Danmark

2000 er døde – Arne overlevede

Skrevet for

den

Endnu engang har Sundhedsstyrelsen afvist at følge hjertelægernes anbefaling om at indføre et dansk screeningsprogram, hvor man rutinemæssigt tilbyder 65-årige mænd at få scannet deres mave for udposninger på hovedpulsåren, en såkaldt aorta aneurisme.

Den danske journalist, Arne Møller, der nu er bosat i Benalmádena, overlevede i 2011 en bristet aorta takket være en hurtig indsats fra hans kæreste. Langt de fleste dør i løbet af få minutter.

”Det er fuldstændig tosset, at 300 danske mænd dør hvert år som følge af en bristet aorta. Rent statistisk er flere end 2000 døde siden den dag, jeg blev reddet,” fortæller Arne Møller.

Det er en meget simpel undersøgelse, der skal til. Det er en ultralydscanning af maven, som tager 20 minutter. Den ligner til forveksling de scanninger, der udføres på gravide, når man skal se fosterets køn. Efter scanningen kan 96 procent af alle patienter frikendes. De resterende fire procent af alle 65-årige mænd har en blodåreudposning i maven, som risikerer at briste, og hjertelægerne vurderer, at et screeningsprogram kan redde flere hundrede liv om året, når man opdager udposningerne på et tidligt stadie.

Risiko for angst
Sundhedsstyrelsen har ifølge Jyllands Posten netop meddelt, at man ikke vil anbefale et dansk screeningsprogram for udposninger på aorta – heller ikke selv om hjertelægerne under Dansk Karkirurgisk Selskab så sent som i november 2018 henvendte sig til styrelsen med nye forskningsresultater.

I Sundhedsstyrelsen fastholder vicedirektør Lars Juhl Petersen, at de videnskabelige fakta fortsat ikke er tunge nok til at indføre en landsdækkende screening.

»Vores vurdering er, at gevinsten ved screening ikke opvejer de mulige skadevirkninger. En screening vil betyde, at langt flere bliver opereret, uden at de egentlig behøver det, og et sådant indgreb er ikke ufarligt. Der kan opstå komplikationer og i værste fald – det sker heldigvis meget sjældent – kan patienten dø af operationen,« siger han og understreger, at selv om operationer for udposning på hovedpulsåren er blevet mere skånsomme med tiden, er det stadig et kompliceret indgreb.

Selv om de fysiske bagdele ved en screening vejer tungest i Sundhedsstyrelsens afgørelse, peger vicedirektøren også på, at en screening kan give psykiske bivirkninger. Nogle patienter skal gå til kontrol resten af deres liv, fordi der er opdaget en mindre udposning ved screening, og det kan medføre bekymring og angst.

”Vi har screeninger for bl.a. kræft, og det deltager vi jo alle samme i netop for at eliminere risikoen for at dø af kræft. Får man konstateret kræft, så bliver man naturligvis bekymret og angst, men man bliver opereret, og langt de fleste overlever. Ved at undlade en screening for udposninger på aorta så er man sikker på, at patienten dør. Jeg overlevede, jeg skal gå kontrol en gang om året resten af livet, men jeg foretrækker at nyde livet fremfor at være en af de 2.000, der er døde,” siger Arne Møller.

Ingen patienter døde
»Det er mig uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen bliver ved med at mene, at man her er klogere end de faglige eksperter på området. Danskere dør unødvendigt. Der foreligger de klareste og bedste resultater for screeningen – bedre end nogen af kræftscreeningerne. Screening for udposninger på hovedpulsåren i maven redder med sikkerhed liv. Og der er ingen falsk positive, ligesom screeningsundersøgelsen er billig og ufarlig,« siger Henrik Sillesen til Jyllands Posten og fortsætter:

»Men med de nye og skånsomme operationsteknikker, som stort set alle hospitaler bruger i dag, er operationsdødeligheden nærmest elimineret. Vi skærer kun sjældent patienterne op i dag, men fjerner udposningen ved at føre en såkaldt stent op omkring den via lysken,« siger han og henviser til, at lægerne på Rigshospitalet i fjor udførte 150 stentoperationer, og ingen patienter døde.

I Sundhedsstyrelsen fastholder vicedirektør Lars Juhl Petersen, at de videnskabelige fakta fortsat ikke er tunge nok til at indføre en landsdækkende screening.

Louise har en BA i Erhverssprog Engelsk/Spansk med speciale i International Marketing og har arbejdet med salg & marketing, events og administration.

Danmark

Sommerhussalget boomer

Skrevet for

den

Siden januar er der blevet solgt knap 5.000 sommerhuse i Danmark – en stor stigning sammenlignet med antal sommerhussalg de første seks måneder af tidligere år, viser en opgørelse fra boligplatformen Boligsiden.

Ifølge Boligsiden er der de første seks måneder af 2019 solgt 456 flere sommerhuse end i samme periode af 2018, hvor der blev lukket i alt 4.410 handler på sommerhuse rundt om i Danmark.

Særligt de små sommerhuse fra 1960’erne og 1970’erne er populære, siger kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden, Birgit Daetz.

Hvor sommerhusejere tidligere kunne låne 60 procent af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut, er det i dag muligt at finansiere 75 procent af et sommerhus med et realkreditlån, hvor renten typisk er lavere end på et banklån.

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen peger på et sommerhusmarked, hvor køberne har penge på lommen og udbuddet set over de seneste to årtier er historisk højt lige nu: ”Opsving på ejerboligmarkedet har skabt friværdier, som nu bliver investeret. Det spiller sammen med den højere lånegrænsen og den rekordlave rente, siger han til dr.dk.

Læs artiklen

Danmark

Vegetar burgeren hitter

Skrevet for

den

Der er halvandet år siden McDonald’s satte den første vegetarburger på menuen. I løbet af de første tre måneder solgte burgerkæden 65.000 vegetarburgere.

I dag Har McDonald i Danmark tre forskellige vegetarburgere at vælge imellem, i de seneste tre måneder er der blevet købt 136.000 vegetarburgere samlet set i deres restauranter.

McDonald’s vil satse endnu mere på vegetarburgere i fremtiden, fortæller deres kommunikationschef Pia Tobberup til Danmarks Radio:

”Vi tror rigtig meget på vegetar-trenden, og vi udvikler løbende på vores burgere. Vi er overbeviste om, at vegetarprodukter er kommet for at blive, og derfor kommer vi nok også til at få flere vegetarprodukter på menuen i fremtiden”.

Læs artiklen

Danmark

Carlsberg får miljøtæsk

Skrevet for

den

Carlsbergs massive kampagne for en limet sixpack er ikke så grøn og miljøvenlig, som bryggeriet har fortalt i sin store markedsføringskampagne. Dåseøllen, der er prydet med teksten København Danmark i store gyldne bogstaver, brygges nemlig i Polen og transporteres over tusind kilometer i voldsomt forurenende diesel lastbiler til Danmark.

”Det er gået overvældende godt i Danmark. I første kvartal har vi oplevet en vækst i salget af Carlsbergpilsneren på 19 procent. Folk har fået øjnene op for Carlsberg-pilsner, fordi de smager godt, og fordi de kan være med til at reducere engangsplastik, siger pressechef Kasper Elbjørn, til Ekstra Bladet.

Men i en 130 mio. kr. dyr reklamekampagne for den såkaldte ‘ miljøvenlige verdensnyhed’ er der noget, som Carlsberg belejligt undlader at fortælle de miljøbevidste forbrugere. Nemlig at pilsneren brygges i Polen på et gammelt bryggeri i industribyen Sierpc nordvest for Warszawa, over 1000 kilometer fra Danmark.

Intet sted på dåserne står, at der er tale om polske importdåsebajere. Og Carlsberg har behændigt undladt at regne på miljøbelastningerne ved at fragte øllene fra Østeuropa, i stedet for at blive produceret på fabrikken i Fredericia, og det koster på CO2-regningen, skriver Ekstra Bladet.

”Vi producerer altid så tæt på forbrugeren som muligt, men i testperioder giver det mening kun at installere udstyr et sted, indtil vi ved, om forbrugerne tager godt imod innovationerne. Det kan vi nu se, at de gør,« siger Anders Bering, underdirektør i Carlsberg, til Jyllands Posten og tilføjer: »Vi regner ikke på samlet CO2-udledning i testfasen. Det giver ikke mening, før der er skala i tingene.«

Carlsberg har som erklæret mål, at skære CO2-udledningen ned med 50 pct. i 2022 og udlede nul CO2 i 2030.

Læs artiklen

Danmark

Metallica gir’ 300.000 til hjemløse

Skrevet for

den

Heavy bandet Metallica med danske Lars Ulrich bag trommerne tjener millioner hver aften når de giver koncert. Men i hver eneste by som bandet besøger, donerer gruppen 50.000 dollars til velgørenhed.

Efter koncerten i Parken valgte Lars Ulrich og hans bandkammerater at støtte Potentialehotellet, som er en lille, privat institution for unge hjemløse i Gjellerup ved Herning med 300.000 kroner. Det skriver dr.dk.

”Pengene er mere end velkomne. Når man arbejder med unge fra allerlaveste trin i samfundet, er det fedt, at der er nogen, der prøver at hjælpe dem på fode igen, siger pædagog og værkstedleder Jimmie Christensen til dr.dk.

Bandet havde på forhånd kigget Potentialehotellet ud, så donationen kom ikke som en bombe. Folkene har i et par måneder vist, at de var i Metallicas kikkert, og for halvanden måned siden kom det endelige tilsagn.

På Facebook beskriver folkene bad Potientialehotellet, hvor glade de er for donationen.

Læs artiklen

Danmark

Kineser vil købe Spies Rejser

Skrevet for

den

Alt tyder på, at Spies Rejser bliver opkøbt af en kinesisk investor. Spies ejes i dag af den engelske rejsekoncern Thomas Cook, som er tæt på at indgå en aftale med kinesiske Fosun om en kapitalindsprøjtning på 750 mio. pund svarende til 6,2 mia. kr., skriver Berlingske.

Administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook siger til Financial Times, at det er et nødvendigt skridt at tage på grund af den økonomiske situation i rejsekoncernen – selv om det ikke er en løsning, som nogen ville ønske for sine aktionærer.

Det kinesiske konglomerat, som driver forretning i en lang række brancher, står til at overtage aktiemajoriteten i Thomas Cook-gruppens rejsebureauer – herunder Spies. Dertil vil kineserne overtage en betydelig minoritetsandel af Thomas Cooks flyselskab, hvis hele aftalen falder på plads.

Spies sælger årligt omkring 30.000 charterrejser og kunderne har ikke noget at frygte på grund af de økonomiske problemer. De er dækket af Rejsegarantifonden, og isoleret set er Spies så profitabel i Danmark, at det er meget svært at forestille sig, at selv en nødlidende ejer vil lade sådan et guldæg gå konkurs.

Læs artiklen

Business

Nutella køber danske småkager

Skrevet for

den

Nutella har købt den danske kagevirksomhed Kelsen Group, fra Nørre Snede, der står bag småkagemærkerne Royal Dansk og Kjeldsens Småkager.

Det med at Kjeldsen Småkager er dansk, er lidt af en sandhed med modifikation. Kjeldsens småkager produceres i Danmark men ejes af den amerikanske konserves-gigant Campbell Soup Company, som altså nu sælger virksomheden i Nr. Snede til den italienske Ferrero Group, som ejer Nutella.

Ifølge Jyllands Posten var Kelsens nettoomsætning i 2017/18 på lidt mere end én milliard kroner, mens overskuddet var på 86 millioner kroner. I de sidste tre har man tjent knap 450 millioner kroner.

Kelsen Group blev grundlagt i 1933 som et mindre familiebageri og har skiftet ejerkreds flere gange. I 2013 købte Campbell Soup virksomheden af Maj Invest.

Læs artiklen

Populær