Europa

Alt tyder på, at marokkansk drabsvideo er ægte

Skrevet for

den

Norsk kriminalpoliti vil stadig gerne tale med pårørende til danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Uelands.

 

Alt tyder på, at drabsvideoen er ægte.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra det norske kriminalpoliti Kripos om den video, som hævder at vise drabet på én af de to skandinaviske kvinder, der blev fundet myrdet i Marokko mandag.

Ifølge Kripos er der  “ikke noget konkret, som ikke tyder på, at videoen er ægte”.

24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige norske Maren Ueland, som var rejst til Marokko sammen for at vandre op ad Toubkal-bjerget, blev fundet uden for deres telt med skader omkring nakken.

Politiet bekræfter i samme ombæring, at de fire mænd, som er blevet anholdt for dobbeltdrabet, er de samme, som i en anden video ses sværge troskab til Islamisk Stat (IS).

Dén video skulle være blevet filmet i sidste uge – før drabene, skriver politiet. Derfor bliver drabet også efterforsket som en terrorhandling.

»Hverken Norge eller Danmark synes at blive nævnt i videoen, ligesom der heller ikke bliver nævnt noget specifikt om, hvilken handling de skulle udføre,« skriver Kripos.

I videoen bliver der dog angiveligt råbt, at mordet er »hævn for vores brødre i Hajin,« som er den seneste faldne IS-højborg i Syrien – hvor amerikansk støttede grupper har dræbt mindst 820 IS-krigere.

I pressemeddelesen står der desuden, at de norske myndigheder stadig ønsker at høre fra pårørende og andre, der måtte have kendskab til sagen og de to veninders rejse til Marokko.

Mange har allerede henvendt sig til politiet med information om sagen efter selv at have set videoen, og Kripos oplyser at ville følge op med afhøringer.

»Vi har gennemført og skal gennemføre flere afhøringer af både pårørende og personer, som kendte den norske og danske kvinde,« oplyser politiet til Aftenposten.

Politiet kan dog ikke fortælle, om det er folk, som de har mødt på rejsen, der har sendt information til politiet:

»Vi kan ikke sige konkret, hvem der har sendt tips. Det er personer, som har information om deres rejse.«

Facebook samarbejde med både det danske og norske politi om at fjerne videoen fra det sociale medie. Det fortæller Facebooks chef i Danmark, Martin Ruby, til DR:

»Vi tillader ikke indhold på vores platforme, der forherliger eller opfordrer til terror eller massemord, og vi bruger både mennesker og kunstig intelligens-systemer til at fjerne den slags indhold, så hurtigt vi kan,« siger han til DR.

Videoen er delt på flere sociale medier og websites, og det kan være skadeligt for børn at se den, siger en forsker i vold og traumatisk stress til NRK.

Hun råder forældre til at tage en snak med deres børn om videoen, hvis de har set den på nettet.

»Ofte er problemet, at børn godt ved, at de har gjort noget forkert, hvis de har set sådan en video, og når de ved, at de har gjort noget forkert, ved de ikke, hvem de skal vende sig til for at få hjælp,« siger hun.

 

 

Kilde Berlingske

Nicolai er medejer af Costa Posten, han har flere års erfaring i jounalistk inden for design, business og fintech.

Europa

Ed Sheeran sætter verdensrekord

Skrevet for

den

Popsanger Ed Sheeran er i øjeblikket på Divide Tour, og med fredagens koncert i Hannover i Tyskland, sætter han rekord som den popstjerne, der har den mest indbringende turné i verdenshistorien.

Musikbranchens fagblad, Pollstar, skriver, at Ed Sheeran med aftenens koncert har indtjent 736,7 millioner dollar – svarende til knap fem milliarder danske kroner, skriver nyhedsbureauet AP.

Sheeran, står bag hits som »Photograph«, »Castle on the Hil« og »Shape of You«.

Irske U2 satte den tidligere rekord i 2011, hvor de tjente 735,4 millioner dollar.

I sidste måned udgav pengemagasinet Forbes en liste over de bedst betalte europæiske kendisser, og den blev toppet af netop Ed Sheeran. Med en årlig indtjening på 729 millioner kroner – før skat -slog han både fodboldspilleren Cristiano Ronaldo og tennisspilleren Roger Federer af banen, skriver Ritzau.

Læs artiklen

Europa

Briter fik et chok i Malaga

Skrevet for

den

Det er blevet ekstraordinært dyrt at være britisk turist på Costa del Sol, da de britiske turister tirsdag stillede sig op foran vekselkontoret i Malaga lufthavn fik de et chok: Pundkursen faldet fra 8,37 kr. til 8,14 kr. Man skal helt tilbage til 2009 for at finde pundkurser omkring eller under 8 kroner.

I 2015 – året før brexit-afstemningen – var pundkursen over 10 kroner. Dengang var det en lukrativ forretning at sælge dansk produceret bacon og Lurpaksmør til briterne. Med den aktuelle pundkurs lige over 8 kr. er forretningen mindre festlig for eksportvirksomhederne. Til gengæld er det godt at være dansk turist i England eller på Gibraltar, skriver Jyllands Posten.

Eksporten over Nordsøen bliver ramt rent af valutalussingen, og udfordringerne kan blive større, hvis briterne – som Boris Johnson nu indikerer – forlader EU 31. oktober uden en handelsaftale. Det vil medføre, at importerede varer pålægges told samt udgifter til kontrol og ventetid ved grænsen.

Læs artiklen

Erhverv

Priskrig sender flygigant i minus

Skrevet for

den

En priskrig i luften over Europa har gjort ondt på Lufthansa i årets første seks måneder. Selv om omsætningen er steget marginalt, har konkurrence om priserne drænet det tyske luftfartsselskabs bundlinje.

Selskabets nettoresultat er gået i minus. Resultatet af selve driften før skat er faldet fra over 7,8 milliarder kroner første halvdel af 2018 til 3,1 milliarder kroner i år, skriver Ritzau.

Indtjeningen i Europa, særligt Tyskland og Østrig, er fortsat under pres på grund af en for stor kapacitet i markedet, aggressiv priskonkurrence og i stigende grad prisfølsom efterspørgsel, oplyser Lufthansa.

Læs artiklen

Erhverv

Hitlers resort bliver til luksusboliger

Skrevet for

den

Illustration eigentumswohnungen-prora.de

Hitlers 5 km lange, forladte Nazi-resort på øen Rügen i Østersøen bliver nu forvandlet til luksuriøse boliger

Tre år før Tyskland i 1939 invaderede Polen, bestilte Adolf Hitler opførelsen af verdens største turistby beliggende på et strandareal med havudsigt på øen Rügen, syd for Falster.

Nazisterne kaldte det Prora. Prora kunne huse mere end 20.000 gæster på én gang, og var tiltænkt som rekreationssted for de udkørte tyske arbejdere, der sled på nationens fabrikker.

Det nazistiske Tyskland tænkte store tanker hvad angik arkitektur og monumentale bygningsværker for at visualisere det tredje riges storhed.

Prora er et af de få monumenter der overlevede krigen. Den gigantiske grå betonklods ligger i al sin magt og vælde i idylliske omgivelser langs Prorer Bugt på østsiden af Rügen.

Ifølge historiker og tourguide Roger Moorhouse skulle resortet tjene som gulerod, udstukket af Gestapo – som en pacificerende gestus, der skulle overbevise og vinde det tyske folks sympati for Hitler.

Men så begyndte Anden Verdenskrig og Prora-byggeriet gik i stå. Under DDR blev ferieanlægget nationaliseret under Aktion Rose den 10. februar 1953. Særlig østersøkystens badesteder, deriblandt hoteller og pensionater på Rügen, blev nationaliseret.

 

Læs artiklen

Europa

Det engelske pund styrtdykker

Skrevet for

den

Den britiske valuta er tirsdag faldet til det laveste niveau siden januar, og bliver nu handlet i en kurs på 8,27 kroner. Det betyder, at pundet er dykket hele seks pct. på to måneder, hvilket indenfor valutaverdenen er et stort fald. Overfor dollaren er pundet faldet til 1,24 dollar, som er den laveste kurs i over to år.

Det seneste sammenbrud i pundet kommer efter dramaet omkring Storbritanniens exit fra EU endnu engang, har gjort investorerne nervøse for et hårdt Brexit, skriver Berlingske.

De to kandidater til premierministerposten efter Theresa May – Boris Johnson og Jeremy Hunt – har begge meddelt, at de er imod det såkaldte irske backstop, som skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland efter skilsmissen.

Både Johnson og Hunt har gjort det klar, at de vil have Brexit, så sandsynligheden for en no-deal Brexit steget. Boris Johnson har sagt, at han står fast på at Storbritannien forlade EU 31. oktober, koste hvad det vil. Johnson ligger lunt i svinget til at blive den nye britiske premierminister, når det Konservative parti i næste uge offentliggør, hvem af de to kandidater dets medlemmer har stemt på som ny statsleder.

 

Læs artiklen

Business

Ryanair skal fyre 300 piloter

Skrevet for

den

Boeing fabrikkernes problemer med flytype 737 MAX, der har fået flyveforbud p.g.a. to styrt, får nu lavprisselskabet Ryanair til at varsle fyringer.

Ryanair har bestilt 50 nye 737 MAX-fly, hvoraf der skulle leveres 25 i år og 25 i første kvartal næste år. Men så længe der er tvivl om flytypens sikkerhed, bliver der ikke leveret fly, skriver Ritzau.

Det tvinger Ryanair til at skære i antallet af afgange og dermed mindre vækst i passagertal. Ryanair forventer en passagervækst på syv procent. Den forventning er nu nedjusteret til tre procent.

Ifølge Irish Times vil Ryanair undersøge, hvilke afgange og baser rundt i Europa der bliver berørt af dette. Samtidig står Ryanair med for mange piloter. Ifølge driftsdirektør Peter Bellew, har Ryanair 300 piloter for meget.

Læs artiklen

Populær