Europa

42.000 vil have nattog til Europa tilbage

Skrevet for

den

 

Torsdag overrækker en borgergruppe 42.000 underskrifter til Folketingets transportudvalg.

 

De vil have nattogene til Europa, som stoppede i 2014, tilbage.

Har man prøvet at køre med nattog, så husker man det helt sikkert.

Det er en særlig oplevelse, at lægge sig til at sove i et vuggende tog, mens det kører gennem den sorte nat, og det er en storslået oplevelse at vågne op næste morgen og kigge ud ad vinduerne, mens toget nærmer sig sin destination. Har man prøvet at ankomme med morgentoget til Gare du Nord midt i Paris, så husker man helt sikkert duften af kaffe og croissanter i den vågnende, morgensøvninge by.

Nu ønsker en borgergruppe nattogene med kurs mod Europa syd for Danmark tilbage. Det sidste nattog fra København kørte i november 2014, fordi det tyske jernbaneselskab Deutsche Bahn ikke ville være med længere.

Borgergruppen, som støttes af grønne foreninger og enkeltpersoner, har indsamlet 42.000 underskrifter, som de torsdag vil overrække Folketingets transportudvalg.

»Vi ønsker, at transportpolitikerne siger til DSB, at de gerne må indgå samarbejde med en operatør sydfra, så der igen kan køre nattog til Danmark, og at DSB godt må hjælpe med eventuelle udgifter, som ikke bliver dækket af passagerindtægter. Det har de mulighed for ifølge deres kontrakt,« siger Poul Kattler, som er initiativtager til underskriftsindsamlingen.

Han siger, at togene til Hamborg, hvorfra man kan tage tog til en række andre europæiske destinationer, er velbesøgte, ligesom nattogene, der stoppede i november 2014, var det.

»Dengang sagde den daværende transportminister, som vi besøgte for at klage vores nød, at der ikke var noget til hinder for, at nattogene blev genoptaget, hvis der var en operatør, hvilket der ikke var dengang, fordi Deutsche Bahn, som drev ruten sammen med DSB, ikke længere ønskede at køre nattog,« siger Poul Kattler.

Borgergruppen, som i 2014 indsamlede 10.000 underskrifter mod lukningen af nattoget mod syd, vil ikke have nattogne tilbage af nostalgiske grunde. Gruppen mener, at der er klare miljøfordele ved at bruge tog i stedet for fly.

»Vores flyrejser påvirker nu klimaet ligeså meget som biltrafikken, og udslippene går kun en vej, nemlig i vejret! Vi er flere og flere som vil foretrække også at rejse langt med tog. Nattog, der kan køre på bæredygtig strøm, er et af de mest realistiske alternativer til flyene. Nattog kan knytte Skandinavien sammen med det øvrige Europa, og vil bidrage til at nå transportsektorens del af Parisaftalens klimamål,« skriver gruppen på sin hjemmeside.

Miljø og bekvemmelighed

Poul Kattler siger, at det statslige østrigske togselskab, ÖBB, arbejder for at udbygge nattogstrafikken og kunne vær interesseret i at drive en rute fra Danmark. Den 9. december åbner selskabet ruter mellem Wien og Berlin og Wien og Budapest samt Berlin og Krakow.

Poul Kattler siger, at der er flere grunde til at genindføre nattogene.

»Hvis man har tænkt sig at skippe flyvning, når man skal rejse 800-1.000 km væk, så skal man tage natten til brug, når man rejser med tog. Men det handler også om bekvemmelighed. Man kan sove, mens man rejser og sparer dermed en hotelovernatning, og man ankommer direkte på destinationen, f.eks. midt i den by, man rejser til. Det er rimeligt behageligt,« siger han.

Paul Kattler har personligt taget initiativ til underskriftindsamlingen, men den sker på vegne af netværket Back on Track, som repræsenterer både organisationer og enkeltpersoner og arbejder at fremme togtransport.

Problemet med dette initiativ er dog, at det efterhånden er dyrere at køre med tog end at flyve.

 

Kilde Berlingske Tidende

Liselotte er uddannet indenfor marketing, salg, regnskab. Hun har de sidste 4 år arbejdet med Costa Posten online.

Europa

Ed Sheeran sætter verdensrekord

Skrevet for

den

Popsanger Ed Sheeran er i øjeblikket på Divide Tour, og med fredagens koncert i Hannover i Tyskland, sætter han rekord som den popstjerne, der har den mest indbringende turné i verdenshistorien.

Musikbranchens fagblad, Pollstar, skriver, at Ed Sheeran med aftenens koncert har indtjent 736,7 millioner dollar – svarende til knap fem milliarder danske kroner, skriver nyhedsbureauet AP.

Sheeran, står bag hits som »Photograph«, »Castle on the Hil« og »Shape of You«.

Irske U2 satte den tidligere rekord i 2011, hvor de tjente 735,4 millioner dollar.

I sidste måned udgav pengemagasinet Forbes en liste over de bedst betalte europæiske kendisser, og den blev toppet af netop Ed Sheeran. Med en årlig indtjening på 729 millioner kroner – før skat -slog han både fodboldspilleren Cristiano Ronaldo og tennisspilleren Roger Federer af banen, skriver Ritzau.

Læs artiklen

Europa

Briter fik et chok i Malaga

Skrevet for

den

Det er blevet ekstraordinært dyrt at være britisk turist på Costa del Sol, da de britiske turister tirsdag stillede sig op foran vekselkontoret i Malaga lufthavn fik de et chok: Pundkursen faldet fra 8,37 kr. til 8,14 kr. Man skal helt tilbage til 2009 for at finde pundkurser omkring eller under 8 kroner.

I 2015 – året før brexit-afstemningen – var pundkursen over 10 kroner. Dengang var det en lukrativ forretning at sælge dansk produceret bacon og Lurpaksmør til briterne. Med den aktuelle pundkurs lige over 8 kr. er forretningen mindre festlig for eksportvirksomhederne. Til gengæld er det godt at være dansk turist i England eller på Gibraltar, skriver Jyllands Posten.

Eksporten over Nordsøen bliver ramt rent af valutalussingen, og udfordringerne kan blive større, hvis briterne – som Boris Johnson nu indikerer – forlader EU 31. oktober uden en handelsaftale. Det vil medføre, at importerede varer pålægges told samt udgifter til kontrol og ventetid ved grænsen.

Læs artiklen

Erhverv

Priskrig sender flygigant i minus

Skrevet for

den

En priskrig i luften over Europa har gjort ondt på Lufthansa i årets første seks måneder. Selv om omsætningen er steget marginalt, har konkurrence om priserne drænet det tyske luftfartsselskabs bundlinje.

Selskabets nettoresultat er gået i minus. Resultatet af selve driften før skat er faldet fra over 7,8 milliarder kroner første halvdel af 2018 til 3,1 milliarder kroner i år, skriver Ritzau.

Indtjeningen i Europa, særligt Tyskland og Østrig, er fortsat under pres på grund af en for stor kapacitet i markedet, aggressiv priskonkurrence og i stigende grad prisfølsom efterspørgsel, oplyser Lufthansa.

Læs artiklen

Erhverv

Hitlers resort bliver til luksusboliger

Skrevet for

den

Illustration eigentumswohnungen-prora.de

Hitlers 5 km lange, forladte Nazi-resort på øen Rügen i Østersøen bliver nu forvandlet til luksuriøse boliger

Tre år før Tyskland i 1939 invaderede Polen, bestilte Adolf Hitler opførelsen af verdens største turistby beliggende på et strandareal med havudsigt på øen Rügen, syd for Falster.

Nazisterne kaldte det Prora. Prora kunne huse mere end 20.000 gæster på én gang, og var tiltænkt som rekreationssted for de udkørte tyske arbejdere, der sled på nationens fabrikker.

Det nazistiske Tyskland tænkte store tanker hvad angik arkitektur og monumentale bygningsværker for at visualisere det tredje riges storhed.

Prora er et af de få monumenter der overlevede krigen. Den gigantiske grå betonklods ligger i al sin magt og vælde i idylliske omgivelser langs Prorer Bugt på østsiden af Rügen.

Ifølge historiker og tourguide Roger Moorhouse skulle resortet tjene som gulerod, udstukket af Gestapo – som en pacificerende gestus, der skulle overbevise og vinde det tyske folks sympati for Hitler.

Men så begyndte Anden Verdenskrig og Prora-byggeriet gik i stå. Under DDR blev ferieanlægget nationaliseret under Aktion Rose den 10. februar 1953. Særlig østersøkystens badesteder, deriblandt hoteller og pensionater på Rügen, blev nationaliseret.

 

Læs artiklen

Europa

Det engelske pund styrtdykker

Skrevet for

den

Den britiske valuta er tirsdag faldet til det laveste niveau siden januar, og bliver nu handlet i en kurs på 8,27 kroner. Det betyder, at pundet er dykket hele seks pct. på to måneder, hvilket indenfor valutaverdenen er et stort fald. Overfor dollaren er pundet faldet til 1,24 dollar, som er den laveste kurs i over to år.

Det seneste sammenbrud i pundet kommer efter dramaet omkring Storbritanniens exit fra EU endnu engang, har gjort investorerne nervøse for et hårdt Brexit, skriver Berlingske.

De to kandidater til premierministerposten efter Theresa May – Boris Johnson og Jeremy Hunt – har begge meddelt, at de er imod det såkaldte irske backstop, som skal sikre, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland efter skilsmissen.

Både Johnson og Hunt har gjort det klar, at de vil have Brexit, så sandsynligheden for en no-deal Brexit steget. Boris Johnson har sagt, at han står fast på at Storbritannien forlade EU 31. oktober, koste hvad det vil. Johnson ligger lunt i svinget til at blive den nye britiske premierminister, når det Konservative parti i næste uge offentliggør, hvem af de to kandidater dets medlemmer har stemt på som ny statsleder.

 

Læs artiklen

Business

Ryanair skal fyre 300 piloter

Skrevet for

den

Boeing fabrikkernes problemer med flytype 737 MAX, der har fået flyveforbud p.g.a. to styrt, får nu lavprisselskabet Ryanair til at varsle fyringer.

Ryanair har bestilt 50 nye 737 MAX-fly, hvoraf der skulle leveres 25 i år og 25 i første kvartal næste år. Men så længe der er tvivl om flytypens sikkerhed, bliver der ikke leveret fly, skriver Ritzau.

Det tvinger Ryanair til at skære i antallet af afgange og dermed mindre vækst i passagertal. Ryanair forventer en passagervækst på syv procent. Den forventning er nu nedjusteret til tre procent.

Ifølge Irish Times vil Ryanair undersøge, hvilke afgange og baser rundt i Europa der bliver berørt af dette. Samtidig står Ryanair med for mange piloter. Ifølge driftsdirektør Peter Bellew, har Ryanair 300 piloter for meget.

Læs artiklen

Populær