Politik

2.000 demonstrerer mod Vox og fascisme

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti.

Skrevet for

den

Demonstranterne var mødt op på gaden Calle Larios

Cirka 2.000 mennesker demonstrerede mandag aften mod højrepartiet Vox og fascisme i centrum af Málaga.

Protesterne blev også foretaget i Granada og Sevilla, og tirsdag vil det ske i resten af ​​de andalusiske hovedstæder.

I forbindelse med det andalusiske valg i søndags tog folk til gaderne i går aftes.

De demonstrerede mod det højreekstremistiske parti Vox, der vandt 12 pladser den 2. december.

Omkring 2.000 troppede kl. 19 op på Plaza de la Constitución i Málaga, mens 8.000 i hele regionen.

Det samme vil ske i de andre andalusiske storbyer i dag, den 4. december.

Demonstranterne råbte; “I Andalucía er der IKKE plads til facisme” (Andalucía NO es lugar para el fascismo).

Det andalusiske valg har midt i juletiden sat oprør i gang i hele landet.

  • Calle Larios i Malaga Centrum

  • Også i Sevilla var demonstranterne i gang

Nicolai er medejer af Costa Posten, han har flere års erfaring i jounalistk inden for design, business og fintech.

Danmark

Søren Gade ryddede bordet

Skrevet for

den

Det har hjulpet på Venstres tilslutning i Holstebro, at bysbarnet Søren Gade har stillet op til europarlamentsvalget. Ifølge it-selskabet KMD, der står for den officielle optælling af valgresultatet, har Venstre fået 46,9 procent af stemmerne i Holstebro-kredsen.

Ved valget for fem år siden fik Venstre 21,7 procent af stemmerne.
Den tidligere forsvarsminister har ved flere lejligheder vist sig om en stemmesluger, og særligt i det jyske er han populær.

»Man må sige, at det jyske har et godt øje til ham. Jeg er spændt, om det holder på den anden side af landet, men det er imponerende, at han kan få så flot et valg,« siger Kasper Møller Hansen, til Ritzau.

De personlige stemmetal ventes først at blive talt og offentliggjort mandag, og det skal derfor understreges, at det natten til mandag er uvist, om Søren Gade rent faktisk har høstet nok vælgere til at blive valgt.

De personlige stemmetal er dog optalt i få kredse. Det drejer sig om tre kredse i Jylland, og her har Søren Gade vundet stort.

I Ikast-kredsen har Gade fået 3525 stemmer, hvilket er dobbelt så mange som Morten Løkkegaard på andenpladsen. I Himmerland-kredsen høstede Gade 8716 krydser. På andenpladsen ligger Jeppe Kofod (S). Han fik 1919 stemmer.

I Mariagerfjord-kredsen blev Gade også nummer et med 4482 stemmer, hvilket er omkring 3000 flere end Jeppe Kofod på andenpladsen.

Ved folketingsvalget i 2015 satte 28.916 af vælgerne deres kryds ved Søren Gade.

Samlet set har Venstre haft et forrygende valg og bliver det største danske parti med fire mandater, hvilket er en fordobling sammenlignet med 2014-valget.

Læs artiklen

Danmark

Navnene på 11 af 13 danske MPere

Skrevet for

den

To kandidater må vente til senere på mandagen når det endelige stemmetal er optalt, før de ved, om de er valgt ind. 11 kandidater er ”meget sikre” på at komme ind i Europa Parlamentet efter søndagens valg i Danmark. Det viser en prognose fra Megafon lavet for TV 2.

Kandidaterne til de tre sidste pladser må vente på den endelige optælling af personlige stemmer, før de kender deres skæbne. Danmark har 13 pladser i Parlamentet, men får et 14. når Storbritannien forlader EU.

Megafon-prognosen, der er baseret på svar fra folk, der har stemt, viser, at følgende kandidater står til at komme ind:

Socialdemokratiet (tre mandater):
Sikre kandidater: Jeppe Kofod og Christel Schaldemose.
Partiets tredje mandat: skal ifølge prognosen findes mellem Niels Fuglsang, Marianne Vind og Morten Klessen.

Det Radikale Venstre (to mandater):
Sikre kandidater: Morten Helveg Petersen og Karen Melchior.

Det Konservative Folkeparti (et mandat):
Sikker kandidat: Pernille Weiss.

SF (to mandater):
Sikre kandidater: Margrete Auken.
Partiets andet mandat: går ifølge prognosen formentlig til Kira Marie Peter-Hansen eller Karsten Hønge.

Dansk Folkeparti (et mandat):
Sikker kandidat: Peter Kofod.

Venstre (fire mandater):
Sikre kandidater: Søren Gade, Morten Løkkegaard og Linea Søgaard-Lidell.
Partiets fjerde mandat: ser ifølge prognosen ud til at gå til Bergur Larsson Løkke Rasmussen eller Asger Christensen.

Enhedslisten (et mandat):
Sikker kandidat: Nikolaj Villumsen

Alternativet (0 mandater)

Liberal Alliance (0 mandater)

Folkebevægelsen mod EU: (0 mandater)

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Mula har store planer for Fuengirola

Skrevet for

den

Borgmesteren i Fuengirola, Ana Mula har store planer. Hun har fredag haft besøg af Elias Bendodo fra den andalusiske regering, ‘la Junta de Andalucía’.

Ved mødet her til formiddag blev der blandt andet skrevet under på, at Fuengirola får et længe ventet hospital. Herudover vil lægehuset (Centro de Salud) i Los Pacos/Torreblanca-området blive renoveret og lægehuset i Las Lagunas får en ekstra ambulance.

Udover disse lovninger fra borgmesteren i Fuengirola har Ana Mula også mange andre projekter oppe i luften. Blandt andet renovering af havnen og Mercacentro i centrum af byen samt nu også et ansigtsløft for Los Boliches. Her er der primært tale om en ny park i La Loma-området, renovering af Avenida de Los Boliches, viadukt under togsporet med tilstødende haver og torvene, Plaza del Carmen og Plaza San Rafael får også en overhaling.

På billedet ses Ana Mula med repræsentanten fra den andalusiske regering, Elias Bendodo, ved underskrivelsen i dag, den 17. maj, hvor vigtigst af alt et grønt lys blev givet til et længe ventet hospital. Dette vil dog ikke ske fra den ene dag til den anden, da projektet endnu ikke har fundet et passende stykke jord.

Alle disse projekter har Ana Mula, den nuværende borgmester og kandidat til det kommende kommunalvalg den 26. maj sat sammen i denne video:

Læs artiklen

Barcelona

Catalanske politikere får udgang fra fængslet

Skrevet for

den

Når det catalanske parlament bliver åbnet den 21. maj får fem nyvalgte, fængslede catalanske politikere udgang fra deres husarrest i Madrid for at deltage.

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull og Jordi Sànchez er alle, til trods for at de er fængslede, til stede, når Cataloniens parlament indsættes den 21. maj. De er alle valgt til det nye parlament i det netop overståede valg i Spanien. Dermed får de fem fængslede en ekstraordinær udgang fra fængslet, har Spaniens Højesteret besluttet i dag.

Tidligere har de fem fået afslag på udgang, fordi det betragtes som sandsynligt, at de vil flygte fra landet, som den tidligere leder i regionen, Carles Puigdemont, og flere andre har gjort, skriver El Pais.

De fem sidder fængslede for oprør og misbrug af offentlige midler i forbindelse med uafhængighedsafstemningen i 2017.

Højesterets formand, Manuel Marchena, siger, at der vil være stor fokus på de fem den 21. maj, så de kan returnere sikkert til deres varetægtsfængsel.


 

Læs artiklen

Andalucia

Det danske konsulat i Málaga åbent for brevstemmer

Skrevet for

den

Allerede fra i dag kan man brevstemme på det danske konsulat i Málaga. Man kan stemme helt frem til valget, men stemmen skal kunne nå frem til Danmark med posten. Det skal man selv tage højde for.

Der er valg i Danmark, både til Europa-Parlamentet og Folketinget. Konsulatet i Málaga har åbnet for brevstemmer og man skal henvende sig personligt, enten i Málaga eller Madrid, hvis det er nemmere.

Der er åbent fra 10 til 13 på hverdage og man finder konsulatet på Calle Córdoba 6, 404. 29001, Málaga.

Reglerne for brevstemmer er enkle. Det henvender sig primært til turister i Spanien, som ikke har mulighed for at nå hjem for at stemme. Hvis man har været udrejst i mindre end to år kan man også stemme, men så kræver det, at man selv, via Borger.dk, får skrevet sig på valglisten i Danmark. Har man været udrejst i mere end to år kan man ikke brevstemme, siger Simon Pallesen, konsulær assistent i Málaga.

Man kan stemme på et parti, men hvis man vil stemme på en kandidat også, skal man være sikker på, at vedkommende stiller op i ens kreds.

Valgene er den 26. maj til Europa-Parlamentet og den 5. juni til Folketinget.

 

Læs artiklen

Lokal Nyheder

Spansk politik 2019

Skrevet for

den

Billede fra Financial Times

Skrevet af Jeppe Krogager

Når den politiske magt i Spanien skal fordeles ved parlamentsvalget den 28. april kæmper fire store politiske partier om vælgernes gunst i en valgkamp, hvor emner som fremmedhad, catalansk selvstændighed og placeringen af en tidligere diktator kan flytte stemmerne. 

I spansk politik er koalitionsregeringer en by i Rusland. Alt det vi kender fra dansk politik, er sortsnak. Her i Spanien tager vinderen det hele. Og mindre partier må agere parlamentarisk støtte uden ministertaburetter.

Men det seneste valg i Andalusien har skabt ny præcedens, der kan ændre på det politiske landskab i Spanien. Et landskab, der i forvejen er under stor forandring.

De konservative Partido Popular, er gået sammen med det højre-liberale, Ciudadanos, og hele det politiske projekt bliver støttet af et fremadstormende stærkt højreorienteret Vox, der for første gang har opnået valg til et spansk parlament.

Spansk politik er som fodbold: Enten vinder Real Madrid eller FC Barcelona
Siden diktatoren Francos død har spansk politik mindet meget om den spanske la liga: enten vinder Real Madrid eller også gør FC Barcelona. I politik har det været Socialdemokraterne, der leder landet eller De konservative. Men ved de seneste spanske parlamentsvalg har den sandhed skiftet hest. Frem er blomstret et nyt stærkt venstrefløjsparti: Podemos båret frem af manden med hestehalen: Pablo Iglesias.

Og et mindst lige så slagkraftigt centrumhøjre parti: Ciudadanos født i Catalonien, til kamp mod catalanske separatister, men med Albert Rivera som partimandformand er partiet blevet en magtfaktor på nationalt niveau.

Forrige gang spanierne gik til valgurnerne skabte resultatet kaos og politikerne i Madrid kunne ikke finde en vej til at danne regering. Der blev udskrevet et nyt valg, efter lang tids forgæves forhandlinger. Efter nyvalget vandt de konservative med Mariano Rajoy i spidsen. Men det ændrede ikke ved billedet: Fra at have to store partier har Spanien nu fire. Og det bliver stadigt svære at lade vinderen tage det hele.

Vox: Jokeren i spansk politik
Men det stopper ikke med de fire. For endnu et nye parti er på banen: Vox. Baskeren Santiago Abascal er grundlægger og formand for partiet, der ifølge Abascal er skabt for at forsvare den spanske nation.

Efter en periode uden parlamentarisk repræsentation, kom Vox fornyeligt ind med 12 pladser i det regionale parlament i Andalusien. Og er endda blevet en slags kongemager. Uden Vox, kunne lokal-regeringen bestående af Ciudadanos og Partido Popular, nemlig ikke eksistere.

Ciudadanos´s formand Albert Rivera forsvarer samarbejdet med næb og klør, skønt mange i partiets bagland er oprørte: Hvad laver et parti – der med danske briller på nogen områder kan minde lidt om De radikale i Danmark – sammen med to partier, der kappes om den skrappeste og mest højreorienterede retorik?

Vox har som mærkesag at få illegale migranter smidt ud af Spanien. Og så er der afskaffelsen af en lov, der skal hjælpe voldsramte kvinder – et stort problem i Spanien, men Vox mener, at loven diskriminerer mænd, og i øvrigt er alt for laisser faire med humanitære organisationers brug af offentlige midler.

Og så vil partiet have afskaffet Spaniens grundlovssikrede autonomier og centralisere magten.

Pedro Sanchez og hans socialdemokratiske partisoldater bruger sammen med Pablo Iglesias fra Podemos mange kræfter på at lægge afstand til Vox og Partido Popular og Ciudadanos´ samarbejde i Andalusien.

Men mange eksperter mener, at Vox kan blive jokeren ved parlamentsvalget den 28. april.

Spørgsmålet – det helt store – er dog, om Albert Rivera og Ciudadanos i sidste ende kan og vil arbejde sammen med Vox i det spanske parlament i Madrid.

Interne kræfter i Ciudadanos kæmper allerede nu imod. Blandt andre partiets borgmesterkandidat i Barcelona har på højrøstet vis sagt blankt nej til samarbejde med Vox.

– Samarbejde med den ekstreme højrefløj er dårligt nyt for både Spanien og Europa, lød det fra Manuel Valls, borgmesterkandidat i Barcelona i det spanske dagblad La Razon.

Catalansk oprør har givet højrefløjen medvind
Mens den socialdemokratiske regeringschef Pedro Sanchez gang på gang har argumenteret for dialog med de catalanske separatister – vel at mærke inden for rammerne af den spanske grundlov – har det konservative Patido Popular sammen med Ciudadanos gjort fællesfront og beskyldt Socialdemokraterne for at forråde spanierne og den spanske grundlov.

Man kan ikke forhandle med mennesker, der bryder loven, lyder devisen.

– Pedro Sanchez er en forræder, udtalte Partido Populars leder, Pablo Casado til avisen El Diario.

Og meningsmålinger giver oppositionen medvind. Et flertal i Spanien er imod forhandlingerne med de catalanske separatister, og dermed kan det catalanske oprør komme til at spille en hovedrolle, når spanierne skal afgive deres stemme den 28. april.

Pedro Sanchez prøvede til det sidste at overbevise de oprørske catalanere om, at de skulle stemme for en finanslov, der giver højere pensioner, og flere penge til de lavest lønnede. Men uden held. De krævede retten til selvbestemmelse skrevet ind. Det kunne Sanchez ikke tilbyde, og derfor endte han med at udskrive valg.

Opgør med Franco og forglemmelsens pagt
Men der er andre emner, der splitter spanierne op til parlamentsvalget. Sårene efter borgerkrigen er aldrig helet. Politikerne indgik efter Francos død, en glemslens pagt, der betød at ingen skulle retsforfølges for ugerninger begået under og efter borgerkrigen. Men Pedro Sanchez vil have diktatoren Francos lig flyttet væk fra et gigantisk mausoleum uden for Madrid, det passet sig ikke for et moderne demokrati at hylde en diktator, menden socialdemokratiske regeringschef.

Endnu en ting, der har fået oppositionen til at fare i flint. Ikke en euro vil jeg bruge på at flytte Francois lig, lød fra den konservative leder Pablo Casado, som tilføjede, at Spanien skal se fremad og ikke tilbage.

Men der er også mere traditionelle velfærdstemaer på bordet under den kommende valgkamp. Temaer hvor Socialdemokraterne står godt, hvis man skal tro meningsmålinger. Men paradoksalt nok, kan det vise sig, at Perdro Sanchez med Socialdemokraterne efter valget måske nok har flest pladser i parlamentet, men alligevel ikke kan indtage regeringskontoret.

Fordi det vigtigste støtteparti Podemos går tilbage. Og så bliver det op til de tre højrefløjspartier: Partido Popular, Ciudadanos og Vox om de kan finde ud af noget sammen.

Læs artiklen

Populær