Britisk opgør om Mays brexitaftale er i gang

Britisk opgør om Mays brexitaftale er i gang

 

Både premierminister Theresa May og Labour-lederen Jeremy Corbyn er indstillet på at mødes i tv-duel.

 

Flere af premierminister Theresa Mays nøgleministre og en del af arbejderpartiet Labours parlamentsmedlemmer diskuterer muligheden for, at Storbritannien bliver optaget i frihandelsorganisationen EFTA.

Det kan ske, hvis den foreliggende brexitaftale bliver forkastet i det britiske parlament.

Det skriver dagbladet The Sun.

»Miljøminister Michael Gove og arbejdsminister Amber Rudd har dannet en alliance på tværs af partierne for at presse på for en optagelse EFTA, da nogle ministre har opgivet håbet om, at der er tilstrækkelig opbakning til Theresa Mays aftale,« skriver The Sun med henvisning til anonyme regeringskilder.

The Sun skriver samtidig, at både May og Labour-lederen Jeremy Corbyn er indstillet på at mødes ansigt til ansigt i en direkte tv-duel om den foreliggende brexitaftale.

Britiske medier pointerer mandag, at den britiske premierminister nu står over for den virkelig vanskelige opgave: at få godkendt aftalen i parlamentet i London.

Søndag godkendte EUs regeringschefer en aftale om britisk udtrædelse af EU.

Ifølge May bliver der ikke flere forhandlinger eller en ny folkeafstemning om Storbritanniens exit fra EU.

På et pressemøde efter godkendelsen i Bruxelles søndag sagde May, at der nu bliver en hektisk debat i Storbritannien, inden parlamentet »før jul« vil afgøre sagen.

Umiddelbart synes May at stå over for kritik af hendes aftale fra næsten alle sider – også fra det nordirske DUP, som er hendes støtteparti i parlamentet.

May har bedt sit konservative partis »indpiskere« om at bruge alle deres kræfter på at skabe så stor opbakning i partiet som muligt.

Blandt andet skal de spille på partifællers frygt for, at deres politiske karrierer kan afhænge af deres støtte til brexitaftalen. Ellers risikerer de at blive skyldige i et økonomisk kaos, som banker og virksomheder frygter uden en aftale.

En tilhænger af brexit i parlamentet, John Hayes, blev fredag slået til ridder, hvilket er blevet kaldt et »desperat forsøg fra Mays side på at vinde stemmer til aftalen«.

»Hvad kan sikre hende et flertal? Er det de indædte modstandere eller er det de mere moderate i midten, hun skal gå efter. Der er mange, som står i midten, og hendes udfordring er, hvem hun skal gå efter at overbevise,« siger Caroline Flint, som er medlem af parlamentet for Labour.

Tilsammen har De Konservative og det nordirske støtteparti DUP 325 ud af parlamentets 650 medlemmer.

 

 

 

Kilde Berlingske/ritzau/Reuters