Spanien

Cebolla – en landsby i krise

Skrevet for

den

Cebollas bycentrum.

Før finanskrisen var der fuld beskæftigelse i den lille by Cebolla i Toledo-provinsen. I dag er 40 procent af borgerne arbejdsløse, og mange lever af den minimumsunderstøttelse på 400 euro om måneden, som staten betaler dem.

Cebolla med sine 3.000 indbyggere er nok Spaniens bedste eksempel på en landsby, der anno 2019 stadig lever, som i de værste kriseår. Før finanskrisen havde byen næsten 4.000 indbyggere, hvoraf næste 1.000 var ansat i virksomheden Emiliano Madrid e Hijos S.A., et af Spaniens på det tidspunkt største byggefirmaer. Byen var i vækst, og den lokale restaurant måtte udvide med ekstra borde og stole, så byens borgere kunne spise deres frokost. I dag skal restuaranten være heldig, hvis den kan fylde bare halvdelen af bordene. Indbyggertallet er faldet til under 3.000, og den gennemsnitlige borger har kun råd til en øl, ikke en lun frokostret. Og ledigheden ligger langt over den i Spanien gennemsnitlige ledighedesprocent på 14 procent.

Med lukningen af Emiliano Madrid e Hijos S.A. forlod næsten 25 procent af borgerne byen for at finde job andre steder i landet. Den tilbageværende befolkning, der ikke er på understøttelse, kan være heldig af finde arbejde i landbruget, og resten kæmper om at få en af de få arbejdspladser, som kommunen tilbyder indenfor vedligeholdelse og rengøring af byen. Et job, der betaler mindstelønnen på 900 euro om måneden. Blandt de heldige gadefejere finder man blandt andet tidligere jurister og læger.

Men Cebolla er ikke et særtilfælde. I Spanien oplever man en voldsom affolkning i de små landsbyer, hvor landbruget betragtes som et nedværdigende pukkelarbejde, der kun påtages i yderste nødtilfælde. Derfor lover de politiske partier i deres kampagner op til parlamentsvlaget den 26. april, at man vil gøre en indsats for at få spanierne til at vende tilbage til landbruget og landsbyerne – en plan med navnet Plan Nacional contra la Despoblación.

Louise har en BA i Erhverssprog Engelsk/Spansk med speciale i International Marketing og har arbejdet med salg & marketing, events og administration.

Comments

Spanien

Flere demonstrationer mod klimaforandring

Skrevet for

den

Fridays for Future blev startet af den svenske skoleelev Greta Thunberg.

I dag går ungdomsbevægelsen mod klimaforandringer, Fridays for Future, på gaden i 30 spanske byer for at få de spanske politikere til at tage klimaforandringer alvorligt i de sidste dage af valgkampagnen inden parlamentsvalget på søndag den 28. april.

Datoen er nøje valgt, fortæller Juventud por la Clima, der er den spanske underafdeling af ungdomsbevægelsen. Med kun tre dage til parlmentsvalget forsøger Fridays for Future at vende fokus mod den alvorlige globale klimaforandring og beder politikerne prioritere indgreb, der kan vende udviklingen i Spanien. “Lige gyldigt hvilket parti, der vinder valget, så er det vigtigt, at den nye spanske regering har klimaforandringer øverst på dagsorden,” siger en talsmand for bevægelsen i en pressemeddelelse.

Demonstrationerne kommer som en reaktion på de seneste valgdebatter på spansk TV, hvor ingen af partierne nævnte hverken miljø eller klimaforandringer. “Kort tid efter Notre Dame-branden var der allerede indsamlet hundredtusindvis af euro til genopbygningen. Vi har i årevis advaret om, at vores planet bogstaveligt talt står i flammer, men politikerne gør ingenting. Derfor går vi på gaden igen i dag,” siger et fortvivlet medlem af Juventud por la Clima.

Juventud por la Clima har siden februar måned en gang om ugen organiseret demonstrationer rundt omkring i landet. Tilslutning var allerstørst den 15. marts, hvor unge verden over gik på gaden mod klimaforndringer. Det anslås at 1,4 mio strejkende skoleelever og studerende i mere end 2.000 byer i over 100 lande  deltog i demonstrationerne.

Demonstrationen i Málaga i dag starter på Calle Larios kl. 18.00.

Læs artiklen

Spanien

Immigration livsnødvendigt for landbruget

Skrevet for

den

Foto: http://www.agroinformacion.com

Selvom immigration endnu ikke vejer tungt i spansk politik, er der kommet større fokus på emnet – specielt i takt med at det ekstreme højrefløjsparti VOX har opnået større opbakning blandt befolkningen.

Men ifølge en undersøgelse fortaget af CIS, center for sociologisk forskning, er kun ca. 9 procent af den spanske befolkning bekymret for den stigende immigration. Og Spanien er stadig det land i EU, hvor befolkningen er mest positiv overfor immigration. Og specielt indenfor landbrugssektoren ser man den stigende immigrationen som en gave til landet. Spanierne gider nemlig ikke længere arbejde i markerne til en ussel timeløn. Så vil de hellere forblive arbejdsløse og modtage den understøttelse, som staten tilbyder dem. Men spansk landbrug har behov for arbejdskraft, og derfor henter man hvert år arbejdskraft udefra, fortæller landmanden Cristóbal Picón i et interview til El Mundo.

Cristóbal Picón er landmand og ejer 40 hektarer jord i en lille landsby i Huelva, hvor han dyrker forskellige bær og avokadoer. Hvert år henter han marokkanske kvinder med børn fra Marokko til Spanien med hjælp fra den spanske stat for, at de kan arbejde i markerne. I år har den spanske regering givet 19.179 marokkanere mulighed for at komme til landet for at arbejde primært med jordbærhøsten. Grunden til at man primært vælger kvinder med børn er, at sandsynligheden for, at de vender tilbage til Marokko, når sæsonen er slut, er større. Dog er det normalt at ca. 20 procent bliver i Spanien, hvor de lever illegalt.

“Min landbrug kunne ikke eksistere, hvis ikke det var for de marokkanske kvinder, der kommer hertil hvert år og hjælper med høsten. Og hvis Spanien fortsat skal være et stort landbrugsland, er det nødvendigt, at der kommer endnu flere immigranter til landet,” forklarer Cristóbal Picón.

Læs artiklen

Krimi

Tysker anholdt for dobbeltmord

Skrevet for

den

Anholdelsen kom efter, at mandens fem-årige søn tirsdag gik forskræmt rundt i gaderne. Onsdag fandt man drengens mor og hans 10-årige søster døde i en hule.

Guardia Civil har anholdt en tysk mand for mordet af sin hustru og datter. Anholdelsen skete efter, at mandens fem-årige søn gik alene og forskræmt rundt i gaderne, hvorefter politiet blev tilkaldt. Via translatør forklarede drengen, at hans far havde holdt ham, hans mor og søster fanget i en hule på øen. Den lille dreng formåede at løbe væk.

Moderen på 39 år og søsteren på 10 år blev onsdag fundet slået ihjel nær byen Adeje. Ifølge kilder havde de begge alvorlige tegn på vold og var tilsyneladende blevet slået til døde.

Omkring hundrede mennesker og helikopter deltog i eftersøgningen, da der er mange huler i det område på Tenerife. Onsdag fandt man kvinden og hendes datter døde. Deres lig er nu blevet sendt til obduktion, mens sagen fortsat undersøges af politiet.

Ifølge kilder blev tyskeren anholdt i sit hjem på øen, hvor han boede grundet helbredsproblemer. Hans hustru og to børn var blot kommet fra Tyskland for at besøge ham.

Tilsyneladende samarbejder den anholdte ikke med politiet, mens han i sin erklæring har sagt at han efterlod dem ude i det område, hvor man nu har fundet hustru og datter døde.

Byrådet i Adeje har meldt to dages sørgetid, mens drengen bliver passet af Guardia Civil.

Vi følger og opdaterer sagen…

 

Læs artiklen

Spanien

Økologisk landbrug hitter

Skrevet for

den

Foto: www.agroptima.com

Omtrent ni procent af spansk landbrugsjord anvendes til at dyrke økologiske afgrøder og udgør i dag 2.000.000 hektarer landbrugsjord.

Større lokal fokus og investeringer har de sidste år for alvor sat skub i det økologiske landbrug i Spanien, og fra 2017 til 2018 er det samlede økologiske landbrugsareal steget med 3,1 procent. Tallene kommer fra Ecovalia, en NGO der arbejder for at fremme økologisk landbrug i Spanien.

Hele 44.000 bønder dyrker nu økologisk, og tallet er stigende. I 2020 forventes det, at over 50.000 spanske bønder kun dyrker økologiske landbrugsvarer. Økologisk korn topper listen og udgør i dag 206.119 hektarer landbrugsjord. Herefter følger oliven med 195.114 hektarer, tørrede frugter med 146.977 hektarer og vin med 106.897 hektarer. Bælgfrugter samt frugt og grønt halter dog stadig langt efter og udgør henholdsvis kun 30.484 hektarer og 20.537 hektarer.

Også produktionen af økologisk mælk er steget, men dog langsommere end forventet. Antallet af producenter lå i 2018 på 175 i forhold til 139 i 2017.

Også indenfor økologisk akvakultur, dyrkning eller opdræt af fisk, krebsdyr, snegle og vandplanter, har man oplevet en stigning i produktionen af specielt økologisk havbras og havabbor.

Spanien er det land i Europa, hvor der er afsat flest hektarer landbrugsjord af til økologisk produktion. Til sammenligning udgør det økologiske landbrugsareal i Danmark 10,5 procent af det totale landbrugareal.

Læs artiklen

Spanien

Mindreårige marokkanere hjemsendes

Skrevet for

den

Foto: www.publico.es

Den spanske regering har besluttet, at mindreårige marokkanere skal sendes tilbage til deres hjemland, skriver El País i dag. Hermed genaktiveres en aftale fra 2012 mellem Spanien og Marokko, der muliggør hjemsendelsen af bl.a. mindreårige, der ikke er ledsaget af en voksen.

De første, der står til at blive sendt tilbage, er 23 mindreårige, der i øjeblikket opholder sig i Madrid. Før hjemsendelsen skal de gennemgå en række interviews, hvis formål er at fastslå deres identitet samt sikre, at de er indforstået med, hvorfor de ikke kan blive i Spanien. Samtidig skal det pågældende barns forældre findes, før en hjemsendelse overhoved kan komme på tale. Derfor er det hidtil aldrig lykkes at hjemsende mindreårige flygtninge.

Beslutningen kommer efter en enorme stigning i antallet af mindreårige, der kommer til Spanien uden en voksen. Ifølge tal fra FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) ankom der i 2018  ca. 5.500 uledsagede mindreårige flygtninge til Spanien. Det er det højeste antal blandt Middelhavslandene. Andalusien og Melilla er de to regioner, der har modtaget flest mindreårige flygtninge, og det er her, man har bedt regeringen om at træde ind og hjælpe med den uoverkommelige situation.

Allerede i oktober sidste år bad den spanske regering Marokko om hjælp til at sende de mindreårige flygtninge tilbage, men den marokkanske regering stillede sig på bagben og såede tvivl om, hvorvidt børnene reelt set var marokkanske statsborgere. Men efter, at EU besluttede at give 140 milioner euro til Marokko, så landet kan sætte en stopper for den ulovlige flygtningestrøm fra landet, er den marokkanske regering endeligt gået med til at indgå en aftale med den spanske regering.

I Paris har man tidligere forsøgt at hjemsende mindreårige marokkanere, der levede på gaden. Men inden man havde formået at identificere gadebørnene, var de fleste af dem fyldt 18 år, og i sidste ende blev kun seks ud af 219 af gadebørnene sendt tilbage til Marokko.

Læs artiklen

Spanien

Krydser havet i billige gummibåde

Skrevet for

den

Foto: El País, Marcos Moreno

Antallet af immigranter fra Nordafrika, der krydsede Middelhavet i billige gummibåde, steg sidste år med hele 335 procent i forhold til 2017.

Men hvorfor den pludselig store stigning, kan man foranlediges til at spørge. Ifølge El País skyldes den voldsomme stigning, at menneskesmuglerne, der normalt sørger for transporten over Middelhavet, har skruet deres priser i vejret. De fleste illegale immigranter har derfor ikke længere mulighed for at betale de skyhøje summer, så i stedet tager de til Decathlon i Tanger i det nordlige Marokko, hvor de kan købe en billig gummibåd for blot 45 euro, eller i en af de mange basarer, hvor en kopiversion sælges for sølle 10 euro. En billig , men også ekstremt livsfarlig måde at nå det forjættede Europa.

Normalt anvendes gummibådene kun på den korteste strækning til Cádiz, men Guardia Civil frygter, at desperate immigranter også vil forsøge at anvende dem over de længere strækninger til Málaga, Granada eller Almería. “Når vejret er godt, er det sikkert nok, men opstår der uvejr, kan det betyde den visse død for alle i gummibåden,” advarer Guardia Civil og forklarer, at der bare sidste år var 800 immigranter, der mistede livet på deres vej over Middelhavet.

Læs artiklen

Populær