre uger har de europæiske politikere derfor lagt arm om, hvem der skulle påtage sig ansvaret for hvor mange, mens de 49 migranter måtte vente til havs. Det voldsomme vejr gjorde mange søsyge, og mange af dem var i forvejen traumatiserede, fordi de netop var undsluppet tortur og slaveri i Libyen.

»Hvis europæere kom her og tilbragte 20 dage på det her skib, ville de fleste af dem tage livet af sig,« sagde 15-årige Achwil Abdallah fra Sydsudan. Han var blevet tævet af den libyske kystvagt og havde fået elektrochok efter at være fanget under et tidligere forsøg på at nå til Europa.

Onsdag eftermiddag var mareridtet endelig slut, da de maltesiske myndigheder kunne meddele, at Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Rumænien og Holland havde aftalt at fordele de 49 migranter mellem sig.

Men premierminister Muscats afslutningsord antyder, at det næppe bliver sidste gang, migranter oplever en sådan lang ventetid:
»Jeg gentager, at denne sag ikke skal danne præcedens,« sagde han.

 

 

Kilde Berlingske

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Europa

Ed Sheeran sætter verdensrekord

Skrevet for

den

Popsanger Ed Sheeran er i øjeblikket på Divide Tour, og med fredagens koncert i Hannover i Tyskland, sætter han rekord som den popstjerne, der har den mest indbringende turné i verdenshistorien.

Musikbranchens fagblad, Pollstar, skriver, at Ed Sheeran med aftenens koncert har indtjent 736,7 millioner dollar – svarende til knap fem milliarder danske kroner, skriver nyhedsbureauet AP.

Sheeran, står bag hits som »Photograph«, »Castle on the Hil« og »Shape of You«.

Irske U2 satte den tidligere rekord i 2011, hvor de tjente 735,4 millioner dollar.

I sidste måned udgav pengemagasinet Forbes en liste over de bedst betalte europæiske kendisser, og den blev toppet af netop Ed Sheeran. Med en årlig indtjening på 729 millioner kroner – før skat -slog han både fodboldspilleren Cristiano Ronaldo og tennisspilleren Roger Federer af banen, skriver Ritzau.

Læs artiklen

Europa

Briter fik et chok i Malaga

Skrevet for

den

Det er blevet ekstraordinært dyrt at være britisk turist på Costa del Sol, da de britiske turister tirsdag stillede sig op foran vekselkontoret i Malaga lufthavn fik de et chok: Pundkursen faldet fra 8,37 kr. til 8,14 kr. Man skal helt tilbage til 2009 for at finde pundkurser omkring eller under 8 kroner.

I 2015 – året før brexit-afstemningen – var pundkursen over 10 kroner. Dengang var det en lukrativ forretning at sælge dansk produceret bacon og Lurpaksmør til briterne. Med den aktuelle pundkurs lige over 8 kr. er forretningen mindre festlig for eksportvirksomhederne. Til gengæld er det godt at være dansk turist i England eller på Gibraltar, skriver Jyllands Posten.

Eksporten over Nordsøen bliver ramt rent af valutalussingen, og udfordringerne kan blive større, hvis briterne – som Boris Johnson nu indikerer – forlader EU 31. oktober uden en handelsaftale. Det vil medføre, at importerede varer pålægges told samt udgifter til kontrol og ventetid ved grænsen.

Læs artiklen

Erhverv

Priskrig sender flygigant i minus

Skrevet for

den

En priskrig i luften over Europa har gjort ondt på Lufthansa i årets første seks måneder. Selv om omsætningen er steget marginalt, har konkurrence om priserne drænet det tyske luftfartsselskabs bundlinje.

Selskabets nettoresultat er gået i minus. Resultatet af selve driften før skat er faldet fra over 7,8 milliarder kroner første halvdel af 2018 til 3,1 milliarder kroner i år, skriver Ritzau.

Indtjeningen i Europa, særligt Tyskland og Østrig, er fortsat under pres på grund af en for stor kapacitet i markedet, aggressiv priskonkurrence og i stigende grad prisfølsom efterspørgsel, oplyser Lufthansa.

Læs artiklen

Erhverv

Hitlers resort bliver til luksusboliger

Skrevet for

den

Illustration eigentumswohnungen-prora.de

Hitlers 5 km lange, forladte Nazi-resort på øen Rügen i Østersøen bliver nu forvandlet til luksuriøse boliger

Tre år før Tyskland i 1939 invaderede Polen, bestilte Adolf Hitler opførelsen af verdens største turistby beliggende på et strandareal med havudsigt på øen Rügen, syd for Falster.

Nazisterne kaldte det Prora. Prora kunne huse mere end 20.000 gæster på én gang, og var tiltænkt som rekreationssted for de udkørte tyske arbejdere, der sled på nationens fabrikker.

Det nazistiske Tyskland tænkte store tanker hvad angik arkitektur og monumentale bygningsværker for at visualisere det tredje riges storhed.

Prora er et af de få monumenter der overlevede krigen. Den gigantiske grå betonklods ligger i al sin magt og vælde i idylliske omgivelser langs Prorer Bugt på østsiden af Rügen.

Ifølge historiker og tourguide Roger Moorhouse skulle resortet tjene som gulerod, udstukket af Gestapo – som en pacificerende gestus, der skulle overbevise og vinde det tyske folks sympati for Hitler.

Men så begyndte Anden Verdenskrig og Prora-byggeriet gik i stå. Under DDR blev ferieanlægget nationaliseret under Aktion Rose den 10. februar 1953. Særlig østersøkystens badesteder, deriblandt hoteller og pensionater på Rügen, blev nationaliseret.

 

Læs artiklen

Europa

Det engelske pund styrtdykker

Skrevet for

den

Den britiske valuta er tirsdag faldet til det laveste niveau siden januar, og bliver nu handlet i en kurs på 8,27 kroner. Det betyder, at pundet er dykket hele seks pct. på to måneder, hvilket indenfor valutaverdenen er et stort fald. Overfor dollaren er pundet faldet til 1,24 dollar, som er den laveste kurs i over to år.

Det seneste sammenbrud i pundet kommer efter dramaet omkring Storbritanniens exit fra EU endnu engang, har gjort investorerne nervøse for et hårdt Brexit, skriver Berlingske.

De to kandidater til premierministerposten efter Theresa May – Boris Johnson og Jeremy Hunt – har begge meddelt, at de er imod det såkaldte irske backstop, som skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland efter skilsmissen.

Både Johnson og Hunt har gjort det klar, at de vil have Brexit, så sandsynligheden for en no-deal Brexit steget. Boris Johnson har sagt, at han står fast på at Storbritannien forlade EU 31. oktober, koste hvad det vil. Johnson ligger lunt i svinget til at blive den nye britiske premierminister, når det Konservative parti i næste uge offentliggør, hvem af de to kandidater dets medlemmer har stemt på som ny statsleder.

 

Læs artiklen

Business

Ryanair skal fyre 300 piloter

Skrevet for

den

Boeing fabrikkernes problemer med flytype 737 MAX, der har fået flyveforbud p.g.a. to styrt, får nu lavprisselskabet Ryanair til at varsle fyringer.

Ryanair har bestilt 50 nye 737 MAX-fly, hvoraf der skulle leveres 25 i år og 25 i første kvartal næste år. Men så længe der er tvivl om flytypens sikkerhed, bliver der ikke leveret fly, skriver Ritzau.

Det tvinger Ryanair til at skære i antallet af afgange og dermed mindre vækst i passagertal. Ryanair forventer en passagervækst på syv procent. Den forventning er nu nedjusteret til tre procent.

Ifølge Irish Times vil Ryanair undersøge, hvilke afgange og baser rundt i Europa der bliver berørt af dette. Samtidig står Ryanair med for mange piloter. Ifølge driftsdirektør Peter Bellew, har Ryanair 300 piloter for meget.

Læs artiklen

Populær